Skip links

Πρακτικά βουλής σχετικά με επ. ερώτηση περί μεγάλης καθυστέρησης για τα δικαιώματα των παραγωγών

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
(ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ)
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΙ΄

Δευτέρα 27 Μαρτίου 2006

Εισερχόμαστε τώρα στην τελευταία με αριθμό 564/20-3-2006 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την οριστικοποίηση των δικαιωμάτων των παραγωγών σύμφωνα με την νέα ΚΑΠ κ.λπ.

Το ειδικότερο περιεχόμενο της επίκαιρης ερώτησης του κυρίου Κεγκέρογλου έχει ως εξής:
«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης απέσυρε, μέχρι νεωτέρας, τους πίνακες με τα οριστικά δικαιώματα για τις κοινοτικές ενισχύσεις από τις ομάδες παραγωγών, όπου είχαν αποσταλεί. Η επίσημη αιτιολογία περί ιών δεν έπεισε τους αγρότες, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν αδρά το κόστος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.
Επειδή το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την ημερομηνία που πρέπει να οριστικοποιηθούν τα δικαιώματα συνεχώς μικραίνει και τα όποια λάθη του Υπουργείου θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο εισόδημα των παραγωγών
Ερωτάστε κύριε Υπουργέ,
– Πότε θα προχωρήσετε στην οριστικοποίηση των δικαιωμάτων των παραγωγών σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ;
– Θα δοθεί δικαίωμα για εξέταση ενστάσεων σε δεύτερο βαθμό;»

Στην ερώτηση του κυρίου Κεγκέρογλου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κοντός.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, όταν μιλούμε για ατομικά δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης αναφερόμαστε στο πλέον σημαντικό θέμα που αφορά τις ενισχύσεις των αγροτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο υπάρχει. Διότι μιλούμε για τις ενισχύσεις, τις επιδοτήσεις που θα παίρνει ο κάθε αγρότης για την περίοδο από το 2006 μέχρι το 2013. Θέλω να σας πω ότι όχι μόνο δεν υπάρχει καθυστέρηση, αλλά απεναντίας είναι πολύ σημαντικό το ότι η χώρα μας είναι η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία προχωρεί στον καθορισμό των οριστικών ατομικών δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, αν λάβουμε υπόψη τη διοικητική δομή που υπάρχει στη χώρα, τα διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική γεωργία -μιλούμε για ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες ατομικά δικαιώματα- αλλά και το γεγονός ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις στα αρχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν υπήρχαν στοιχεία που να μας βοηθούν, έτσι ώστε με ευκολία να μπορέσουμε να υπολογίσουμε τα ατομικά δικαιώματα των αγροτών.
Θέλω να σας πω ότι έχει ολοκληρωθεί αυτή η εργασία, ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει τελειώσει τη δουλειά αυτή κι ότι στις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών όλης της χώρας βρίσκονται ήδη τα οριστικά δικαιώματα. Στη δική σας περιοχή θέλω να ξέρετε, κύριε συνάδελφε, ότι και στις τέσσερις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών έχουν σταλεί τα CD, τα οποία ήδη έχουν εκτυπωθεί. Μοιράζονται τα οριστικά ατομικά δικαιώματα της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες της περιοχής σας, στους συνεταιρισμούς της περιοχής σας, έτσι ώστε πλέον ο κάθε αγρότης να γνωρίζει τα ατομικά δικαιώματα της ενιαίας ενίσχυσης που θα έχει και θα εισπράττει από το 2006 μέχρι το 2013.
Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, θέλω να σας πω ότι ναι, θα δοθεί η δυνατότητα να διευθετηθούν εκκρεμείς περιπτώσεις οι οποίες είχαν μεν καταρχήν γίνει αποδεκτές με τα υποβληθέντα αιτήματα αναθεώρησης, όμως είχαν γίνει αποδεκτές κάτω από προϋποθέσεις. Δίνεται, λοιπόν, η δυνατότητα, μετά την αίτηση που θα κάνουν για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, να γίνουν επαληθεύσεις, να γίνουν επιτόπιοι έλεγχοι, έτσι ώστε ο κάθε αγρότης να πάρει πραγματικά τα δικαιώματα τα οποία δικαιούται.
Θέλω να σας πω ότι έγινε ένα κολοσσιαίο έργο. Κατεβλήθη μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, έτσι ώστε οι αγρότες μας να εισπράττουν ατομικά δικαιώματα, να εισπράττουν ενισχύσεις με δίκαιο, με αντικειμενικό τρόπο, να μην αδικηθεί κανείς αγρότης, για να μπορεί ο καθένας να γνωρίζει τι δικαιώματα έχει, να εισπράττει δηλαδή αυτά τα οποία του υπολογίστηκαν με βάση τα δικαιώματα που εισέπραττε και τις επιδοτήσεις της τριετίας 2000-2002 και για το ελαιόλαδο 1999-2002.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

Ο κ. Κεγκέρογλου έχει το λόγο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, δυστυχώς ο τρόπος που επιλέχθηκε για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ έχει δημιουργήσει απογοήτευση και ανασφάλεια στους αγρότες. Οι ίδιοι σας καταλογίζουν μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη των αποφάσεων, έλλειψη ενημέρωσης και σε πολλές περιπτώσεις αδιαφάνεια στη διαδικασία. Νιώθουν σήμερα ότι είναι «όμηροι» της ίδιας της διαδικασίας που επιλέχθηκε, αφού δεν τους δίνεται ουσιαστικά δικαίωμα για κρίση σε δεύτερο βαθμό. Κάτι είπατε, αλλά θέλω να το διευκρινίσετε περαιτέρω στη δευτερολογία σας.
Ο ένας επιπλέον χρόνος, που δόθηκε ως παράταση από την Ε.Ε., αναλώθηκε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Γι’ αυτό άλλωστε αναγκαστήκατε πρόσφατα να δώσετε παράταση μέχρι τις 5 Ιουνίου -από την 15η Μαΐου και μετά- προκειμένου να εφαρμοστούν τα δικαιώματα. Είστε όμως σε θέση σήμερα να μας διαβεβαιώσετε ότι οι παραγωγοί ή το κράτος δεν θα κληθούν να καταβάλουν πρόστιμο μια και, όπως λέει ο Κανονισμός, από τις 15 Μαΐου μέχρι τις 11 Ιουνίου για όσα δικαιώματα εφαρμοστούν οριστικά θα έχουμε 1% πρόστιμο την ημέρα;
Ποιος θα εγγυηθεί ότι δεν θα χαθεί ατομικό δικαίωμα για κανέναν παραγωγό; Πότε θα ανακοινωθούν τα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν και κυρίως να μας πείτε πότε θα δοθούν τα αρχεία που έχουν να κάνουν με την έντυπη αίτηση που πρέπει να πάρει στα χέρια του ο παραγωγός, να την ελέγξει, να την υπογράψει και να την καταθέσει για τα οριστικά δικαιώματα. Αυτά δεν έχουν φτάσει στις ενώσεις, κύριε Υπουργέ.
Για το κόστος: Το κόστος ενεργοποίησης και ταυτοποίησης, το οποίο συνολικά υπερβαίνει τα 70 εκατομμύρια ευρώ το μετακυλήσατε στον παραγωγό είναι γνωστό όμως, ότι ο σχετικός κανονισμός δεν το επιτρέπει και στο άρθρο 28 αναφέρει ρητά ότι: οι ενισχύσεις καταβάλλονται στο ακέραιο στους δικαιούχους. Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι το κόστος για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ ανήκει στο κράτος, του κράτους είναι αυτή η ευθύνη. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει το κράτος να καταβάλλει.
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι υποβαθμίσατε την αναπτυξιακή πτυχή της νέας ΚΑΠ. Την οδηγήσατε σε μια γραφειοκρατική διαδικασία, σε μία ατέρμονη διαδικασία και την μετατρέψατε, δυστυχώς, χωρίς προοπτική για τον αγροτική χώρο στη χώρα μας. Οι αγρότες σήμερα ζητούν άμεσα λύσεις, γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια και δεν ξέρω πώς βγαίνει το συμπέρασμα ότι είμαστε η πρώτη χώρα που εφαρμόζει τα οριστικά δικαιώματα τη στιγμή που δώσαμε παράταση και πέρα από τις προθεσμίας του κανονισμού, κύριε Υπουργέ.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα διάταξη, η οποία βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, ούτε απογοήτευση ούτε ανασφάλεια υπάρχει στους αγρότες όσον αφορά το κομμάτι των οριστικών δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης. Επειδή ο κύριος συνάδελφος είπε ότι υπάρχουν και άλλες χώρες, οι οποίες έχουν ενεργοποιήσει οριστικά δικαιώματα, τον καλώ να μου πει έστω και μία χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου έχουν ενεργοποιηθεί τα οριστικά δικαιώματα της ενιαίας ενίσχυσης των αγροτών. Δεν υπάρχει, σας διαβεβαιώ, ούτε μία χώρα στην οποία να έχει γίνει κάτι τέτοιο.
Κατά συνέπεια πρέπει να πούμε ότι κινηθήκαμε με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Ο αγροτικός κόσμος είναι ικανοποιημένος για το γεγονός αυτό. Ήδη, ανακοινώνονται τα οριστικά δικαιώματα της ενιαίας ενίσχυσης και δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν κάποια αισθήματα ανασφάλειας στους Έλληνες αγρότες.
Όσον αφορά για το κόστος της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, θέλω να σας πω ότι και επί κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ τις επιβαρύνονταν οι αγρότες. Έτσι ακριβώς γίνεται και με την ενεργοποίηση των οριστικών δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης. Και μάλιστα, πρέπει να πούμε ότι αυτά που θα πληρώσουν οι αγρότες, οι τιμοκατάλογοι καθορίζονται με σύμφωνη γνώμη των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών και της ΠΑΣΕΓΕΣ, που είναι και οι θεσμικοί εκπρόσωποι των αγροτών. Ούτε επί κυβερνήσεων ΠΑ.ΣΟ.Κ. έκανε καμία παρέμβαση το Υπουργείο Γεωργίας ούτε τώρα εμείς παρεμβαίνουμε, έτσι ώστε να διαμορφώσουμε τις τιμές των δηλώσεων ΟΣΔΕ μέχρι τώρα και των τιμών που θα πληρώσουν οι αγρότες από εδώ και πέρα για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων. Θεωρούμε ότι όσον αφορά τις Ενώσεις είναι το πλέον αξιόπιστο σύστημα. Εάν εσείς ξέρετε κάποιο άλλο σύστημα ανακοίνωσης και ενεργοποίησης των δικαιωμάτων σας παρακαλώ να μας το πείτε. Θεωρώ ότι εμπιστεύεστε και εσείς τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών. Μέχρι τώρα η ανακοίνωση των προσωρινών δικαιωμάτων έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως και η καταβολή των αιτήσεων αναθεώρησης. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι όλο το σύστημα κινείται με πάρα πολύ καλούς ρυθμούς. Πιστεύουμε ότι είναι ένα σύστημα αξιόπιστο, ότι είναι ένα σύστημα το οποίο εμπιστεύεται ο αγροτικός κόσμος της χώρας, όπως και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να είστε βέβαιοι ότι κανείς αγρότης δεν πρόκειται να αδικηθεί και όλοι θα εισπράξουν τα δικαιώματα, τα οποία τους αντιστοιχούν

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα