ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Η΄ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΕ΄
Δευτέρα 17 Μαρτίου 2008
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη της ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας «Διοικητική και Οργανωτική Μεταρρύθμιση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ναι, ο κ. Κεγκέρογλου έχει το λόγο. Ορίστε, κύριε Κεγκέρογλου, έχετε το λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ.
Κύριε Πρόεδρε, το προχωρημένο της ώρας ασφαλώς επηρέασε κι εσάς.
Και δεν έχουν τόση σημασία τα επτά, τα οκτώ ή τα δέκα λεπτά που θα μιλήσει ένας εκπρόσωπος του λαού στο Κοινοβούλιο για ένα τόσο σημαντικό θέμα, αλλά περισσότερο η ώρα που μιλάει. Γιατί όταν πραγματικά συζητάμε αυτό το σημαντικό θέμα και είναι η ώρα τώρα 01.40΄ μετά τα μεσάνυχτα, είναι λογικό ότι αυτά που λέγονται, όχι μόνο δεν ακούγονται από τους εργαζόμενους, αλλά αν και κάποιος ξενυχτά, επιμένων στο να ακούσει ποια είναι η άποψη των Κομμάτων για το τεράστιο θέμα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, δεν έχει την ευκαιρία να δει να αναπτύσσεται κάποιος ουσιαστικός διάλογος.
Πριν να μιλήσω, όμως, για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και για την ουσία του νομοσχεδίου, θα ήθελα να υπερασπιστώ μια έννοια -όσο μπορώ να το κάνω αυτό- η οποία από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα. Και δεν είναι άλλη από την έννοια της μεταρρύθμισης.
Θαρρώ ότι η μεταρρύθμιση στη χώρα μας έχει ταυτιστεί με τις προοδευτικές αλλαγές που έγιναν ιστορικά από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Θα αναφέρω ενδεικτικά τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν στον αγροτικό τομέα, που ήταν μεταρρύθμιση του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Θα αναφέρω τις αλλαγές που έγιναν στην παιδεία το 1964, που ήταν μεταρρύθμιση που έγινε από τον Παπανούτσο και τον Γεώργιο Παπανδρέου. Θα αναφέρω τις μεγάλες δημοκρατικές και κοινωνικές αλλαγές που έγιναν από τον Ανδρέα Παπανδρέου, που μείωσαν τις κοινωνικές ανισότητες στην πατρίδα μας.
Θα αναφέρω ακόμα τις πρόσφατες αλλαγές που έγιναν, το ΑΣΕΠ, τον Καποδίστρια, τις αλλαγές στον Α’ βαθμό Αυτοδιοίκησης, τις αλλαγές στο Β’ βαθμό Αυτοδιοίκησης, όλα αυτά τα οποία είδαμε να αλλάζουν προς προοδευτική κατεύθυνση. Και όταν λέω προοδευτική κατεύθυνση, εννοώ προς το συμφέρον της χώρας, προς το συμφέρον των πολιτών.
Τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά που εσείς ονομάζετε μεταρρύθμιση, όλα αυτά που οπισθοδρομούν τη χώρα, που είναι εις βάρος των πολιτών; Σε κάθε αντιδραστική επιλογή κολλάτε την ταμπέλα «μεταρρύθμιση». Αν είναι δυνατόν! Με αυτόν τον τρόπο, ασφαλώς, ευτελίζεται μια έννοια. Όμως, αυτό είναι το λιγότερο. Αυτό που κάνετε δεν μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα, δεν μπορεί να αλλάξει η ουσία των επιλογών σας με την επικεφαλίδα, που δεν είναι άλλη, παρά επιλογές εις βάρος των πολιτών.
Όλοι οι πολίτες παρακολουθούν εδώ και τέσσερα χρόνια, την Κυβέρνηση να κάνει μια προσπάθεια, με μια έντονη προπαγάνδα, αξιοποιώντας και χρησιμοποιώντας κάθε τρόπο και μέσο, προκειμένου να μας πείσει ότι υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με το ασφαλιστικό, διαστρεβλώνοντας, όμως, την πραγματικότητα σε σχέση με τα πραγματικά προβλήματα του ασφαλιστικού.
Αν, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κυρία Υπουργέ, δεν απαντηθεί το ερώτημα ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα του ασφαλιστικού, τότε δεν μπορεί να λυθεί κιόλας. Δεν μπορούν να δοθούν οι απαιτούμενες λύσεις.
Η Κυβέρνηση, λοιπόν, προσπαθεί να μας πείσει ότι το πρόβλημα του ασφαλιστικού είναι πρόβλημα ορίων ηλικίας, είναι πρόβλημα διαφοροποιήσεων -δήθεν- από ταμείο σε ταμείο, είναι πρόβλημα των γυναικών, είναι το πρόβλημα των εργαζομένων μητέρων. Αν είναι δυνατόν!
Με αυτές τις διαπιστώσεις, ασφαλώς και στο νομοσχέδιο που μας έφερε θα προχωρούσε. Σε αυτά τα δήθεν προβλήματα δίνει λύσεις με τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη την οποία έχει, με τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη που διαπνέει γενικότερα την πολιτική της και γι’ αυτό, έχουμε ένα νομοσχέδιο που δικαίως χαρακτηρίστηκε αντιασφαλιστικό, αντικοινωνικό, εις βάρος των πολιτών.
Ο κ. Καραμανλής προεκλογικά εκφώνησε, με το γνωστό στομφώδες ύφος, τα τρία «δεν», με μεγαλοπρέπεια, αν θέλετε, με πολύ επικοινωνιακό στυλ.
«Δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας, δεν αυξάνονται οι εισφορές, δεν μειώνονται οι συντάξεις».
Βέβαια, με το νομοσχέδιο αυτό μετεκλογικά ίσχυσε το τέταρτο «δεν», ότι δεν ισχύουν τα τρία «δεν» που ειπώθηκαν προεκλογικά. Γιατί ασφαλώς όλοι διαπιστώνουν ότι οι συντάξεις μειώνονται και πολύ περισσότερο οι επικουρικές. Με το νομοσχέδιο αυξάνονται τα όρια ηλικίας και μάλιστα σε ορισμένες κατηγορίες πάρα πολύ. Αλλά και για το τρίτο που αφορά τις εισφορές, αυξάνονται, όπως είδαμε και από πρόσφατες αποφάσεις ασφαλιστικών ταμείων και δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο στήριξης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος.
Ο Πρωθυπουργός είπε τα τρία «δεν» και δικαιούμαστε και εμείς, όπως όλοι οι πολίτες, να πούμε τα τρία δικά μας «δεν». Το πρώτο είναι ότι ο Πρωθυπουργός δεν είπε την αλήθεια. Δεν θα πω ότι λέει ψέματα. Δεν είπε την αλήθεια. Το δεύτερο «δεν» είναι ότι εσείς δεν ενδιαφέρεστε να λύσετε τα πραγματικά προβλήματα του ασφαλιστικού συστήματος. Το τρίτο και σημαντικότερο για μένα είναι ότι αυτό το νομοσχέδιο δεν θα εφαρμοσθεί. Και δεν θα εφαρμοσθεί, γιατί θα ανατραπεί, θα αποσυρθεί από την επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Ας μιλήσουμε, όμως, λίγο για τις πραγματικές αιτίες προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα. Κατά τη γνώμη μας είναι τέσσερις. Πρώτον, η ασυνέπεια εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του κράτους απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία. Δεύτερον, η αύξηση της εισφοροδιαφυγής. Τρίτον, η απαξίωση της περιουσίας των ταμείων και η σκανδαλώδης διαχείρισή της. Τέταρτον, η κατακόρυφη αύξηση της σπατάλης στον ιατροφαρμακευτικό τομέα.
Με το νομοσχέδιο που έχετε φέρει, ουσιαστικά δεν αντιμετωπίζετε κανένα από τα τέσσερα αυτά προβλήματα. Και ξεκινώ από το τέταρτο. Από το 2004 μέχρι το 2007, διπλασιάστηκε η ιατροφαρμακευτική δαπάνη. Κανείς πολίτης σε αυτήν τη χώρα, ούτε εσείς, είστε σε θέση να υποστηρίξετε ότι διπλασιάστηκε το επίπεδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που παρέχεται. Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό. Αντίθετα, μπορεί να ειπωθεί και να υποστηριχθεί ότι χειροτέρευσε το επίπεδο. Αυτός ο διπλασιασμός είναι σπατάλη και οφείλεται στην πολιτική σας, στην κατάργηση της λίστας, στην απαξίωση των ελεγκτικών μηχανισμών, σε όλα αυτά τα οποία πράξατε. Πώς το αντιμετωπίζετε αυτό με το νομοσχέδιο;
Δεύτερον, στο θέμα της εισφοροδιαφυγής. Τι κάνετε, προκειμένου να αντιμετωπίσετε την εισφοροδιαφυγή και δεν το κάνατε τέσσερα χρόνια τώρα; Γιατί τα τέσσερα χρόνια που κυβερνάτε, η εισφοροδιαφυγή αυξήθηκε κατακόρυφα. Χαρίσατε στις Τράπεζες και τα χρεώσατε στους ασφαλισμένους.
Όσο για την ασυνέπεια εκπλήρωσης των υποχρεώσεων του κράτους στα ασφαλιστικά ταμεία, κύριε Πρόεδρε, ακούσαμε πολλά και από τους ομιλητές και από τους Υπουργούς όλες αυτές τις ημέρες. Τα νούμερα τους διαψεύδουν. Δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία. Έχουμε καταθέσει όλα τα στοιχεία.
Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, ερχόμενος σε ένα θέμα στο οποίο η Κυβέρνηση επέλεξε να υιοθετήσει, υποτίθεται, μία θέση του ΠΑΣΟΚ. Είναι το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Εμείς μιλήσαμε για ένα Ταμείο, το οποίο θα έχει πόρους από τη φορολόγηση των μεγάλων πηγών διοξειδίου του άνθρακα στη χώρα μας, από τη φορολόγηση των υπερκερδών συγκεκριμένων επιχειρήσεων, όπως είναι οι τράπεζες που έχουν υπερκέρδη τα τελευταία χρόνια, που αυξάνονται με ρυθμούς 40% και πλέον κάθε χρόνο και θεσμοθετείται ένα Ταμείο με έσοδα από το 4% του ΦΠΑ που το πληρώνει πάλι όλος ο κόσμος, από το 10% των κοινωνικών πόρων που αφαιρούνται πάλι από τους ίδιους τους πολίτες. Έρχεστε δηλαδή να μας πείτε «σας παίρνω από τη μία τσέπη χρήματα, αγαπητοί φίλοι ασφαλισμένοι, σας συμπονώ, για να σας τα δώσω με άλλη μορφή», όσα βέβαια περισσέψουν από την τεράστια σπατάλη, η οποία γίνεται.
Αυτό το νομοσχέδιο πραγματικά δεν μπορεί να εφαρμοστεί -και όχι μόνο επειδή θα αποσυρθεί από την Κυβέρνησή μας- γιατί εκ των πραγμάτων είναι στον αέρα. Καλό είναι τώρα, ακόμη και τούτη την ώρα –δύο παρά τέταρτο τα μεσάνυχτα- να το αποσύρετε.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε τον κ. Κεγκέρογλου.