Skip links

Προστασία των πολιτιστικών αγαθών

Προστασία Αρχαιολογικών χώρων, Μουσείο Μεσσαράς, ολοκλήρωση επέκτασης Μουσείου Ηρακλείου, Αρχαιολογικές Ζώνες Κνωσού και αποκέντρωση πόρων του Υπουργείου Πολιτισμού ήταν τα θέματα που τέθηκαν στην ολομέλεια της Βουλής επ’ ευκαιρία της συζήτησης του ν/σχ για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών.
Οι αρχαιολογικοί χώροι του νομού Ηρακλείου όπως αυτός της Κνωσού, της Φαιστού, της Γόρτυνας πρέπει να αναδειχθούν περαιτέρω. Υπάρχουν αρχαιολογικά μνημεία όλων των περιόδων, το Βυζαντινό Κάστρο στο Κανλί Καστέλι, που χρειάζεται προστασία και συντήρηση, το ίδιο οι αρχαιολογικοί χώροι όπως της Λύττου, το ιερό της Σύμης, το Σμάρι, η Μινωική αγρεύπαλη Πιτσιδίων, ο Κομός, το Καλαμάκι και πολλοί άλλοι. Όμως, όλα αυτά δεν μπορούν να γίνουν χωρίς χρηματοδότηση. Η προστασία, η ανάδειξη, η ασφάλεια αυτών των χώρων συμβάλλει και στην πρόληψη της αρχαιοκαπηλίας. Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι η δημιουργία του Μουσείου Μεσσαράς. Η μελέτη σε ένα βαθμό έχει προχωρήσει, αλλά τίποτα παραπάνω. Σας καλώ προσωπικά να δείτε το θέμα, προκειμένου να αποκτήσει και ο νότος της Κρήτης ένα μουσείο, στο οποίο θα μπορεί να γίνει έκθεση των σημαντικών ευρημάτων των αρχαιολογικών χώρων της περιοχής.
Υπάρχει ανοικτό και το θέμα που έχει να κάνει με τις αρχαιολογικές ζώνες της Κνωσού. Το 1976 με ένα μαξιμαλιστικό τρόπο χαρακτηρίστηκαν ως Α΄ Αρχαιολογική Ζώνη υπερβολικά μεγάλες εκτάσεις γύρω από το αρχαιολογικό μνημείο της Κνωσού. Αυτό, αντί να συμβάλει στην προστασία του μνημείου, τελικά λειτούργησε ανασταλτικά και πυροδότησε και την άναρχη ανάπτυξη.
Η επαναοριοθέτηση αυτής της περιοχής, ο περιορισμός των εκτάσεων, όπως έγινε επί Υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, δεν έλυσε το πρόβλημα. Διότι και τότε η γνωμοδότηση των υπηρεσιών ήταν για μια μικρή επαναοριοθέτηση. Σήμερα, όπως έχει προταθεί από το Δήμο Ηρακλείου και από την επιτροπή που έχει μελετήσει το θέμα, θα πρέπει να επαναοριοθετηθεί η περιοχή, ούτως ώστε να υπάρχει αποτελεσματική προστασία του μνημείου και να αποδεσμευτούν οι περιουσίες, που δόθηκαν με βάση τη Συνθήκη της Λοζάνης στους Μικρασιάτες, που πρέπει σε αντίθετη περίπτωση να αποζημιωθούν.

Το Υπουργείο Πολιτισμού ήταν, είναι και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να είναι το πιο συγκεντρωτικό Υπουργείο απ’ όλα στη χώρα μας. Καμιά κουβέντα δεν αναφέρεται και στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο για αποκέντρωση και συνεργασία με τοπικούς φορείς, με την τοπική αυτοδιοίκηση και με τους πολίτες.
Ο συγκεντρωτισμός υπάρχει και στη διαχείριση των πόρων. Από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, της Φαιστού και το Μουσείο Ηρακλείου εισπράττονται τεράστια ποσά και δεν διατίθεται κανένα ποσοστό απ’ αυτά, προκειμένου να αναπλαστούν και να φυλαχτούν οι περιοχές αυτές, αλλά και για να ολοκληρωθεί έγκαιρα η επέκταση του Μουσείου Ηρακλείου. Η αποκεντρωμένη λειτουργία του Υπουργείου και η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες μπορεί να αποδώσει. Χωρίς τους πολίτες αποτελεσματική διαφύλαξη πολιτιστικών αγαθών δεν πρόκειται να υπάρξει.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα