Με αφορμή τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμών και την μετατροπή του εμβολίου από δημόσιο αγαθό για τον πολίτη, σε ρουσφέτι ημετέρων επιχειρώ μια αναδρομή ενός έτους που δείχνει ότι δεν έχουμε μόνο λάθη, παραλείψεις και διαχειριστική ανεπάρκεια αλλά και επαναλαμβανόμενα λάθη, απόρριψη των υπεύθυνων προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής και «πονηρή» αξιοποίηση της πανδημίας για το κατ’ εξαίρεση και το ρουσφέτι.
Αυτές τις μέρες κλείνει ένας χρόνος από τις πρώτες κυβερνητικές αποφάσεις, για την ματαίωση των καρναβαλιών μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο του πρώτου θύματος του κορονοϊού Μανώλη Αγιομυργιανάκη (φίλου και συντρόφου),αφού όμως είχαν περάσει 50 ημέρες απραξίας, παρά την υπεύθυνη κοινοβουλευτική παρέμβαση του Κινήματος Αλλαγής στις 22 Ιαν. 2020 που ζητούσε προετοιμασία των νοσοκομείων, μέτρα και μέσα προστασίας, έλεγχο των πυλών εισόδου της χώρας. Τότε μας είπαν ότι οι μάσκες δεν προστατεύουνκαι στην πρώτη φάση δεν ήταν υποχρεωτικές αλλά έτρεχαν μετά να διευκολύνουν την παραγωγή τους! Ισχυρίζονταν ότι οι θερμοκάμερες στα αεροδρόμια είναι λαϊκισμός αλλά μετά τοποθέτησαν στις εισόδους της Βουλής και ενέκριναν πρόγραμμα 10 εκ για απευθείας ανάθεση που είναι στο Ελεγκτικό και για τα νοσοκομεία μας είπαν ότι είναι εντάξει και δεν χρειάζεται να ενισχυθούν, αφού έχουμε και τον ιδιωτικό τομέα που τα κάνει καλύτερα αλλά αργότερα έτρεχαν με ανακύκλωση των συμβασιούχων.
Δεν υπήρξε πρόληψη και όταν τρομοκρατήθηκαν από τις εξελίξεις, αποφάσισαν το πρώτο καθολικό lockdown που θεωρήθηκε αναγκαίο και επιτυχημένο. Δεν το αμφισβητώ αλλά διορθώνω: η κυβερνητική απραξία 50 ημερών το κατέστησε αναπόφευκτο και ενώ είχε αποτελέσματα κυρίως λόγω του φόβου, αυτά δεν αξιοποιήθηκαν και τα λάθη επαναλήφθηκαν. Η χαλάρωση όλων των κανόνων το καλοκαίρι και το λάθος μήνυμα ότι πετύχαμε και τελειώσαμε αφού έρχεται και το εμβόλιο, οδήγησε στο πισωγύρισμα σε έξαρση, εξάντληση των δυνατοτήτων του ΕΣΥ που δεν βελτιώθηκαν όσο μπορούσαν και έφερε το 2ο και το 3ο lockdown και τις αρνητικές συνέπειες του. Δεν αναλύω καθόλου τα επαίσχυντα παραδείγματα της Πάρνηθας, της Ικαρίας, της Πάτρας και της πρόκλησης και ενθάρρυνσης σε συγκεντρώσεων χωρίς κανόνες, είτε επιτρέπονται, είτε όχι.
Θα επισημάνω όμως την:
1. Έλλειψη σχεδίου και διαχειριστική ανεπάρκειατης Κυβέρνησης με το πρόγραμμα για ηλεκτρονικά καταστήματα να προκηρύσσεται τον Νοέμβρη αντί τον Ιούνιο, η τροπολογία για την στελέχωση των ΜΕΘ να εισάγεται 9 Νοεμβρίου και το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμών ως την τροπολογία 708/125, 17 άρθρων εκπρόθεσμα στις 21 Δεκέμβρη, στις 19.30, μιάμιση ώρα μετά την τυπική λήξη της συνεδρίασης της Βουλή, η οποία προφανώς ψηφίστηκε από την πλειοψηφία, τυφλά χωρίς να υποστεί την βάσανο της κριτικής και της νομοτεχνικής βελτίωσης με τα αρνητικά αποτελέσματα να φαίνονται τώρα.
2. Ελάχιστη αξιοποίηση των επιστημονικά τεκμηριωμένων και ρεαλιστικών προτάσεων του Κινήματος Αλλαγής για τη στήριξη των δημόσιων δομών υγείας, την αναγέννηση του ΕΣΥ, τα μέτρα και μέσα προστασίας, τα μαζικά τεστ, την αποσυμφόρηση των μαζικών μέσων μεταφοράς, των 15μελών τμημάτων και της εκ περιτροπής λειτουργίας των σχολείων κλπ
3. Ανάλωση, αντί αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων όπως έχουμε προτείνει αναλυτικά και συγκεκριμένα και όπως η κυβέρνηση διαφημίζει έχει αναλώσει31,5 περίπου δις αλλά δεν εξηγεί γιατί εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, άνεργοι και αδύναμοι, έχουν στηριχθεί ελάχιστα ή καθόλου.
Αποτέλεσμα, τα lockdowns ακορντεόν, η συνεχής φτωχοποίηση, η όξυνση των ανισοτήτων, η διάλυση των επιχειρήσεων και η απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα φανεί με το άνοιγμα που δεν θα αφορά το 40% των μικρών και πολύ μικρών δραστηριοτήτων με τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις και την ελάχιστη στήριξη.
Αποτέλεσμα, τα lockdowns ακορντεόν, η συνεχής φτωχοποίηση, η όξυνση των ανισοτήτων, η διάλυση των επιχειρήσεων και η απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας που θα φανεί με το άνοιγμα που δεν θα αφορά το 40% των μικρών και πολύ μικρών δραστηριοτήτων με τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις και την ελάχιστη στήριξη.
Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα στους πολίτες, όμως εντείνεται από τις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμών, από τα κενά σε εμβολιαστικά κέντρα και τα άλλα λάθη αλλά γίνεται οργή από τα απαράδεκτα φαινόμενα των κατ’ εξαίρεση διαδικασιών, με αναθέσεις έργων και προμηθειών, προσλήψεις και τοποθετήσεις και κυρίως των κατ’ εξαίρεση εμβολιασμών ημετέρων και κομματαρχών.
Την ώρα που οι ευπαθείς περιμένουν τη σειρά τους, το εμβόλιο από δημόσιο αγαθό, έγινε ρουσφέτι. Η φτηνή και ψεύτικη δικαιολογία ότι τα εμβόλια θα χανόταν είναι απόδειξη της προχειρότητας του προγράμματος. Θα μπορούσαν να ειδοποιήσουν από τις λίστες των λειτουργών πρώτης γραμμής, αστυνομία, πυροσβεστική, λιμενικό, υπηρεσίες καθαριότητας, ΚΕΠ, κοινωνικές υπηρεσίες και δομές δήμων, υπηρεσίες εξυπηρέτησης πολιτών, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και εξωτερικές φρουρές, υγειονομικοί φυλακών, βοηθοί φαρμακοποιών και γιατρών του ιδιωτικού τομέα. Αντί αυτών εμβολίασαν τις γυναίκες τους, τους κομματικούς φίλους και ψηφοφόρους. Τα στοιχεία από το Δήμο Καλλιθέας είναι ανατριχιαστικά.
Ο κατάλογος είναι μακρύς και δυστυχώς τορπιλίζει την αξιοπιστία της πολιτικής που είναι προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεων της.