καθώς είναι ζωτικής σημασίας για τον πρωτογενή τομέα.
Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου, σε συνέχεια των κοινοβουλευτικών του παρεμβάσεων, κατέθεσε και αναφορά στα αρμόδια Υπουργεία, την επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων Τυμπακίου Ηρακλείου, Σελίνου Χανίων, Σητείας Λασιθίου και Ιεράπετρας Λασιθίου, με την οποία ζητούν άμεσες ενέργειες για την διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών μετάκλησης εργατών γης από Τρίτες Χώρες, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για τον πρωτογενή τομέα.
Αναλυτικά το κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:
Ο Βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου καταθέτει αναφορά την επιστολή των Αγροτικών Συλλόγων Τυμπακίου Ηρακλείου, Σελίνου Χανίων, Σητείας Λασιθίου και Ιεράπετρας Λασιθίου με θέμα: «Εργάτες γης – τελευταία προειδοποίηση για τις επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα» και αιτείται απαντήσεων.
Με την επιστολή διαμαρτύρονται για τους (έως τώρα) Κυβερνητικούς χειρισμούς στο φλέγον ζήτημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού στον αγροτικό τομέα και αναφέρουν, για πολλοστή φορά, τις παθογένειες του συστήματος, ζητώντας συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα .
Συγκεκριμένα οι αγροτικοί σύλλογοι τονίζουν ότι :
- Η εξέταση των αιτημάτων για την αύξηση των εγκεκριμένων θέσεων εργασίας που έχουν σταλεί από τις Περιφέρειες εδώ και μήνες,δεν έχουν εξεταστεί. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να ξεκινήσει ΚΑΜΙΑ διαδικασία μετάκλησης εργατών γης.
- Το αυξημένο μισθολογικό κόστος των ασφαλιστικών εισφορών στην Εξαρτημένη Εργασία (1+1 έτος) που παραμένουν ακόμα στο ΙΚΑ, λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας για τους αγρότες – εργοδότες να προβούν σε μετάκληση εργατών γης
- Πρέπει να αντιμετωπιστούν οι σημαντικές ελλείψεις στην κατά παρέκκλιση μετάκληση εργατών γης μέσω πλατφόρμας gov.gr και συγκεκριμένα αναφέρονται στο γεγονός ότι η πλατφόρμα gov.gr επιβάλλει την υποχρεωτική συμπλήρωση του Σημείου Εισόδου στην χώρα μας και οι διαθέσιμες επιλογές αναφέρουν μόνο τα χερσαία σύνορα, καταλήγοντας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να προστεθούν ως σημεία εισόδου τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, ανεξάρτητα αν δεν είναι απαραίτητη η θεώρηση εισόδου για την συγκριμένη διαδικασία. Μάλιστα η παραπάνω διαδικασία χρησιμοποιείται πλέον και για την διαδικασία έκδοσης προσωρινής άδεια εργασίας στους παράτυπα διαμένοντες στην Ελλάδα. Και σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει διαθέσιμη επιλογή στην πλατφόρμα gov.gr ως σημείο εισόδου στην Ελλάδα.
- Η μετάκληση εργατών γης για εποχική εργασία 9 μηνών (ανά έτος, έως 5 έτη) προϋποθέτει στα απαραίτητα δικαιολογητικά την επικύρωση του πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης από τις ελληνικές προξενικές αρχές, στην χώρα προέλευσης του ενδιαφερόμενων εργατών γης. Μέχρι σήμερα, τα ραντεβού στις προξενικές αρχές για αυτό τον σκοπό, προγραμματίζονται έπειτα από 2 μήνες. Επειδή η ενέργεια αυτή απαιτείται για να ξεκινήσει η αξιολόγηση του φακέλου στην Ελλάδα, είναι σημαντικό να αρθεί η υποχρεωτικότητα αυτού εγγράφου στα απαραίτητα δικαιολογητικά αφού το ίδιο έγγραφο ΔΕΝ απαιτείται ούτε στην εποχική εργασία 3 μηνών, ούτε στην Εξαρτημένη Εργασία 1 έτους.
- Στην διαδικασία μετάκλησης για 9 μήνες , πρέπει να τροποποιηθεί η υποχρεωτική αποχώρηση κάθε εργάτη γης για 3 μήνες ανά έτος αφού είναι αδύνατον να εφαρμοστεί στην πράξη.
- Στο τελικό στάδιο των διαδικασιών μετάκλησης απαιτείται η λήψη βιομετρικών δεδομένων από τις ελληνικές προξενικές αρχές. Αυτό δύναται να πραγματοποιηθεί σε χώρες όπου διαθέτουν ελληνικές Πρεσβείες ή προξενικές αρχές, όμως με πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Κύριος λόγος είναι ο ελλιπής αριθμός των υπαλλήλων σε αυτές, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στον μεγάλο όγκο των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους. Επομένως κρίνεται σκόπιμο να ενισχυθούν άμεσα αυτές οι υπηρεσίες με ανθρώπινο δυναμικό καθώς και οι υπηρεσίες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση που θα κληθούν για την αξιολόγηση των φακέλων στην Ελλάδα.
- Οι θέσεις εργασίας (ανά Περιφέρεια) στον πρωτογενή τομέα ορίζονται από σχετική ΚΥΑ, ανά διετία και είναι αδιανόητο να μην συνδέονται με τις δηλώσεις καλλιέργειας (ΟΣΔΕ), όπου φαίνονται ξεκάθαρα οι ανάγκες σε εργατικό προσωπικό.
- Είναι επιτακτική η επικαιροποίηση των ΜΑΕ (Μονάδες Ανθρώπινης Εργασίας) ανά καλλιέργεια καθώς οι σημερινή λίστα απέχει κατά πολύ από τις πραγματικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό.
Παρακαλούμε αφού λάβετε υπόψη την επιστολή να μας ενημερώσετε για τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να διαμορφωθούν ευνοϊκές συνθήκες μετάκλησης εργατών γης από Τρίτες Χώρες, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για τον πρωτογενή τομέα».