Skip links

Στην τύχη τους αφήνονται οι απόφοιτοι Μηχανικοί των ΤΕΙ, χωρίς ρύθμιση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων

Σήμερα, 17 Μαΐου 2021,  στην  Ολομέλεια της Βουλής, συζητήθηκε η ερώτηση του Γραμματέα της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου προς το  Υπουργείο  Υποδομών  και Μεταφορών για ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕΙ.

O κ. Κεγκέρογλου αναπτύσσοντας την ερώτησή του, μεταξύ άλλων, επεσήμανε τα εξής:
1.Το πρόβλημα της επαγγελματικής κατοχύρωσης των αποφοίτων  μηχανικών ΤΕΙ είναι χρόνιο. Ο κ. Γαβρόγλου, εξαφανίζοντας  τα ΤΕΙ, υποσχέθηκε να επιλύσει  το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων τους. Με το ν.4485/17 προβλέφθηκε, για πρώτη φορά, η συμμετοχή του Τ.Ε.Ε στη διαδικασία, μέσω επιτροπών, και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία σε αυτές. Παραμονές των εκλογών του 2019, με τροπολογία στο ν.4610/2019 (άρθρο 257),   άλλαξε ξανά τη διαδικασία έκδοσης επαγγελματικών δικαιωμάτων προς το δυσμενέστερο για τους Μηχανικούς ΤΕΙ και μεταφέροντας την αρμοδιότητα στο Υπουργείο Υποδομών.
2. Η απάντηση του Υπουργείου  ήταν ασαφής διότι δεν ρωτήσαμε  αν και πότε θα λειτουργήσουν οι Επιτροπές του άρθρου 257 του ν.4610/2019, που ούτως ή άλλως δε λειτουργούν  και δεν πρόκειται να στελεχωθούν και  από τις οποίες οι μηχανικοί των ΤΕΙ δεν προσδοκούν τίποτε και ζητούν την κατάργησή τους ως ατελέσφορες και ετεροβαρείς. Ρωτήσαμε και ρωτάμε αν προτίθεται ο Υπουργός  να τροποποιήσει  το άρθρο 257 προκειμένου να υπάρξει καταρχήν διαδικασία και να γίνει πιο αντικειμενική απ’ ότι προέβλεπε  η Πολιτική  επιλογή ΣΥΡΙΖΑ.
3.  Είναι ανάγκη  να επανέλθει η αρμοδιότητα στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο κακώς «βγάζει την ουρά του απέξω», διότι εποπτεύει τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, πιστοποιούσε και  πιστοποιεί τα προγράμματα Σπουδών των ΤΕΙ  και είναι  σε θέση να γνωρίζει και να βεβαιώνει  το τι δύνανται να κάνουν οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ με βάση τα προγράμματα σπουδών τους αλλά και τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα. Επιπλέον έχει στα συρτάρια του τις επίσημες προτάσεις των σχολών των ΤΕΙ με αντιστοίχιση προγραμμάτων σπουδών και επαγγελματικών  δραστηριοτήτων
4. Η Κυβέρνηση οφείλει  να εξετάσει τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Μηχανικών ΤΕΙ. Η πρόταση νόμου που κατατέθηκε στην Βουλή το 2018, από την Δημοκρατική Συμπαράταξη – ΠΑ.ΣΟ.Κ, είναι νομοτεχνικά επεξεργασμένη, βασίζεται σε προτάσεις των αρμοδίων εκπαιδευτικών  οργάνων και είναι αποδεκτή από τους άμεσα ενδιαφερομένους πτυχιούχους. Τα πρώην ΤΕΙ  έχουν  καταθέσει ανάλογη συνολική και επεξεργασμένη πρόταση για τους  πτυχιούχους κάθε τμήματος της σχολής μηχανικών.
5. Οφείλει η Κυβέρνηση  να επιλύσει  το  χρόνιο  πρόβλημα που ταλανίζει τους  Μηχανικούς των ΤΕΙ και τις οικογένειες τους. Διεκδικούν το αυτονόητο,  δηλαδή πρόσβαση στο επάγγελμα που σπούδασαν.
Δυστυχώς, ο Υπουργός κ. Κ. Καραμανλής, απαντώντας, υπεραμύνθηκε της πολιτικής του κ. Γαβρόγλου σχετικά  με την λειτουργία των επιτροπών του άρθρου 257 του ν.4610/2019 καθώς και της μεταφοράς της αρμοδιότητας στο Υπουργείο Υποδομών, αρνούμενος να προβεί σε οποιαδήποτε αλλαγή θεωρώντας ότι «όλα είναι καλά καμωμένα.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα