Skip links

Τοποθέτηση του Βουλευτή στην πρόταση νόμου του Υπουργείου Οικονομίας για το επίδομα θέρμανσης

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Η΄ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΜΕ΄
Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2007

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου της πρότασης νόμου αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Επίδομα θέρμανσης».
 
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ο κ. Κεγκέρογλου έχει το λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα αναφερθώ σε αυτό που μόλις αναρωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή για το τι προσέφερε το ΠΑΣΟΚ τα δεκαοκτώ χρόνια που διακυβέρνησε, γιατί είναι γνωστή σε όλους τους πολίτες η μεγάλη προσφορά του ΠΑΣΟΚ στον τόπο, είναι γνωστή η μεγάλη προσφορά του ΠΑΣΟΚ στις κοινωνικές τάξεις που μέχρι τότε ήταν στο περιθώριο, στην υγεία, στην παιδεία, σε όλους τους μεγάλους τομείς, που μέχρι τότε ήταν άγνωστοι στην πολιτική της Δεξιάς που για χρόνια κυβέρνησε τον τόπο.
Θα ξεκινήσω, όμως, από το 2004, που η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε μια χώρα με διεθνή αξιοπιστία, μια χώρα που έτρεχε με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 5%, μια χώρα που δεν ισχυρίζεται κανείς σήμερα, ούτε από το ΠΑΣΟΚ, ότι δεν είχε προβλήματα. Είχε, όμως, μια κυβέρνηση που ήξερε να σχεδιάζει, μια κυβέρνηση που έθετε στόχους και ήξερε να τους πετυχαίνει. Και αυτό δημιουργούσε κλίμα ασφάλειας και αισιοδοξίας για όλους τους Έλληνες.
Τέσσερα χρόνια τώρα, όμως, τι βλέπουμε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Ποιες ήταν οι κυρίαρχες πολιτικές της;
Πρώτη κυρίαρχη πολιτική είναι αυτή της κομματικής επανίδρυσης του κράτους, που οδήγησε στη λαφυραγώγησή του, στην αποσύνθεσή του, καθώς και στη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών.
Δεύτερον, η πολιτική συγκέντρωση του πλούτου και της εξουσίας, καθώς και των ευκαιριών και των δυνατοτήτων, στα χέρια των λίγων.
Αυτές οι δύο ήταν οι κυρίαρχες πολιτικές τέσσερα χρόνια τώρα, αυτές οι πολιτικές οδήγησαν στη συνεχή μείωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας, όπως διαπιστώνουν όλοι οι διεθνείς φορείς και κυρίως η φετινή έκθεση για την ανταγωνιστικότητα, αυτή η πολιτική οδήγησε στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, αφού όλα τα βάρη χρεώνονται στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και αφού το κοινωνικό μέρισμα, από την όποια ανάπτυξη έχουμε λόγω κεκτημένης ταχύτητας του 2004, δεν έφθασε μέχρι τον κάθε Έλληνα, αλλά μόνο μέχρι τις τσέπες των λίγων.
Ας κάνουμε, όμως, μια μικρή αναδρομή για να θυμηθεί και η Νέα Δημοκρατία αυτά τα οποία έκανε αυτά τα τέσσερα χρόνια. Ξεκίνησε το 2004 με την αδιαφανή απογραφή, με πρώτο στόχο βέβαια να πλήξει το ΠΑΣΟΚ και δεύτερο στόχο να αποκτήσει επαρκή άλλοθι-δικαιολογία για την αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων. Έτσι συκοφάντησε τη χώρα, μείωσε τη διεθνή αξιοπιστία της, οδήγησε στην επιτήρηση, χειροτέρευσε όλους τους δείκτες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και το λογαριασμό από όλα αυτά τον έστειλε να τον πληρώσουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Ακολούθησαν από τότε τρία χρόνια μείωσης του πραγματικού εισοδήματος των Ελλήνων. Είχαμε μισθούς και συντάξεις απογραφής, είχαμε φόρους απογραφής, μισθούς και συντάξεις μειωμένους, φόρους αυξημένους, λόγω απογραφής, λόγω επιτήρησης. Όλα τα φοροεισπραχτικά μέτρα από τον Απρίλιο του 2005 και μετά απευθύνονται στους πολλούς. Έχουμε αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αυξήσεις στον ειδικό φόρο καυσίμων, αυξήσεις στο ΦΠΑ. Όλα αυτά κατέστησαν το κράτος επίσημο τροφοδότη της ακρίβειας και των συνεχών ανατιμήσεων στην αγορά.
Και ενώ, κύριοι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης, αυξάνατε τους φόρους για τους πολλούς, χαρίζατε στους λίγους. Χαρίζατε και χαρίζετε μέχρι και τώρα στις τράπεζες. Ξεπουλάτε φθηνά σε τιμή ευκαιρίας τη δημόσια περιουσία και ταυτόχρονα αγοράζετε ακριβά για να εξυπηρετήσετε σκοπιμότητες και ημετέρους.
Η Κυβέρνηση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βλέποντας ότι δεν κατάφερε τίποτα θετικό με την πραγματική οικονομία, προχώρησε στην εικονική οικονομία. Αποφάσισε να πλουτίσει τη χώρα σε μια νύχτα κατά 25%. Όλοι οι Έλληνες θυμούνται το διεθνές βραβείο της γκάφας που πήρε ο Υπουργός Οικονομικών. Ήταν, δυστυχώς, και η μοναδική διεθνής διάκριση της χώρας μας από τότε που κυβερνάει η Νέα Δημοκρατία, μια διάκριση που την πληρώνουν ακριβά η Ελλάδα και οι Έλληνες, που κλήθηκαν, με αυξημένη εισφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, να πληρώσουν ακόμη και αναδρομικά αλλά και με μείωση προγραμμάτων και πόρων, όπως είναι οι πόροι του Ταμείου Συνοχής.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τέσσερα χρόνια τώρα, το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων και των συνταξιούχων μειώθηκε σημαντικά. Ταυτόχρονα, το κόστος ζωής για κάθε Έλληνα, για κάθε ελληνική οικογένεια, αυξήθηκε. Οι μικρομεσαίοι συνθλίβονται από τα μεγαθήρια και οδηγούνται σε αδιέξοδο. Το εισόδημα των αγροτών μειώθηκε δραματικά. Το κόστος παραγωγής, ιδιαίτερα στην κτηνοτροφία, είναι από 40% μέχρι 100% αυξημένο. Οι τιμές των προϊόντων στο χωράφι στην παραγωγή μειώνονται συνεχώς και, ταυτόχρονα, ο καταναλωτής απροστάτευτος, πληρώνει πολλαπλάσια. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν απαξιωθεί και η συνεχής επίκληση του υγιούς ανταγωνισμού κατάντησε ανέκδοτο.
Η Κυβέρνηση, βλέποντας αυτά τα φαινόμενα, προσπαθεί κάτι επικοινωνιακό να κάνει τις τελευταίες ημέρες. Ο κ. Παπαθανασίου ως Υφυπουργός Ανάπτυξης, θυμίζω ότι ήταν λάβρος εναντίον των ″συμφωνιών κυρίων″, ενώ ο σημερινός Υφυπουργός, ο κ. Βλάχος, είναι υπέρμαχος. Ποια πολιτική τελικά είναι πιο λαθεμένη; Αυτή που ακολουθήσατε τριάμισι χρόνια ή αυτή που εγκαινιάσατε τώρα;
Η διαπίστωση είναι ότι και τότε και τώρα διυλιστήρια, τράπεζες, μεγαλοεισαγωγείς, αλλά και πολλές κατηγορίες αεριτζήδων και κερδοσκόπων, δημιουργούν υπερκέρδη με τις ευλογίες της Κυβέρνησης εις βάρος των περισσοτέρων Ελλήνων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο χειμώνας που έρχεται, όπως φαίνεται και από το φετινό Προϋπολογισμό, θα είναι βαρύς και δύσκολος για κάθε οικογένεια.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Άσχετα από την άποψη που έχει ο καθένας μας για τα αίτια των υψηλών τιμών που διαμορφώθηκαν για το πετρέλαιο, η πραγματικότητα είναι μία. Οι τιμές για το πετρέλαιο θέρμανσης είναι κατά 40% αυξημένες από πέρυσι.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., λοιπόν, επιτελώντας στο ελάχιστο το καθήκον του, επιμένει στην καταβολή του επιδόματος, γιατί σήμερα είναι ένας άμεσος τρόπος για τη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων.
Θεωρώ ότι χρέος της Κυβέρνησης είναι να υιοθετήσει αυτήν την πρόταση ως ελάχιστη πράξη κοινωνικής δικαιοσύνης. Ας αποδώσετε, κύριε Υπουργέ, στους οικονομικά ασθενέστερους ένα μέρος απ’ αυτά που τους έχετε πάρει τέσσερα χρόνια τώρα και απ’ αυτά που σκοπεύετε να πάρετε, όπως φαίνεται, από την πολιτική που συνεχίζετε.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. –θυμηθείτε- έδωσε το επίδομα θέρμανσης όταν η διεθνής τιμή πετρελαίου ήταν στα 32 δολάρια. Σήμερα που λέμε ότι φθάνει στα 100 δολάρια το βαρέλι, γιατί συνεχίζετε να αρνείστε; Έχουμε ή δεν έχουμε ισχυρή οικονομία, όπως λέτε, που βγήκε από την επιτήρηση; Εάν την έχουμε, έχει και τη δυνατότητα. Εάν δεν δώσετε το επίδομα ή είστε ανάλγητοι ή παραδέχεστε ότι δεν έχει αυτή τη δυνατότητα η οικονομία και κακώς επαίρεστε για τα οικονομικά επιτεύγματα;
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα