ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Ο’
Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2007
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επαναλαμβάνεται η διακοπείσα συνεδρίαση. Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα τη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός για τη συζήτηση της προτάσεως δυσπιστίας κατά της Κυβερνήσεως που κατέθεσαν οι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ.
…………
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης):Ο συνάδελφος κ. Κεγκέρογλου έχει το λόγο. Που είναι;
Ο συνάδελφος κ. Λοβέρδος έχει το λόγο.
(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην Αίθουσα ο Βουλευτής κ. Κεγκέρογλου)
Ορίστε, κ. Κεγκέρογλου, έχετε το λόγο. Από πού ξεφυτρώσατε;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξαφνική η εμφάνισή μου στη Βουλή, ξαφνική για κάποιους και η πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για τη συζήτηση αυτή.
Ξάφνιασε, κύριοι συνάδελφοι, πολλούς και μέσα σ’ αυτή την Αίθουσα και έξω απ’ αυτήν. Ξαφνιάστηκαν σίγουρα η Νέα Δημοκρατία και οι Βουλευτές της. Αυτοί όμως που δεν ξαφνιάστηκαν σε καμία περίπτωση είναι οι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι όχι μόνο ανέμεναν αυτή την πρωτοβουλία, αλλά την επιζητούσαν κιόλας.
Η έκφραση «φτάνει πια», που ακούστηκε από τον Πρόεδρό μας σήμερα, ακούγεται καθημερινά από το στόμα των αγροτών που βλέπουν το αγροτικό εισόδημα να μειώνεται δραματικά. Λέγεται καθημερινά από τους εργαζόμενους που βλέπουν τα δικαιώματά τους να καταπατούνται. Το φωνάζουν με όλη τους τη δύναμη –όση τους απέμεινε- οι συνταξιούχοι. «Φτάνει πια» φωνάζουν και οι μικρομεσαίοι που έχουν αφεθεί στη μοίρα τους. «Φτάνει πια» φωνάζει ο άνεργος νέος που εξαπατήθηκε. Το ίδιο και ο συνταξιούχος. «Φτάνει πια» φωνάζει ο καταναλωτής, που απροστάτευτος βλέπει την αγοραστική του δύναμη να μειώνεται. «Φτάνει πια» αναφωνεί ο νέος επιστήμονας που βλέπει τους ορίζοντές του να ψαλιδίζονται. «Φτάνει πια» φωνάζουν όλοι οι Έλληνες, που βλέπουν μία Κυβέρνηση να τάσσεται καθαρά στο πλευρό των λίγων.
Σήμερα το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο Πρόεδρος, όλη η κοινοβουλευτική ομάδα, μετέφεραν στη Βουλή την αυθεντική βούληση των Ελλήνων.
Οι πολίτες θυμούνται και συγκρίνουν με τα δέκα οκτώ χρόνια της διακυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., αυτά για τα οποία μας κατηγορείτε. Η Νέα Δημοκρατία παρέλαβε το 2004 την Ελλάδα του ισχυρού ευρωπαϊκού ρόλου, των ανοικτών οριζόντων, της δημοκρατικής ευαισθησίας, των πραγματικών ρυθμών κοινωνικής ανάπτυξης και της σιγουριάς και μας έφερε σε ένα κράτος της επιτήρησης, των μειωμένων προσδοκιών, των υποκλοπών, των κουμπάρων, της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων, της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας για το αύριο.
Η Νέα Δημοκρατία, αφού αποτίναξε γρήγορα το προεκλογικό κοινωνικό προσωπείο, επανήλθε στην παραδοσιακή γραμμή της Δεξιάς, όπως την έχει ζήσει ο τόπος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Ποιάς Δεξιάς;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια των λίγων -αυτής της Δεξιάς- και το προσωνύμιο λαϊκή Δεξιά για τα δολώματα που δίνετε προεκλογικά για να εξαπατήσετε τους πολίτες.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙΣΕΡΛΗΣ: Θα τα ακούσετε όλα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: ‘Εχετε δίκιο;
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Με την πολιτική της Κυβέρνησης Καραμανλή, κύριε συνάδελφε, τρία χρόνια τώρα, το κοινωνικό μέρισμα από την όποια ανάπτυξη οδεύει προς τους λίγους. Ο πλούτος που παράγεται ενισχύει τους λίγους. Η οικονομική θέση των πολλών συνεχώς αδυνατίζει. Οι κοινωνικές αντιθέσεις οξύνονται και διευρύνονται. Οι πολίτες νοιώθουν απροστάτευτοι. ‘Ολες οι αποφάσεις με το φορολογικό νόμο και τα έκτακτα εισπρακτικά μέτρα επιβαρύνουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Ο κάθε ‘Έλληνας τα τρία χρόνια της νέας, παλιάς πλέον, διακυβέρνησης επιβαρύνθηκε με πέντε χιλιάδες ευρώ επιπλέον από το κρατικό χρέος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Από πουθενά δεν προκύπτει αυτό.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Η κάθε τετραμελής οικογένεια επιβαρύνεται διακόσια σαράντα πέντε ευρώ το μήνα, με την πολιτική που ακολουθείτε για την αγορά.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙΣΕΡΛΗΣ: Και παραπάνω είναι.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ο Καραμανλής και το οικονομικό του επιτελείο οδήγησαν τη χώρα στην περιπέτεια της απογραφής και της επιτήρησης, αφενός για να συκοφαντήσουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και το έργο του και αφετέρου για να αποκτήσουν αληθοφανή επιχειρήματα για την αθέτηση όλων των προεκλογικών υποσχέσεων.
Το ίδιο έκανε και με τη συνταγματική αναθεώρηση. Και αναρωτιούνται οι πολίτες, ποια συνταγματική διάταξη δεν επέτρεψε στον Καραμανλή και την Κυβέρνησή του να υλοποιήσει τις προγραμματικές και προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις; Η απάντηση είναι καθαρή. Απολύτως καμιά. Η αναθεώρηση του Συντάγματος επιλέχθηκε και χρησιμοποιείται καθαρά ως επικοινωνιακό μέσον. Ταυτόχρονα βέβαια, οι όποιες αλλαγές προωθούνται έχουν μια καθαρά συντηρητική κατεύθυνση, μια κατεύθυνση που εξυπηρετεί τις άλλες δεσμεύσεις σας, προς τους λίγους.
Πολύ ορθά, λοιπόν, ο Πρόεδρός μας σήμερα ανακοίνωσε την απόφασή του να μη συναινέσουμε σε αυτήν την οπισθοδρόμηση, σε αυτήν την πρακτική.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: ‘Ηταν λάθος του.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τρία χρόνια τώρα η Νέα Δημοκρατία οδηγεί τους αγρότες στην εξαθλίωση. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για προσωπική παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν τηρεί αυτήν την υπόσχεση. Η απουσία σχεδίου και πολιτικών για την ενίσχυση της ελληνικής γεωργίας οδηγεί τον τομέα σε αδιέξοδο. Η μείωση του αγροτικού εισοδήματος από το 2004 μέχρι τον Οκτώβρη του 2006 είναι 17,24%.
Αλλά και στο θέμα των επιδοτήσεων, παρότι είχατε δυόμισι ολόκληρα χρόνια για να προετοιμαστείτε, δυστυχώς τα έχετε κάνει θάλασσα. Επιβάλατε μεγάλες κρατήσεις, η διαχείριση του εθνικού αποθέματος γίνεται με αδιαφάνεια και ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν για τις αλλαγές των Κανονισμών οπωροκηπευτικών και αμπελοοινικών, το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ακόμη δεν έχει πάρει θέση.
Τα τοπικά κέντρα αγροτικής ανάπτυξης και το σύστημα παροχής γεωργικών συμβουλών που προβλέπονται από τη νέα ΚΑΠ ακόμα είναι στα χαρτιά. Το πρόγραμμα νέων αγροτών βάλτωσε. Οι αγρότες περιμένουν ακόμα τις υποσχέσεις, περιμένουν ακόμα τις δεκατρείς εκείνες περιβόητες μελέτες, μια για κάθε περιφέρεια, που θα τους δείξει τις δυνατότητες που έχουν για νέες καλλιέργειες μετά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.
Η Κυβέρνηση ισχυρίστηκε προεκλογικά ότι θα δίνει τις αποζημιώσεις σε τρεις μήνες. Ας τις έδινε σε έξι, ας τις έδινε σε δεκαέξι. ‘Έχουν περάσει τρία χρόνια, τριάντα πέντε ολόκληροι μήνες και οι αποζημιώσεις στους δυόμισι χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς του Νομού Ηρακλείου ακόμα δεν ήρθαν, παρότι το πρόγραμμα έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση από τον Οκτώβριο του 2005. Αυτός είναι ο μεγάλος εμπαιγμός.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, και η ελληνική περιφέρεια όμως περίμενε τις προεκλογικές υποσχέσεις. Όπως είχε πει ο κ. Καραμανλής, «η ώρα της περιφέρειας».
Με την απογραφή, όμως, φαίνεται ότι διαπίστωσε πως οι περιφέρειες είχαν πάρει πολλά από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και έτσι αποφάσισε να τα πάρει πίσω. Η ελληνική περιφέρεια εξαπατήθηκε. Χάθηκαν πόροι. Απεντάχθηκαν σημαντικά έργα ως αποτέλεσμα της περιβόητης συμφωνίας Καραμανλή-Μπαρόζο το Σεπτέμβριο που πέρασε. Το τεράστιο έργο που είχε υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από τις Κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν αξιοποιήθηκε δυστυχώς προς όφελος του τόπου, προς όφελος των πολιτών. Απαξιώθηκε και συκοφαντήθηκε μόνο και μόνο για να μην παραδεχθούν ότι η παράταξη από την οποία παρέλαβαν, είχε δημιουργήσει ένα νέο σύγχρονο κράτος, με νέες υποδομές και είχε παράξει έργο.
Η νέα συγκεντρωτική και γραφειοκρατική δομή του ΕΣΠΑ του Δ΄ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης που θα φέρετε τις επόμενες ημέρες στη Βουλή –εάν βεβαίως τη Δευτέρα συνεχίζετε να είστε Κυβέρνηση- είναι ένα έκτρωμα, το οποίο το μόνο που έχει να προσφέρει είναι η απώλεια πόρων. Η Κυβέρνηση –δεν ξέρω αν είναι ο κ. Καραμανλής, ο κ. Παυλόπουλος ή ο κ. Αλογοσκούφης, γιατί όλες οι αρμοδιότητες και για το παραμικρό έργο σ’ αυτόν τον τόπο έχουν έλθει στα χέρια του Γιώργου Αλογοσκούφη- αποφάσισε νέα υπερσυγκεντρωτική δομή. Κάθε μικρό έργο, σε κάθε γειτονιά, πρέπει να φέρει την υπογραφή του, προς δόξαν του νέου μοντέλου της αποκέντρωσης που μόνο επικαλείται σε ορισμένες φάσεις η Κυβέρνηση, αφού η φιλοσοφία της είναι καθαρά συγκεντρωτική, αφού πιστεύει στο βαθύ και συγκεντρωτικό κράτος.
Δυστυχώς, κύριοι συνάδελφοι της Ν.Δ., θέλετε δεν θέλετε να το παραδεχθείτε, αυτή είναι η πραγματικότητα στην οποία οδηγήσατε τον τόπο. Σε κάθε τομέα έχετε φέρει πολλαπλά αδιέξοδα και περισσότερες δυσκολίες απ’ όσα προβλήματα επικαλείστε ότι λύσατε. Οι Έλληνες πολίτες έχουν πειστεί πια ότι η Κυβέρνηση όχι μόνο είναι αδύναμη να υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα φέρουν αλλαγές και θα υλοποιήσουν τους στόχους και τα οράματα των Ελλήνων, αλλά ότι η Νέα Δημοκρατία είναι αντίπαλή τους.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Η καραμέλα των μεταρρυθμίσεων, κύριοι συνάδελφοι της Συμπολίτευσης, έλιωσε. Ο τόπος έχει ανάγκη από μία νέα, δίκαιη και αποτελεσματική πολιτική, μια πολιτική που θα μας βγάλει απ’ αυτά τα αδιέξοδα. Οι πολίτες προσβλέπουν πια στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τον Πρόεδρό του, το Γιώργο Παπανδρέου, που μπορεί με την πρότασή του να μας οδηγήσει στο δρόμο για μια δίκαιη κοινωνία, στον άλλο δρόμο που επιζητούν οι πολίτες.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε συνάδελφε.