Ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, κατέθεσε αναφορά στα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την επιστολή της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης με την οποία, ζητούν από την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες για ειδική διαχείριση των τραπεζικών δανείων των επιχειρήσεων, δεδομένων των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί από την πανδημία του κορωνοϊού και τα παρατεταμένα lockdowns.
Αναλυτικά το κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:
«Η τεράστια οικονομική κρίση που ταλανίζει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσει λόγω της πανδημίας είναι γνωστό ότι αποτελεί μια εν δυνάμει ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας. Ηδη το 50% των εμπορικών επιχειρήσεων δηλώνουν ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν με βάση τις υποχρεώσεις τους και την εικόνα της αγοράς όπως έχει σήμερα διαμορφωθεί. Ανύπαρκτοι καταναλωτές, ελάχιστοι τζίροι, τεράστιο στοκ απούλητων εποχιακών εμπορευμάτων, ανυπαρξία ρευστότητας κλπ.
Στο τέλος αυτής της ιστορίας, το εμπόριο έχει υποστεί μεγάλο κόστος χωρίς να έχει αποσβεστεί και το κράτος αδυνατεί να το αναλάβει.
Τώρα χρειάζονται οι αγορές αν έχουν κάποια ελπίδα επιβίωσης για το μέλλον, να δοθούν κινήσεις δομικού και στρατηγικού χαρακτήρα.
Τώρα χρειάζονται οι αγορές αν έχουν κάποια ελπίδα επιβίωσης για το μέλλον, να δοθούν κινήσεις δομικού και στρατηγικού χαρακτήρα.
Στο πλαίσιο της απομείωσης επιχειρήσεων-κράτους-τραπεζών για να διαμορφωθεί το επίπεδο βάσης, πάνω στο οποίο θα πάμε για επιβίωση και ένα βήμα μπροστά.
Σε αυτή τη βάση και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον που δεν φαντάζει ευοίωνο και στο συνεχώς αναβαλλόμενο άνοιγμα της αγοράς που επιτείνει τα προβλήματα και την ανασφάλεια, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας και τις κάτωθι συμπληρωματικές προτάσεις μας στην κατεύθυνση της ανακούφισης των επιχειρήσεων.
Η νέα πραγματικότητα με τον εκμηδενισμό της ταμειακής ρευστότητας των επιχειρήσεων, έχει οδηγήσει στην κατάρρευση του προγραμματισμού αποπληρωμής των επιχειρηματικών δανείων με αποτέλεσμα, εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης, ακόμα και υγιείς εταιρίες που ουδέποτε αντιμετώπισαν προβλήματα δανεισμού, να βρίσκονται σήμερα σε κατάσταση αδυναμίας.
Για τους παραπάνω λόγους προτείνουμε την ειδική διαχείριση των τραπεζικών δανείων με νομοθετικές πρωτοβουλίες της πολιτείας ως εξής:
• Αναστολή πληρωμής δόσεων τόκων και κεφαλαίου στα δάνεια επιχειρήσεων σε όσους δανειολήπτες κατάφερναν να είναι συνεπείς στις πληρωμές τους, πριν υποστούν τις όποιες επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης του COVID 19 αλλά και σε όσους αντιμετώπιζαν δυσκολίες αποπληρωμής και η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε δραματικά (μείωση τζίρου > 20%). Η αναστολή θα πρέπει να διαρκέσει μέχρι την ομαλοποίηση της αγοράς.
• Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων με μείωση της αξίας των δόσεων τόκων – κεφαλαίου κατά 50% που θα πρέπει να λάβει υπόψη της το χρόνο επανεκκίνησης της οικονομίας.
• Δραστική μείωση των επιτοκίων σε επίπεδα euribor με επανυπολογισμό τόκων από την 01.03.2020 και κρατική επιδότηση των τόκων μέχρι την ομαλοποίηση της αγοράς.
• Κούρεμα τόκων κεφαλαίου ανάλογη με τη μείωση του τζίρου λόγω της πανδημίας
• Αναστολής ενημέρωσης του Τειρεσία για όσες επιχειρήσεις μπήκαν ή θα μπουν στο κόκκινο, την περίοδο της υγειονομικής κρίσης.
• Μέτρων πρόσβασης των ΜΜΕ μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τραπεζικό δανεισμό με ευνοϊκούς όρους και κρατικές εγγυήσεις. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα το 70% των επιχειρήσεων δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασμό.
1) Μείωση του ΕΝΦΙΑ ανάλογη με την μείωση των μισθωμάτων. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ σε οικόπεδα – ακίνητα που δεν παράγουν εισόδημα (νομικά πρόσωπα).
2) Μείωση ποσοστού της επιστρεπτέας προκαταβολής από 70% – 100%, ανάλογα με την μείωση του τζίρου και της ζημιάς των επιχειρήσεων.
3) Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και προσωπικού
4) Αναστολή ρυθμισμένων υποχρεώσεων σε δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας κλπ. Μετά την ομαλοποίηση της αγοράς, ριζική αναδιάρθρωση χρεών με κούρεμα οφειλών και νέες μακροχρόνιες ρυθμίσεις με μικρότερα ποσά και περισσότερες δόσεις, με στόχο την ομαλή επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και τη βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.
5) Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, διότι επιβαρύνει υπέρμετρα τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που είναι ήδη στο κόκκινο.
6) Κατάργηση της προκαταβολής φόρου που εκ των πραγμάτων λόγω έλλειψης ρευστότητας δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί. Εξάλλου είναι βέβαιο ότι με τα πολύ μειωμένα οικονομικά δεδομένα λόγω της πανδημίας, οι φόροι αυτοί θα είναι ελάχιστοι.
7) Υιοθέτηση αναβαλλόμενου φόρου, για τις χρήσεις 2020, 2021, για επιχειρήσεις με μείωση τζίρου > 20%, (ανάλογος με αυτό των τραπεζών).
8) Αφορολόγητο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3000€ για κάθε ανήλικο παιδί, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.
9) Άμεση υιοθέτηση του ακατάσχετου επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού
10) Μέτρα στήριξης και ανακούφισης των επιχειρήσεων που αντιμετώπισαν αντίστοιχα δραματική κατάσταση την περίοδο 2009 – 2015 της οικονομικής ύφεσης, για τις οποίες τότε δεν υπήρξε κανένα μέτρο στήριξης όπως αυτά που λαμβάνονται σήμερα, με αποτέλεσμα πολλές από αυτές να κλείσουν ή να διακόψουν την λειτουργία τους ή να τεθούν σε αναστολή. Οι επιχειρήσεις αυτές, πρέπει να στηριχτούν και να τους δοθεί μία πραγματική δεύτερη ευκαιρία επανεκκίνησης δεδομένου οτι, όπως και σήμερα έτσι και τότε, το πρόβλημα που τους οδήγησε σε οικονομικό αδιέξοδο δεν οφειλόταν στις δικές τους εσφαλμένες επιλογές και αδυναμίες, αλλά οφειλόταν αποκλειστικά σε μια εξωτερική οικονομική – τραπεζική κρίση ήταν δηλαδή συστημικό.
Τα μέτρα για την ανακούφιση αυτών των επιχειρήσεων θα μπορούσε να είναι αντίστοιχα με τα μέτρα που σήμερα λαμβάνονται, επιπλέον όμως θα πρέπει γι’ αυτές όπως βέβαια και για όσες πλήττονται σήμερα, να υιοθετηθεί άμεσα ο ακατάσχετος επαγγελματικός τραπεζικός λογαριασμός, ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν και από τις πωλήσεις μέσω πιστωτικών καρτών που αποτελούν πλέον την πλειοψηφία του τζίρου των επιχειρήσεων, αλλά και του ηλεκτρονικού εμπορίου που διακινείται αποκλειστικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές.
11)Τέλος σας καλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο και να επιδιώξετε επιτακτικά, σε επίπεδο Ευρωζώνης, πολιτικές για τη διαγραφή (δημόσιου) χρέους που έχει στα χέρια της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκειμένου να τεθούν τα θεμέλια για μία βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μετά το άνοιγμα της αγοράς.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΡΗΤΗΣ».