ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΒ΄
Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2007
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Εισερχόμεθα στο δεύτερο κύκλο των αναφορών και ερωτήσεων και θα συζητηθεί η με αριθμό 2552/19-12-2006 ερώτηση του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την ίδρυση μονάδας υποκατάστασης του Οργανισμού κατά των ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) στο Ηράκλειο Κρήτης.
Αναλυτικότερα η ερώτηση του κ. Κεγκέρολγου έχει ως εξής:
«Η ίδρυση και λειτουργία των μονάδων πρόληψης καθώς και των μονάδων υποκατάστασης είναι ευθύνη του ΟΚΑΝΑ, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου και του ΟΚΑΝΑ οι μονάδες υποκατάστασης πρέπει να δημιουργούνται σχετικά κοντά στα νοσοκομεία.
Στο Ηράκλειο Κρήτης έχει χωροθετηθεί μονάδα υποκατάστασης, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες της ανατολικής Κρήτης για την ίδρυση της οποίας έχουν γίνει αρκετές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου έχει δεσμευθεί κατ’ επανάληψη.
Δυστυχώς, η πρόσφατη σύσκεψη, που έγινε στο γραφείο του Νομάρχη Ηρακλείου με την παρουσία του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ, δεν είχε αποτέλεσμα ως προς την εξεύρεση του χώρου που θα στεγάσει τη μονάδα και η υπόσχεση που δόθηκε από όλους για νέα σύσκεψη, στην οποία θα κατέθεταν συγκεκριμένες προτάσεις, δεν τηρήθηκε. Οι φορείς που εμπλέκονται στο συγκεκριμένο θέμα εκφράζουν μεν το ενδιαφέρον τους, αλλά ιδιαίτερα αυτοί που έχουν τη δυνατότητα δεν προχωρούν στις απαραίτητες αποφάσεις, ώστε να υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα, που θα βάλει φρένο στο χαμό των νέων ανθρώπων.
Επειδή δύο χρόνια τώρα που έχει τεθεί το θέμα της ίδρυσης της μονάδας στο Ηράκλειο δεν υπάρχει καμία ουσιαστική εξέλιξη και οι εποπτευόμενοι από το Υπουργείο σας φορείς και οργανισμοί ΔΥΠΕ-ΠαΓΝΗ-Βενιζέλειο κ.λπ. μαζί με τους τοπικούς φορείς, πρέπει να συμβάλλουν στην ίδρυση της μονάδας.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη λύση και να ιδρυθεί επιτέλους η μονάδα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στο Ηράκλειο;».
Στην ερώτηση του κ. Κεγκέρογλου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γιαννόπουλος.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, δεν αισθάνομαι ευτυχής να μην μπορώ να απαντήσω σε μία ερώτηση την οποία και πάλι ο εκλεκτός συνάδελφος κ. Κεγκέρογλου θέτει για ένα τόσο μεγάλο, κορυφαίο ζήτημα, των ναρκωτικών, στην ιδιαιτέρα του περιοχή και πατρίδα, το Ηράκλειο Κρήτης.
Όπως θα ενθυμείσθε, κύριε συνάδελφε, είχαμε την ευκαιρία στην πρώτη σας ερώτηση που είχε γίνει προ διμήνου, θαρρώ, να κατέβω κάτω στο Ηράκλειο της Κρήτης, να βρεθούμε εκεί, να σχολιάσουμε το θέμα αυτό και παράλληλα την επομένη είχε κατέβει ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, σε μία σύσκεψη που έγινε στη Νομαρχία, για να βρεθεί κάποια λύση της φιλοξενίας μιας τέτοιας μονάδας, για να μπορέσουμε πράγματι να αναπτύξουμε αυτή τη δομή στην τόσο ευαίσθητη, από πλευράς εξαρτησιογόνων, περιοχή. Εστάθη αδύνατον να καταλάβουν κάποιοι ότι τις διάφορες σπαραξικάρδιες κραυγές αγωνίας και απελπισίας που βγάζουν θα έπρεπε και θα πρέπει να τις μετουσιώνουν σε πράξη και όχι να είναι αρνητές αυτών των μεγάλων κοινωνικών προσπαθειών.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι και στην απάντηση που δόθηκε από τους υπεύθυνους των τεχνικών υπηρεσιών και τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, του ΠαΓΝΗ, που δεν υπήρξε ικανοποιητική για μένα και απεδείχθη ότι όντως η επιχειρηματολογία τους ήταν εν πολλοίς ψευδής, λέγοντας ότι έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης και κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν μπορούν να δώσουν χώρο προς χωροθέτηση μιας τέτοιας μονάδας, θα επανέλθουμε και στα δύο νοσοκομεία. Όπως έχουν αναπτυχθεί τέτοιες μονάδες μέσα σε νοσοκομειακά συγκροτήματα, είχε αναπτύξει τις μονάδες αυτές τις βουπενορφίνης, που ξεκίνησε ο πρώην Υπουργός, καθηγητής και ακαδημαϊκός, κ. Στεφανής, στη Ρόδο, στη Λαμία, στη Λιβαδειά και σε άλλα νοσοκομειακά καταστήματα και κατ’ αυτόν τον τρόπο να δοθεί στους ασθενείς αυτούς –διότι περί ασθενών πρόκειται και ας το καταλάβουμε τέλος πάντων διότι φαίνεται το λέμε αλλά πολλοί δεν θέλουν να το εννοήσουν ότι είναι πάσχοντες- η ευκαιρία μέσα σε αυτούς τους νοσοκομειακούς σχηματισμούς να παίρνουν το υποκατάστατο και παράλληλα να έχουμε τη δυνατότητα της εργαστηριακής διερεύνησης που χρειάζονται αυτοί οι ασθενείς να έχουν.
Το λέω αυτό κύριε Κεγκέρογλου, διότι πραγματικά οι εναλλακτικές λύσεις είναι άλλες δύο, τις οποίες θα αναφέρω στη δευτερολογία μου, για να δώσουμε ακριβώς τη δυνατότητα και στην περιοχή σας, στο Νομό Ηρακλείου, να αναπτυχθεί μια τέτοια μονάδα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Πριν πάρει το λόγο ο κ. Κεγκέρογλου, θα ήθελα να προσθέσω ότι στη δική μου πόλη, το Βόλο, έχει αποφασιστεί και έχει υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της διοίκησης του Νοσοκομείου και του ΟΚΑΝΑ και πολύ σύντομα θα λειτουργήσει η μονάδα υποκατάστατου με βουπενορφίνη.
Ο κ. Κεγκέρογλου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Πρέπει να υπενθυμίσω ότι η μονάδα υποκατάστασης στο Ηράκλειο έχει χωροθετηθεί, με την έννοια ότι περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό του ΟΚΑΝΑ. Ενώ περιλαμβάνεται, λοιπόν, στο σχεδιασμό και όπως είπε ο κύριος Υπουργός όλοι εκφράζουν θετική γνώμη για την ίδρυση της μονάδας, παρατηρείται μια αναποτελεσματικότητα σε σχέση με την υλοποίησή της που δεν τιμά ούτε την Κυβέρνηση, αλλά ούτε και το πολιτικό σύστημα συνολικά.
Και αναρωτιόνται και οι μανάδες και οι πατεράδες των παιδιών και των ασθενών των τοξικοεξαρτώμενων γιατί αυτή η αναβλητικότητα. Γιατί για δυο, τρία χρόνια που έχει τεθεί επί τάπητος το θέμα δεν μπορεί να δρομολογηθεί αυτή η λύση και θα πρέπει να τους δώσουμε κύριε Υπουργέ απαντήσεις, όχι πια δεσμευόμενοι, θα έλεγα αυτή τη φορά είναι η έβδομη ερώτηση, να μην δεσμευθούμε αλλά να κάνουμε μόνο πράξη με συγκεκριμένες ενέργειες αυτό το οποίο πιστεύουμε. Και δεν το αμφισβητεί φυσικά κανείς για την θετική γνώμη του φορέα, μόνο που συμβαίνει αυτό που είπατε, όταν έρθει η ώρα να πουν το ναι και να υλοποιηθεί αυτό για το οποίο εκφράζουμε ευχές, κάνουν ένα βήμα πίσω και δεν το θέλουν κοντά τους.
Όμως, οι οργανισμοί αυτοί εποπτεύονται από εσάς, από το Υπουργείο Υγείας και δεν νομίζω ότι έχουν όλη εκείνη την ευθύνη να λένε συνεχώς όχι. Θα πρέπει να το τεκμηριώνουν, διαφορετικά θα πρέπει να συνταυτιστούν με μια κατεύθυνση που υπάρχει από την πλευρά σας.
Με χαρά πληροφορήθηκα ότι η καινούργια Νομάρχης πήρε κάποιες πρωτοβουλίες προκειμένου να δοθούν κάποιες λύσεις. Πολύ φοβάμαι ότι αν οι φορείς που εποπτεύονται από το Υπουργείο σας δεν συναινέσουν και δεν συνδράμουν αυτή την προσπάθεια, πάλι δεν θα έχουμε αποτέλεσμα.
Και σας λέω, κύριε Υπουργέ, ότι δεν βαρύνει ούτε εσάς, ούτε την Κυβέρνηση, αλλά συνολικά το πολιτικό σύστημα και με το δίκιο τους τότε οι άνθρωποι θα μιλούν για την αναποτελεσματικότητά μας.
Γι’ αυτό θα ήθελα όχι με λόγια αλλά με πράξεις το επόμενο διάστημα να υλοποιήσουμε αυτή τη δέσμευση η οποία έχει αναληφθεί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Είναι διακαής πόθος δικός μας και δικός σας να γίνει μια μονάδα υποκαταστάτων στο Νομό Ηρακλείου. Και παρά τις οποιεσδήποτε προθέσεις τις οποίες έχουμε και έχουν οι τοπικοί φορείς αναλάβει, εν τούτοις ξέρετε πολύ καλά είναι δύσκολο να καταλάβει κάποιος ότι αυτοί οι πάσχοντες είναι συνάνθρωποί μας, μπορεί να είναι τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους, οι φίλοι τους και οι κουμπάροι τους και παιδιά τα οποία έχουν άμεση ανάγκη αυτών των πρωτοβουλιών στη δράση κατά των εξαρτησιογόνων.
Ας το καταλάβει, λοιπόν, η κοινωνία, το έχω πει πολλές φορές αυτό, ας σταματήσει αυτή την υποκρισία, την αναλγησία, τον στρουθοκαμηλισμό πάνω στο θέμα των ναρκωτικών. Δεν υπάρχει κανένα στίγμα κοινωνικό που να δίνει το οποιοδήποτε επιχείρημα άρνησης στον οποιονδήποτε για να μην δεχθεί δίπλα στο σπίτι του, στην επιχείρησή του, μια τέτοια μονάδα.
Και αν κάποιοι πιστεύουν ότι ενδεχομένως τα περιουσιακά τους στοιχεία θα χάσουν την αξία τους, θα κερδίσουν όμως στην ανθρωπιά την οποία θα προσφέρουν σε όλους τους συνανθρώπους μας.
Κύριε συνάδελφε, η κυρία Σχοιναράκη πήρε πρωτοβουλίες και πράγματι έχουν βρεθεί δύο εναλλακτικές προτάσεις. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε ποιες τοποθεσίες ακριβώς και υπάρχει η δυνατότητα με την προετοιμασία της κοινωνίας να υποδεχθούν αυτές τις μονάδες.
Χαίρομαι που έχετε αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία με όλους τους εκλεκτούς Κρήτες συναδέλφους εξ Ηρακλείου ορμώμενων, να δώσουμε τη δυνατότητα της επίλυσης.
Από την πλευρά της Κυβέρνησης δεν υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά τη στελέχωση και όσον αφορά το πώς θα φτιάξουμε αυτά. Είναι θέμα νοοτροπίας. Είναι θέμα ότι πρέπει να πάρουμε τέτοιες πρωτοβουλίες να τους πείσουμε πια στην προετοιμασία της υποδοχής αυτής της φιλόξενης μονάδας για τα εξαρτησιογόνα, να δεχθούνε τα παιδιά τους δίπλα για να γίνουν καλά.
Και ας καταλάβουν όσοι μας παρακολουθούν πως όπως δέχονται ένα καρκινοπαθή που πηγαίνει στο νοσοκομείο και υποβάλλεται σε θεραπεία, σε χημειοθεραπείας, ακτινοθεραπεία ή σε μια χειρουργική επέμβαση, έτσι και αυτοί είναι πάσχοντες και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να έχουν το κοινωνικό στίγμα του αποκλεισμού, γιατί έτυχε να μπουν στο αδιέξοδο αυτό που έχει διέξοδο με όλες αυτές τις μονάδες των εξαρτησιογόνων ουσιών.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Ας ελπίσουμε ότι θα έχει απήχηση η έκκληση και η δική σας, κύριε Υπουργέ και του κ. Κεγκέρογλου.
Καιρός είναι πλέον να αντιληφθούν κάποιοι «ευαίσθητοι» ότι δεν έχουν το μονοπώλιο της ζωής και να προσαρμοστούν.