Από τις πρώτες μέρες ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. έγινε εμφανής, η επίμονη προσπάθεια της να βρει επαρκείς δικαιολογίες προκειμένου να μεταθέσει ή να ακυρώσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, χωρίς ταυτόχρονα να εισπράξει πολιτικό κόστος. Η λύση ήταν να «αποδείξει» ότι παρέλαβε άδεια ταμεία και σαθρή οικονομία, που θα της εξασφάλιζε τη χρέωση της αποδέσμευσης από τις προεκλογικές της εξαγγελίες στο ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό θεωρήθηκε η ανατροπή των στοιχείων της Ε.Ε. που τεκμηριώνουν τις δυνατότητες της οικονομίας μας, μέσα από μια διαδικασία αδιαφανούς απογραφής και η «τεκμηρίωση» της θεωρίας της δημιουργικής λογιστικής.
Αρχικά επελέγη από την Κυβέρνηση η τακτική της ανατροπής του στοιχείου, που αφορά το έλλειμμα χωρίς όμως αυτό να περάσει το όριο 3% του ΑΕΠ που θέτει το σύμφωνο σταθερότητας. Γι’ αυτό και όλα τα στοιχεία που μας έδινε ο κ. Αλογοσκούφης μιλούσαν για έλλειμμα στο 2,9 %.
Η επιχείρηση αυτή που εύστοχα χαρακτηρίστηκε από τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως «καταστροφική λογιστική» ήταν τόσο πρόχειρα στημένη από την Ν.Δ.,που έβλεπε μόνο μέχρι το εσωτερικό μέτωπο και το αποτέλεσμα ήταν η Ε.Ε. με βάσει τα στοιχεία που της δόθηκαν από την Κυβέρνηση, να υπολογίσει το έλλειμμα πάνω από 3% με αναπόφευκτες συνέπειες την επιτήρηση της οικονομίας μας και την επιβολή περιοριστικών μέτρων.
Η εκδοχή ότι η Ν.Δ. από την αρχή στόχευε στην επιβολή της επιτήρησης από την Ε.Ε. είναι τραβηγμένη και θα απαιτούσε κάποιο σχεδιασμό για τα επόμενα βήματα. Όμως η εικόνα της διακυβέρνησης της χώρας από την Ν.Δ. που έχουμε μέχρι σήμερα, είναι η έλλειψη σχεδιασμού, οι αντιφάσεις, η ανικανότητα χειρισμού έκτακτων θεμάτων, η πλήρη ασυνεννοησία μεταξύ υπουργών, η αποστασιοποίηση από τα καθημερινά προβλήματα του πολίτη. Ο πρωθυπουργός χωρίς τόλμη για τα εσωτερικά ζητήματα, με μόνη προσπάθεια την καθημερινή διαχείριση και διατήρηση των ισορροπιών, βάση των επικοινωνιακών δεδομένων, με στάση παρατηρητή για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας, στην Ευρώπη και τον Κόσμο, μας πείθει ότι και αυτό το σοβαρό θέμα για το μέλλον του τόπου και των πολιτών το ξεκίνησαν με μια κοντόφθαλμη λογική εσωτερικού μετώπου, αδιαφορώντας για τις συνέπειες των πράξεών τους. Η αδιαφάνεια στην διαδικασία απογραφής που ξεκίνησαν και η άρνησή τους για απογραφή, από ανεξάρτητο αξιόπιστο φορέα, προδίδει τις προθέσεις τους.
Προεκλογικά η Ν.Δ. ασφαλώς και άσκησε σκληρή κριτική για επιμέρους οικονομικά ζητήματα όπως το φορολογικό, τη συνάφεια, το οικογενειακό εισόδημα κλπ., όμως απέφυγε να απαντήσει ευθέως στο ερώτημα για την κατάσταση της οικονομίας και των δυνατοτήτων της, με εξαίρεση την ημέρα της τηλεοπτικής συζήτησης των πολιτικών αρχηγών, που όλοι θυμόμαστε.
Σ’ εκείνη τη συζήτηση, όπως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί έτσι και ο κος Καραμανλής παραδέχθηκε τις μεγάλες δυνατότητες της Ελληνικής Οικονομίας για ευρύτερο κοινωνικό κράτος. Ο κος Καραμανλής που έδωσε αφειδώς υποσχέσεις, που έταξε τα πάντα, δεν θα μπορούσε να απαντήσει στο ερώτημα: με τι χρήματα θα γίνουν όλα αυτά που υπόσχεται, αν ταυτόχρονα μας έλεγε ότι η οικονομία δεν έχει δυνατότητες.
Επομένως, εύλογα ανακύπτουν τα εξής ερωτηματικά: Είτε η οικονομία δεν είχε και δεν έχει τις δυνατότητες αυτές, και ο κ.Καραμανλής είπε ψέματα προεκλογικά στον ελληνικό λαό, σε σχέση με αυτά που υποσχέθηκε, είτε η οικονομία είχε και έχει δυνατότητες, όπως παραδέχθηκε προεκλογικά και οι προεκλογικές δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν.
Το σημαντικότερο όμως ζήτημα που προέκυψε, από την κοντόφθαλμη εσωστρεφή και εμπαθή πολιτική της Ν.Δ. , είναι το πλήγμα που κατάφερε στη διεθνή αξιοπιστία της χώρας. Μια αξιοπιστία που χρειάστηκε συστηματική δουλειά πολλών ετών, για να κατακτηθεί.
Οι πολίτες αυτού του τόπου, αυτοί που θα υποστούν τις αρνητικές συνέπειες αυτής της πολιτικής, απαιτούν έστω και τώρα να σταματήσει ο κ.Καραμανλής την καταστροφική λογιστική και να υλοποιήσει αυτά που υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό. Η τελική κρίση έτσι και αλλιώς ανήκει στους πολίτες.
Βασίλης Κεγκέρογλου
Βουλευτής Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