Skip links

Πρακτικά βουλης για επερώτηση προγράμματος υλοποίησης αρδευτικών φραγμάτων

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β’
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΓ’
Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2006

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη
ΤΩΝ ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα συζητήσουμε την υπ’ αριθμ. 32/19/12.12.2005 επερώτηση των Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ.κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου, Στυλιανού Ματζαπετάκη, Εμμανουήλ Στρατάκη, Ευαγγελίας Σχοιναράκη-Ηλιάκη, Εμμανουήλ Φραγκιαδουλάκη, Ευάγγελου Αργύρη και Αθανασίου Παπαγεωργίου.
Η επερώτηση είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομίας και Οικονομικών και είναι σχετική με το πρόγραμμα υλοποίησης των αρδευτικών φραγμάτων και έργων του Νομού Ηρακλείου.
Πριν δώσω το λόγο στον πρώτο επερωτώντα θέλω να σας κάνω γνωστό ότι κατά τη συζήτηση της παρούσης επερώτησης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ορίζεται ο Βουλευτής κ. Ευάγγελος Αργύρης με απόφαση του Γραμματέα του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ρέππα.
Επίσης, κατά τη συζήτηση της ίδιας επερώτησης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος εκ μέρους του Κ.Κ.Ε. ορίζεται η Βουλευτής κυρία Βέρα Νικολαϊδου με απόφαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματός της του κ. Ορέστη Κολοζώφ.
Ο πρώτος επερωτών κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου έχει το λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι κοινή διαπίστωση ότι 22 μήνες τώρα η Κυβέρνηση Καραμανλή ταλαιπωρεί ουσιαστικά τη χώρα και τους πολίτες χωρίς σχέδιο και στόχους. Θέλησε και σκόπευε να σκάψει το λάκκο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και έπεσε η ίδια μέσα. Αυτό δεν θα μας ήταν καθόλου δυσάρεστο εάν δεν συμπαρέσυρε και τη χώρα. Το ένα αδιέξοδο διαδέχεται το άλλο. Το προεκλογικό επικοινωνιακό οικοδόμημα με τις μεταλόστομες διακηρύξεις και τις δήθεν δεσμεύσεις προς τους πολίτες τους αγρότες και τους συνταξιούχους αγρότες κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος. Η Κυβέρνηση Καραμανλή όχι μόνο αθέτησε τις προεκλογικές υποσχέσεις που έγινε αφειδώς, αλλά φάνηκε και αδύναμη να διαχειριστεί το μεγάλο έργο που παρέλαβε. Η αδράνεια, η αναποτελεσματικότητα και οι αντιαγροτικές πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης οδηγούν την ύπαιθρο στην οριστική εγκατάλειψη.
Δημιουργούν στον αγροτικό κόσμο ανασφάλεια και απόγνωση. Η περιφερειακή ανάπτυξη ακυρώθηκε. Η δραστική μείωση των προγραμμάτων δημοσίων επενδύσεων το 2005 συνεχίζεται με τον Προϋπολογισμό του 2006. Η υπόσχεση για μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ έγινε αύξηση σε 19%. Εξαιρέθηκαν από τον αναπτυξιακό νόμο οι περισσότερες κατηγορίες αγροτικών επενδύσεων και έτσι καθηλώθηκαν στο τελευταίο ποσοστό της τελευταίας 25ετίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε εδώ στη Βουλή ο κ. Αλογοσκούφης, μόνο 8 από τα 963 επενδυτικά σχέδια που υποβλήθηκαν μέχρι τον Δεκέμβριο αφορούν τον πρωτογενή τομέα. Τα μέτρα που προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη και Ανασυγκρότησης Υπαίθρου του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης που σας παραδώσαμε, ουσιαστικά κόλλησαν.
Μειώσατε τους πόρους για τα προγράμματα νέων αγροτών και για τα σχέδια βελτίωσης. Την ίδια ώρα που οι αγορές της Ευρώπης κλείνουν η μία μετά την άλλη για τα αγροτικά μας προϊόντα, εσείς δεν έχετε ακόμα συστήσει 22 μήνες τώρα την επιτροπή για να εξετάσει τους φακέλους και τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί στα πλαίσια του μέτρου 4-3 για την πιστοποίηση της ποιότητας και την προώθηση των εξαγωγών.
Την ίδια ώρα που σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης, όπως στη Γαλλία και την Ισπανία, λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα στήριξης του αγρότη, εσείς συνεχίζετε να αδιαφορείτε για το χαμένο εισόδημα. Ακόμη και όταν η διεθνής ευρωπαϊκή συγκυρία βοηθάει για καλύτερες τιμές στα προϊόντα μας, όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο με το ελαιόλαδο, εσείς επαναπαύεστε, χωρίς να δημιουργείτε τις προϋποθέσεις για τη μακροχρόνια αξιοποίησή του. Οι αυξήσεις στα καύσιμα, επιβάρυναν σημαντικά το κόστος παραγωγής των προϊόντων, καθώς και το κόστος ζωής του αγρότη και της οικογένειάς του. Το αγροτικό εισόδημα μειώνεται και εσείς επικαλείστε μάλλον μονότονα τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Η ψαλίδα ανάμεσα στις τιμές παραγωγού και στις τιμές καταναλωτή συνεχώς διευρύνεται. Μοναδικοί κερδισμένοι το μεγάλο εισαγωγικό κεφάλαιο και οι μεγαλέμποροι.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αναμφισβήτητο ότι το διεθνές πεδίο μεταβάλλεται. Η νέα κοινή αγροτική πολιτική και οι αποφάσεις του παγκόσμιου οργανισμού εμπορίου ωθούν σε νέες εξελίξεις. Είναι, όμως, επίσης, αναμφισβήτητο -το διαπιστώνουν άλλωστε όλοι οι πολίτες και ιδιαίτερα οι αγρότες- ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις αμήχανα, χωρίς να παρεμβαίνει χωρίς να διαπραγματεύεται.
Η μείωση των αγροτικών πόρων στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, οι αποφάσεις για τη ζάχαρη, ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης για την πτηνοτροφία, αυτό ακριβώς δείχνουν. Φταίει η έλλειψη πολιτικής; Φταίει η έλλειψη σχεδίου και στόχων; Ή μήπως η αδυναμία αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Άσχετα από το ποια είναι η αιτία, οι επιπτώσεις της νέας διακυβέρνησης στον αγροτικό κόσμο, είναι δυστυχώς οδυνηρές.
Αποδεικνύεστε μια καταστροφική κυβέρνηση για την ελληνική περιφέρεια και τον αγρότη. Την ώρα της περιφέρειας που διατυμπανίζατε προεκλογικά, δυστυχώς την εννοούσατε με τη μακάβρια έννοιά της.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο τόπος χρειάζεται μια άλλη πολιτική. Μια αποτελεσματική αγροτική πολιτική με επίκεντρο την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη. Η πολιτεία οφείλει να απαντήσει θετικά στις ανησυχίες και την ανασφάλεια που δημιουργείται στους αγρότες. Οφείλει να δώσει προοπτική στην αναζήτηση των ανθρώπων της περιφέρειας και της υπαίθρου. Η κυβέρνηση πρέπει να σταθεί δίπλα τους με σχέδιο και δράση. Η ενίσχυση του αγροτοδιατροφικού τομέα στη χώρα μας είναι αδήριτη ανάγκη. Η νέα κοινή αγροτική πολιτική και η αποδέσμευση των επιδοτήσεων από την παραγωγή θέτουν ξανά επιτακτικά το θέμα της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας μας.
Η ποιοτική γεωργία, η πιστοποίηση της ποιότητας των προϊόντων μας και η μείωση του κόστους παραγωγής είναι σημαντικοί παράγοντες ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Στη συγκράτηση και τη μείωση του κόστους παραγωγής, εκτός των άλλων μέτρων, μπορεί να συμβάλει η ολοκλήρωση υποδομών για την ορθολογική αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού. Φράγματα, λιμνοδεξαμενές, εν γένει ταμιευτήρες και άλλα αρδευτικά έργα μπορούν να συμβάλουν σε αυτό. Τα προηγούμενα χρόνια η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ανέλυσε, σχεδίασε και μελέτησε αναγκαία έργα υποδομής για τη χώρα. Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, παρά την οικονομική στενότητα προχώρησε στη χρηματοδότηση και στην υλοποίηση πολλών από αυτά.
Για την Κρήτη εκπονήθηκαν μελέτες για την διαχείριση και αξιοποίηση του υδάτικου δυναμικού. Σχεδιάστηκαν και μελετήθηκαν τα σημαντικά έργα που είχε ανάγκη το νησί. Στα πλαίσια του σχεδιασμού αυτού και στο νομό Ηρακλείου ολοκληρώθηκαν ορισμένα από αυτά τα έργα υποδομής, όπως το μεγάλο έργο του φράγματος Φανερωμένης και το φράγμα Ινίου, οι λιμνοδεξαμενές Σχοινιά, Γέργερης, Καραβάδο, όπως επίσης και αυτές των Αμμουργελών και Παρτήρων που κατασκευάστηκαν από το δήμο Αρκαλοχωρίου με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Κατασκευάστηκαν επίσης πολλά μικρότερα αρδευτικά έργα όπως αυτά των Βασιλικών Ανωγείων, του Νιπιδιτού της Εθιάς, των Αποστόλων, της Τυλίσου, του Σάρκχου, του Αγίου Μύρωνα, του Χόνδρου, των Κάτω Ασιτών καθώς και το σημαντικό έργο εμπλουτισμού της λεκάνης της Δυτικής Μεσαρράς.
Παράλληλα στα πλαίσια του σχεδιασμού για το νομό Ηρακλείου ολοκληρώθηκαν οι μελέτες και δρομολογήθηκε η κατασκευή και άλλων σοβαρών έργων που θα συνέβαλλαν αποφασιστικά στην αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού και στη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων. Τα κυριότερα από αυτά τα έργα που μελετήθηκαν είναι τα φράγματα Πλακιώτισσας, το φράγμα Αμιρών – Αγίου Βασιλείου, το φράγμα Καλαμίου, το φράγμα Άνω Ασιτών -Πρινιά, όπως επίσης και τα φράγματα Χαλαβριανού, Λυθαίου και Μπαδιά, το έργο της εκτροπής του Πλατύ ποταμού που είναι απαραίτητο για την καλύτερη αξιοποίηση του φράγματος Φανερωμένης, οι λιμνοδεξαμενές των Δαμανίων, των Αρμανωγίων, των Στερνών, του Βιγλύ και του Λιμπυσημιού και μια σειρά άλλα μικρότερα αρδευτικά έργα όλου του νομού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι αυτά έγιναν τότε επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. Τώρα τους τελευταίους είκοσι δύο μήνες, τι παρατηρούμε; Παρά τον έντονο Κοινοβουλευτικό έλεγχο που ασκούμε παρά τις διαμαρτυρίες και τα αιτήματα των φορέων, αυτός ο σχεδιασμός και το πρόγραμμα υλοποίησης των έργων κυριολεκτικά βάλτωσε. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν προχωρεί την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού είτε γιατί τον ανέστειλε είτε γιατί δεν του διατίθενται οι απαραίτητοι πόροι. Το επιχείρημα που προβάλλετε πολλές φορές ότι ορισμένα έργα είναι ευθύνη άλλων φορέων δεν ευσταθεί. Υπάρχει συνολική κυβερνητική ευθύνη και κάποιος πρέπει να την αναλάβει. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να συντονίζει το κυβερνητικό έργο αξιοποίησης των αρδευτικών έργων. Με την αναλυτική παρουσίαση των έργων και των μελετών, που έχουν σταματήσει στο σημείο ακριβώς που τα αφήσαμε πριν από είκοσι δύο μήνες, θα γίνει αντιληπτό από όλους το αρνητικό ουσιαστικά έργο της νέας διακυβέρνησης.
Το φράγμα της Πλακιώτισσας, ένα έργο που προορίζεται για να αρδεύσει τις περιοχές κυρίως των δήμων Αστερουσίων και Κόφινα, που αποτελούσε αίτημα πολλών ετών, είχε ενταχθεί επί κυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τις αποφάσεις 2779 και 2785 του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών του 2004 σε πρόγραμμα χρηματοδότησης στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, 3.000.000 ευρώ για τις απαλλοτριώσεις, 26.350.000 για το ίδιο το έργο. Ενώ είχαν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες μελέτες και το έργο ήταν ώριμο για δημοπράτηση, η κυβέρνηση εφεύρε την ανάγκη για επικαιροποίηση των μελετών. Ειπώθηκε ότι μάλλον σκέφτηκε να μεταφέρει τα χρήματα αλλού και γι’ αυτό έγινε τούτο. Η καθυστέρηση για τη νέα επικαιροποίηση, που μετά τις παλινωδίες ανατέθηκε τελικά στον ΟΑΔΥΚ και στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ενισχύει αυτές τις υποψίες των πολιτών των αγροτών και των δημάρχων της περιοχής.
Για το φράγμα Αμιρών – Αγίου Βασιλείου του Δήμου Βιάννου οι μελέτες του έργου ολοκληρώθηκαν και επικαιροποιήθηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραπέμπει με τις απαντήσεις του για την κατασκευή στην Περιφέρεια Κρήτης. Μέχρι σήμερα δεν έχει σημειωθεί καμία εξέλιξη για το συγκεκριμένο έργο και με την μείωση των χρηματοδοτήσεων στα περιφερειακά προγράμματα, τη μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων δεν αναμένετε να υπάρξει καμία εξέλιξη. Για το ίδιο έργο όμως το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών σε σχετική απάντηση αναφέρει ότι δεν προτάθηκε στην πρόσφατη πρόσκληση του ΠΕΠ, προκειμένου να ενταχθεί σε αυτό για χρηματοδότηση.
Ποιος ήταν όμως ο αρμόδιος φορέας για να το προτείνει; Ήταν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης; Ήταν η περιφέρεια; Σε κάθε περίπτωση κυβερνητικός ήταν ο φορέας που έπρεπε να το προτείνει Γιατί δεν έγινε αυτό; Ζητούμε απαντήσεις.
Για το φράγμα Καλαμίου του Δήμου Βιάννου οι μελέτες ολοκληρώθηκαν και επικαιροποιήθηκαν. Πάλι επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην αρχή μας παρέπεμπε στην περιφέρεια Κρήτης η οποία με τη σειρά της μας απαντούσε ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα από τα χρήματα που παίρνει από το Υπουργείο να υλοποιήσει το έργο. Πρόσφατα με την 15/12/2005 απάντηση σε ερώτησή μου ενοχοποιεί το Υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρότεινε στο Υπουργείο Οικονομικών την ένταξη στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων σαν συλλογική απόφαση μελετών 081 την επικαιροποίηση της μελέτης, αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό από το Υπουργείο Οικονομικών.
Οι μελέτες για το φράγμα Άνω Ασιτών-Πρινιά των δήμων Αγίας Βαρβάρας και Γοργολαΐνι ολοκληρώθηκαν και επικαιροποιήθηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραπέμπει ξανά στην περιφέρεια Κρήτης. Μετά την επικαιροποίηση της μελέτης και την κτηματογράφηση δεν έχει σημειωθεί καμιά εξέλιξη για το έργο. Το Υπουργείο Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης με την υπ’ αριθμόν 61135 στις 30/11/2005 -πρόσφατα- απάντησή του σε ερώτηση βεβαιώνει ότι το έργο είναι έτοιμο για δημοπράτηση χωρίς όμως να το έχει εντάξει σε συγκεκριμένο πρόγραμμα. To Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., το οποίο στη συγκεκριμένη περίπτωση εμπλέκεται, με την υπ’ αριθμόν 3453 απάντησή του πρόσφατα τον Οκτώβριο σε σχετική ερώτηση δεν εγκρίνει την οριοθέτηση του ποταμού Ξηροπόταμου που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έγκριση των σχεδίων των δυτικών συνοικιών του δήμου Ηρακλείου και του σχεδίου πόλης του δήμου Γαζίου γιατί δεν υπάρχει το έργο Άνω Ασίτες- Πρινιά το οποίο έχει να κάνει με την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου. Το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών απαντώντας στην 10402 ερώτησή μου με ενημερώνει ότι δεν υπεβλήθη πρόταση του έργου Άνω Ασίτες-Πρινιά στο ΠΕΠ Κρήτης στην πρόσφατη πρόσκληση για το λόγο ότι δεν προτάθηκε από κανέναν φορέα. Και εδώ όμως ποιος ήταν αρμόδιος να το προτείνει; Για έργα περιφερειακού επιπέδου ή η περιφέρεια ή το ίδιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Και στα δυο κυβερνητικός φορέας.
Τα έργα αξιοποίησης του φράγματος Φανερωμένης που θα αρδεύει τις περιοχές κυρίως των δήμων Μοιρών και Τυμπακίου δεν προχώρησαν καθόλου με αποτέλεσμα ένα από τα μεγαλύτερα έργα που κατασκευάστηκε ποτέ στην Κρήτη, το φράγμα Φανερωμένης, να μένει αναξιοποίητο.
Επίσης για την πλήρη αξιοποίηση του έργου του φράγματος Φανερωμένης ανατέθηκε μελέτη με τον τίτλο «Αξιοποίηση υδατικού δυναμικού υδρολογικής λεκάνης Πλατύ Ποταμού για την εκτροπή του Πλατύ ποταμού». Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απλώς παραπέμπει στην περιφέρεια όπως είναι επόμενο. Δεν έχει σημειωθεί καμιά εξέλιξη. Δεν έχει σημειωθεί καμιά πρόοδος για το έργο. Το φράγμα Χαλανδριανού του δήμου Αρχανών με ολοκληρωμένες μελέτες, με αδειοδοτήσεις, χρηματοδοτήθηκε επί ΠΑΣΟΚ το 2004 με 7 εκατομμύρια ευρώ. Όμως εδώ και 23 μήνες το έργο δεν έχει προχωρήσει.
Η λιμνοδεξαμενή Δαμανίων του δήμου Νίκου Καζαντζάκη χρηματοδοτήθηκε και αυτή από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το έργο δημοπρατήθηκε πράγματι από το δήμο Νίκου Καζαντζάκη, ανέλαβε ο ανάδοχος, προχώρησε τις εργασίες, δεν πληρώθηκε όμως τους λογαριασμούς τους οποίους κατέθεσε και έτσι προέβη σε διακοπή των εργασιών.
Επίσης ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα. Οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων που είναι φτωχοί αγρότες -δεν είναι τίποτα βιομήχανοι- δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε ένα ευρώ για τις εκτάσεις τους, για τις περιουσίες τους, τις οποίες έδωσαν με πολύ ευχαρίστηση προκειμένου να γίνει το έργο. Η λιμνοδεξαμενή τον Στερνών του δήμου Κόφινα διαθέτει ολοκληρωμένες μελέτες πια και αναζητείται η χρηματοδότησή της.
Για το αρδευτικό έργο Αυγενικής του δήμου Πανιανής ολοκληρώθηκαν όλες οι μελέτες. Ελήφθησαν όλες οι αδειοδοτήσεις αλλά η ένταξη του έργου σε πρόγραμμα συνεχώς αναβάλλεται.
Για το φράγμα Μπαδιά, στη θέση Δύο Ποταμοί του Δήμου Αρκαλοχωρίου ολοκληρώνεται η μελέτη του και το έργο πρέπει να ενταχθεί σε πρόγραμμα, προκειμένου να υλοποιηθεί. Τα φράγματα του Ληθαίου Ποταμού, στο Δήμο Γόρτυνας, η λιμενοδεξαμενή Βιγλή του Δήμου Καστελίου, αυτή του Λιμπεσιμιού, του Δήμου Αστερουσίων έμειναν με τις τεχνικές εκθέσεις από τις υπηρεσίες εγγείων βελτιώσεων χωρίς να έχουν προχωρήσει οι μελέτες, χωρίς να έχουν προχωρήσει ένα βήμα έστω σε προμελέτες.
Για το αρδευτικό δίκτυο αξιοποίηση του φράγματος Αμοργιαλών, η μελέτη έχει ανατεθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ολοκληρώνεται σε αυτό το στάδιο που βρισκόμαστε. Η χρηματοδότηση του έργου με αυτά που έχουμε πει μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έχει σειρά.
Το 2004 και το 2005, κύριε Υπουργέ, δεν έχετε χρηματοδοτήσει από το πρόγραμμα λειψυδρίας τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου και τους περισσότερους Δήμους του Νομού, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Μικρά αρδευτικά έργα που κατασκευάζονταν από αυτό το πρόγραμμα παλιότερα, δεν έχουν υλοποιηθεί, αφού δεν έχουν πάρει την απαραίτητη χρηματοδότηση οι τοπικοί φορείς.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Κύριε συνάδελφε, θα συνυπολογίσω και το χρόνο της δευτερολογίας σας.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Βεβαίως, όχι, όμως, όλο το χρόνο, κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Αυτόν που θα καλύψετε.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανεστάλη. Η αναστολή αυτή με την καθυστέρηση που υπήρξε στη θεσμοθέτηση του Προγράμματος «ΘΗΣΕΑΣ» με το συγκεντρωτικό μοντέλο το οποίο υιοθετήθηκε για την ένταξη των έργων στο «ΘΗΣΕΑΣ» καθυστέρησε πολλά έργα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν γίνει ήδη στην ύπαιθρο.
Μετεκλογικά δεν προχώρησε η υλοποίηση, αγαπητοί συνάδελφοι, κανενός νέου μικρού αρδευτικού έργου. Η Κυβέρνηση παραπέμπει στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφέρεια Κρήτης, στους Δήμους. Παραπέμπει, όμως, μόνο ως προς την αρμοδιότητα. Για τις χρηματοδοτήσεις ούτε κουβέντα, καμιά αναφορά. Για τους πόρους που απαιτούνται δεν φέρει καμιά ευθύνη. Είκοσι δύο μήνες τώρα δεν εκδόθηκε καμιά απόφαση ένταξης νέου έργου, καμιά απόφαση συνέχισης παλαιού έργου, καμιά απόφαση νέας πίστωσης.
Για όλα τα παραπάνω επερωτάται η Κυβέρνηση σήμερα για την έλλειψη συντονισμού στο μεγάλο θέμα αξιοποίησης των υδάτινων πόρων, για την ουσιαστική εγκατάλειψη της μελέτης διαχείρισης του υδατικού δυναμικού της Κρήτης, για το βάλτωμα του προγράμματος υλοποίησης των μεγάλων έργων, των μικρότερων έργων, φραγμάτων, λιμνοδεξαμενών και αρδευτικών του Νομού Ηρακλείου, για όλα εκείνα που είχαν ολοκληρωμένες μελέτες, για όλα εκείνα που υπήρχαν οι μελέτες σε εξέλιξη.
Απ’ όλα αυτά που ανέφερα, γίνεται φανερό ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τα εμπλεκόμενα Υπουργεία ή έχουν σοβαρή αδυναμία να συντονιστούν ή έχουν συναινέσει στην αναστολή των χρηματοδοτήσεων για το Νομό Ηρακλείου, στο όνομα πάντα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και των δημοσιονομικών προβλημάτων.
Το Ηράκλειο και η Κρήτη από όλη την ελληνική περιφέρεια, φαίνεται ότι εδώ και είκοσι δύο μήνες τελούν κάτω από ένα ιδιαίτερο και ιδιότυπο καθεστώς οικονομικού αποκλεισμού. Να είστε όμως σίγουροι, κύριοι της Κυβέρνησης, ότι αν δεν αλλάξετε τακτική, οι πολίτες του Ηρακλείου, οι αγρότες της ελληνικής περιφέρειας με κάθε ευκαιρία θα σας αποδίδουν την πρέπουσα πολιτική απάντηση.
Νομίζω ότι σήμερα όταν υπάρχουν προβλήματα απορροφητικότητας του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου, όταν υπάρχουν έργα ώριμα με αδειοδοτήσεις που δεν υλοποιούνται, επιβαρύνεται το πρόβλημα το οποίο υπάρχει και θα έχουμε περισσότερους χαμένους πόρους.
Έτσι, λοιπόν, θεωρώ ότι θα πρέπει άμεσα να γίνει η ένταξη αυτών των έργων στα προγράμματα που υπάρχουν οι χρηματοδοτήσεις, αυτά που χρηματοδότησε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να δημοπρατηθούν, ούτως ώστε να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα υποδομής που είναι απαραίτητα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με τη μείωση του κόστους παραγωγής.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. σας παρέδωσε ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό με χρηματοδοτήσεις στα περισσότερα έργα και ούτε αυτά φαίνεται ότι δύνασθε να απορροφήσετε. Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Κεγκέρογλου

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Το λόγο έχει ο επερωτών κ. Κεγκέρογλου, για να δευτερολογήσει. Σας έχουν μείνει δύο λεπτά, αλλά θα έχετε μία δυνατότητα παραπάνω.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Αν ήσασταν εδώ προηγουμένως να ακούγατε τον Υπουργό, θα καταλαβαίνατε και εσείς ότι ο κύριος Υπουργός μάλλον ήλθε από άλλη χώρα σε σχέση τουλάχιστον με ορισμένα ζητήματα τα οποία ζει ο ίδιος. Θα ήθελα να του θυμίσω ότι τις προηγούμενες μέρες ο ίδιος προσωπικά έδωσε μια μάχη να ανατρέψει μία απόφαση που λήφθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Αγροτικής Τράπεζας. Είναι συντονισμός αυτό, να προλαμβάνει το διοικητικό συμβούλιο της Αγροτικής Τράπεζας την πολιτική του Υπουργείου;
Οι αγορές της Ευρώπης -είπα προηγουμένως- κλείνουν η μία μετά την άλλη. Δεν έχετε ακούσει για την απαίτηση για το EUREP GAP στην Ευρώπη, στην Γερμανία ιδιαίτερα, για το BRC τα προηγούμενα χρόνια στην Αγγλία; Ασφαλώς και το ακούσατε, γιατί μετά τις διαμαρτυρίες και το πρόβλημα που υπήρχε με τα προϊόντα πιεστήκατε και πρέπει να πάτε να διαπραγματευθείτε τα εθνικά πρότυπα να γίνουν αποδεκτά, να εξομοιωθούν με το EUREP GAP, γιατί πιστοποιούν πολύ περισσότερο αυστηρά πρότυπα, απ’ ό,τι άλλα ευρωπαϊκά.
Αποφύγατε να μας μιλήσετε για το πρόγραμμα πιστοποίησης της ποιότητας και προώθησης των εξαγωγών. Εδώ και 22 μήνες δεν έχετε ακόμα ορίσει την επιτροπή. Αν την έχετε ορίσει, να μου πείτε τα ονόματα από το Υπουργείο που θα εξετάσει τους φακέλους.

Η διαδικασία αυτή στην πρώτη προκήρυξη του μέτρου είχε γίνει μέσα σε τρεις μήνες και τώρα χρειάζονται είκοσι δύο μήνες.
Επί είκοσι δύο μήνες επίσης δεν δίνετε τις αποζημιώσεις για τις ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες στο Νομό Ηρακλείου από το χιονιά το Φεβρουάριο του 2004.
Με τα έργα υποδομής -το κύριο αντικείμενο της επερώτησης- ανοίξατε πράγματι μια «βιομηχανία» επικαιροποιήσεων. Πολλά χρήματα για επικαιροποιήσεις ονομαστικές! Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζονταν συμπληρώσεις των μελετών -αλλάζουν τα τεχνικά δεδομένα- όμως ανοίξατε ανεξέλεγκτα μια διαδικασία και θα πρέπει να την ελέγξετε από το Υπουργείο γιατί, όπως πολύ καλά ξέρετε, εάν αφεθεί να προχωρήσει έτσι, όλα τα χρήματα που είναι για την κατασκευή των έργων θα πάνε στις επικαιροποιήσεις των μελετών.
Αναφέρατε μια σειρά από μικρά έργα και τις ημερομηνίες στις οποίες υπογράψατε τις άδειες δημοπράτησης, τις προγραμματικές συμβάσεις. Δύο-τρεις μήνες μετά που αναλάβατε το Υπουργείο, -καλά καλά δεν είχατε ενημερωθεί- υπογράψατε αυτές τις συμβάσεις. Και πράγματι έπρεπε να υπογραφούν, για να προχωρήσει η υλοποίηση αυτών των έργων. Όμως παραλείψατε να μας πείτε ότι μέχρι να φθάσουμε στην υπογραφή, τα ΟΠΑΑΧ, τα Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου, σχεδιάστηκαν στα πλαίσια του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Οι μελέτες από τους δήμους, την Περιφέρεια και το Υπουργείο έγιναν επί κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. Όλη η προετοιμασία είχε γίνει. Και καλά κάνατε και υπογράψατε στη συνέχεια. Διότι αν θέλετε να μας πείσετε ότι μέσα σε τρεις μήνες μπορείτε να φτιάξετε πρόγραμμα, να βρείτε χρηματοδότηση, να κάνετε τις μελέτες, τότε γιατί επί είκοσι δύο μήνες δεν τα κάνατε στα υπόλοιπα έργα που δεν αναφέρατε; Επί είκοσι δύο μήνες δεν δημοπρατείτε έργα που είναι χρηματοδοτημένα, όπως η Πλακιώτισσα. Η Πλακιώτισσα, επιτέλους, έχει χρηματοδότηση από το 2003, είναι έτοιμη για δημοπράτηση. Δεν υπάρχει πλέον καμία αιτία για να μην δημοπρατείται. Το ίδιο ισχύει και για το Φράγμα του Χαλαβριανού ποταμού, το ίδιο και για τη λιμνοδεξαμενή των Δαμανίων να μη συνεχίζεται, το ίδιο για μια σειρά από έργα.
Δεν έχετε εντάξει κανένα νέο έργο, καμία νέα χρηματοδότηση δεν έχετε εξασφαλίσει, ούτε έργο, ούτε μελέτη. Το ένα Υπουργείο, όπως σας απέδειξα στην πρωτολογία μου, μεταθέτει τις ευθύνες στο άλλο και όλοι μαζί οι υπουργοί τις μεταθέτουν στην Περιφέρεια, στη Νομαρχία και στους δήμους. Αυτό δεν είναι συντονισμός. Πρέπει να αλλάξετε τακτική, γιατί οδηγείτε την ελληνική περιφέρεια στο περιθώριο. Η περιφερειακή ανάπτυξη έχει πέσει θύμα κατά κύριο λόγο της αδιέξοδης οικονομικής πολιτικής, αλλά φαίνεται ότι πέφτει θύμα και του αναποτελεσματικού συντονισμού , που δεν έχετε, σε επίπεδο Κυβέρνησης.
Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα