Skip links

Τα πραγματικά ερωτήματα σχετικά με το ταφικό μνημείο του Εθνικού μας Ευεργέτη Αντώνη Φ. Παπαδάκη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών

Με επιστολή του προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Γραμματέας της Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής και Βουλευτής Ν.Ηρακλείου ζητά να δοθούν απαντήσεις στα πραγματικά ερωτήματα που έχει θέσει με την ερώτηση του, σχετικά με το ταφικό μνημείο του Εθνικού μας Ευεργέτη Αντώνη Φ. Παπαδάκη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
    
Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Με την ανακοίνωσή σας ότι «ουδέποτε ετέθη θέμα αποχαρακτηρισμού του ταφικού μνημείου του Αντώνη Φ. Παπαδάκη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών» απαντήσατε σε ένα ερώτημα που δεν σας θέσαμε (τουλάχιστον εμείς). Σας υπενθυμίζω ότι με την υπ’ αριθμ. πρωτ 5827/09-04-21 ερώτηση μου (επισυνάπτεται), σας ζητώ να μου γνωρίσετε κάτι διαφορετικό και συγκεκριμένο: Τους λόγους που υπαγόρευσαν την ανάκληση της εισήγησης της Διεύθυνσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού για το εν λόγω μνημείο».
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρω και στην ερώτηση μου, η Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών έργων, διεύθυνση προστασίας και αναστήλωσης νεώτερων και σύγχρονων μνημείων με την υπ’αριθμ 135220/05-04-2021 απόφαση της, ανακάλεσε την από 30-03-21 εισήγηση της Διεύθυνσης του Υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία θεωρούσε ότι οι μεταγενέστερες επεμβάσεις που έχουν γίνει στο μνημείο αλλοιώνουν την αρχική σύνθεση και πρέπει να απαλειφθούν, με ευθύνη της υπηρεσίας.
Επειδή η ανάκληση της απόφασης αυτής προκάλεσε και προκαλεί αντιδράσεις ακαδημαϊκών, ιστορικών, φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου) αλλά και εύλογο προβληματισμό, περιμένω, μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου τις απαντήσεις σας για:
-Τους λόγους και τα νέα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της Διεύθυνσης, τα οποία υπαγόρευσαν την ανάκληση της εισήγησης για συμπλήρωση ή μη της Υ.Α 1604/Β/04-12-2001 και εάν
-Απαιτούνται ή όχι περαιτέρω εργασίες για την αποκατάσταση του ιστορικού και διατηρητέου ταφικού μνημείου του Εθνικού μας ευεργέτη Αντώνη Φ. Παπαδάκη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, με δεδομένο μάλιστα ότι φέτος συμπληρώνονται και 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Βασίλης Κεγκέρογλου
Γραμματέας Κ.Ο Κίνημα Αλλαγής-Βουλευτής Ν. Ηρακλείου
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της  υπ’αριθμ. 5827/09-04-21  ερώτησης που είχε καταθέσει ο κ.Κεγκέρογλου στα Υπουργεία  Πολιτισμού και Αθλητισμού, Επικρατείας και Εξωτερικών:

Θέμα: Ποιοι λόγοι υπαγόρευσαν την ανάκληση της εισήγησης της Δ/νσης Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού που αφορά στο ταφικό μνημείο του Αντώνη Φ. Παπαδάκη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών;.

Με την υπ’αριθμ.  ΦΕΚ 1604/Β/04-12-2001 Υ.Α χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο Μνημείο και  έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία το ταφικό μνημείο του Αντώνη Φ. Παπαδάκη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.
Ο Αντώνης Φ.Παπαδάκης, με μια μεγάλη διαδρομή από το Οροπέδιο Λασιθίου -γεννήθηκε στην κοινότητα Ψυχρού-  στην Κωνσταντινούπολη, την Οδησσό και τέλος στην Αθήνα είχε πάντα έγνοια για την πρόοδο της Ελλάδας και την απελευθέρωση της ιδιαίτερης πατρίδας του της Κρήτης.
Συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους Εθνικούς ευεργέτες και του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ η διαδρομή και το έργο του είναι ευρέως γνωστά.
Όταν ήταν εν ζωή, η Πολιτεία τον τίμησε με το παράσημο του Σωτήρος και η κηδεία του έγινε με στρατιωτική πομπή από την τότε Μητρόπολη των Αθηνών και το Πανεπιστήμιο ανήγειρε στον τάφο του μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας επιτύμβιο μνημείο.
Μάλιστα, όπως γνωρίζετε, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Μπούμπουρα δημιουργήθηκε το Ελληνικό πάρκο στην Οδησσό, το οποίο εγκαινιάστηκε το 2018 και είναι πολυθεματικό πάρκο έκτασης 34.000 τ.μ. που βρίσκεται σε ένα από τα πιο ιστορικά σημεία της πόλης, δίπλα από τις Σκάλες Ποτέμκιν για να τιμηθούν οι Εθνικοί ευεργέτες και μεταξύ αυτών και ο Αντώνης Φ.Παπαδάκης.
Επειδή με την υπ’αριθμ 135220/05-04-2021 απόφαση της Γενικής Δ/νσης Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών έργων, δ/νσης προστασίας και αναστήλωσης νεώτερων και σύγχρονων μνημείων ανακλήθηκε η από 30-03-21 εισήγηση της δ/νσης του Υπουργείου Πολιτισμού που αφορά στη συμπλήρωση ή μη της ΥΑ, βάσει της οποίας χρειάζεται ειδική κρατική προστασία το ταφικό μνημείο του Αντώνη Φ. Παπαδάκη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών «λαμβάνοντας υπόψη τα νέα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη της Δ/νσης», θεωρώντας ότι οι μεταγενέστερες επεμβάσεις αλλοιώνουν την αρχική σύνθεση και πρέπει να απαλειφθούν.
Επειδή η απόφαση αυτή εγείρει πλήθος ερωτημάτων και προκαλεί αντιδράσεις ακαδημαϊκών, ιστορικών, φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου) αλλά και εύλογο προβληματισμό.
Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

  • Ποιοι λόγοι και ποια στοιχεία υπαγόρευσαν την ανάκληση της εισήγησης για συμπλήρωση ή μη της Υ.Α 1604/Β/04-12-2001;
  • Με την ανάκληση της εισήγησης της υπηρεσίας, εξακολουθεί να είναι σε ισχύ το ΦΕΚ 1604/Β/04-12-2001 Υ.Α με το οποίο χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο Μνημείο και  έργο τέχνης που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία το ταφικό μνημείο του Αντώνη Φ. Παπαδάκη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών;
  • Τι προτίθεστε να πράξετε για την αποκατάσταση του ιστορικού και διατηρητέου ταφικού μνημείου, με δεδομένο μάλιστα ότι φέτος συμπληρώνονται και 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση;».
Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα