Skip links

Σχετικά με την πληρωμή των εφημεριών των ιατρών του ΕΣΥ στο ΠαΓΝΗ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΝΔ΄
Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Αναφορές – Ερωτήσεις Δεύτερου Κύκλου:
Πρώτη και τελευταία ερώτηση είναι η με αριθμό 3683/21-12-2007 του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Βασίλειου Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την πληρωμή των εφημεριών των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στο Παγκρήτιο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ).

Η ερώτηση του κ. Κεγκέρογλου σε περίληψη έχει ως εξής:
«Οι γιατροί του Εθνικού Συστήματος Υγείας στο Παγκρήτιο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου πραγματοποιούν στάση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για την ασυνέπεια του Υπουργείου καθώς για μία ακόμα φορά δεν καταβάλλει τα χρήματα για τις εφημερίες που έχουν ήδη κάνει. Οι γιατροί σύμφωνα με ανακοίνωσή τους είναι αποφασισμένοι εάν δεν δοθεί λύση, να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου.
Επειδή η πολιτεία οφείλει να είναι συνεπής έναντι των λειτουργών της υγείας, ερωτάται ο κύριος Υπουργός γιατί δεν έχουν ακόμα πληρωθεί οι εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ στο Παγκρήτιο Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και σε ποιες συνέπειες θα προβούν προκειμένου αυτές να πληρωθούν άμεσα.
Στην ερώτηση του κ. Κεγκέρογλου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Παπαγεωργίου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Αγαπητέ συνάδελφε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν είναι το Υπουργείο που δεν πληρώνει, για να τοποθετούμε τα πράγματα στην σωστή τους διάσταση, αλλά είναι ότι ο Πάρεδρος δεν εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής δίνοντας τη δική του ερμηνεία –για να μην πω τίποτε άλλο- στο νόμο με τον οποίο αναστείλαμε την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος, έτσι ώστε να προετοιμαστούμε καλύτερα κι έτσι ώστε να μην έχει επίδραση αυτή η προετοιμασία στη λειτουργία των νοσοκομείων και να εναρμονιστούμε πλήρως με τις Κοινοτικές Οδηγίες, κάτι που έρχεται από το 1993, που δεν κάνατε κάτι έτσι ώστε και η προετοιμασία να γίνει και η ενσωμάτωση στο Κοινοτικό Δίκαιο, που έρχεται το 2005 με το υπ’ αριθμόν 76 Προεδρικό Διάταγμα. Αυτά τα γνωρίζετε πάρα πολύ καλά.
Επίσης, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι τον Ιανουάριο επιχειρήθηκε για κάποιους λόγους να δημιουργηθεί μία ένταση, να υπάρξει ένα πρόβλημα γύρω από τις εφημερίες και τότε η συντριπτική πλειοψηφία των Παρέδρων εγκρίνει τα εντάλματα πληρωμής, πλην όμως υπάρχουν τρεις Πάρεδροι, μεταξύ αυτών και ο Πάρεδρος του Ηρακλείου όπου δίνει τη δική του ερμηνεία -και δεν θα έλθω να σχολιάσω πάρα πέρα αν και έχω άποψη, όπως όλοι έχουμε άποψη- και δημιουργεί ένα πρόβλημα.
(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΙΟΥΦΑΣ)
Μέχρι τον Φεβρουάριο μήνα το Υπουργείο μέσω των αποθεματικών των νοσοκομείων έδωσε εντολή και πληρώθηκαν, όπως το ίδιο γίνεται και αυτήν τη στιγμή που συζητάμε μέχρις ότου το θέμα ρυθμιστεί οριστικά και δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα.
Δεν καταλαβαίνω, λοιπόν, προς τι όλη αυτή η ανησυχία και η ένταση για ένα θέμα που γνωρίζετε πάρα πολύ καλά που οφείλεται.
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Ο κ. Κεγκέρογλου έχει το λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τα προβλήματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας τα παρουσίασε όλα ρόδινα.
Κύριε Υπουργέ, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή ο Πρωθυπουργός δεν είναι πλήρως ενημερωμένος για την κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας και λέει αυτά που λέει, ή είναι ενήμερος, γνωρίζει την πραγματικότητα και δεν πράττει τίποτα προκειμένου να αλλάξει η κατάσταση. Σε κάθε πάντως περίπτωση η πολιτική σας, οι παραλήψεις σας, οι πράξεις σας οδηγούν σε μεγαλύτερα προβλήματα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Θα σας θυμίσω, ότι πριν ακριβώς δύο μήνες στην Αίθουσα αυτή με διαβεβαιώσατε ότι το πρόβλημα με την πληρωμή των εφημεριών από όπου και αν προέρχεται, λύθηκε. Εγώ σας πίστεψα καλόπιστα και περίμενα το αποτέλεσμα. Όμως, το αποτέλεσμα σας διέψευσε. Γιατί στην καλύτερη περίπτωση η νομοθετική σας ρύθμιση δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Η συλλογική σύμβαση την οποία επικαλεστήκατε δεν έχει ακόμα υπογραφεί και δεν φαίνεται να υπογραφεί. Πληρώθηκαν οι εφημερίες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου με εντολή του Υπουργείου από τα αποθεματικά των δύο νοσοκομείων και ερχόμαστε μετά από δύο μήνες να έχουμε το ίδιο πρόβλημα με επίσχεση εργασίας, να έχουμε το ίδιο πρόβλημα με απεργίες των γιατρών και ειδικευομένων και ειδικευμένων και να έχουμε ξανά μη ασφαλείς εφημερίες στα νοσοκομεία.
Χθες δώσατε πάλι εντολή να πληρωθούν από τα αποθεματικά των ταμείων. Αυτό που χρειάζεται είναι μια οριστική λύση του θέματος. Αυτό ζητάμε. Γι’ αυτό επανερχόμαστε, για να μη θέτουμε τα νοσοκομεία σε καθεστώς ημιπαρανομίας, πράγμα που γνωρίζετε, για να έχουμε ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων. Αυτό ζητάμε.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Αν ο κ. Αλογοσκούφης – λίγο την ανοχή σας, κύριε Πρόεδρε – δεν εγκρίνει για δημοσιονομικούς λόγους την πρόσληψη γιατρών και τα απαραίτητα χρήματα, να το πούμε, να το ξέρει ο ελληνικός λαός ότι αυτό είναι το πρόβλημα. Γιατί είδαμε ένα άλλο κρούσμα, που θα συζητήσουμε και σήμερα στο νομοσχέδιο, να ζητείται πίσω το επίδομα που δόθηκε στους υπαλλήλους των υγειονομικών περιφερειών και να ζητείται από τον κάθε εργαζόμενο να επιστρέψει 1.800 ευρώ. Αυτά είναι αστεία πράγματα.
Όμως, η υγεία και ο δημόσιος βίος θέλει σοβαρότητα και πιστεύω ότι υπάρχουν οι άνθρωποι, αν δουλέψουν και αν έχουν το στόχο – και με τη δική σας ακόμα Κυβέρνηση – να φέρουν αποτέλεσμα. Όμως πείτε μας ειλικρινά πότε θα προσλάβετε γιατρούς, πόσους γιατρούς και ποια αναπροσαρμογή των αποδοχών τους θα κάνετε, ούτως ώστε να ρυθμιστεί το θέμα με την οδηγία, η οποία ξέρετε ότι ήδη μέχρι το τέλος του 2006 είχε παράταση για να εφαρμοστεί, αλλά από κει και πέρα ήταν το πρόβλημα.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο Υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Θα σας πληροφορήσω, αγαπητέ συνάδελφε, ότι ο Πρωθυπουργός απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήξερε πολύ καλά τι έλεγε και αισθανόταν υπερήφανος, γιατί οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης στο χώρο της υγείας πιάνουν τόπο και τα αποτελέσματα είναι ορατά, είτε αφορούν την πρόσληψη προσωπικού, με στοιχεία τα οποία κατετέθησαν από την πλευρά του ΑΣΕΠ, όχι από την πλευρά του Υπουργείου – όπου απάντηση δεν υπήρξε – όπως και για τις υπόλοιπες αδυναμίες στην τοποθέτηση του Προέδρου σας, όπου –επιτρέψτε μου να πω την έκφραση – τον αφήσατε εκτεθειμένο από τα στοιχεία που του δώσατε.
Όσον αφορά στο θέμα της πληρωμής των εφημεριών, αγαπητέ συνάδελφε, δεν σας προκαλεί ενδιαφέρον γιατί τρεις μόνον από τους πενήντα πέντε παρέδρους δεν υπογράφουν τα εντάλματα, όταν έχει εκφραστεί και η ευχή και η επιθυμία από πλευράς Ελεγκτικού Συνεδρίου να κινηθούν προς την κατεύθυνση που και πέρσι ήταν; Οι υπόλοιποι παραβαίνουν το νόμο σε όλη την Ελλάδα; Αυτό δεν σας κινεί την περιέργεια; Εγώ δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο, αλλά θα πω ότι είναι μόνο δική τους προσωπική ερμηνεία, αλλά λάθος ερμηνεία.
Επιπλέον, ξέρετε πολύ καλά και ανακοινώθηκε επίσημα – αυτό είναι που σας ανησυχεί – ότι υπογράφεται η συλλογική σύμβαση, όπου το θέμα λύνεται. Και επιπλέον αποτελεί και τη βάση του νέου μισθολογίου μετά από είκοσι χρόνια. Διότι μετά τον ιδρυτικό νόμο και τους μισθούς που δώσατε τότε για να προκαλέσετε την προσέλευση, δεν ασχοληθήκατε ξανά με το μισθολόγιο των γιατρών του Ε.Σ.Υ.
Έτσι φτάσαμε εκεί που φτάσαμε και όλα τα πράγματα είναι γνωστά, δεν προσθέτω τίποτε το καινούργιο. Σας λέω, λοιπόν, και πάλι ότι το θέμα έχει παραπεμφθεί από το αρμόδιο τμήμα στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου πριν από το κλείσιμο, αυτόν δηλαδή το μήνα, θα βγάλει την απόφαση.
Θεωρούμε ότι έχουμε πείσει ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Ζητήσαμε αυτό το χρόνο για να προσαρμοστούμε, χωρίς να διαταράσσεται η ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων, έτσι ώστε να γίνει σωστή κατανομή των καινούργιων θέσεων των γιατρών που έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στα Υπουργεία Υγείας, Οικονομίας και στον Πρωθυπουργό, ακόμη και με τη δική σας αμέλεια τόσα χρόνια να προχωρήσουμε στην ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας και να λειτουργήσουμε με ανώτατα επιτρεπτά όρια, που από το 1993 έχουν δοθεί και είναι γνωστά.
Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των αναφορών και ερωτήσεων.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα