1. Ο συντοπίτης σας και πρώην υπουργός Μανώλης Κεφαλογιάννης είχε πει την περίφημη φράση «είμαστε όλοι Καραγκιόζηδες» και άλλοι το ερμήνευσαν με τη στενή έννοια ως φράση που αφορούσε το κόμμα και την κυβέρνησή του και άλλοι ότι αφορούσε όλη την πολιτική σκηνή. Ποιο σχόλιο θα κάνατε λαμβάνοντας υπόψη ότι οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται στον πάτο από πλευράς εκτίμησης;
Αμφισβητήσεις για την πολιτική και τους πολιτικούς υπήρχαν πάντα. Όμως τα τελευταία χρόνια η αμφισβήτηση αυτή εντάθηκε και αγγίζει τα όρια της απαξίωσης. Και αυτό ήταν επόμενο, αφού η αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων και των δεσμεύσεων του κ. Καραμανλή πήρε διαστάσεις πολιτικής εξαπάτησης των πολιτών.
Επιπλέον η αποδιοργάνωση του ευνομούμενου κράτους και οι καθημερινές αποκαλύψεις διαφθοράς οδηγούν τους πολίτες σε μεγαλύτερη δυσπιστία απέναντι στο πολιτικό σύστημα, αφού νιώθουν και βλέπουν ότι η κυβέρνηση που εκφράζει κατά τεκμήριο την πολιτική, δεν προστατεύει τους ίδιους, το μόχθο τους αλλά και αυτό ακόμη το δημόσιο συμφέρον.
Επομένως πιστεύω ότι η Ν.Δ με τις επιλογές της, τον αδιαφανή τρόπο άσκησης της εξουσίας αλλά και τη συμπεριφορά πολλών στελεχών της προκάλεσε την περαιτέρω απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των ίδιων των πολιτικών.
Αυτή όμως η κατάσταση πρέπει να ανατραπεί και το βάρος πέφτει τώρα στο ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα στον Πρόεδρό μας Γιώργο Παπανδρέου, που με ικανοποίηση βλέπουμε να κτίζει καθημερινά μια νέα καθαρή σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.
2. Πιστεύετε ότι η κοινή γνώμη δεν εκτιμά τους πολιτικούς γιατί έχουν συκοφαντηθεί από τα ΜΜΕ ή γιατί βλέπει ότι, παρά τα κρούσματα διαφθοράς, δεν υπάρχει ουσιαστικά τιμωρία;
Δεν είναι θέμα συκοφαντίας. Το πρόβλημα είναι βαθιά πολιτικό και όσο δεν αντιμετωπίζεται μεγαλώνει.
Η αδράνεια μπροστά στα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς είναι ότι χειρότερο. Πολύ περισσότερο η συγκάλυψη και η ατιμωρησία που εξοργίζει τους πολίτες.
Γι’ αυτό ο πρόεδρος μας και όλοι εμείς στο ΠΑΣΟΚ επιμένουμε όλα στο φως, καμία συγκάλυψη, να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι. Αλλά να μη μείνουμε εκεί. Να προχωρήσουμε στις αλλαγές που χρειάζεται το πολιτικό σύστημα και το μοντέλο διακυβέρνησης για να θωρακίσουμε το δημόσιο συμφέρον και τα δικαιώματα του κάθε πολίτη. Η νέα σχέση εμπιστοσύνης με τον πολίτη θα γίνει πιο ισχυρή με τις πρώτες κιόλας αποφάσεις και πρωτοβουλίες του Γιώργου Παπανδρέου ως Πρωθυπουργού της χώρας
3. Ο συνάδελφός σας βουλευτής από τη Νέα Δημοκρατία κ. Βαγιωνάς που είχε κάνει ερώτηση για τις ανταλλαγές Χαλκιδικής στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου χαρακτήρισε κοινούς ληστές όσους έλαβαν μέρος στο σκάνδαλο. Εσείς ποια γνώμη έχετε για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου;
Το πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο του Βατοπεδίου ήταν ένα καλά οργανωμένο σχέδιο για την καταλήστευση του δημοσίου πλούτου και συγκεκριμένα των δημόσιων ακινήτων με ιδιαίτερα μεγάλη αξία, μέσω των γνωστών ανταλλαγών.
Στην υλοποίηση του σχεδίου αυτού, όπως αποκαλύφθηκε, είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο και στελέχη κυβερνητικά, στελέχη οργανισμών και ημέτεροι, πέρα από τους διαχειριστές της Μονής.
Σωστά λοιπόν μίλησε ο Βουλευτής για ληστεία αλλά το κόμμα του και ο κ. Καραμανλής προχώρησαν στην αθώωση των υπευθύνων και μάλιστα με προκλητικό τρόπο απαξιώνοντας την ίδια τη Βουλή.
4. Και η Νέα Δημοκρατία αναγνώρισε πολιτική ευθύνη στο σκάνδαλο αυτό. Είναι νοητό να είναι υποψήφιοι και πάλι στις εκλογές όσοι ήταν στις αρμόδιες θέσεις όταν εκτυλίχθηκε το σκάνδαλο;
Μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή ο κ. Καραμανλής επέλεξε να αναγνωρίσει πολιτική ευθύνη για να ρίξει στάχτη στα μάτια των πολιτών αλλά στη συνέχεια μεθόδευσε τη συγκάλυψη και την παραγραφή των ποινικών ευθυνών των Υπουργών του.
Αυτό που δεν είναι νοητό είναι να παραμένουν ακόμη ως κυβέρνηση, οι συνένοχοι της οργανωμένης καταλήστευσης του δημοσίου πλούτου.
Στις εκλογές είτε είναι υποψήφιοι οι υπαίτιοι, είτε όχι, η ΝΔ και ο Καραμανλής θα εισπράξουν το τίμημα των πράξεων τους.
5. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταγγέλλουν στη Βουλή ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται με νομικό τρικ όχι μόνο να δώσει άφεση ποινικών αμαρτιών σε όσους έμπλεξαν στο σκάνδαλο αλλά και να δώσει στη μονή 41 εκατομμύρια ευρώ, το ποσό που ακούστηκε στην υπόθεση του ολυμπιακού ακινήτου. Τι γνωρίζετε γι’ αυτό και πόσο βάσιμη είναι η καταγγελία;
Αυτός ακριβώς ο σχεδιασμός καταγγέλθηκε από μας. Αθώωση ή στα μαλακά οι υπαίτιοι και να ξαναπληρώσει το δημόσιο, οι ίδιοι οι πολίτες δηλαδή, 41 εκατομμύρια ευρώ, για ένα ακίνητο που ουσιαστικά του ανήκει.
Εμείς επιδιώκουμε να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη και θα την αποτρέψουμε.
6. Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι το σκάνδαλο SIEMENS είναι του ΠΑΣΟΚ και μόνο τα ΜΜΕ το αποδίδουν στη Νέα Δημοκρατία. Πώς θα αντικρούσετε τους ισχυρισμούς με στοιχεία;
Αν ήταν έτσι θα έκαναν τα πάντα για να αποκαλυφθεί το σκάνδαλο. Αλλά βλέπουμε ότι 3 χρόνια τώρα κωλυσιεργούν και προσπαθούν να θολώσουν τα νερά.
Ο Πρόεδρος μας ο Γιώργος Παπανδρέου έχει υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή την ανάγκη να ξεκαθαριστεί άμεσα η υπόθεση SIEMENS.
Ζητήσαμε τη διερεύνηση, προτείναμε εξεταστικές και η ΝΔ αρνήθηκε.
Αν δεν το προχωρήσουμε να βγει όλη η αλήθεια στο φως θα μας πάρουν με τις πέτρες είχε πει καθαρά στη Βουλή ο Πρόεδρος μας, απευθυνόμενος στον κ. Καραμανλή.
Η επίμονη όμως άρνηση του Πρωθυπουργού εκφράζει το φόβο του για τις αποκαλύψεις που τους αφορούν.
Το γεγονός ότι τα κυβερνητικά στελέχη παπαγαλίζουν συνεχώς για τα 400 χιλ. ευρώ δεν τους απαλλάσσει από την ευθύνη της συγκάλυψης για τα 99 εκατ. 600 χιλιάδες ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση εμείς επιμένουμε όλα στο φως, να πληρώσουν οι υπαίτιοι όπου και αν ανήκουν.
7. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου υποστηρίζει ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να φύγει άμεσα από την εξουσία, γιατί συγκαλύπτει σκάνδαλα. Μπορείτε να αναφερθείτε στην καταγγελία με συγκεκριμένα στοιχεία;
Σε τι να πρωτοαναφερθεί κανείς. Ομόλογα, Βατοπέδι, άγονες γραμμές, κουμπάροι, Siemens, οικόπεδα στο Βόλο. Ωστόσο, η ΝΔ πρέπει να φύγει όχι μόνο για τα σκάνδαλα, αλλά και γιατί έβαλε την Ελλάδα σε μεγάλη περιπέτεια και τους πολίτες σε αδιέξοδο.
Η οικονομία και το κοινωνικό κράτος διαλύθηκαν. Η παραγωγική βάση της χώρας αποσαθρώθηκε. Οι αγρότες έχουν εξαθλιωθεί, οι εργαζόμενοι βιώνουν πρωτοφανή ανασφάλεια και μείωση του εισοδήματός τους, οι μικρομεσαίοι συνθλίβονται, η ανεργία αυξάνεται και ο μισός τουλάχιστον πληθυσμός της χώρας είναι καταχρεωμένος στις τράπεζες. Το κόστος της κρίσης χρεώθηκε στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και οι λίγοι και ισχυροί στηρίχθηκαν για να αποκομίσουν νέα υπερκέρδη. Αυτό έγινε με τα 28 δις που έδωσαν εν λευκώ στις τράπεζες και κανένα ευρώ δεν πήγε στην πραγματική οικονομία.
Αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Βέβαια οι αποκαλύψεις για τα φαινόμενα διαφθοράς και η καταλήστευση του δημόσιου πλούτου ξεχείλισαν το ποτήρι.
Η χώρα χρειάζεται αλλαγή πορείας, αλλαγή πολιτικής που θα επαναφέρει στο επίκεντρο το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του πολίτη και του μόχθου του.
Με τις εκλογές αυτό ακριβώς επιδιώκουμε. Μια νέα κυβέρνηση με την εμπιστοσύνη των πολιτών που θα σταματήσει τον κατήφορο της χώρας και θα βάλει μπροστά το νέο αναπτυξιακό σχέδιο, για να παράξουμε έργο και νέο εισόδημα που θα διανέμεται δίκαια.
8. Η Νέα Δημοκρατία ήρθε στην εξουσία με την καταγγελία ότι η διαφθορά είχε σκεπάσει τα πάντα το 2004 και με την υπόσχεση ότι θα πολεμήσει τη διαφθορά και θα εξοικονομήσει χρήματα. Θα θέλαμε να σχολιάσετε και την καταγγελία που αφορούσε το διάστημα διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και τα έργα και τις ημέρες της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτό ακριβώς συνιστά την πολιτική εξαπάτηση που υπέστησαν οι πολίτες από τον κ. Καραμανλή. Ενώ προεκλογικά σήκωσε ψηλά τη σημαία κατά της διαφθοράς για μεμονωμένα φαινόμενα που υπήρχαν και με προηγούμενες κυβερνήσεις, στο διάστημα της δικής του διακυβέρνησης όχι μόνο ανέχεται τα πολλαπλά φαινόμενα διαφθοράς που θέριεψαν αλλά σ’ όλα, κατά διαβολική σύμπτωση, είναι ανακατεμένα και στελέχη του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Ομόλογα και ληστεία ασφαλιστικών ταμείων, Βατοπέδι και ιδιοποίηση δημόσιας περιουσίας, άγονες γραμμές και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.
Η σπατάλη των 10δις που δήθεν θα εξοικονομούσε, έχει διογκωθεί στα 30δις για κάθε έτος.
9. Πιστεύετε ότι ο πρωθυπουργός εμπιστεύθηκε λάθος πρόσωπα καλόπιστα ή αντίθετα γνώριζε ότι θα κινηθούν κόντρα στο νόμο και στην ηθική και πώς δικαιολογείτε τη θέση σας;
Το ζήτημα της επιλογής στελεχών και συνεργατών που θα διαχειριστούν δημόσιες υποθέσεις, είναι πολύ σοβαρό θέμα .
Λάθος επιλογές μπορεί να δικαιολογηθούν. Αυτό που δε δικαιολογείται είναι η συγκάλυψη και η διατήρηση σε δημόσια θέση προσώπων που εμπλέκονται σε μαύρες ή γκρίζες υποθέσεις.
Και ο κ. Καραμανλής αθώωσε τους Υπουργούς του δημόσια στην περσινή ΔΕΘ και στη συνέχεια τους εξασφάλισε την ατιμωρησία ακόμη και με τον πραξικοματικό τερματισμό της κοινοβουλευτικής περιόδου 2 μήνες νωρίτερα. Αν αυτό δεν είναι απόδειξη συνενοχής, τότε τι είναι.
10. Ο Γιώργος Βουλγαράκης δήλωσε ότι έχει οφ σορ εταιρείες, γιατί αυτό είναι νόμιμο και ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό. Ποια είναι η δική σας θέση;
Για τους πολίτες το νόμιμο μπορεί να είναι και ηθικό. Για τους πολιτικούς όμως και για όλους όσους διαχειρίζονται δημόσιες υποθέσεις υπάρχει επιπλέον και η ηθική διάσταση από την κρησάρα της οποίας πρέπει να περνούν.
Οι πολιτικοί πρέπει να δίνουν το παράδειγμα, να διαπαιδαγωγούν. Εδώ όμως έχουμε αρνητικά παραδείγματα, Υπουργοί μας κάνουν μαθήματα φοροαποφυγής, ανομίας και πλουτισμού. Όσοι δεν μπορούν να απαλλαγούν απ’ αυτές τις συνήθειες και τις λογικές ή όσοι είναι ευάλωτοι στις προκλήσεις, καλά θα κάνουν να μην ασχολούνται με την πολιτική.
11. Ποια εικόνα έχετε για την υπόθεση Παυλίδη;
Οι άγονες γραμμές κόστιζαν μέχρι το 2003 στο δημόσιο 30εκατ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια κοστίζουν 140-150 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο και η εξυπηρέτηση των νησιών χειροτερεύει.
Η διαφορά αυτή των 100-130 εκατ. κάθε χρόνο είναι διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, είναι κλοπή του φορολογούμενου πολίτη.
Αυτό είναι το Μεγάλο Σκάνδαλο και ασφαλώς για να διαπραχθεί έγιναν άνομες, αδιαφανείς και ποινικά κολάσιμες πράξεις και διαδικασίες.
Κάποιοι την καρπώθηκαν αυτή τη διαφορά και οι πολίτες δικαιούνται τουλάχιστον να μάθουν.
12. Η κοινή γνώμη συγκλονίζεται τώρα από την υπόθεση του οργανωμένου εγκλήματος. Ένας από τους πρωταγωνιστές, ο επιχειρηματίας Τρομπούκης, ήταν υποψήφιος με συνδυασμό της Νέας Δημοκρατίας στην Αμφιλοχία, αν και είχε κάνει φυλακή για μεταφορά λαθρομεταναστών. Επί ΠΑΣΟΚ είχε αναλάβει με την κατασκευαστική του εταιρεία να κατασκευάσει το Εφετείο της Αθήνας μαζί με άλλους. Πώς σχολιάζετε τη διακομματική δραστηριότητά του και σας ανησυχεί η ευκολία με την οποία ορισμένοι επιχειρηματίες αυτής της κατηγορίας βρίσκουν στέγη σε πρόσωπα και των δυο κομμάτων εξουσίας;
Για να είμαστε ξεκάθαροι. Ο Τρομπούκης είναι γνωστό ότι είναι στέλεχος της Ν. Δημοκρατίας με εμπλοκή και σε άλλες γκρίζες υποθέσεις.
Για την ανάθεση των δημοσίων έργων απαιτείται πλήρης διαφάνεια και δημοκρατικός έλεγχος.
Πρέπει να τελειώνουμε μ’ αυτά γι’ αυτό η κυβερνητική αλλαγή πρέπει να οδηγήσει άμεσα σε μεγάλες τομές στο μοντέλο διακυβέρνησης.
13. Αν σας ζητούσε ο πρωθυπουργός τη γνώμη σας για το τι πρέπει να αλλάξει άμεσα στην πορεία του, πώς θα του απαντούσατε;
Άδικος κόπος. Εδώ δε φαίνεται να ακούει τη γνώμη των στελεχών του, εμάς θ’ ακούσει;
Ακόμη και αν δεχτούμε ότι ο κ. Πρωθυπουργός θέλει να πράξει κάτι διαφορετικό, μάλλον δεν μπορεί αφού οι δεσμεύσεις και οι εναγκαλισμοί με συγκεκριμένα συμφέροντα δεν τον αφήνουν.
Η μόνη, πάντως, προσφορά που μπορεί να κάνει ο κ. Καραμανλής, είναι να δώσει το δικαίωμα στους πολίτες να αποφασίσουν για την πορεία του τόπου.
14. Η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε τα ασφαλιστικά ταμεία με χρέος 5 δις ευρώ και το χρέος ήδη έφτασε τα 12 δις ευρώ. Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι και τα δυο κόμματα εξουσίας είχαν αρνητικές επιδόσεις στον τόσο κρίσιμο τομέα;
Δεν είναι το ίδιο. Τώρα δεν έχουμε απλά κάποια προβλήματα, έχουμε κατάρρευση της κοινωνικής ασφάλισης. Η μαύρη τρύπα φτάνει τα 19 δις. Πριν από 6 χρόνια το χρέος του δημοσίου προς τα Ταμεία ήταν 2,7 δις, σήμερα 12,6. Το κράτος κατάντησε μεγάλος κακοπληρωτής.
Η εισφοροδιαφυγή ξέφυγε εντελώς, έφτασε τα 8,5 δις. Όμως αυτό που εκτινάσσει το χρέος στα ύψη είναι η χρέωση των ταμείων με υποχρεώσεις των τραπεζών και άλλων ισχυρών που τους χαρίζονται, αλλά και η μεγάλη σπατάλη στον υγειονομικό κλάδο, αφού χωρίς να βελτιωθεί η περίθαλψη, η ιατροφαρμακευτική δαπάνη τριπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια. Κάποιοι κλέβουν. Τα νούμερα δε βγαίνουν αλλιώς.
Μην ξεχνάμε και τις μεγάλες ζημιές με το κόλπο των ομολόγων.
Όμως δεν πρέπει να σταματήσουμε στη σύγκριση αλλά να σταματήσουμε την κατάρρευση του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος μέσα από το νέο αξιόπιστο και ρεαλιστικό σχέδιο που έχομε εκπονήσει για τη βιωσιμότητά του.
15. Η Νέα Δημοκρατία κάνει, λέει, επαναστατικές αλλαγές στην παιδεία και καταργεί σχολές, ενσωματώνει στα πανεπιστήμια τα ΤΕΙ κ.λπ. Ποιο είναι το δικό σας σχόλιο για το αν η παιδεία έχει ανάγκη αλλαγών και για τις αλλαγές που προωθεί η επιτροπή που συνέστησε ο υπουργός Άρης Σπηλιωτόπουλος;
Στη νέα αναπτυξιακή πορεία που έχει ανάγκη η χώρα με κορμό την πράσινη ανάπτυξη χρειάζεται επένδυση στη γνώση, την έρευνα, την καινοτομία και ασφαλώς ένα νέο εκπαιδευτικό σύστημα. Οι αλλαγές που χρειάζονται μπορούν να γίνουν σε συνεννόηση με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους πολίτες, ύστερα από μια ουσιαστική διαβούλευση.
Ο υποτιθέμενος διάλογος σήμερα είναι προσχηματικός, γι’ αυτό δεν έχει οδηγήσει πουθενά.
Η κυβέρνηση ενώ έχει αδρανήσει χαρακτηριστικά για πεντέμισι χρόνια, έρχεται λίγο πριν την αποχώρηση της να βάλει μπροστά κάποια πιασάρικα θέματα, όπως η κατάργηση των εξετάσεων μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους.
Είναι μια επανάσταση του γλυκού νερού, όπως οι λεγόμενες μεταρρυθμίσεις του κ. Καραμανλή που πισωγύρισαν τη χώρα.
Η κυβέρνηση υποβαθμίζει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.
Δεν αντιλαμβάνεται ότι ΤΕΙ και Πανεπιστήμια δεν είναι η μια κατηγορία πάνω από την άλλη, αλλά είναι δυο διαφορετικές κατευθύνσεις της ίδιας βαθμίδας, της ενιαίας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που πρέπει να αναβαθμιστούν και να στηριχθούν και οι δύο. Δεν πρέπει να παραμένουμε εγκλωβισμένοι στις όποιες υπαρκτές αντιθέσεις.
Σήμερα ο ανταγωνισμός είναι με τα Τεχνολογικά και Πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ευρώπης και όλου του κόσμου. Αυτό πρέπει να αντιληφθούμε. Αλλιώς θα συνεχίσουμε να τρωγόμαστε μεταξύ μας.
16. Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου είπε ότι δε συμφωνεί στην ενσωμάτωση των ΤΕΙ και όταν ρωτήθηκε τι πειράζει να μπουν αντί των 1.000 θέσεων που προκηρύσσονται στο Πολυτεχνείο 1.300 απάντησε ότι δεν μπαίνουν 1.000 αλλά 3.000 και αυτό γιατί χρόνια και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας άνοιξαν νόμιμα παράθυρα μετεγγραφών. Πώς το σχολιάζετε;
Το κεντρικό πρόβλημα είναι η ποιότητα, το περιεχόμενο της εκπαίδευσης και η αξία του τίτλου που αποκτούν οι απόφοιτοι των Πανεπιστημίων, των Πολυτεχνείων και των ΤΕΙ.
Οι μεταγραφές γίνονται με ευθύνη των πρυτανικών αρχών και των συμβουλίων των ΤΕΙ στα πλαίσια του νόμου. Ο πρύτανης υπογράφει. Τώρα, αν ο νόμος πρέπει να αλλάξει, να το κάνουμε. Αν όμως κάποιοι τον παραβιάζουν τότε έχουμε άλλο πρόβλημα.
17. Αν ρωτούσε κανείς τους Έλληνες προ του σεισμού στην ιταλική πόλη Λ Ακούιλα αν την ξέρουν θα απαντούσαν όχι. Κι όμως εκεί αποκαλύφθηκε ότι φοιτούσαν πάνω από 250 Έλληνες φοιτητές, οι οποίοι ζητούν τώρα μετεγγραφή στην Ελλάδα. Τι συμβαίνει τελικά με τους χιλιάδες που μέσω άγνωστων πανεπιστημίων του εξωτερικού μπαίνουν στις καλύτερες σχολές της Ελλάδας;
Εδώ αναδεικνύεται το σοβαρό θέμα των παιδιών που αναγκάζονται να πάνε στο εξωτερικό για να σπουδάσουν.
Αναμφισβήτητα οι Έλληνες φοιτητές της Λ Ακούιλα μετά τον καταστροφικό σεισμό αντιμετωπίζουν προβλήματα για τη συνέχιση των σπουδών τους και η κυβέρνηση οφείλει πέρα από τη συμπάθεια, να συμβάλλει σε λύσεις. Ποιες θα είναι οι λύσεις; Έχουν εφαρμοστεί και στο παρελθόν λύσεις σ’ ανάλογες περιπτώσεις, έχουν και σήμερα κατατεθεί πολλές προτάσεις, υπάρχουν τα αιτήματα, χρειάζεται όμως να ασχοληθούν με το πρόβλημα και το Υπουργείο Παιδείας αλλά και αυτό των Εξωτερικών και προ πάντων να έχουν τη βούληση να βοηθήσουν.
18. Τόσο δύσκολο ήταν στο ΠΑΣΟΚ να φτιάξει ένα σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια όπως αυτό στη Δυτική Ευρώπη και τόσο δύσκολο είναι να το θεσπίσει η Νέα Δημοκρατία;
Το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν ουσιαστικά σύστημα κατάταξης στα τμήματα, αφού ήταν λίγοι αυτοί που έμεναν εκτός.
Η κυβέρνηση της ΝΔ όμως επινόησε τη βάση του 10 με το επιχείρημα της δήθεν αναβάθμισης της εκπαίδευσης, αλλά στην ουσία δημιούργησε πελατεία για τα ιδιωτικά κολέγια που στη συνέχεια ψήφισε στη Βουλή.
Εμείς υποστηρίζουμε ότι με ουσιαστικό διάλογο χωρίς σκοπιμότητες, μπορούμε να βρούμε το βέλτιστο σύστημα εισαγωγής.
Η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρη, το Λύκειο πρέπει να αποτελεί αυτόνομη εκπαιδευτική μονάδα, να δίδει εθνικό Απολυτήριο που θα είναι το διαβατήριο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
19. Για ποιους λόγους έπεσε το ΠΑΣΟΚ από την εξουσία το 2004, αφού σήμερα μας λέτε ότι ο κ. Σημίτης είναι ένα μεγάλο θετικό κεφάλαιο για την Ελλάδα και προσπαθείτε να τον επαναφέρετε στο προσκήνιο;
Θυμίζετε όμως αυτό που θέλουν να ξεχάσουν οι πολίτες. Το γεγονός ότι το 2004 επέλεξαν από καλά, να πάνε καλύτερα, αλλά τελικά εξαπατήθηκαν αφού σήμερα όλα είναι χειρότερα απ’ ότι το 2004.
Πάντως η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων του τόπου και όλου του έμψυχου δυναμικού. Ο καθένας έχει κάτι να προσφέρει. Πόσο μάλλον ο πρώην Πρωθυπουργός.
20. Στη Δυτική Ευρώπη και τα μεγάλα κεφάλαια της πολιτικής μετά 8 χρόνια πρωθυπουργίας και πολλά υπουργίας, αν χάσουν, χάνονται από το προσκήνιο και ιδιωτεύουν με τους συγγενείς και φίλους. Γιατί στην Ελλάδα πρέπει να ισχύσει το αντίθετο;
Δεν το θεωρώ απόλυτο, αλλά δυνητικό. Αν κάποιος έχει να προσθέσει, με την κατάλληλη αξιοποίηση, τον χρειαζόμαστε. Εξ’ άλλου, τις επιλογές τις κάνει ο λαός.
21 Ο κ. Τσουκάτος ισχυρίζεται ότι πήρε από τη SIEMENS ένα εκατομμύριο ευρώ και το έδωσε στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο λέει ότι δεν το παρέλαβε. Είναι λογικό ένας άνθρωπος αυτού του βεληνεκούς να βάζει στο κομματικό ταμείο ένα τόσο μεγάλο ποσό χωρίς να κρατήσει από τον ταμία μια πρόχειρη απόδειξη ότι τα έβαλε, έστω χωρίς να αναφέρει την πηγή;
Το ΠΑΣΟΚ έχει τοποθετηθεί επίσημα. Η υπόθεση είναι στη δικαιοσύνη, είναι σε εξέλιξη, πιστεύω ότι όλα θα ξεκαθαριστούν.
22. Γιατί να σας έχει εμπιστοσύνη ένας πολίτης, όταν ο λόγος σας στην υπόθεση Τσουκάτου δεν είναι ξεκάθαρος και οι πρώην ταμίες τον κάλυψαν λέγοντας ότι μπορεί και να τα έφερε τα ποσά, αλλά δεν έγραφαν από πού είναι;
Είμαστε ξεκάθαροι.
Ο Πρόεδρος είπε ότι αν πρέπει να ματώσουμε, αυτό να γίνει. Έχει αναστείλει την ιδιότητα του μέλους στους εμπλεκόμενους, ταυτόχρονα όμως οφείλουμε να σεβαστούμε τις διαδικασίες που είναι σε εξέλιξη. Όταν ολοκληρωθούν πιστεύω ότι τα πράγματα θα είναι περισσότερο ξεκάθαρα απ’ ότι φαίνονται σήμερα.
23. Όλα τα κόμματα στη δημοκρατική Δύση, όταν χάνουν εκλογές, μετά μακρά περίοδο διακυβέρνησης, ανανεώνονται πλήρως. Παράδειγμα η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ισπανία. Στην Ελλάδα δε συμβαίνει το ίδιο όχι μόνο σε επίπεδο ηγεσίας, αλλά ούτε καν σε επιτελικό επίπεδο. Στο ΠΑΣΟΚ επήλθε ανανέωση ή όπως και η Νέα Δημοκρατία περιμένει με τη λογική του ώριμου φρούτου να βαρεθεί ο λαός την κυβέρνηση;
Το ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές του 2004 και ιδιαίτερα με το τελευταίο συνέδριο προχώρησε σε ανανέωση πολιτικών και προσώπων.
Ακόμη και τα παλαιότερα στελέχη που παραμένουν έχουν ενταχθεί στη νέα λογική, με την οποία προχωρούμε. Αλλάξαμε τη δομή του Κόμματος, νέα συλλογικά όργανα και θεσμοί δημιουργήθηκαν, όπως αυτός του συνηγόρου του Μέλους και της ΕΚΑΠ
24. Ποιο περιεχόμενο πρακτικά θα έχει η υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου που ανήγγειλε το ΠΑΣΟΚ ήδη;
Οι κομματικές διαδικασίες πιστοποιούνται. Κάθε μέλος μπορεί να απευθυνθεί στο συνήγορο.
Όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ καταθέτουν πλέον το “πόθεν έσχες” για τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Όλα αυτά συνθέτουν μια νέα αντίληψη για το κόμμα και μπορούν να συμβάλουν στην πλήρη διαφάνεια και στην αποτροπή ανεπιθύμητων φαινομένων.
25. Επί ΠΑΣΟΚ και επί Νέας Δημοκρατίας τα κρούσματα ντόπινγκ ήταν πάρα πολλά. Μας υποσχέθηκαν πλήρη κάθαρση μετά τα αίσχη και τον αποκλεισμό της ομάδας άρσης βαρών από την Ολυμπιάδα του Πεκίνου. Και να ξαναπιάστηκαν πάλι στον ίδιο χώρο ντοπαρισμένοι. Μήπως στα δυο κόμματα εξουσίας υπάρχουν εσωτερικοί ισχυροί παράγοντες που δεν αφήνουν να αλλάξουν τα πράγματα;
Η ύπαρξη δυνάμεων και συμφερόντων που δεν αφήνουν να αλλάξουν τα πράγματα, είναι γεγονός.
Το ΠΑΣΟΚ σήμερα, με τη γνώση και τη βούληση που διαθέτει, θα προχωρήσει σύμφωνα με το πρόγραμμά του στις απαιτούμενες αλλαγές και στο χώρο του αθλητισμού. Χρειάζεται, πάντως και η διεθνής συνεργασία, αφού το φαινόμενο είναι διεθνές και έχει να κάνει με την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού.
26. Η Νέα Δημοκρατία είχε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη και ο κ. Καραμανλής είχε εκστομίσει την περίφημη φράση: «δεν ανέχομαι μύγα στο σπαθί μου και θα προστατεύσουμε και το τελευταίο ευρώ». Όμως σε πέντεμισι χρόνια εξουσίας ξεπέρασαν και τη δεύτερη εκατοντάδα τα πρόσωπα που εκδιώχθηκαν, γιατί βούτηξαν στη διαφθορά και στα δημόσια ταμεία. Εσείς στο ΠΑΣΟΚ πόσο ψηλά έχετε βάλει τον πήχη στην αντιμετώπιση της διαφθοράς;
Είναι αλήθεια ότι η Νέα Δημοκρατία έβαλε προεκλογικά τον πήχη ψηλά αλλά μετεκλογικά πέρασε κάτω απ’ αυτόν.
Ο κ. Καραμανλής έχει αναγκαστεί να διώξει πολλούς και έπρεπε να είχε διώξει πολλούς περισσότερους.
Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει πάρει πρωτοβουλίες, βάζει τα ζητήματα διαφάνειας σε πρώτη προτεραιότητα και έχει καταθέσει προτάσεις που αφορούν το σύνταγμα, το θεσμικό πλαίσιο και τη διαχείριση των δημόσιων υποθέσεων. Δεν αρκούν όμως οι προτάσεις και οι δηλώσεις. Αλλαγές χρειάζονται. Και στην πολιτική και στις δομές. Η διαφάνεια και η δυνατότητα του ίδιου του πολίτη να ελέγχει αποτελούν εγγύηση και το ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στις απαραίτητες τομές.
Τέρμα στα κλειστά συστήματα εξουσίας. Όλες οι υπογραφές στο διαδίκτυο.
27. Γιατί ο νομός Ηρακλείου στον οποίο εκλέγεστε έβγαλε τόσο κακό όνομα στο ζήτημα των αυθαιρέτων;
Δεν είναι μόνο το όνομα. Έχουμε ένα πραγματικό πρόβλημα στο Ηράκλειο που δημιουργήθηκε από την έλλειψη σχεδίου πόλης και διαθέσιμων οικοπέδων για οικιστική αποκατάσταση.
Η πολιτεία ήλθε με πολλά χρόνια καθυστέρησης να προωθήσει τα σχέδια πόλης. Η ζημιά όμως είχε γίνει. Τώρα χρειάζεται ανάπλαση σ’ όλες τις περιοχές που οικοδομήθηκαν πριν την εκπόνηση σχεδίου, για τη βελτίωση των συνθηκών και την ασφάλεια των κατοίκων.
28. Οι νόμοι που ψηφίζονται αφορούν όλη την Επικράτεια. Πόσο βάσιμος είναι ο ισχυρισμός ότι στην Κρήτη οι ίδιοι νόμοι ισχύουν με διαφορετικό τρόπο;
Δεν είναι έτσι. Η Κρήτη βεβαίως και έχει ιδιαιτερότητες και αυτό είναι το δυνατό της χαρτί, φυσικός πλούτος, ιστορία, παράδοση, πολιτισμός και δυναμικοί άνθρωποι.
Αυθαίρετα παραδείγματος χάρη όμως, όπως ξέρετε, υπάρχουν παντού. Εδώ στην Αττική λίγα χιλιόμετρα από την Ακρόπολη, τη Βουλή και το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε υπάρχουν χιλιάδες, όπως επίσης και σ’ άλλες περιοχές της Ελλάδος που υπήρχε οικιστική πίεση, αλλά η Πολιτεία δεν έκανε το καθήκον της να προετοιμάσει την οικιστική ανάπτυξη.
29. Συμφωνείτε με τη θέση βουλευτών να νομιμοποιηθούν τα αυθαίρετα με επιβολή προστίμου, ώστε να βοηθηθεί και η οικονομία;
Δε συμφωνώ με την επιβολή προστίμου για εισπρακτικούς λόγους, αφού τα χρήματα που μπαίνουν στη μαύρη και άπατη τρύπα, χάνονται. Πιστεύω στην ανταποδοτικότητα.
Οι περιοχές που οικοδομήθηκαν πριν την εκπόνηση σχεδίου πόλης χρειάζονται ανάπλαση και έργα υποδομής. Εκεί πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα όποια πρόστιμα έχουν εισπραχθεί, για να δοθεί η προτεραιότητα στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.
30. Αν περνούσε από το χέρι σας να υλοποιήσετε πέντε έργα προτεραιότητας στο Ηράκλειο, ποια θα ήταν αυτά;
Το Ηράκλειο και η Κρήτη χρειάζονται ένα νέο ξεκίνημα, αφού το μέχρι σήμερα αναπτυξιακό μοντέλο, έχει κλείσει τον κύκλο του.
Η παγκρήτια πράσινη ανάπτυξη είναι το νέο όραμα που μπορεί να δώσει νέους καρπούς για το νησί και τους κρητικούς.
Στα πλαίσια αυτού του οράματος, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ στην πρωταρχική ανάγκη να ολοκληρωθεί το σύστημα διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων, αλλά και να πρασινίσει η παραγωγή ενέργειας.
Τα πέντε έργα – δράσεις, κατά την άποψή μου, πρέπει να είναι:
1. Ολοκλήρωση όλων των έργων υποδομής, φράγματα-οδικά έργα-Νότιος οδικός άξονας.
2. Πρόγραμμα ανασυγκρότησης της τοπικής οικονομίας σε τρεις κυρίως άξονες
– πράσινη και κοινωνικά υπεύθυνη επιχειρηματικότητα και νέες θέσεις
εργασίας
– ποιοτικά και πιστοποιημένα αγροτικά προϊόντα και
– ποιοτικός και πολυθεματικός Τουρισμός.
3. Μόνιμες δομές στήριξης της οικογένειας, φροντίδας παιδιών και
ηλικιωμένων.
4. Κέντρα στήριξης των νέων μας για το ξεκίνημα στη ζωή τους.
5. Νέο διεθνές αεροδρόμιο.
31. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας περιόρισε τους 5.000 προσκεκλημένους στη γιορτή της αποκατάστασης της Δημοκρατίας σε 1.000 και μάλιστα σε πρωινή ώρα με μεγάλη ησυχία. Αν ανοίξει κανείς έναν οδηγό, θα δει ότι στη Ρωσία γιορτάζονται με ευρεία λαϊκή συμμετοχή, πυροτεχνήματα, δημόσιες ομιλίες των ηγετών κ.λπ. 4-5 επέτειοι, μία για την ανεξαρτησία, άλλη για τη δημοκρατία, άλλη για νίκη σε κρίσιμη μάχη, άλλη για την κατοχύρωση λαϊκής συμμετοχής κ.λπ. Στη Γαλλία το ίδιο. Στις ΗΠΑ το ίδιο και σε άλλες δημοκρατικές χώρες επίσης. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει καμία απολύτως. Κάνουμε λάθος ή μήπως δεν έχουμε απεξαρτηθεί από ξένες δυνάμεις και επιρροές και από βασιλικές νοοτροπίες;
Η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας πρέπει να τιμάται ουσιαστικά. Βέβαια, η ίδια η Δημοκρατία πρέπει να τιμάται καθημερινά και να υπηρετείται από όλους μας, πολιτικούς και πολίτες. Κι αυτό, δεν έχει να κάνει με τον αριθμό των καλεσμένων, αλλά με την ουσία.
32. Ποια θέση έχετε στο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» που φαίνεται να προωθεί τώρα ο διαπραγματευτής κ. Νίμιτς;
Δημοκρατία… βορείως της Μακεδονίας μας, θα συμφωνούσα απόλυτα. Μ’ αυτά που θέλουν να μας επιβάλουν διαφωνώ. Βέβαια, το κυρίαρχο είναι το όνομα που θα συμφωνηθεί, στα πλαίσια των ελληνικών θέσεων, να είναι ένα και μοναδικό. Αλλιώς γιατί να υπάρξει συμφωνία, για εσωτερική κατανάλωση;
33. Πιστεύετε ότι θα εκπληρώσει τα κριτήρια για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Τουρκία με τους ισλαμιστές στην εξουσία, καθώς με τους στρατιωτικούς ούτως ή άλλως δεν είχε καμία τύχη;
Η Τουρκία έχει πολύ δρόμο να διανύσει. Η χώρα μας ωφελείται από την εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης. Όμως η Τουρκία πάει ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω.
34. Στο βιβλίο της ομάδας Ρεπούση δεν υπήρξαν κρυφά σχολειά, δεν υπήρξε φασιστική ιταλική επίθεση, αλλά απώθηση των ιταλικών δυνάμεων από τους Έλληνες, δεν υπήρξε σφαγή και γενοκτονία Ποντίων, αλλά συνωστισμός στη Σμύρνη κατά την αναχώρηση. Έτσι έπρεπε να είναι ένα βιβλίο αυτής της κατηγορίας ή θεωρείτε δικαιολογημένη την αντίδραση που οδήγησε στην απόσυρσή του;
Είμαι μικρασιάτης από τον πατέρα μου και όπως αντιλαμβάνεστε έχω μιλήσει από μικρός και με ανθρώπους που έζησαν τα γεγονότα.
Βέβαια, ο πολιτισμός μας θέλει όλες τις απόψεις να έχουν το χώρο τους για να προβληθούν και για να υπόκεινται τη βάσανο της κριτικής. Όμως, το ένα και μοναδικό σχολικό βιβλίο ιστορίας που δίνεται και διδάσκεται στους μαθητές μιας τάξης του δημοτικού, δεν μπορεί να περιλαμβάνει ιστορικές απλουστεύσεις, στρογγυλέματα, ανακρίβειες ή ακόμη και αναλήθειες.
35. Πιστεύετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προχωρήσει χαλαρώνοντας ακόμα πιο πολύ τα εθνικά χαρακτηριστικά των κρατών που την απαρτίζουν ή να ενισχυθούν τα χαρακτηριστικά αυτά;
Την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση την αντιλαμβάνομαι και τη θέλω ως ολοκληρωμένη και αποτελεσματική πολιτική για ένα δυναμικό ρόλο στον κόσμο και ενίσχυση της Ευρώπης, από την ανατολή ως τη δύση και από το βορά ως εμάς, το νότο.
Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση δε σημαίνει ένα κράτος, ούτε ένα θολό μωσαϊκό. Η ταυτότητά μας και της κάθε χώρας είναι η δύναμή της που μπορεί να ενδυναμώνει και την Ευρώπη.
36. Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη φοροδιαφυγή (8,5 δις) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τους χειρότερους δείκτες διαφθοράς τις περισσότερες αναλογικά με τον πληθυσμό οφ σορ εταιρείες και τις καλύτερες αναλογικά καταθέσεις στην Ελβετία. Το ΠΑΣΟΚ, αν γίνουν εκλογές όπως ζητεί επιμόνως και αν τις κερδίσει, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ποιο σχέδιο έχει για τα ζητήματα αυτά;
Η αντιμετώπιση της διαφθοράς είναι η πρώτη προτεραιότητα. Διαφάνεια και διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων και ιδιαίτερα του δημόσιου πλούτου, τέρμα στη συγκάλυψη και την ατιμωρησία.
Η νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας, με βάση την πράσινη οικονομία, θα παράξει νέο πλούτου που πρέπει να διανέμεται δίκαια, να ενισχύει την επιχειρηματικότητα, να αμείβει την εργασία και να ωφελεί την κοινωνία.
Τέτοια φαινόμενα δεν έχουν θέση σ’ αυτή την πορεία της χώρας. Η δημιουργία ενός ευνομούμενου και αποτελεσματικού κράτους είναι προϋπόθεση για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα. Έχουμε επεξεργαστεί ένα νέο δίκαιο φορολογικό σύστημα, ως εργαλείο ανάπτυξης και δίκαιης διανομής πλούτου και βαρών.
37. Στο πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης έχουμε πατήσει κόκκινη γραμμή από πλευράς πληρότητας ή μήπως οι φωνές είναι από ξενοφοβική ή ρατσιστική διάθεση;
Ο ελληνικός λαός δε διακατέχεται από ξενοφοβία. Σαφώς έχει ξεπεραστεί η κόκκινη γραμμή. Η δραματική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, τα χιλιάδες επιχειρηματικά λουκέτα και η απώλεια εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας ανάδειξαν εντονότερα το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.
38. Θεωρείτε νόμιμα και ηθικά τα πολυέξοδα ταξίδια που χάριζε ο Χριστοφοράκος σε πολιτικούς και δημοσιογράφους, ενώ είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο SIEMENS και ποια είναι η θέση σας στο ίδιο θέμα για την περίοδο που δεν είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο;
Είτε πριν, είτε μετά είναι εντελώς απαράδεκτο. Η συνέχιση βέβαια και μετά τις αποκαλύψεις δείχνει το θράσος ορισμένων, αλλά κυρίως τις σχέσεις τους με τους πρωταγωνιστές των μαύρων υποθέσεων.
39.Τα πολιτικά κόμματα έχουν επιχορήγηση εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό μηχανισμό. Μάλιστα τα κόμματα εξουσίας παίρνουν 22 εκατομμύρια το χρόνο, δηλαδή 7,5 δις δραχμές. Δεν φτάνουν αυτά τα χρήματα; Γιατί ουσιαστικά ασκούν επάγγελμα οι κομματικοί για μια ζωή, γιατί έχουν λειτουργικά έξοδα και ποια είναι η θέση σας στο αν πρέπει να ενισχύονται από ιδιώτες όπως η SIEMENS;
Τα πολιτικά κόμματα πρέπει να έχουν οικονομική ανεξαρτησία και οι Βουλευτές πρέπει να έχουν την οικονομική δυνατότητα να εκτελούν τα καθήκοντά τους. Θεωρώ ότι η κρατική ενίσχυση και οι συνδρομές των μελών στα κόμματα, αλλά και η βουλευτική αποζημίωση είναι αρκετά για το σκοπό αυτό, με την προϋπόθεση να περιοριστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός και να εφαρμόζονται οι σχετικοί νόμοι.
40. Γιατί πιστεύετε ότι η Τουρκία εγείρει ζητήματα στο Αιγαίο;
Η χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση τις τουρκικές ενέργειες τους ενθαρρύνει να προχωρήσουν σε προκλήσεις.
Απώτερος σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν γκρίζες ζώνες αμφισβήτησης και τετελεσμένα.
Το θέμα όμως δεν είναι μόνο τι κάνει η Τουρκία, αλλά τι κάνουμε εμείς.
41. Πιστεύετε ότι θα ζήσουμε κάποτε την Κύπρο ενοποιημένη και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης η πρακτικά ο ήδη υπάρχων διαμελισμός θα διατηρηθεί;
Η νέα προσπάθεια του Προέδρου Χριστόφια έχει τη στήριξη όλων μας. Προσωπικά, θέλω να είμαι αισιόδοξος.
42. Πολλοί κατηγορούν την υπουργό Εξωτερικών ως πολιτικό που έχει πέραν του δέοντος καλή αποδοχή και καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ. Και αν είναι έτσι αυτό είναι κακό για τις εξωτερικές μας σχέσεις και αν ναι γιατί;
Γενικά, οι καλές σχέσεις ασφαλώς δεν είναι κάτι κακό. Οι σχέσεις όμως υποτέλειας ήταν πάντα εθνικά επικίνδυνες και απέβησαν επιζήμιες. Τώρα, οι καλές σχέσεις της Υπουργού Εξωτερικών με κύκλους των ΗΠΑ οφείλουν να αξιοποιηθούν από την ίδια προς όφελος της πατρίδας μας.
43. Μια και η κατάσταση στα οικονομικά είναι τόσο δραματική όσο δέχονται σχεδόν όλοι, θα εγκρίνατε μια συγκυβέρνηση των δυο μεγάλων κομμάτων, έστω για συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, όπως στη Γερμανία;
Η συγκυβέρνηση στην Ελλάδα όποτε έγινε είχε αρνητικά αποτελέσματα και για τη χώρα και για τους πολίτες. Θυμίζω τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. και Συνασπισμού, με πολλαπλασιασμό του κόστους οικοδομικών αδειών και μεγάλη αύξηση έμμεσων φόρων που επιβλήθηκαν στους πολίτες, χωρίς να αντιμετωπιστεί κανένα πρόβλημα της οικονομίας.
44. Ποιος πρέπει να είναι ο τρόπος διεκδίκησης των μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο και στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει σχέδιο συγκεκριμένο;
Η Μελίνα δείχνει το δρόμο. Τώρα που πραγματοποιήθηκε το όνειρό της, για το Μουσείο της Ακρόπολης, εκπληρώθηκε και η τελευταία προϋπόθεση για την επιστροφή των μαρμάρων.
Το σχέδιο πάντως δεν είναι η αδράνεια που δείχνει η σημερινή Κυβέρνηση.
