Skip links

Υπερφορολόγηση, γραφειοκρατία και απώλεια προγραμμάτων για την οινοπαραγωγή.

Με ερώτηση τους προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, μαζί με τους κ.κ. Βουλευτές Σπύρο Δανέλλη και Μιχάλη Τζελέπη, αναφέρονται στα εμπόδια που βάζει η Κυβέρνηση στην ανάπτυξη της αμπελοκαλλιέργειας  και ζητούν:

  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης
  • Ενημέρωση για την καθυστέρηση απορρόφησης διαθέσιμων χρημάτων προώθησης και προβολής του κρασιού  και
  • Αλλαγή κριτηρίων σε νέες φυτεύσεις, ώστε να ενισχυθεί η δυναμικότητα του κλάδου της αμπελοκαλλιέργειας οινοποιήσιμων ποικιλιών.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Οι αμπελοκαλλιεργητές οινοποιήσημων ποικιλιών και εν γένει οι οινοπαραγωγοί του τόπου μας, έχουν καταβάλλει μια μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία 10-15 χρόνια με αξιοθαύμαστα αποτελέσματα ως προς την βελτίωση καλλιεργειών, των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού οινοποίησης και της εμφιάλωσης και ασφαλώς της ποιότητας του κρασιού και της πιστοποίησης του.

Αυτή η μεγάλη προσπάθεια συνεχίζεται ασφαλώς αλλά δεν τυγχάνει της στήριξης της πολιτείας και ιδιαίτερα της Κυβέρνησης, που όχι μόνο δεν συμβάλλει για να αρθούν τα εμπόδια, αλλά νομοθετεί και πρόσθετα.

Συγκεκριμένα:

1. ΕΦΚ –ΦΠΑ . Η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης δεν έχει προσφέρει τα αναμενόμενα έσοδα για το δημόσιο, αφού αυτά υπερεκτιμήθηκαν κατά την νομοθέτηση, αλλά αντίθετα έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα με την επιβάρυνση του κόστους παραγωγής και την πρόσθετη γραφειοκρατία.

  • Φορολογικές αποθήκες για 100 τόνους και πλέον κάθε μήνα στο τελωνείο και επιβολή ΦΠΑ επί του φόρου!!!
  • Το ΦΠΑ του τελωνείου και το ΦΠΑ της Εφορίας δεν συμψηφίζονται στα διαφορετικά «κράτη»
  • Οι κάτω των 100 τόνων, πληρώνουν (με διευκόλυνση υποτίθεται) σε πέντε (5) δόσεις, ανεξάρτητα αν πουληθεί ή παραμείνει στις δεξαμενές, η φορολογούμενη ποσότητα. Αν κάνει εξαγωγή, που σύμφωνα με το νόμο απαλλάσσεται του ΕΦΚ, δεν υπάρχει επιστροφή του.
  • Η ένταξη κρασιού στο συντελεστή 24% ΦΠΑ επιβαρύνει την εσωτερική κατανάλωση και πρέπει άμεσα να επανεξεταστεί η μετάταξη στο συντελεστή 13%.

2. Προγράμματα προώθησης στο εσωτερικό την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε τρίτες χώρες.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν έχει δώσει την απαιτούμενη βαρύτητα στην αξιοποίηση των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και προώθησης των προϊόντων μας.

Οι διαδικασίες για τα προγράμματα προώθησης στην Ε.Ε. και σε τρίτες χώρες, τρέχουν με αργούς ρυθμούς και είναι χαρακτηριστικό γεγονός ότι περνούν πάνω από δύο  (2) χρόνια για να υπάρξει η πρώτη ανταπόκριση μετά την υποβολή «λογαριασμού» και την καταβολή της χρηματοδότησης.

Ιδιαίτερα για τα προγράμματα Εσωτερικού, υπάρχει πλήρης αδράνεια και μηδενική σχεδόν απορροφητικότητα.

3. Νέες Φυτεύσεις – βελτίωση καλλιεργειών

Η αξιοποίηση της δυνατότητας για νέες φυτεύσεις μέσω των σημερινών κριτηρίων είναι αδύνατη και τα δικαιώματα «χάνονται» και μαζί και οι ευκαιρίες για βελτίωση των καλλιεργειών.

Η απαγόρευση της αύξησης των δικαιωμάτων αποδεικνύεται ζημιογόνα για την Ελλάδα.

Στο θέμα των νέων φυτεύσεων, η χώρα μας πρέπει να επιδιώξει αλλαγή του κανονισμού προκειμένου ο νέος, εκτός από την αλλαγή των κριτηρίων, να θεσμοθετήσει την κινητικότητα ανάμεσα στις διάφορες κατηγορίες αμπελώνων ταυτόχρονα με ποσοστιαία αύξηση των δικαιωμάτων ανά διετία.

Ερωτάστε κ.κ. Υπουργοί

  • Θα καταργήσετε επιτέλους τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης ή θα συνεχίσετε να κοροϊδεύετε τους οινοπαραγωγούς με υποσχέσεις που συνεχώς αναβάλλονται;
  • Τι απαντάτε για την αδράνεια σας να απορροφηθούν τα χρήματα που είναι διαθέσιμα για την προώθηση του κρασιού;
  • Τι προτίθεστε να πράξετε για την αλλαγή των κριτηρίων που αφορούν τις νέες φυτεύσεις , ώστε να ενισχυθεί η δυναμικότητα του κλάδου της αμπελοκαλλιέργειας οινοποιήσιμων ποικιλιών;

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα