Skip links

Πρόταση για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης

Ομιλία του Βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου στις 19/01/2009 στη συζήτηση και λήψη απόφασης στην πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου και 100 Βουλευτές του Κόμματός του για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πολύ πριν την έλευση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε οδηγήσει τον τόπο σε μία πολύπλευρη και οξεία κρίση. Με την οικονομική πολιτική που εφάρμοσε, προκάλεσε τη μεγαλύτερη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια. Η φορολογική πολιτική, η κυριαρχία των καρτέλ, οι χαριστικές ρυθμίσεις ωφέλησαν διακόσιες επιχειρήσεις και χίλιες οικογένειες στον τόπο μας. Και όλα αυτά εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Για τους αγρότες, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων, η Κυβέρνηση επεφύλαξε μία δραματική μείωση του εισοδήματος και μια πρωτοφανή οικονομική κρίση.
Με την έλευση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, την οποία επικαλείται συνεχώς η Κυβέρνηση, συνεχίστηκε η ίδια ακριβώς πολιτική. Διετέθησαν εν λευκώ 28 δις στις τράπεζες και στους ισχυρούς και σήμερα πέντε μήνες μετά το Σεπτέμβρη, μετά τις αρχικές εξαγγελίες, ούτε ένα ευρώ δεν έχει φτάσει στην πραγματική οικονομία, ούτε ένα ευρώ δεν έχει φτάσει στους μικρομεσαίους, στους δανειολήπτες, στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ύφεση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία δεν σταμάτησε όμως εκεί. Με την αδιαφανή διαχείριση της εξουσίας και την επιλογή για τη λαφυραγώγηση του κράτους, για την καταλήστευση του δημόσιου πλούτου, εξέθρεψε ουσιαστικά τη σήψη και τη διαφθορά. Προκάλεσε στον τόπο μια πρωτοφανή αξιακή κρίση.
Όλα τα σκάνδαλα, αλλά ιδιαίτερα αυτό των ομολόγων και του Βατοπεδίου, αποδεικνύουν ότι η διαφθορά ξεκινά από την Κυβέρνηση. Αφορά τους διαχειριστές της κυβερνητικής εξουσίας. Δεν αφορά την κοινωνία. Η κοινωνία και το σύνολο των πολιτών μόνο τις επιπτώσεις από αυτή την αδιαφανή διαχείριση καλούνται να πληρώσουν.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Καραμανλής κάνουν μια συστηματική μεν, αλλά όχι επιτυχημένη προσπάθεια για να χρεώσουν τις δικές του ευθύνες –τις δικές του ευθύνες ως Πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής- στη Βουλή, στο σύνολο των Βουλευτών και στο σύνολο του πολιτικού συστήματος, στην ίδια την πολιτική. Αδιαφορεί για τη ζημιά που προκαλεί έτσι στον τόπο, στους θεσμούς, στην ίδια τη δημοκρατία.
Όμως, εμείς σήμερα στεκόμαστε υπεύθυνα. Με την κατάθεση της πρότασης για τη σύσταση της επιτροπής για προκαταρκτική εξέταση λέμε ένα μεγάλο «όχι» σ’ αυτήν την προσπάθεια εξίσωσης των πάντων και απαξίωσης της πολιτικής. Ως εδώ! Καταθέτουμε την πρόταση και ζητάμε να ψηφιστεί για να προασπιστεί η δημοκρατία και η ίδια η πολιτική. Να πληρώσουν οι επίορκοι, να πληρώσουν οι ένοχοι. Η ατιμωρησία και η συγκάλυψη αποθρασύνουν ορισμένους από τους κάθε φορά κατέχοντες της εξουσία να συνεχίσουν να λειτουργούν εις βάρος του λαού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών απαιτεί την πλήρη διαλεύκανση του μεγάλου σκανδάλου του Βατοπεδίου. Το ίδιο ζητούν και όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Μόνο ο κ. Καραμανλής το αρνείται. Γιατί; Γιατί δεν δέχεται ο κ. Καραμανλής τη σύσταση της Επιτροπής για την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος, από τη στιγμή που όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι χρειάζεται μια τέτοια διερεύνηση για την ύπαρξη ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών και δόλου;
Είναι γνωστό ότι στην επιτροπή, εφόσον συσταθεί, πλειοψηφία θα έχει η Νέα Δημοκρατία.
Είναι, επίσης, γνωστό ότι το όποιο πόρισμα της επιτροπής θα έρθει στην Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να αποφασιστεί αν συνεχιστεί η διαδικασία και παραπεμφθούν κάποιοι σε ειδικό δικαστήριο, όπου και πάλι πλειοψηφία έχει η Νέα Δημοκρατία. Τι φοβάται; Το καπέλωμα; Φοβάται ότι η μειοψηφία θα πείσει χωρίς στοιχεία την πλειοψηφία;
Η αλήθεια είναι ότι φοβάται κάθε συζήτηση που αφορά αυτό το μεγάλο σκάνδαλο, κάθε συζήτηση που αποκαλύπτει τη σήψη και τη διαφθορά που προκάλεσε. Τα στοιχεία είναι τρανταχτά.
Η απόφαση του κυρίου Καραμανλή για την αποχώρηση της κοινοβουλευτικής του ομάδας από τη διαδικασία είναι ομολογία της απώλειας της δεδηλωμένης. Είναι ομολογία της απόφασής του για παραγραφή, μιας απόφασης η οποία αφορά τον ίδιο. Δεν φταίει μόνο η ατέλεια του νόμου ή του Συντάγματος, κύριε Πρόεδρε του ΛΑ.Ο.Σ. για την παραγραφή, αλλά η στάση της Νέας Δημοκρατίας να αξιοποιήσει την όποια ατέλεια, προκειμένου να οδηγήσει στην παραγραφή.
Κλείνω, λέγοντας ότι αυτή η απουσία δείχνει την πρόθεση για συγκάλυψη και είναι μια ομολογία ενοχής, μια ενοχή, που τελικά θα την κρίνει ο ελληνικός λαός στις εκλογές που έρχονται με την ψήφο του.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα