Skip links

Τα προγράμματα stage βουλιάζουν το ΙΚΑ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ: α) Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας κ. Φ.  Πάλλη Πετραλιά β) Οικονομίας & Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου

Σε υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος εξελίσσεται η εισφοροδιαφυγή, καθώς ο ένας στους έξι εργαζομένους δεν έχει ασφαλιστική κάλυψη.
Τη χαριστική βολή στα Ταμεία δίνει το ίδιο το κράτος, που απασχολεί μέσω των προγραμμάτων stage ανασφάλιστους νέους και στερεί από το ΙΚΑ ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Όπως καταγγέλλεται, η είσοδος των νέων στην αγορά εργασίας γίνεται σε ηλικία 30 ετών, όταν το 2001 ήταν στο 27ο έτος της ηλικίας τους. Αυτό οφείλεται κυρίως στα stage που εφαρμόζονται και στο ΙΚΑ και τα οποία κρατάνε ακόμα και για πέντε με έξι χρόνια τους νέους εκτός ασφαλιστικού συστήματος.
Με βάση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το πρόβλημα του ελληνικού ασφαλιστικού συστήματος έχει σχέση με τα έτη ασφάλισης και όχι με την ηλικία συνταξιοδότησης (η οποία στη χώρα μας διαμορφώνεται στο 61ο έτος). Στην Ελλάδα ο μέσος όρος ετών ασφάλισης είναι τα 25 έτη (20 έτη και 8 μήνες για τις γυναίκες), ενώ στις χώρες της Ευρώπης τα έτη ασφάλισης φτάνουν τα 35 (Βρετανία) ή ακόμη και τα 37 (Σουηδία).
   Επειδή τα προγράμματα  stage στερούν από το ΙΚΑ ένα δισεκατομμύριο ευρώ και
   επειδή οι εργαζόμενοι σε αυτά δουλεύουν χωρίς να έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
 
Σε ποιες ενέργειες αναμένεται να προβούν προκειμένου οι εργαζόμενοι στα προγράμματα stage να ασφαλίζονται στο ΙΚΑ;

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα