Skip links

Τροποποιήσεις επενδυτικών νόμων και άλλες διατάξεις (δεύτερη ενότητα)

Ομιλία του Βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου στις 11/02/2009 στη συζήτηση επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Τροποποιήσεις επενδυτικών νόμων και άλλες διατάξεις».

Κύριε Υφυπουργέ, όταν ο Πρόεδρός μας στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβρη ανακοίνωσε τις βασικές γραμμές του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και μετά τη μεγάλη απήχηση που αυτό είχε στους πολίτες της χώρας μας, βγήκε η Κυβέρνηση επίσημα δια του κ. Αλογοσκούφη και χωρίς να αντιτείνει τίποτα επί του περιεχομένου –μάλιστα χαρακτήρισε απλόχερες τις παροχές, είπε: Μα, θα πέσει έξω η οικονομία. Πού θα βρείτε τα 11 δισεκατομμύρια που χρειάζονται για να υλοποιηθεί μέσα σε μία 4ετία αυτό το πρόγραμμα;
Δεν πέρασαν παρά μόνο μερικές μέρες, λίγες ώρες, για να δώσετε μέσα σε μία νύχτα, με λευκή επιταγή, 28 δισεκατομμύρια ζεστό χρήμα και εγγυήσεις -και οι εγγυήσεις ζεστό χρήμα είναι κύριοι- στις τράπεζες. Και μέχρι σήμερα που μιλάμε, πέντε, έξι μήνες μετά, ούτε ένα ευρώ δεν έχει πάει στην πραγματική οικονομία.
Τώρα είστε λίγες μέρες Υφυπουργός και δεν θα ήθελα να πω καμία κουβέντα που να μην ταιριάζει. Έχετε, όμως, προβάλει τέτοια πολιτική άποψη, η οποία να θεωρείτε ότι στέκει σε σχέση με το πρόγραμμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και την αξιόπιστη πολιτική του πρόταση και μιλήσατε για λαϊκισμό;
Νομίζω, κύριε Υπουργέ, ότι οι λαϊκιστές είναι άλλοι. Λαϊκιστές είναι αυτοί που πριν δυο μήνες έβαζαν 7 δισεκατομμύρια ευρώ νέους φόρους με τον προϋπολογισμό και σήμερα σαν να βρήκαν φλέβα χρυσού, λένε παροχές από εδώ, παροχές από εκεί, έλα και εσύ να πάρεις, δημιουργώντας ένα κλίμα αναξιοπιστίας όχι μόνο για την παράταξή σας αλλά και για την πολιτική γενικότερα.
Και έρχομαι σε ένα άλλο θέμα σε σχέση με τα έργα που είπατε. Όλα τα έργα που γίνονται μέχρι τούτη την ώρα που μιλάμε είναι από χρηματοδοτήσεις που εξασφάλισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ακόμη δεν έχει εκτελεστεί ούτε ένα έργο από το ΕΣΠΑ απ’ αυτά που το 2005 συμφώνησε ο κ. Καραμανλής στο Βερολίνο. Και τι ήταν αυτά; Μειωμένα κατά 30% τουλάχιστον σε σχέση με αυτά που είχε πετύχει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Μην επαίρεστε, λοιπόν, για τα έργα τα οποία γίνονται, γιατί γίνονται από προγράμματα και από χρηματοδοτήσεις που εξασφάλισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Για το διαχειριστικό σύστημα το οποίο επαίρεστε ότι δηλαδή εγκρίθηκε νωρίς τον Οκτώβρη κ.λπ. και ότι είναι το καλύτερο. Εάν ήταν το καλύτερο και εγκρίθηκε τον Οκτώβρη ποια χρεία υπάρχει μέσα σε τρεις μήνες να το τροποποιήσετε; Δεν σκεφθήκατε ότι η ίδια η τροποποίηση που φέρνετε εδώ είναι αποτέλεσμα του ότι δεν είχατε επεξεργαστεί σωστά και ότι περισσότερα προβλήματα δημιουργούνται πριν καν αρχίσει να εφαρμόζεται;
Εγώ θα έλεγα ότι ήταν ευκαιρία αυτή η πρωτοβουλία που πήρατε για να δείτε τα λάθη των προηγούμενων και να απλοποιήσετε πραγματικά το σύστημα, να καταργήσετε τα πολυδαίδαλα σχήματα, να καταργήσετε τις διάφορες επιτροπές, το συγκεντρωτικό και μονοπρόσωπο σύστημα που εγκαθιδρύθηκε να υπογράφει ένας άνθρωπος στη χώρα για όλα τα έργα, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Έφυγε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Μπήκε άλλος μονάρχης στη θέση του μονάρχη; Αυτό επιβεβαιώνει ότι δεν αλλάζει τίποτε σε σχέση με την πολιτική σας; Τροποποιήστε, απλοποιήστε, καταργήστε επιτροπές και σχήματα και μη φέρνετε νέα γραφειοκρατικά και συγκεντρωτικά μοντέλα για να ψηφίζονται από την πλειοψηφία σας, βέβαια, τα οποία θα σας δημιουργήσουν για όσο διάστημα μείνετε ακόμα στην Κυβέρνηση, ανυπέρβλητα εμπόδια σε σχέση με την υλοποίηση του ΕΣΠΑ.
Έτσι, λοιπόν, θεωρώ ότι όλα αυτά για τα οποία μίλησα και χθες σε σχέση με την «ΝΟΜΟΣ Α.Ε.» και όλα τα άλλα, θα έπρεπε να τα δείτε από διαφορετική σκοπιά.
Κύριε Υπουργέ, στην τοποθέτησή μου σας ζήτησα να προστεθούν δυο λέξεις σε μια διάταξη. Σας είπα ότι είναι και θέμα αξιοπρέπειας αλλά και θέμα που με τον τρόπο που το χειρίζεστε δεν το δικαιούσθε. Αποφασίσατε τελικά αν θα προσθέσετε τις λέξεις «Εκκλησία της Κρήτης»; Το επεξεργαστήκατε;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Έκανα διευκρινιστική δήλωση αλλά λείπατε και εδώ και στην Επιτροπή, δυο φορές. Θα την κάνω, όμως και τώρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βέρα Νικολαΐδου): Κύριε Υφυπουργέ, με συγχωρείτε παρεμβαίνετε χωρίς να ζητάτε το λόγο. Θα πάρετε στο τέλος το λόγο και θα απαντήσετε. Συνεχίστε, κύριε Βουλευτά.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ (Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών): Είπα, κύριε συνάδελφε, ότι στον όρο «Μητροπόλεις» περιλαμβάνονται και οι Μητροπόλεις της Κρήτης και της Δωδεκανήσου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Η Μητρόπολη Ηρακλείου λέγεται Αρχιεπισκοπή Κρήτης. Θεωρώ με τη δήλωσή σας δεδομένο ότι περιλαμβάνονται και οι Μητροπόλεις της Κρήτης χωρίς να συνεχίζω τη συζήτηση γιατί πραγματικά δεν μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις μονίμως για το νησί. Είπα ότι θέλω να πιστεύω ότι είναι τυχαίες, διότι αν δεν είναι τυχαίες, υπάρχει πρόβλημα.
Θα αναφερθώ αυτή τη στιγμή σε κάτι που διαπίστωσα από το διαδίκτυο. Το Υπουργείο Απασχόλησης σε σχέση με το ΕΣΠΑ για τα κονδύλια που προορίζονται για την επιμόρφωση, την κατάργηση, την απασχόληση των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα, προβλέπει για την Κρήτη από το συνολικό ποσό των 45 εκατομμυρίων περίπου μόνο 2,4 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 5%. Αν υπολογίσουμε ότι η Κρήτη παράγει περίπου το 25% του τουριστικού προϊόντος, καταλαβαίνετε ότι παίρνει το 1/5 απ’ αυτά που της αντιστοιχούν. Αν τώρα με δεδομένη την κρίση, με δεδομένες τις επιπτώσεις που θα ξεκινήσουν σε λίγες ημέρες, σε λίγες εβδομάδες για τον τουρισμό, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας ότι το νησί θα υπάρξει ο μεγαλύτερος αριθμός ανθρώπων που θα κινδυνεύσουν να χάσουν την εργασία τους στον τομέα του τουρισμού, τότε αντί να υπάρξει σ’ αυτές ακριβώς τις περιοχές, εμείς κατευθύνουμε τα χρήματα σε άλλες περιοχές που μπορεί να τύχει να μειωθεί η ανεργία με απασχόληση στον τουρισμό.
Μα, όταν είναι δυσοίωνα τα πράγματα εκεί που ήδη είναι ανεπτυγμένος και εκεί που ήδη υπάρχουν δυσοίωνες προβλέψεις για μείωσή του, τότε με ποιο πολιτικό σκεπτικό θα αναπτυχθεί ο τουρισμός σε μια περιοχή που μέχρι τώρα δεν αναπτύχθηκε; Θεωρώ ότι πρέπει να προσέχουμε αυτά τα πράγματα, να υπάρχει ένα κριτήριο και ένας κανόνας που να συμβαδίζει με την πραγματικότητα, προκειμένου να μην πηγαίνουν τζάμπα τα χρήματα του ελληνικού λαού, γιατί και τα ευρωπαϊκά χρήματα, χρήματα του ελληνικού λαού είναι.
Δυο-τρεις παρατηρήσεις επί των άρθρων του νομοσχεδίου. Θεωρώ ότι η αύξηση του ορίου από πέντε σε οκτώ χρόνια, όπως το τροποποιήσατε, για να μπορεί κάποιος να υποβάλει σχέδιο είναι εντελώς παράλογη. Τα πέντε πρέπει να γίνουν τέσσερα, κατά την άποψή μου, πρέπει να μειωθεί ο χρόνος για να δώσουμε τόνωση στο να γίνουν επενδύσεις και όχι να αυξηθεί. Η υποχρέωση τα δυο αστέρια να γίνουν τέσσερα προκειμένου να ενταχθούν στον αναπτυξιακό νόμο δεν κατάλαβα για ποιο λόγο πρέπει να υπάρχει. Και τα δυο μπορούν να γίνουν τρία. Δεν θέλει κάποιος να τα κάνει τέσσερα, με το ζόρι θα τα κάνει;
Για τους κλειστούς σταθμούς αυτοκινήτων, για τους οποίους επιχειρηματολογήσατε, κοιτάξτε, δεν είναι αληθής η άποψη ότι οι δήμοι δεν μπαίνουν, επειδή η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρεί ότι οι δήμοι που θα πρέπει να βάλουν την ιδία συμμετοχή είναι από κρατικούς πόρους. Προσέξτε: Τα έσοδα του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης είναι και από δημοτικούς φόρους, από δημοτικά τέλη, από δανεισμό και με άλλους τρόπους. Άρα, λοιπόν, δεν στέκει αυτό το επιχείρημα. Και αν θέλετε πραγματικά να μην κατηγορηθείτε ότι στέλνετε τους δήμους και τις εταιρείες των δήμων, τις τοπικές κοινωνίες στην αγκαλιά των ιδιωτών προκειμένου να ενταχθούν σε έναν αναπτυξιακό νόμο που έχει δικαίωμα η κάθε τοπική κοινωνία να απολαύσει τα κίνητρα απ’ αυτόν το νόμο, αν θέλετε να μην κατηγορηθείτε, επαναλαμβάνω, θα πρέπει να εντάξετε με δυο λέξεις και τους δήμους και τις εταιρείες τους σ’ αυτούς που έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν σχέδιο.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα