ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Η΄ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΔ΄
Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανεξάρτητων Αρχών, Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και λοιπών ζητημάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ο κ. Κεγκέρογλου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τις δύο προηγούμενες μέρες στην Κρήτη, γίναμε μάρτυρες γεγονότων και εγκληματικών πράξεων που δεν τιμούν κανέναν. Ούτε την τοπική κοινωνία, αλλά ούτε και την πολιτεία και τους εκπροσώπους της.
Αφού ευχηθώ από το Βήμα της Βουλής τα καλύτερα για τους τραυματίες και ιδιαίτερα για τον σοβαρά τραυματισμένο ειδικό φρουρό, θέλω να πω ότι η αύξηση της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια είναι θεαματική. Βέβαια, τα αίτιά της έχουν ευρύτερες κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις. Όμως, η ευθύνη της αντιμετώπισής τους ανήκει, αν όχι αποκλειστικά, αλλά κατά κύρια ευθύνη στην πολιτεία που οφείλει να ξεφύγει από την ήσυχη γωνιά του εφησυχασμού, της αδράνειας και πολλές φορές της ανοχής. Η λύση δεν μπορεί να στηριχθεί ούτε στις πολιτικές της αυτονόμησης που απέτυχαν, αλλά ούτε και στις λογικές της απομόνωσης, όπως ζητούν κάποιοι.
Πρέπει να εγκαταλειφθούν οι επικοινωνιακού τύπου περιοδικές και a la carte επιχειρήσεις, που συνήθως καταλήγουν σε φιάσκο, όπως η τελευταία, και να αντικατασταθούν με καλά σχεδιασμένες πολιτικές που θα αναπτυχθούν σε δύο κυρίως άξονες:
Πρώτος άξονας: Αξιόπιστη και διαρκής επιχειρησιακή δράση με σύγχρονες στελεχωμένες και καλά οργανωμένες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., που προϋποθέτουν την ύπαρξη πολιτικής βούλησης από την πλευρά του Υπουργείου, καλού σχεδιασμού, καλής προετοιμασίας.
Δεύτερος άξονας: Εκπόνηση και υλοποίηση ειδικού σχεδίου κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, των ορεινών όγκων και της ενδοχώρας, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να στηριχθούν οι πολίτες και να αναδειχθούν οι υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, που υπάρχουν και είναι πλειοψηφία και που σήμερα είναι στη γωνία, λόγω αυτής της κατάστασης, και η πολιτεία δεν κάνει τίποτα, για να τους στηρίξει.
Κύριε Υπουργέ, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί τους πολιτικούς και ιδιαίτερα τους έχοντες την κυβερνητική ευθύνη συνένοχους για την κατάσταση που διαμορφώθηκε. Επιτέλους, οφείλουμε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτήν την κατάσταση. Εμείς το ζητάμε. Σήμερα το ζητάμε με ένα τόνο παραπάνω και θα σας συνδράμουμε σε αυτήν την κατεύθυνση. Εσείς έχετε την πολιτική βούληση να το πράξετε; Αποδείξτε το και θα είμαστε μαζί σας!
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα ένα νομοσχέδιο που πραγματικά είναι χωρίς συγκεκριμένη αρχή, χωρίς πολιτικές αρχές, αλλά με συγκεκριμένες στοχεύσεις για τη λαφυραγώγηση του κράτους. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο διευθετήσεων και ρυθμίσεων δύο ταχυτήτων. Όταν πρόκειται για ρυθμίσεις υμετέρων, όπως παραδείγματος χάρη για το προσωπικό του πρωθυπουργικού γραφείου, είναι ξεκάθαρες οι ρυθμίσεις. Όταν, όμως, πρόκειται για τους πολίτες, όπως παραδείγματος χάρη για τους συμβασιούχους, έχουμε θολές, ατελείς και αναποτελεσματικές διατάξεις, που δεν λύνουν τα προβλήματα, αλλά δημιουργούν περισσότερα.
Συζητάμε ένα νομοσχέδιο με ψευδεπίγραφους τίτλους σε πολλές διατάξεις. Παραδείγματος χάρη, κάτω από τον τίτλο «απλούστευση διαδικασιών» εισάγει μια διάταξη που καθαρά έρχεται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, μια διάταξη που ενισχύει το συγκεντρωτισμό και ιδιαίτερα την εξουσία των μονοπρόσωπων οργάνων, χωρίς κανένα προέλεγχο νομιμότητας. Αντικαθιστά τα προεδρικά διατάγματα με τη δυνατότητα έκδοσης υπουργικών αποφάσεων.
Και εύλογα ερωτώ: Τι σας ενοχλεί, επιτέλους, κύριε Υπουργέ; Ο προέλεγχος νομιμότητας που γίνεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας ή μήπως ακόμη και η υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η μόνη σημαντικότητα του νομοσχεδίου έγκειται στο γεγονός ότι θίγει θέματα σοβαρά που αφορούν θεσμούς και δράσεις που σχεδίασαν και υλοποίησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ., θεσμοί και δράσεις που αγκαλιάστηκαν από τους πολίτες και όλη την κοινωνία. Αναφέρομαι στο Α.Σ.Ε.Π., στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και στα κοινωνικά προγράμματα.
Με το Α.Σ.Ε.Π. το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκανε μια τομή στα μέχρι τότε ισχύοντα, δίνοντας ένα αποφασιστικό χτύπημα στις πελατειακές σχέσεις. Η διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών για όλους τους νέους, η αξιοκρατία και η αξιοπρέπεια όλων αυτών των ανθρώπων που ψάχνουν για μια θέση στον ήλιο μπήκε σε προτεραιότητα.
Ασφαλώς, αυτή η πολιτική πέρασε από δυσκολίες και συμπληγάδες. Κανείς δεν το αρνείται. Όμως, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας από το 2004 μέχρι σήμερα στα πλαίσια της πολιτικής για την επανίδρυση του κράτους ροκανίζει συστηματικά το Α.Σ.Ε.Π., εισάγοντας αναξιοκρατικές και αδιαφανείς κατά τεκμήριο διαδικασίες.
Σήμερα, με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου, η «γαλάζια» μέχρι τώρα συνέντευξη μετατρέπεται σε «σκούρα μπλε» έως «μαύρη». Το αποτέλεσμα είναι να αναιρούνται εντελώς μέσα από τη συνέντευξη όλα τα αντικειμενικά δεδομένα και κάθε έννοια αξιοσύνης.
Τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών αποτέλεσαν ένα πρωτοποριακό θεσμό στην υπηρεσία του πολίτη. Για πρώτη φορά το απρόσιτο και εχθρικό κράτος ήρθε κοντά στους πολίτες. Τα Κ.Ε.Π. ασφαλώς δεν έλυσαν το σύνολο των προβλημάτων της δημόσιας διοίκησης και εκεί είναι η ευθύνη της Κυβέρνησης.
Αντί να ανασυγκροτήσει το κράτος προς όφελος του πολίτη με ολική αποκέντρωση εξουσιών, αρμοδιοτήτων και πόρων, προχωρεί συστηματικά και σταθερά στην κομματική επανίδρυση και στην ενσωμάτωση της γραφειοκρατίας για την εξυπηρέτηση των ημετέρων.
Το τρίτο θέμα που θίγει είναι τα κοινωνικά προγράμματα, τα προγράμματα που είναι γνωστά ως βοήθεια στο σπίτι, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, κοινωνική μέριμνα. Όλα αυτά αποτελούν μία σημαντική προσπάθεια να καλυφθεί η έλλειψη του κοινωνικού κράτους στην ελληνική περιφέρεια.
Η Νέα Δημοκρατία τριάμισι χρόνια τώρα κάνει ό,τι μπορεί για να τα απαξιώσει. Ξέρετε, κύριε Υπουργέ, ότι οι εργαζόμενοι στα προγράμματα αυτά έχουν να πληρωθούν έξι και εφτά μήνες; Και αναφέρομαι στα προγράμματα που είναι κυρίως ενταγμένα στα ΠΕΠ και όχι στα υπουργεία.
Η παράταση που δίνετε γενικά και αόριστα για ένα χρόνο δεν λέει απολύτως τίποτα. Ή πρέπει σήμερα να πάρετε αποφάσεις, προκειμένου οι δομές αυτές να γίνουν μόνιμες, ή θα πρέπει να πείτε στους εργαζόμενους και στους ωφελούμενους ποια είναι η θέση σας. Κατά την άποψή μας οι δομές αυτές πρέπει να ενταχθούν στην αυτοδιοίκηση και να πάρουν μόνιμα χαρακτηριστικά. Και εάν εφαρμοσθεί η άποψη πολλών στελεχών δικών σας για αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες, αυτό θα είναι μία θετική εξέλιξη στα πλαίσια της δικής σας λογικής.
Σε κάθε περίπτωση, η πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στους εργαζόμενους, αλλά κυρίως απέναντι στους ωφελούμενους και στο σύνολο της κοινωνίας.
Κλείνοντας θα αναφερθώ σε δύο τροπολογίες που έχουν κατατεθεί και αν προλάβω να ολοκληρώσω την τοποθέτησή μου χωρίς να πάρω άλλο χρόνο.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτού)
Ή να μιλήσω στη δεύτερη φάση, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ήδη έχει ολοκληρωθεί, όμως.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Είμαι γραμμένος και παρακάτω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Εντάξει, στη δευτερολογία σας. Προχωρήστε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κλείνοντας, λοιπόν, και αφού έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε παρακάτω για τις τροπολογίες, θα ήθελα να πω ότι με τις διατάξεις που περιλαμβάνει αυτό το νομοσχέδιο, όπως λέγεται «επί της αρχής», δεν μπορεί να ψηφιστεί από εμάς, δεν ψηφίστηκε ήδη στη διαδικασία και τα περισσότερα άρθρα, όπως θα εξηγήσουμε και παρακάτω, καταψηφίζονται.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Ευχαριστούμε και εμείς, κύριε Κεγκέρογλου.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Το λόγο έχει ο κ. Κεγκέρογλου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Θα αναφερθώ μόνο στις τροπολογίες και κατ’ αρχήν στην τροπολογία που έχω καταθέσει με γενικό αριθμό 17 και ειδικό 6 στις 26 Οκτωβρίου που αναφέρεται στην ίση αντιμετώπιση των υποχρεωτικά μεταταγμένων υπαλλήλων του Υπουργείου Εσωτερικών στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις με αυτούς που παρέμειναν στο Υπουργείο.
Είχαν πάρει τότε την υπόσχεση –και εγγράφως- ότι θα έχουν την ίδια εξέλιξη. Πράγματι, το ειδικό επίδομα, το 25%, που αφορά έσοδα από τη διακίνηση της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, δόθηκε και σε αυτούς. Όμως, στη συνέχεια, το 25% αυξήθηκε σε 35%, χωρίς να περιλαμβάνει τους συγκεκριμένους υπαλλήλους.
Σήμερα, υπηρετούν πεντακόσιοι εξήντα εφτά υπάλληλοι υποχρεωτικά μεταταγμένοι στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Δεν υπάρχει επιβάρυνση του Προϋπολογισμού, γιατί γίνεται ανακατανομή του ίδιου ποσού που εισπράττεται από την πώληση της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.
Η δεύτερη τροπολογία αφορά το διαγωνισμό του 1998. Με το διαγωνισμό του ’98 και τις διαδικασίες που τότε προβλέφθησαν, υπήρξε το εξής παράδοξο: Από τη μια μεριά, έμειναν κενές οργανικές θέσεις σε νομαρχίες που δεν καλύφθηκαν από το διαγωνισμό, αλλά και από την άλλη έμειναν αδιόριστοι υπάλληλοι επιτυχόντες, διότι πέρασαν τη βάση που δεν κατέλαβαν αυτές τις κενές οργανικές θέσεις. Και στον ίδιο διαγωνισμό, έχουν διοριστεί άλλοι με χαμηλότερη βαθμολογία απ’ αυτή των ανθρώπων που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Τελικά, όμως, έμειναν έξω.
Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε λόγω του ότι δεν είχαν δικαίωμα να δηλώσουν πέραν της μία νομαρχίας ως επιλογή και επομένως, ήταν επόμενο να συμβεί αυτό.
Σήμερα, με την τροπολογία που καταθέτουμε, θεωρούμε ότι μπορεί να διορθωθεί αυτή η αδικία και να καλυφθούν κενές οργανικές θέσεις. Και σε υποστήριξη αυτής της τροπολογίας, καταθέτουμε στα Πρακτικά της Βουλής την τροπολογία που είχε καταθέσει μαζί με άλλους είκοσι επτά Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ο κ. Παυλόπουλος την περίοδο που ήταν αντιπολίτευση, όπως επίσης και την ερώτηση που είχε καταθέσει με επικεφαλής τον κ. Πολύδωρα, τον κ. Σιούφα, τον κ. Παυλόπουλο και άλλους εξήντα επτά Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Εσωτερικών το 2002, προκειμένου να αρθεί αυτή η αδικία. Και από τις άλλες πλευρές, φαίνεται ότι τέθηκε το θέμα και υπάρχει συμφωνία. Επομένως, θεωρώ ότι το θέμα είναι ώριμο για να το δείτε να διορθώνεται.
Και μια παρατήρηση στο άρθρο 24 που διαχωρίζει τους δημάρχους που προέρχονται από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, όπου φαίνεται να έχουν δικαιώματα υποδεέστερα των αντινομαρχών.
Όσον αφορά την άδεια των εξήντα ημερών που προβλέπεται στη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 24, θεωρώ ότι μπορεί να γίνε εκατόν είκοσι μέρες, προκειμένου να υπάρξει ίση αντιμετώπιση.
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Βασίλειος Κεγκέρολγου καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα τροπολογία, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστούμε για τη συντομία, κύριε συνάδελφε.