Skip links

Τοποθέτηση στη Βουλή σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Η’ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΙΑ΄
Τετάρτη 26 Μαρτίου 2008

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα τη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός για τη συζήτηση της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, που κατέθεσαν οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Το λόγο έχει τώρα ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έξι μήνες μετά την ψήφο ανοχής που απέσπασε η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει την αρνητική πορεία για την χώρα και τους πολίτες. Ο σημαντικός ρόλος για τη χώρα μας στην Ευρώπη και στον κόσμο, παρά τα όσα ακούσατε προηγουμένως, χάθηκε οριστικά και μαζί του χάθηκαν και σημαντικοί πόροι για την ελληνική περιφέρεια και την ύπαιθρο.
Η οικονομία μας αφελληνίζεται. Όλοι οι δείκτες χειροτερεύουν. Πήγαμε πίσω εννιά θέσεις στην κατάταξη για την ανταγωνιστικότητα. Έξι θέσεις πήγαμε πίσω ως προς το ρυθμό ανάπτυξης. Η δημόσια περιουσία ξεπουλιέται. Την ίδια ώρα σαράντα δισ. ευρώ χάνονται από τη χώρα μας ως αποτέλεσμα του αρνητικού εμπορικού ισοζυγίου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η αποδόμηση του κοινωνικού κράτους επί Νέας Δημοκρατίας είναι σταθερή και συστηματική. Πρόκειται για ένα κοινωνικό κράτος που δημιουργήθηκε με τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Ταυτόχρονα κανείς Έλληνας δεν πιστεύει σήμερα ότι είναι σε καλύτερη θέση από ό,τι ήταν το 2004. Με την οικονομική σας πολιτική αλλά κυρίως με τη φορολογική μειώθηκαν οι φόροι για τις μεγάλες επιχειρήσεις και ταυτόχρονα αυξήθηκαν για τους μικρούς και την εργασία. Μειώθηκαν οι φόροι για τις τράπεζες και αυξήθηκαν για τους πολλούς, με τους έμμεσους φόρους, το Φ.Π.Α., με τον ειδικό φόρο για τα καύσιμα, με όλα τα φοροεισπρακτικά μέτρα που επιβάλατε.
Καταργήθηκε ο Φόρος της Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που πλήρωναν οι «έχοντες» και «κατέχοντες» και επιβλήθηκε ο κατοχικός φόρος για όλους τους Έλληνες. Το εισόδημα των περισσοτέρων έχει μειωθεί. Το κόστος ζωής έχει αυξηθεί κατακόρυφα κι έτσι η ελληνική οικογένεια οδηγείται εξ ανάγκης, για να τα βγάλει πέρα, στον υπερδανεισμό. Έτσι αντί της αναδιανομής του πλούτου έχουμε μια μεθοδευμένη συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια των λίγων.
Δεν είναι όμως μόνο ο πλούτος. Οι δυνατότητες, οι ευκαιρίες, τα δικαιώματα και οι ελπίδες γίνονται προνόμιο όλο και πιο λίγων πολιτών. Οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών περιθωριοποιείται και βιώνει μια πρωτοφανή ανασφάλεια.
Το 22% περίπου των συμπολιτών μας ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Ένα στα πέντε νοικοκυριά έχει εισόδημα κάτω από πεντακόσια ευρώ το μήνα. Χιλιάδες νέοι προσπαθούν να επιβιώσουν με 400 και 600 ευρώ.
Ταυτόχρονα μ’ αυτή την πραγματικότητα όμως διαμορφώνεται και ένα βαρύ, νοσηρό κλίμα στο δημόσιο βίο της χώρας. Η αδιαφανής διαχείριση της εξουσίας και του δημόσιου χρήματος και η απαξίωση των θεσμών αποτελούν το «θερμοκήπιο» των σκανδάλων και της διαφθοράς. Έτσι τα φαινόμενα των Χούπηδων, των «κουμπάρων», των Αγάπιων, οι υποκλοπές, το «πρότυπο» εξουσίας και διαχείρισης του δημόσιου βίου Ζαχόπουλος, τα ομόλογα –αλήθεια, τι έγινε η Έκθεση Ζορμπά;- είναι το αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής.
Όλα αυτά βέβαια δεν οφείλονται ούτε στην παγκοσμιοποίηση, όπως μοιρολατρικά κάποιοι υποστηρίζουν, αλλά ούτε στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προφανώς δεν οφείλονται στις υπαρκτές αδυναμίες του πολιτικού συστήματος, όπως προσπαθεί να μας πείσει η Κυβέρνηση για να αποσείσει από πάνω της τις ευθύνες.
Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και των αποφάσεων του συστήματος Καραμανλή που καθημερινά αποδεικνύει ότι υπηρετεί τους λίγους και εκπληρώνει μέχρι κεραίας τις δεσμεύσεις του προς αυτούς. Είναι εδώ και τέσσερα χρόνια Κυβέρνηση στον τόπο μόνο η Νέα Δημοκρατία, χωρίς καμία συναίνεση από καμία άλλη πολιτική δύναμη, εμφανή τουλάχιστον. Δεν κυβερνά ούτε ο λεγόμενος δικομματισμός ούτε το Κοινοβούλιο.
Η επικοινωνιακή, βέβαια, προπαγάνδα του συστήματος Καραμανλή προσπαθεί να παρουσιάσει την κυβερνητική πολιτική ως αποφάσεις του Κοινοβουλίου και του συνόλου των Βουλευτών της Αίθουσα αυτής.
Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ευκαιρία με τη συζήτηση της πρότασης μομφής και την ψηφοφορία την Παρασκευή το βράδυ να δούμε –και με ονομαστικό μάλιστα τρόπο- ποιοι συναινούν και ποιοι στηρίζουν, άρα ποιοι έχουν και τη συνευθύνη για την πιο αντιλαϊκή και επιζήμια για τον τόπο πολιτική, μια πολιτική που είναι σε πλήρη αντίθεση με τη θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, που όχι μόνο συμφωνούν με την πρότασή μας, αλλά την περίμεναν! Περίμεναν τη σημερινή πρωτοβουλία του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Συμφωνούν μαζί μας και στηρίζουν την πρόταση μομφής όλοι οι κάτοικοι της ελληνικής περιφέρειας και της υπαίθρου που εξαθλιώνονται, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που καταστρέφονται, αφού το κόστος παραγωγής αυξάνεται κατακόρυφα –λιπάσματα, ζωοτροφές, πετρέλαιο στα ύψη- και την ίδια ώρα οι τιμές παραγωγού από το ελαιόλαδο μέχρι τα οπωροκηπευτικά και τα κτηνοτροφικά προϊόντα καθηλώνονται. Οι καταναλωτές με τις συνεχείς αυξήσεις στο ράφι είναι και αυτοί μαζί μας.
Οι εργαζόμενοι που ζουν στην ανασφάλεια για το αύριο στηρίζουν την πρότασή μας, όπως επίσης οι νέοι που βλέπουν τα όνειρά τους να ψαλιδίζονται και να καταπατούνται από αυτή την πολιτική, οι επιστήμονες που υπάρχουν στην ατζέντα της Κυβέρνησης μόνο ως αντικείμενο πελατειακών σχέσεων, οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί που βιώνουν την κομματοκρατία και την αναξιοκρατία, οι άνεργοι που εμπαίζονται, οι μικροί και μεσαίοι που συνθλίβονται από τα οικονομικά μεγαθήρια με τη συναίνεση της Κυβέρνησης.
Στηρίζουν την πρότασή μας οι συνταξιούχοι που βλέπουν τις συντάξεις τους να μειώνονται και τις κοινωνικές υπηρεσίες να απαξιώνονται, τα θύματα της αυξανόμενης εγκληματικότητας –δεν μας είπατε τίποτα γι’ αυτό, κύριε Υπουργέ- όλοι οι πολίτες που είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται από τη μεγάλη καταστροφή του καλοκαιριού που πέρασε και ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί, ο κάθε πολίτης που ταλαιπωρείται από την αποδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών, όλοι όσοι έπεσαν θύματα των ψεύτικων προεκλογικών υποσχέσεών σας, αστυνομικοί, δασοπυροσβέστες. Πείτε μας γι’ αυτούς, μιας και είστε στην Αίθουσα, κύριε Υπουργέ.
Ακόμη, συμφωνεί μαζί μας και στηρίζει την πρόταση μομφής κάθε δημοκράτης και δημοκράτισσα που βλέπει με λύπη την απαξίωση των δημοσίων αγαθών της υγείας και της παιδείας και τη χειραγώγηση και υποβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών.
Τέλος, ανέμεναν με αγωνία την πρωτοβουλία μας και τη στηρίζουν τα δύο εκατομμύρια πολίτες που πλήττονται από τις επιλογές σας για το ασφαλιστικό και ιδιαίτερα οι εργαζόμενες μητέρες και οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Διαφωνούν μαζί μας –ήταν φυσικό και αναμενόμενο- διαφωνούν δηλαδή με την πρόταση μομφής όλοι οι βολεμένοι και οι ωφελημένοι από την πολιτική σας, μεγαλοεισαγωγείς, τράπεζες, διυλιστήρια, φαρμακοβιομήχανοι, εφοπλιστές, αλλά και οι κάθε λογής αεριτζήδες και κερδοσκόποι, οι επιζητούντες διευθέτηση συμφερόντων και οι μετέχοντες στην επετηρίδα για τη λαφυραγώγηση του δημόσιου πλούτου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εδώ την Παρασκευή το βράδυ θα αποκαλυφθεί ποιος είναι με ποιους. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί και δεν θέλει να αλλάξει πολιτική και οι πολίτες δεν ζητούν τον εξωραϊσμό της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, αλλά απαιτούν την ανατροπή αυτής της πολιτικής.
Γι’ αυτό κι εμείς δεν θα αρκεστούμε στην απόσυρση κάποιων άρθρων νομοσχεδίων, έστω μετά από δημοψηφίσματα, αλλά θα αγωνιστούμε για την πλήρη ανατροπή αυτής της πολιτικής, για την πλήρη ανατροπή μιας Κυβέρνησης που ασκεί μια πολιτική αντιλαϊκή και επιζήμια για τον τόπο. Αυτός είναι ο στόχος μας –ξεκάθαρος στόχος- και είμαστε απέναντι! Ούτε συναινέσαμε ούτε συναινούμε στην πολιτική που ασκείτε!
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Ευχαριστούμε τον κ. Κεγκέρογλου.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα