Στην Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε σήμερα επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο και βουλευτή Ηρακλείου κ. Β. Κεγκέρογλου προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ο κ. Κεγκέρογλου με ερώτηση που το Κίνημα Αλλαγής είχε καταθέσει από 28-01-2021, επανήλθε με επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και επεσήμανε ότι τον τελευταίο καιρό, ολοένα και πληθαίνουν οι καταγγελίες και τα δημοσιεύματα για εισαγωγές αμφίβολης ποιότητας και κυρίως επιβλαβών για την υγεία των καταναλωτών προϊόντων όπως οπωροκηπευτικά, ντομάτες, σουσάμι και οστρακοειδή κλπ από τρίτες χώρες (Τουρκία,Αλβανία κλπ).
«Την ίδια ώρα μάλιστα, οι Έλληνες παραγωγοί αγωνιούν και προσπαθούν μετά μεγάλων δυσκολιών να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους, αφού τα παρατεταμένα lockdowns, το κλείσιμο της εστίασης, τα μέτρα για τις λαϊκές που έχει επιβάλλει η Κυβέρνηση αφήνουν αδιάθετους τόνους προϊόντων.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 178/2002 της 28ης Ιανουαρίου 2002, θέτει το γενικό πλαίσιο και έχει θεσπίσει αυστηρούς κανόνες εισαγωγής σε σχέση με την υγιεινή των τροφίμων και των ζωοτροφών, την ασφάλεια των καταναλωτών και την κατάσταση της υγείας των ζώων, με σκοπό να διασφαλίσει ότι όλες οι εισαγωγές πληρούν τα ίδια υψηλά πρότυπα με τα προϊόντα από την ίδια την ΕΕ.
Επιπλέον, ο Κανονισμός (ΕΕ) 2017/625 της 15ης Μαρτίου 2017) σχετικά με τους επίσημους ελέγχους θεσπίζει κοινούς κανόνες για τους επίσημους ελέγχους της ΕΕ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η νομοθεσία για την προστασία της ανθρώπινης υγείας, της υγείας των ζώων, της ευημερίας των ζώων και της φυτικής υγείας εφαρμόζεται σωστά.
Αυτός ο κανονισμός καλύπτει τις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών και το άρθρο 65 απαιτεί από τα κράτη μέλη να εντείνουν ή τους επίσημους ελέγχους τους σε αποστολές που εισέρχονται στην ΕΕ, όταν έχουν λόγους να υποπτεύονται απάτη ή σοβαρές ή επανειλημμένες παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας για τη γεωργική τροφική αλυσίδα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Κεγκέρογλου.
Στην κατεύθυνση αυτή ο Βουλευτής απαίτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να καταθέσει στην Ολομέλεια της Βουλής τα αποτελέσματα των Ελέγχων που διενεργήθηκαν, αφού οι Ελληνικές Αρχές είναι αρμόδιες ενώ τόνισε ότι παρατηρείται κερδοσκοπία «επιτήδειων» εις βάρος των Ελλήνων καταναλωτών και παραγωγών, αφού προκειμένου να μειωθεί το κόστος, είτε επιτρέπονται φυτοφάρμακα, είτε παράνομα χρησιμοποιούνται και ζήτησε:
α)συνολικό αποτελεσματικό σχέδιο από την Κυβέρνηση στις εισαγωγές βρώσιμων προϊόντων
β)εντατικοποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου από τρίτες χώρες (προτείνοντας μάλιστα αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων, όπου δείχνουν περισσότερες προβληματικές εισαγωγές) προκειμένου να έχουμε ασφαλή προϊόντα για τους καταναλωτές.
γ) μέτρα στήριξης των Ελλήνων παραγωγών, οι οποίοι αδυνατούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους, καθώς πλήττονται βάναυσα από τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.
β)εντατικοποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου από τρίτες χώρες (προτείνοντας μάλιστα αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων, όπου δείχνουν περισσότερες προβληματικές εισαγωγές) προκειμένου να έχουμε ασφαλή προϊόντα για τους καταναλωτές.
γ) μέτρα στήριξης των Ελλήνων παραγωγών, οι οποίοι αδυνατούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητα τους, καθώς πλήττονται βάναυσα από τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.
Ο κ.Κεγκέρογλου κατέθεσε στα πρακτικά της Ολομέλειας δημοσιεύματα έγκριτων εφημερίδων με τις καταγγελίες καθώς και του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών.
Ο Υπουργός, ανέφερε ότι αποτελεί στοίχημα και παράλληλα προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η εντατικοποίηση των ελέγχων ενώ ανακοίνωσε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα ενόψει του ν/σ του Υπουργείου καθώς και του πρόσφατου νόμου 4691/20 θα προβεί σε αναδιοργάνωση του ελεγκτικού μηχανισμού, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερος με αυστηροποίηση των ποινών.
Τα στοιχεία που κατέθεσε στον Βουλευτή είναι αποκαλυπτικά, καθώς από τους επιτόπιους ελέγχους το 2021, το 30% των εισαγόμενων προϊόντων ήταν προβληματικά. Για το 2020 σε 995 τακτικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν, υπήρξαν 526 παραβάσεις ενώ πραγματοποιήθηκαν μόλις 2 έκτακτοι έλεγχοι.
Σε ότι αφορά τα μέτρα στήριξης των παραγωγών, ο Υπουργός περιορίστηκε στα ισχύοντα, τα οποία όμως όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί και το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι μεν στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν αρκούν.