45. Η κόντρα μεταξύ των κ.κ .Παυλόπουλου και Μαρκογιαννάκη με αφορμή το Διοικητή της ΕΥΠ εντάσσεται κατά τη γνώμη σας στην κόντρα με τον κο Βουλγαράκη με τον οποίο ο κ. Μαρκογιαννάκης έχει καλές σχέσεις και στην κόντρα Βουλγαράκη-Μαρκογιαννάκη με την οικογένεια Μητσοτάκη;
Δε βλέπω τέτοια διαλεκτική σχέση. Περισσότερο με τυφλές συγκρούσεις σε μια καταρρέουσα και αποχωρούσα Κυβέρνηση μοιάζουν τα εσωτερικά μαχαιρώματα στο Εσωτερικών. Το πιο χαρακτηριστικό πάντως είναι να διαφημίζουν ″επιτυχία″ και να καρατομούν τον ″επιτυχόντα″.
46. Πιστεύετε ότι πρέπει να καθιερωθούν τοπικά και πανελλαδικά δημοψηφίσματα για λαϊκή συμμετοχή σε τοπικά ή γενικότερα ζητήματα;
Η δημοκρατία μας χρειάζεται αναζωογόνηση, φρέσκο αέρα. Μιλήσαμε ήδη για τη διαφάνεια και την κατάργηση των κλειστών συστημάτων εξουσίας. Η διεύρυνση της δυνατότητας του πολίτη να ελέγχει και να εκφράζει τη γνώμη του με δημοψηφίσματα είναι καθοριστική. Το σημαντικότερο όμως, θα δώσει αποτελέσματα, αφού πολλά θέματα που ταλανίζουν τον τόπο μπορούν να λύνονται με τις αποφάσεις των πολιτών.
47. Σε ποιο τομέα θεωρείτε ότι απέτυχε περισσότερο η Νέα Δημοκρατία και ποιο θετικό θα βρίσκατε σε αυτά τα πέντε χρόνια;
Από τα οικονομικά μέχρι τα ζητήματα ηθικής, υπάρχει μια ισοπέδωση που δεν αφήνει τίποτα πίσω. Ειλικρινά, θέλω να βρω κάτι θετικό για να σας πω. Το μόνο που ξεχωρίζει είναι η έξυπνη κίνηση να χρησιμοποιήσει το βασικό κορμό των στελεχών που προετοίμασαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι αυτοί να ολοκληρωθούν. Μετά επανήλθαν πάλι στον ορθό παραδοσιακό δρόμο των καρατομήσεων.
48. Αν ο Γιώργος Παπανδρέου δώσει κυβερνητικές θέσεις σε νέους και άφθαρτους βουλευτές και σας έκανε πρόταση, πού θεωρείτε ότι μπορείτε να προσφέρετε καλύτερα;
Πεντέμισι χρόνια τώρα έχω δουλέψει περισσότερο στους τομείς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης. Από το Προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που μετέχω από το 2007 και ως αναπληρωτής Γραμματέας απέκτησα ευρύτερη αντίληψη για την οργάνωση της κοινοβουλευτικής και ευρύτερα της πολιτικής δουλειάς. Σημασία βέβαια, δεν έχει η θέση μάχης στον αγώνα, αλλά το αποτέλεσμα του αγώνα, που δεν έχουμε δικαίωμα και δεν αντέχει η χώρα και οι πολίτες να είναι άλλο, από την επιτυχία. Είμαι σίγουρος, θα πετύχουμε.
49. Ποιο βιβλίο ή ποια ταινία σας σημάδεψε περισσότερο;
«Η αναφορά στον Γκρέκο» που ενώ γράφτηκε το 1961, η διαχρονικότητά του είναι αδιαμφισβήτητη.
50. Πώς κρίνετε τη λειτουργία των ΜΜΕ στην Ελλάδα και ποιο διαχωρισμό σε ποιότητα κάνετε μεταξύ τηλεόρασης, ραδιοφώνου και εντύπων;
Η ποιοτική δουλειά, ανεξάρτητα από το μέσο, πάντα ξεχωρίζει.
Αντιλαμβάνομαι μια αέναη πάλη σε κάθε μέσο, ανάμεσα στην ακροαματικότητα και την ποιότητα. Θεμιτά και τα δύο, οι σκοπιμότητες είναι καταδικαστέες.
Αν προσπαθούσα να κάνω μια κατάταξη ποιότητας, αυτή θα ήταν ταυτόσημη με τη χρονική περίοδο εμφάνισης των μέσων
– έντυπος τύπος
– ραδιόφωνο
– τηλεόραση.
51. Ένα ΜΜΕ πρέπει να κινείται με βάση κομματικές, ιδεολογικές παραμέτρους ή στη βάση του αν είναι έντιμη η διαχείριση της εξουσίας από συγκεκριμένα πρόσωπα;
Τα μέσα, όπως και οι πολιτικοί πρέπει να κινούνται με βάση το συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Η διαφάνεια στη διαχείριση της εξουσίας και η χρηστή διαχείριση του δημόσιου πλούτου και από την Κυβέρνηση και από τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν, πρέπει να είναι η βάση της κρίσης των μέσων.
52. Ο Ομπάμα θα είναι διαφορετικός πρόεδρος στις ΗΠΑ και πώς βλέπετε ότι θα εξελιχθεί η δυναμική της Ρωσίας, της Κίνας, της Ινδίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Μετά τον κόσμο των δύο υπερδυνάμεων φαίνεται ότι τελειώνει και η περίοδος της μιας υπερδύναμης. Οι αναδυόμενες οικονομίας της Κίνας και της Ινδίας και η ανασυγκροτημένη Ρωσία δημιουργούν νέες ισορροπίες.
Σήμερα η Αμερική του Ομπάμα έχει πάρει τη σκυτάλη σε πολλά θέματα. Οι προθέσεις του Ομπάμα είναι διαφορετικές από αυτές των προηγουμένων. Η αποτελεσματικότητά του θα κριθεί. Η Ευρώπη, πάντως, πρέπει να ανασκουμπωθεί, αφού οι εξελίξεις τρέχουν με ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες.
53. Ποια πρόσωπα από την πολιτική και πνευματική ιστορία ξεχωρίζετε;
Ο Εθνάρχης και δημιουργός της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος και ο λαϊκός ηγέτης Ανδρέας Παπανδρέου διαφεντεύουν την καρδιά και το μυαλό μου.
Ο Καζαντζάκης, ο μάστορας της πεζογραφίας μας, ο Ελ Γκρέκο που σημάδεψε τους δρόμους της ευρωπαϊκής ζωγραφικής στην Αναγέννηση και ο Βιτσέντζος Κορνάρος ο αξεπέραστος ποιητής του Ερωτόκριτου, πρωτομάστορας της νεοελληνικής γλώσσας, ευφραίνουν ιδιαίτερα την ψυχή μου.
54. Ποια πρόσωπα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή σας;
Ο πατέρας μου.
55. Τι θα θέλατε να σας ρωτήσουμε ακόμα και πώς θα το απαντούσατε;
Για την ομορφιά της Κρήτης και για τη λεβεντιά των κρητικών!
Και για τις προοπτικές της Μεγαλόνησου που είναι ευθύνη και υποχρέωση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, δηλαδή της επόμενης Κυβέρνησης, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ!