Skip links

Ρυθμίσεις θεμάτων κτηνοτροφίας και άλλες διατάξεις

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
Η΄ ΑΝΑΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2008
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ K΄
Τετάρτη, 27 Αυγούστου 2008

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη της
ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.
Συνέχιση της συζήτησης επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Ρυθμίσεις θεμάτων κτηνοτροφίας και άλλες διατάξεις».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Το λόγο έχει ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Λείπει τώρα ο Υπουργός. Σε ποιον θα πούμε τα ονόματα;
Ξέρετε, για να ελαφρώσουμε και λίγο τη συζήτηση, η έκφραση «κομπογιαννίτικα» έχει αντικατασταθεί από τους αγρότες με την έκφραση «κοντογιαννίτικα». Ο κ. Κοντός κάθε τόσο μέσα από την επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθεί, έχει και εξάρσεις που λέει «φέρτε τα στοιχεία».
Τα στοιχεία σας τα έχουμε δώσει γραπτά. Και αν δεν δώσετε στη δημοσιότητα πραγματικά, όπως υποχρεούστε, όλα τα στοιχεία και για το εθνικό απόθεμα αλλά και για την ενιαία ενίσχυση, όπως έχει κατανεμηθεί από τον κ. Σκιαδά που εκτελούσε κομματικές εντολές, δεν θα βγει στον αέρα το μέγεθος της απάτης που έχει γίνει εις βάρος του αγρότη!
Σας λέω, λοιπόν, έτσι ενδεικτικά, δυο ονόματα και να μου πείτε για ποιο λόγο τους κλέψατε το μεγαλύτερο ποσοστό της επιδότησης: Πετράκη Αικατερίνη, Μαραθιανάκης Νικόλαος. Και περιμένω μέχρι το τέλος της συνεδρίασης να μου πείτε τα στοιχεία.
Ταυτόχρονα, να μου δικαιολογήσετε πώς δώσατε εθνικό απόθεμα το 2006 σε μια 78χρονη από τις Ασίτες. Αυτό θέλω να μου πείτε, για να δούμε και τους λεονταρισμούς «φέρτε στοιχεία και κάντε και δείξτε».
Για να τελειώνουν αυτές οι ιστορίες, θα δώσετε στη δημοσιότητα αυτά που σας έχουμε ζητήσει με τις ερωτήσεις και τις επερωτήσεις, τι πήρε ο καθένας, γιατί κόπηκε από το εθνικό απόθεμα και πώς δικαιολογείται η ένταξη στο εθνικό απόθεμα ανθρώπων που δεν δικαιούνται, την ώρα που κόβονται νέοι αγρότες. Για να είμαστε ξεκάθαροι.
Ο αγροτικός κόσμος είναι, για όλες τις παρατάξεις που μίλησαν εδώ, αυτή τη στιγμή στη χειρότερη μοίρα των τελευταίων ετών. Βιώνει μια πρωτοφανή ανασφάλεια. Το μαρτυράτε κι εσείς οι ίδιοι, μόνο που τι κάνετε; Ρίχνετε τις αυξήσεις των λιπασμάτων, των ζωοτροφών, των εφοδίων, την αύξηση του κόστους παραγωγής, όλα, στη διεθνή συγκυρία.
Ε, όχι, κύριοι, δεν είναι έτσι! Υπάρχει και η διεθνής συγκυρία, αλλά τα στοιχεία λένε ότι το κόστος παραγωγής στη χώρα μας αυξάνεται πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στις άλλες χώρες. Τα στοιχεία επίσης λένε ότι οι τιμές παραγωγού πέφτουν στη χώρα μας, την ίδια ώρα που αυξάνονται σε άλλες χώρες! Πώς το εξηγείτε αυτό;
Είναι δυνατόν πάντα αυτή που είναι αθώα να είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και όλα τα άλλα που συμβαίνουν σ’ αυτή τη χώρα να είναι μια σύμπτωση, που πρέπει να έχει μια κατάρα απ’ ό,τι φαίνεται κατ’ εσάς;
Οι τιμές παραγωγού στον τόπο μας δυστυχώς μειώνονται συνεχώς. Την ίδια ώρα οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται. Δυόμισι ευρώ έχει το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο –τιμή παραγωγού- και στο ράφι έχει υπερδιπλάσια τιμή. Τι κάνετε γι’ αυτό δηλαδή; Να μας πείτε κάποιο μέτρο που έχετε λάβει και κυρίως ποιο είναι το αποτέλεσμα, όχι ανακοινώσεις σαράντα ενός μέτρων και κολοκύθια του Υπουργείου Ανάπτυξης. Αν είναι δυνατόν να μας λέτε τέτοια πράγματα!
Η Κυβέρνηση μπροστά σ’ αυτή την πραγματικότητα στέκεται μόνο στα επικοινωνιακά. Δεν ασχολείται με τα ουσιαστικά προβλήματα. Απουσιάζει από τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων και αυτό έχει αποτέλεσμα και τη μείωση των ενισχύσεων στον παραγωγό και τη μείωση των διαθέσιμων χρημάτων για αγροτική ανάπτυξη. Και αυτό είναι ευθύνη της Κυβέρνησης. Αντί να διαθέσει συμπληρωματικούς εθνικούς πόρους, τους απαραίτητους πόρους, για τη στήριξη του αγρότη και του κτηνοτρόφου, περικόπτει συνεχώς χρηματοδοτήσεις και επιβάλλει νέα τέλη και νέους φόρους.
Τελευταίο κρούσμα; Η απάτη με την επιστροφή του ειδικού φόρου πετρελαίου. Βάλατε τους αγρότες να χρηματοδοτούν τον κ. Αλογοσκούφη και τα δημοσιονομικά του, πληρώνοντας το κόστος πετρελαίου και τον ειδικό φόρο μαζί και μετά επιστρέψατε ψίχουλα. Αντέδρασαν ακόμα και οι δικοί σας που δεν μπορούν βέβαια να αντέξουν στην πίεση και στα ερωτήματα των αγροτών. Κάτι πρέπει να πείτε και γι’ αυτά, αλλά κυρίως πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη και να πείτε κάποια στιγμή ότι έχετε ευθύνη.
Ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι τα δυο-τρία τελευταία χρόνια βιώνουν μια πρωτοφανή κατάσταση. Εκτός από την ανεξέλεγκτη αύξηση των ζωοτροφών, έχουνε και την ουσιαστική δράση των καρτέλ. Ναι, είναι ουσιαστική η δράση των καρτέλ επί ημερών σας. Γιατί επί ημερών σας υπάρχει η μείωση των τιμών, επί ημερών σας υπάρχει καθήλωση των τιμών, επί ημερών σας υπάρχει αυτό το τεράστιο πρόβλημα της κτηνοτροφίας. Δεν μπορεί ες αεί να τα ρίχνετε στο παρελθόν και στην αόρατη διεθνή συγκυρία.
Το νομοσχέδιο που φέρατε και συζητάμε –και που έπρεπε να έλθει ένα νομοσχέδιο, αλλά με πραγματικά μέτρα και δράσεις για τη στήριξη του αγρότη- όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αγροτών, αλλά έρχεται να διαψεύσει με το χειρότερο τρόπο και τις ελπίδες, τις οποίες δίνατε με υποσχέσεις και κούφια λόγια που λέγατε στους αγρότες όλα τα κυβερνητικά στελέχη.
Έτσι, λοιπόν, γίνεται φανερό ότι πλέον ο Έλληνας αγρότης, ο Έλληνας κτηνοτρόφος δεν έχει τίποτα, μα τίποτα να περιμένει από μια Κυβέρνηση και έναν Πρωθυπουργό που τα πάει πολύ καλά στα επικοινωνιακά, που λέει πολλά και παχιά λόγια, αλλά στην πράξη δεν κάνει τίποτα. Και αν κάνει κάτι, θα είναι εις βάρος των αγροτών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μεγάλο μέρος του νομοσχεδίου ασχολείται με την αδειοδότηση νέων εγκαταστάσεων. Καλά. Δεν υπάρχει καμιά μέριμνα, όμως, για τη νομιμοποίηση, την αδειοδότηση των υπαρχουσών εγκαταστάσεων, καμιά μέριμνα για την ένταξη σε πρόγραμμα ηλεκτροδότησης, που έχει σταματήσει ο αγροτικός εξηλεκτρισμός λόγω του ότι έκλεισε ο κρουνός χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Τα προγράμματα αγροτικού εξηλεκτρισμού έχουν σταματήσει. Πώς αλλιώς θα ηλεκτροδοτηθούν τα ποιμνιοστάσια που θα αδειοδοτηθούν; Καμιά μέριμνα, καμιά πρόβλεψη για τα απομακρυσμένα ποιμνιοστάσια που να έχει να κάνει με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Έχουμε διατάξεις για τον ΕΛ.Γ.Α, έναν οργανισμό που επί Νέας Δημοκρατίας αποζημιώνει όπου νομίζει, όποτε νομίζει και όσο νομίζει. Τον κ. Κατσαρό τον περιμένουν, βέβαια, μετά βαΐων και κλάδων να έλθει στο Ηράκλειο, στην επαρχία Πεδιάδος, όπου κορόιδεψε εφτά χιλιάδες και πλέον αγρότες, που περιμένουν ακόμα τις αποζημιώσεις από το χιονιά του 2004. Όμως, όταν δεν έχουν δώσει τις αποζημιώσεις στις πυρόπληκτες περιοχές, να περιμένουν αυτοί οι άνθρωποι; Με την αναδιάρθρωση του Διοικητικού Συμβουλίου, που βγάζει έξω τους δύο εκπροσώπους των αγροτών, φαίνεται ότι αυτή κρίθηκε ότι ήταν υπεύθυνη γι’ αυτήν την πολιτική.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πολλοί από εσάς είσαστε παρόντες στις αντιπαραθέσεις μου με όλους τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Τσιτουρίδη, Μπασιάκο, Κοντό, για το θέμα του κόστους της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, όταν υποστήριζα ότι το κράτος έχει υποχρέωση να πληρώσει αυτό το κόστος.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Και οι τρεις διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους και μου έλεγαν ότι αντίκειται στους ευρωπαϊκούς κανόνες και δεν μπορεί να γίνει.
Όμως, ή τότε λέγατε ψέματα, κύριοι νυν και πρώην Υπουργοί, ή τώρα λέτε ψέματα. Να δεχτώ ότι μέχρι τώρα κάνατε λάθος και μεταμελείστε. Οφείλετε, όμως, να επιστρέψετε τα κλεμμένα. Οφείλετε να επιστρέψετε τα διακόσια δέκα και πλέον εκατομμύρια ευρώ που παρακρατήσατε από την ενιαία ενίσχυση των αγροτών, που είναι δικό τους εισόδημα και δεν δικαιούστε να το κρατήσετε.
Θυμίζω, τέλος, για να κλείσω, ότι το 1981, η Κυβέρνηση που κατέρρεε τότε πολιτικά επινόησε τα βιβλιάρια απόρων κορασίδων. Δεν στάθηκαν ικανά να σταματήσουν τον κατήφορο, την ήττα της Νέας Δημοκρατίας. Ούτε τώρα οι γενικές και αόριστες υποσχέσεις περί υποτροφιών από τα ίδια τα χρήματα των αγροτών θα σταθούν ικανές, προκειμένου να σταματήσουν την ήττα και τον κατήφορο της Νέας Δημοκρατίας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Νεράντζης): Ευχαριστώ, κύριε Κεγκέρογλου

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): Κι εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Κεγκέρογλου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Για τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος, την αύξηση του κόστους παραγωγής και ιδιαίτερα τις μεγάλες αυξήσεις που υπάρχουν στη χώρα μας για τα λιπάσματα, για τις ζωοτροφές, για τα εφόδια, για το ίδιο το πετρέλαιο, σαφώς και δεν αρκούν οι τοποθετήσεις και οι δικαιολογίες που επικαλέστηκαν οι κύριοι Υπουργοί. ‘Όμως, ας μπούμε σε ορισμένα θέματα για τα οποία πραγματικά υπάρχει μια προσπάθεια παραποίησης και της δικής μας θέσης, αλλά και της πραγματικότητας.
ΕΛΓΑ: Πραγματικά αποδεικνύεται και σήμερα ότι αποζημιώνει όπου νομίζει, όποτε νομίζει και όσο νομίζει. Ακαρπία αποζημιώθηκε στη Μυτιλήνη και καλώς. Ακαρπία αποζημιώθηκε και δεχθήκατε, κύριε Υπουργέ, χθες τις ευχαριστίες Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας σε νομό της Μακεδονίας, και καλώς. Ακαρπία αποζημιώθηκε και θα αποζημιωθεί, όπως είπε ο κ. Τζαμτζής σε πολλά προϊόντα λόγω μειωμένης καρπόδεσης κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και καλώς. Και συμφωνούμε και επαυξάνουμε. Σ’ αυτό όμως που δεν συμφωνούμε και θα αντιδράσουμε και θα το καταγγέλλουμε μέχρι να αρθεί αυτή η αδικία, είναι όταν εξαιρείτε τους ελαιοπαραγωγούς από τα ίδια αίτια που έχουν ζημιωθεί. Και σας διαβάζω εδώ σε μια από τις πολλές γραπτές απαντήσεις τις οποίες έχετε δώσει ότι οι ζημιές που παρατηρούνται στις ελαιοκαλλιέργειες δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ και δεν αποζημιώνονται σύμφωνα με τον κανονισμό λόγω ακαρπίας, λόγω μειωμένης καρπόδεσης που υπήρξε κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας, λόγω μεγάλης διακύμανσης των θερμοκρασιών. Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά; Αυτό είναι το ερώτημα των αγροτών, αυτό είναι το δικό μας ερώτημα εδώ. Και εγώ που έχω ασχοληθεί με το θέμα τόσο πολύ, εντοπίζω το θέμα στον κύριο Κατσαρό, ότι δηλαδή εξαιτίας του δεν έχουν πληρωθεί επτά χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί. Το εντοπίζω προσωπικά στον κ. Κατσαρό.
Βέβαια, το άκρον άωτον είναι όταν στην κατάληξη της απάντησής σας, κύριε Υπουργέ, μου λέτε, εξάλλου πέραν των ανωτέρω ο ελαιοπαραγωγός –έτσι λέτε- λαμβάνει ενίσχυση-επιδότηση από τον Οργανισμό Πληρωμών Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη παραγωγής. Αυτό τώρα είναι λίγο τραβηγμένο. Τους λέτε, θα πάρετε την επιδότηση, οπότε τι θέλετε την αποζημίωση;
Θα πρέπει να δώσετε σαφείς απαντήσεις γι’ αυτά τα ζητήματα και να δείτε γιατί πραγματικά ξεσηκώνονται οι παραγωγοί. Και στο Τυμπάκι υπάρχει αυτό που ανέφερε και ο Εισηγητής μας, μεγάλη κινητοποίηση για να εξέλθουν του συστήματος ασφάλισης του ΕΛΓΑ και να οδηγηθούν σε ένα άλλο αδιέξοδο που έχει να κάνει με τις ιδιωτικές εταιρείες. Πρέπει αυτό να το σταματήσετε και να ισχύσει το ίδιο κριτήριο, που είπατε ότι οι κτηνοτρόφοι πλήρωναν πολλά περισσότερα από αυτά που αποζημιώνονταν, γι’ αυτό επεκτείνετε τα ζημιογόνα αίτια και στα θερμοκήπια και στη φυτική παραγωγή συνολικά.
Για το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων: Κύριε Κιλτίδη, μην αναλαμβάνετε ευθύνες που δεν έχετε. Δεν ήσασταν υπουργός τότε και μάλιστα έχω την εντύπωση ότι ως Βουλευτής –και θα ψάξω να βρω τη δήλωσή σας- είχατε συμφωνήσει ότι αυτό το κόστος δεν πρέπει να επιβαρύνει τους παραγωγούς. Θα ψάξω να τη βρω. Την Τρίτη θα έχουμε συνέχεια και θα το δούμε. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεν έχει σημασία το σύστημα ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, αλλά ποιος πληρώνει το κόστος. Είτε η ΠΑΣΕΓΕΣ αναλάβει τη διαδικασία, είτε οι Ενώσεις, είτε το ίδιο το Κράτος, είτε οι διευθύνσεις αγροτικής ανάπτυξης, νομίζω ότι ο κρατικός προϋπολογισμός –σωστά λέτε τώρα- μπορεί και πρέπει να καταβάλει το κόστος, αλλά θα πρέπει τα διακόσια δέκα εκατομμύρια περίπου να επιστραφούν στους αγρότες, θα πρέπει στη δύσκολη ώρα που βρίσκονται αυτή η μικρή ενίσχυση να τους δοθεί μέσω αυτής της επιστροφής.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε, για το χρόνο και να πω μια κουβέντα μόνο για το διοικητικό σύστημα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαϊδου): ‘Εχει ολοκληρωθεί ο χρόνος σας.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Τελείωσα.
‘Ελεος! Τα τοπικά κέντρα αγροτικής ανάπτυξης, είναι φαντάσματα. Θέλουμε διευθύνσεις, ονόματα προϊσταμένων και τηλέφωνα να μας δώσετε σε κάθε νομό. Είναι αδιανόητο να δημιουργείται μια νέα υπηρεσία που να εποπτεύει αυτά τα κέντρα και έτσι σε κάθε έδρα νομού που είναι και έδρα περιφέρειας, θα έχουμε μια διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης, μια διεύθυνση του Υπουργείου και μια διεύθυνση της περιφέρειας που έχουν αλληλοσυγκρουόμενες αρμοδιότητες. Πολυδαίδαλο σχήμα που δε νομίζω να συνάδει με τις εξαγγελίες σας για διοικητική μεταρρύθμιση. Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα