ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΝΕ΄
Δευτέρα 18 Απριλίου 2005
Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμόν 59/31//2.3.2005 επερώτηση Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προς την Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με τη λειτουργία των Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Τ.Ε.Ι).
Ο κ. Κεγκέρογλου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, τα Τ.Ε.Ι. δημιουργήθηκαν στη θέση των υποβαθμισμένων αποδιοργανωμένων και καταδικασμένων στη συνείδηση του λαού και της νεολαίας ΚΑΤΕΕ και οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με το ν. 1404/1983 αλλά και με ένα συνολικό σχεδιασμό που υλοποίησαν τα επόμενα χρόνια δημιούργησαν Τ.Ε.Ι. που άρχισαν να ξεφεύγουν σιγά-σιγά από τη σκιά των πανεπιστημίων και των πολυτεχνείων.
Κατέκτησαν σταδιακά ένα ποιοτικό επίπεδο εκπαίδευσης χωρίς να λείπουν οι μεγάλες ή οι μικρές διαφοροποιήσεις από ίδρυμα σε ίδρυμα και από τμήμα σε τμήμα.
Μετά από δεκαεπτά χρόνια λειτουργίας των Τ.Ε.Ι., το 2001 η Κυβέρνηση προχώρησε με το ν. 2916 στην ουσιαστική θεσμοθέτηση της ανώτατης πια τεχνολογικής εκπαίδευσης.
Η Νέα Δημοκρατία πέρυσι τέτοιον καιρό παρέλαβε τα Τ.Ε.Ι. της χώρας μας με ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο, με λυμένα ή δρομολογημένα τα περισσότερα ζητήματα και με κάποια ανοικτά ζητήματα, αλλά μέσα από μια δυναμική πορεία εξέλιξης και αναβάθμισης των Τ.Ε.Ι..
Ενδεικτικό είναι ότι πάνω από τριάντα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών είχαν εγκριθεί και πολλά είχαν ξεκινήσει με σύμπραξη ή συνδιοργάνωση με Τμήματα Πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Εσείς, κύριε Υπουργέ, καταφέρατε να βαλτώσετε αυτήν τη σημαντική πορεία των Τ.Ε.Ι. μέσα σε ένα χρόνο.
Ας δούμε, όμως, τι συγκεκριμένα λέγατε, κύριε Υπουργέ, στο πρόγραμμά σας.
Λέγατε, λοιπόν, τα εξής:
"Η Νέα Δημοκρατία με το πρόγραμμά της για τα Τ.Ε.Ι. δεσμεύεται:
Πρώτον, να χρηματοδοτήσει και να στηρίξει επαρκώς όλα τα Τ.Ε.Ι. της χώρας για μια περίοδο τεσσάρων ετών, προκειμένου να τους δώσει το χρόνο και οικονομικά μέσα, για να βελτιωθούν.
Δεύτερον, να αξιολογήσει όλα τα Τ.Ε.Ι. μετά τη λήξη της περιόδου αυτής και όσα έχουν φθάσει στα πανεπιστημιακά στάνταρ να αποκτήσουν τα αντίστοιχα ακαδημαϊκά χαρακτηριστικά.
Τρίτον, για τις εργασιακές σχέσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού θα γίνει ειδική ρύθμιση λόγω του μεγάλου αριθμού των ωρομισθίων.
Δεσμεύεται, επίσης, να καθορίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα των ειδικοτήτων που εκκρεμούν με συζήτηση και διάλογο μέσα στον πρώτο χρόνο κυβερνητικής θητείας. Ένα σοβαρό και αξιόπιστο κράτος δεν μπορεί να δίνει πτυχία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα", λέγατε.
Ας δούμε τι κάνατε επί δεκατρείς μήνες.
Κατ’ αρχήν, για το θέμα της χρηματοδότησης του προϋπολογισμού των Τ.Ε.Ι. το έλλειμμα που διαμορφώθηκε για το 2004, όπως είναι γνωστό, ξεπέρασε τα 25 εκατομμύρια ευρώ, τα Τ.Ε.Ι. οδηγήθηκαν σε σοβαρή κρίση και, παρά τις πιέσεις μας και τα αιτήματα των Προέδρων, το Υπουργείο άργησε πολύ να ανταποκριθεί εν μέρει. Η Κυβέρνηση δεν προώθησε την κάλυψη αυτού του ελλείμματος, αλλά με το φετινό προϋπολογισμό των ιδρυμάτων -τα 105 εκατομμύρια ευρώ- δημιουργεί σημαντικότερα προβλήματα.
Εσείς, κύριε Υπουργέ, στη Β΄ Σύνοδο των Προέδρων ανακοινώσατε ότι φέτος είναι 105 εκατομμύρια ευρώ έναντι 90 της περυσινής χρονιάς, δηλαδή υπάρχει μια αύξηση της τάξεως του 17%. Γράφηκε σε όλες τις εφημερίδες, δώσατε συνεντεύξεις, κάνατε δηλώσεις και νομίζετε ότι όλοι σας πίστεψαν.
Να σας πω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα: Σε μια γραπτή ερώτησή μου, στην 5416 το 12ο μήνα, λέτε ότι για το οικονομικό έτος 2005 έχουν γραφεί πιστώσεις 105 εκατομμυρίων ευρώ έναντι 100.800.000 ευρώ του 2004. Εδώ μπαίνει ένα θέμα: Πότε ήταν η αλήθεια; Όταν μιλούσατε στους Προέδρους των Τ.Ε.Ι. ή όταν γραπτά μου απαντάτε, με συγκεκριμένη απάντηση, η οποία θα κατατεθεί και στα πρακτικά.
Η αύξηση, αν λάβουμε υπόψη σας αυτό το οποίο απαντήσατε σε μένα, είναι όχι 17%, αλλά 5%. Όμως, υπάρχει πραγματικά αυτή η αύξηση ή μήπως είναι μείωση; Έρχομαι στα 15 εκατομμύρια ευρώ από τα 105, τα οποία αφορούν τη λειτουργία των καινούργιων Τμημάτων που λειτουργούσαν τον προηγούμενο χρόνο με βάση το πρόγραμμα ΕΠΕΑΕ.
Έτσι, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι μόνο τα 90 εκατομμύρια είναι για τα αντίστοιχα Τμήματα των Τ.Ε.Ι. του προηγούμενου χρόνου που λειτούργησαν με 100 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε μια μείωση της τάξεως του 10% και αυτή τη μείωση εσείς την παρουσιάζετε ως αύξηση 10%. Καμιά συνέπεια, λοιπόν, στο θέμα της χρηματοδότησης.
Οδηγείτε τα Τ.Ε.Ι. σε δραματική κατάσταση, υποβάθμιση και αδιέξοδο.
Ας δούμε, όμως, ένα άλλο θέμα, αυτό των εκτάκτων, μήπως εκεί είστε συνεπείς. Οι περίπου 7,5 χιλιάδες έκτακτοι συμβασιούχοι διδάσκοντες παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο διάστημα. Με δεδομένο ότι αυτοί οι εκπαιδευτικοί καλύπτουν μεγάλο ποσοστό των μαθημάτων των Τ.Ε.Ι. έχουμε προβλήματα που μπορούν να καταλήξουν μέχρι και σε απώλεια του εαρινού εξαμήνου. Υποσχεθήκατε στην αρχή -έχω γραπτή απάντηση από το Υπουργείο Εσωτερικών- ότι εντάσσονται στο Προεδρικό Διάταγμα 164. Στη συνέχεια το αναιρέσατε, μέσω γνωμοδότησης του συμβουλίου που στείλατε σε όλα τα Τ.Ε.Ι.. Επίσης, δεν αναγνωρίζετε ακόμη και την προϋπηρεσία τους, εάν οι άνθρωποι ήθελαν να εργαστούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αρνηθήκατε ακόμη και το διάλογο γι’ αυτό το θέμα.
Οι άνθρωποι αυτοί περνούν ένα Γολγοθά εδώ και δέκα μήνες. Έρχεται το Πάσχα και εσείς τους λέτε να περάσουν αυτό το Πάσχα με δανεικά.
(BA)
Νομίζω ότι είναι η μια πλευρά της ανάλγητης πολιτικής σας, που δεν οφείλεται μόνο στο Υπουργείο Παιδείας -πρέπει να το πούμε από μόνοι μας- οφείλεται συνολικά στην οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.
Πού είναι η ειδική ρύθμιση για το έκτακτο προσωπικό που λέγατε προεκλογικά;
Ας δούμε, όμως, μήπως ήσασταν συνεπείς στην άλλη διακήρυξη που αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα, όπου αναφέρετε ότι εντός του πρώτου χρόνου της κυβερνητικής θητείας θα λύνατε αυτό το θέμα.
Τα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως ειπώθηκε από τη συνάδελφο κυρία Ράπτη προηγουμένως, κατοχυρώθηκαν με μία σειρά προεδρικά διατάγματα από το 1989 μέχρι το 1993. Ασφαλώς είχαν μείνει πίσω πολλές ειδικότητες, για τις οποίες δεν είχαν εκδοθεί τα προεδρικά διατάγματα. Όταν, όμως, αναλάβατε την Κυβέρνηση, αναλάβατε και έτοιμα προεδρικά διατάγματα για όλες τις ειδικότητες που είχαν εκπονηθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2003 που είχαν σταλεί στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και είχαν ολοκληρώσει τη νομική διαδικασία και οφείλετε αυτά τα προεδρικά διατάγματα να τα προχωρήσετε.
Έχουμε σαφώς την εξέλιξη της ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος 318/1994. Όμως, οφείλετε σήμερα και να επανεκδόσετε το π.δ. 318, λαμβάνοντας υπόψη την Οδηγία 89/48, αλλά και τα έτοιμα προεδρικά διατάγματα, τα οποία έχετε.
Δεν είναι δυνατό, κύριε Υπουργέ, να μπορούν απόφοιτοι ΤΕΙ των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γραφτούν στα Ελληνικά Επιμελητήρια και εμείς να μη δίνουμε στους απόφοιτους των ελληνικών ΤΕΙ επαγγελματικά δικαιώματα, τα οποία τους ανήκουν. Επαναλαμβάνω ότι αυτό είχατε δεσμευθεί να το κάνετε εντός του πρώτου χρόνου και ένα αξιόπιστο κράτος δεν μπορεί να δίνει πτυχία, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Πώς μία σοβαρή και αξιόπιστη Κυβέρνηση θα δώσει πτυχία τον Ιούνιο, χωρίς να έχετε κατοχυρώσει αυτό που είπατε ότι θα κάνετε στον πρώτο χρόνο;
Για την αξιολόγηση των ιδρυμάτων που λέγατε στο πρόγραμμά σας ότι θα γίνει μετά τη λήξη της περιόδου, της περυσινής σχολικής χρονιάς δηλαδή, δε νομίζω να κάνατε τίποτα. Εκεί δεν κινήθηκε τίποτα, πέρα από τις συζητήσεις. Στις 20 Μαϊου, αν δεν απατώμαι, στο Μπέργκεν της Νορβηγίας, θα πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση που άρχισε στην Μπολώνια, στην Πράγα και στο Βερολίνο και πρέπει να παρουσιάσετε ένα σύστημα αξιολόγησης, μία πρόταση, ένα νομοθέτημα. Μήπως έχετε ήδη λάβει αποφάσεις, χωρίς διάλογο;
Μήπως έχετε προχωρήσει στα ζητήματα αυτά και δεν έχετε ενημερώσει; Θα ήθελα να έχουμε μία ενημέρωση πάνω σ’ αυτό.
Και να αναφερθώ στα στοιχεία που σας είπα, τα οποία όχι μόνο δε δείχνουν ότι είχαμε πρόοδο στα ζητήματα των ΤΕΙ, αλλά με την πολιτική σας δημιουργήσατε σοβαρά αδιέξοδα, τα οποία στραγγαλίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα, τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς και οδηγούν τα ΤΕΙ σε αδιέξοδο.
Η πολιτική σας θυμίζει την κατάσταση των ΚΑΤΕΕ πριν 23 χρόνια.
Κύριε Υπουργέ, το ΤΕΙ της Κρήτης, όπως αναφέρθηκε και προηγούμενα, έχει περιέλθει, όπως και τα άλλα ΤΕΙ της χώρας, σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό, λόγω της ασυνέπειας της πολιτικής σας, λόγω των πολλών οφειλών που υπάρχουν, σε δραματική κατάσταση. Δε γίνονται όλα τα μαθήματα, δε λειτουργούν όλα τα τμήματα, όπως πρέπει, δεν υπάρχει εύρυθμη λειτουργία, δε βλέπω να ενδιαφέρεστε και να νοιάζεστε γι’ αυτό. Συνδικαλιστικά μπορεί να λέτε "δώσαμε δύο εκατομμύρια για να πληρωθούν οι εργολάβοι, να προχωρήσουν κάποια έργα", αλλά εκείνο το μεράκι, εκείνο το ενδιαφέρον που θα θέλαμε από εσάς σαν Υπουργείο για την εκπαιδευτική διαδικασία, για τους φοιτητές των οποίων το μέλλον παίζεται με ένα εξάμηνο, δεν το βλέπουμε να υπάρχει από την πλευρά σας.
Έτσι, θα ήθελα και σ’ αυτό να αναφερθείτε και να δώσετε σήμερα ένα τέλος στην απραξία της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα αυτό. Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, η αντιπαράθεση για τα επαγγελματικά δικαιώματα πράγματι υπήρχε πάντα από το 1984 και πιο πριν και μετά και θα συνεχίσει να υπάρχει. Και το ΤΕΕ είναι έτσι όπως είπατε. Προσέφυγε και αντιδρά σε αυτά τα επαγγελματικά δικαιώματα. Το ζήτημα όμως είναι τι κάνει η Νέα Δημοκρατία.
Η Νέα Δημοκρατία ως Αντιπολίτευση δεν έπαιρνε θέσεις σε σχέση με αυτό το καίριο θέμα των αποφοίτων των ΤΕΙ, αλλά και σήμερα ως Κυβέρνηση συνεχίζει εκείνη την τακτική της Αντιπολιτεύσεως να μην παίρνει θέση για τα επαγγελματικά δικαιώματα.
Όμως, σήμερα δεν μπορεί να συνεχίσει το κάνει. Πρέπει επιτέλους, κύριε Υπουργέ, να πάρετε αποφάσεις. Θα αναγκαστείτε ούτως ή άλλως να το κάνετε.
Θα αναφέρω δύο παραδείγματα. Σε πρόσφατη προκήρυξη του ΕΛΓΑ οι τεχνολόγοι βγαίνουν εκτός προκηρύξεως, κάτι που είχαν καταφέρει με αγώνες. Τα προηγούμενα δύο τελευταία χρόνια είχαν συμπεριληφθεί στην προκήρυξη του ΕΛΓΑ για τις εκτιμήσεις των ζημιών. Στο διαγωνισμό που κάνατε εσείς ως Υπουργείο Παιδείας για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών, ενώ αρχικά είχατε ανακοινώσει έναν αριθμό για την τεχνολογική εκπαίδευση, στη συνέχεια τον μειώσατε κατακόρυφα.
Ολοκληρώνω λέγοντας για την έρευνα που ειπώθηκε ότι θα ξεκινήσει κάποτε. Επί ΠΑΣΟΚ, επί πέντε χρόνια γινόντουσαν εκατοντάδες ερευνητικά προγράμματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να αναφερθούμε στο πρόγραμμα ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ, όπου τα ΤΕΙ πράγματι μπήκαν επιτέλους στο χώρο της έρευνας.
Και μια έκκληση κύριε Υπουργέ, για τους έκτακτους εκπαιδευτικούς: Εξαιρέστε τους από τη συνήθη τακτική της Κυβέρνησης να μιλά επικοινωνιακά. Δείτε ότι έχουν οικογένειες, έχουν παιδιά και πρέπει να περάσουν Πάσχα. Δεν δικαιολογείται ανάλγητη πολιτική τουλάχιστον από το Υπουργείο Παιδείας. Ας κάνει το Υπουργείο Οικονομικών ό,τι θέλει. Εσείς πρέπει να δώσετε λύση γι’ αυτούς τους εκπαιδευτικούς.