Skip links

Πως φτάσαμε έως εδώ? Μιλούν τα γεγονότα.

1. Το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας στη σύγχρονη εκδοχή του, δημιουργήθηκε με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τις εντελώς άστοχες ενέργειες της κυβέρνησης της ΝΔ το Δεκέμβριο 1991.  Συμφωνήθηκε, η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, χωρίς να διασφαλιστεί ότι στο όνομα της ανεξάρτητης πλέον χώρας δεν θα υπήρχε η λέξη Μακεδονία ή παράγωγο αυτής, ενώ υποβαθμίστηκαν  και οι άλλες σοβαρές διαστάσεις του ζητήματος (αλυτρωτισμός, μειονοτικά ζητήματα, κ.λπ.).

2. Τον Απρίλιο 1992 σε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , Κων. Καραμανλή αποφασίζεται η Ελλάδα να μην δεχθεί τη λέξη Μακεδονία στο όνομα της γειτονικής χώρας (ως προϋπόθεση για την αναγνώρισή της).

3. Το Μάιο 1992 με  κυβέρνηση ΝΔ  , απορρίπτεται  το “πακέτο Πινέιρο” της ΕΕ το οποίο προσέφερε δέσμη ρυθμίσεων για την επιβεβαίωση/ εγγύηση των συνόρων, καταπολέμηση του αλυτρωτισμού, κ.λπ. και σύνθετη ονομασία. 

4. Τον Απρίλιο 1993 η γειτονική χώρα γίνεται δεκτή στον ΟΗΕ με την προσωρινή ονομασία “Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας – ΠΓΔΜ”.  Έτσι στην πράξη ανατρέπεται η απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών του Απριλίου 1992. 

5. Με την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία τον Οκτώβριο 1993 καταβάλλονται  συστηματικές προσπάθειες και ασκούνται πιέσεις για την αντιμετώπιση/επίλυση  του ζητήματος στη βάση της διασφάλισης των διαχρονικών συμφερόντων της χώρας (ακύρωσης αλυτρωτικών βλέψεων, κ.λπ.).
Το 1995 υπογράφεται η Ενδιάμεση Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ με την οποία αποκαθίστανται οι διπλωματικές σχέσεις και προβλέπεται η ανάπτυξη της συνεργασίας σε σειρά τομέων (οικονομίας, τουρισμού, κ.ά.). Προηγουμένως με πρωτοβουλία του Υπουργού Εξωτερικών είχε ενεργοποιηθεί ο διάλογος για την εξεύρεση λύσης.
Το 2001 γίνεται συστηματική προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στη βάση σύνθετης ονομασίας για κάθε χρήση και άλλες εγγυήσεις για τη χώρα μας.
Οι προσπάθειες αυτές ναυάγησαν  λόγω αδιαλλαξίας της άλλης πλευράς/ Σκοπίων όπου επικρατούν γενικώς οι ακραίες εθνικιστικές δυνάμεις.

6. Το 2008 η ΝΔ με βάση τη θέση για  σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό απειλεί στο Βουκουρέστι με άσκηση veto (που δεν ασκεί τελικά) στην πρόσκληση ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ (η οποία τελικά δεν γίνεται). Σε συζήτηση στη Βουλή στις 10 Απριλίου 2008 ο τότε Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τονίζει ότι στόχος είναι “μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία”. Επομένως οι διαρροές του για μη αποδοχή της λέξης Μακεδονία είναι εντελώς αβάσιμες και απλώς θολώνουν τα νερά.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα