Skip links

Πρακτικά βουλής σχετικά με επερώτηση περί των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Β΄
Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2006

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη των ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ.
Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμόν 33/20/13-12-2005 επερώτηση των Βουλευτών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κυρίων Βασίλειου Κεγκέρογλου, Δημήτριου Πιπεργιά, Άννας Διαμαντοπούλου, Ροδούλας Ζήση, Χρήστου Πρωτόπαπα, Ιωάννη Μανιάτη, Γεωργίου Ανωμερίτη, Ευάγγελου Αργύρη, Δημητρίου Βαρβαρίγου, Χρίστου Βερελή, Δημητρίου Γεωργακόπουλου, Ιωάννη Διαμαντίδη, Ιωάννη Δριβελέγκα, Βασιλείου Έξαρχου, Κωνσταντίνου Καΐσερλη, Μιχαήλ Καρχιμάκη, Απόστολου Κατσιφάρα, Θεόδωρου Κολιοπάνου, Πέτρου Κατσιλιέρη, Δημητρίου Κουσελά, Ιωάννη Κουτσούκου, Λάζαρου Λωτίδη, Ανδρέα Μακρυπίδη, Άγγελου Μανωλάκη, Μάρκου Μπόλαρη, Αθνασίου Μωραΐτη, Αθανασίου Παπαγεωργίου, Χρήστου Παπουτσή, Παναγιώτη Ρήγα, Παναγιώτη Σγουρίδη, Κωνσταντίνου Σκανδαλίδη, Αναστασίου Σιδηρόπουλου, Ελπίδας Τσουρή, Απόστολου – Αθανάσιου Τσοχατζόπουλου, Βασιλείου Τόγια, Απόστολου Φωτιάδη, Νικολάου – Φωτίου Χατζημιχάλη και Νικολάου Χριστοδουλάκη, αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Κύριοι συνάδελφοι, ο Γραμματέας του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Δημήτριος Ρέππας ορίζει ως Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο τον κ. Χρήστο Πρωτόπαπα.
 Ο πρώτος επερωτών κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου έχει το λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, η Κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια έχει πια το δικό της παρόν αλλά και το δικό της πρόσφατο παρελθόν. Με τον τρόπο βέβαια τον οποίο συνεχίζει να πολιτεύεται, δεν φαίνεται να έχει μέλλον. Αφού καταρράκωσε τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας, αφού συκοφάντησε την οικονομία και κάθε πτυχή της κοινωνικής και πολιτικής ζωής του τόπου, ο κ. Καραμανλής και η Κυβέρνησή του αθέτησαν όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις με τις οποίες υφάρπασαν την ψήφο των πολιτών. Αποδεικνύονται καθημερινά αδύναμοι να συνεχίσουν το έργο που παρέλαβαν από το ΠΑΣΟΚ, αδύναμοι να διαχειριστούν αποτελεσματικά την πραγματικότητα που δημιουργεί η αδιέξοδη πολιτική τους. Προκειμένου να κρύψουν αυτήν την κυβερνητική αδυναμία, προσπαθούν να στρέψουν τη μια κοινωνική ομάδα ενάντια στην άλλη.
Σήμερα ξεδιπλώνονται η μια μετά την άλλη οι πολιτικές που έχουν να κάνουν με την κρυφή ατζέντα της Νέας Δημοκρατίας, το πραγματικό της πρόγραμμα. Βαφτίζονται μεταρρυθμίσεις όλες οι αντιδραστικές και νεοαυταρχικές επιλογές που μόνο ζημιά κάνουν στην οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την κοινωνία και τη χώρα. Η κοινωνική ειρήνη και το αναγκαίο καλό οικονομικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα δυναμιτίζεται καθημερινά.
Κύριε Υπουργέ, με πολλές τυμπανοκρουσίες το 2004 ανακηρύξατε το 2005 ως έτος ανταγωνιστικότητας. Από την αρχή σας επισημάναμε ότι η ανταγωνιστικότητα είναι ασφαλώς μέσο, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να αποτελεί και διαρκή στόχο και προ πάντων συστατικό στοιχείο ενός ευρύτερου συνολικού σχεδίου, ενός σχεδίου για την αειφόρο ανάπτυξη, για την οικονομία, για την κοινωνία, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ένα σχέδιο που πρέπει να είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας και πρότασης της Κυβέρνησης μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου. Παρά τις κουραστικές και σημερινές ακόμη επαναλήψεις του κυρίου Καραμανλή, τέτοιο σχέδιο μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει και πολύ περισσότερο δεν έχουμε δει να υλοποιείται. Η Κυβέρνηση φαίνεται να αντιμετωπίζει το θέμα ως ένα απλό γραφειοκρατικό ζήτημα, γι’ αυτό το έχει παραπέμψει σε υπουργική απόφαση. Τα μέχρι τώρα πενιχρά αποτελέσματα δείχνουν πραγματικά την αποτυχία της Κυβέρνησης.
Οι επικοινωνιακού τύπου αποσπασματικές νομοθετικές παρεμβάσεις που προωθήσατε, χωρίς σχέδιο και στόχους, οι περισσότερες από τις οποίες αφορούν εφαρμογή οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μοιάζουν, όπως σας έχω ξαναπεί περισσότερο ως πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένοι, παρά με τμήματα του ίδιου σχεδίου, της ίδιας κυβερνητικής πολιτικής.
Θεωρείτε ως επιτυχίες -εξαρτάται βέβαια το μέγεθος των επιτυχιών- την έκδοση σειράς γραμματοσήμων, τη διαφημιστική προβολή στις στάσεις των λεωφορείων της Αθήνας και τα έντυπα με τους πολύχρωμους λογότυπους. Αν έτσι είναι το σχέδιο για την ανταγωνιστικότητα, έτσι εξηγείται το γεγονός ότι η χώρα πισωγύρισε στη διεθνή κατάταξη της ανταγωνιστικότητας κατά εννέα θέσεις.
Από τον προϋπολογισμό του 2005, αλλά και τον πρόσφατα ψηφισθέντα του 2006, λείπει παντελώς η χρηματοδότηση σχεδίου για την ανταγωνιστικότητα. Συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά η μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και η καθήλωση των χρηματοδοτήσεων για την έρευνα και την τεχνολογία. Ετσι είναι επόμενο να έχουμε στασιμότητα και αρνητικές εξελίξεις και μέσα στο 2006.
Οι επενδύσεις σε όλους τους τομείς βάλτωσαν. Η Κυβέρνηση δύο χρόνια τώρα απέτυχε να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα. Βασίστηκε μόνο στον περίφημο νόμο για τον επαναπατρισμό και το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος, χωρίς στόχους, χωρίς σχέδιο. Ο πολυδιαφημισμένος αναπτυξιακός νόμος δεν κατάφερε ακόμη να εκταμιεύσει ούτε ένα ευρώ παρά τις πολυάριθμες εγκρίσεις που ανακοινώνετε και δεν έφερε ποτέ τις πολυπόθητες θέσεις εργασίας. Αντίθετα, είδαμε στη διετία σας να έχουν μείνει άνεργοι τέσσερις χιλιάδες οκτακόσιοι ογδόντα επτά συνάνθρωποί μας από είκοσι επτά συγκεκριμένες επιχειρήσεις που έκλεισαν. Η ΓΣΕΕ βέβαια έχει καταγράψει απώλεια ογδόντα χιλιάδων θέσεων συνολικά από τρεις χιλιάδες επιχειρήσεις.
Υπάρχει βέβαια και ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων -όπως είναι ο ΚΕΡΑΝΗΣ- που οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Και αναρωτιέται ο πολίτης, ο εργαζόμενος, ο επιχειρηματίας «πού είναι το σχέδιο στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων; Πού πήγαν οι βαρύγδουπες προεκλογικές υποσχέσεις αλλά και δεσμεύσεις; Γιατί δεν αποδέχεστε τις προτάσεις της Αντιπολίτευσης για διέξοδο από την κρίση που έχει δημιουργηθεί;».
Διαφημίζετε το επιχειρησιακό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας -και καλά κάνετε- την ένταξη μικρών επιχειρήσεων, αλλά ξεχνάτε να πείτε ότι αυτό είναι έργο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως επίσης ξεχνάτε να συνεχίσετε να παρεμβαίνετε, ούτως ώστε να μην αποκλείεται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων με τις διαδικασίες τις οποίες ακολουθείτε.
Χαρακτηριστική είναι η αποκάλυψη έγκριτης εφημερίδας ενός «γαλάζιου σχεδίου» που ονομάστηκε «σπόνσορας», όπου εκατόν ογδόντα μία επιχειρήσεις που υπέβαλαν επενδυτικά σχέδια μεταποίησης στον πρωτογενή τομέα, συνεπικουρούνται ή σπονσάρονται, όπως αναφέρει η εφημερίδα, από ισάριθμους παράγοντες, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Άσχετα αν είναι 100% αλήθεια ή όχι, μ’ αυτόν τον τρόπο ναρκοθετείται το επενδυτικό κλίμα, διώχνονται από τη χώρα μας οι επενδυτές, γιατί πρέπει να βρουν τον ανάλογο σπόνσορα. Αυτό είναι το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται για τις επενδύσεις.
Με το φορολογικό νόμο τον οποίο ψηφίσατε, μειώσατε κατά 30%, όπως είναι γνωστό, το συντελεστή φορολόγησης των διανεμομένων κερδών για τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργεί στην πράξη ως αντικίνητρο για τις επενδύσεις. Πρόσφατα, βέβαια, επιβεβαιώνοντας ότι ακολουθείτε μία αλλοπρόσαλλη πολιτική, αποφασίσατε την κατά 33% αύξηση των προκαταβολών φόρου που θα πληρώνουν οι επιχειρήσεις αυτή τη φορά, μειώνοντας πάλι τη δυνατότητα και τα κίνητρα για επενδύσεις.
Υπάρχει όμως και ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που φθάνει τις οκτακόσιες χιλιάδες που αναφέρονται κυρίως στις μικρές και οικογενειακές, για τις οποίες όχι μόνο δεν μειώσατε τους συντελεστές φορολόγησης, αλλά επαναφέρατε την περαίωση με αυξημένους συντελεστές υπολογισμού.
Τέλος, καταργήσατε -παρότι υπήρχε η δυνατότητα να αναμορφωθεί- προκειμένου να συμφωνήσει η Ε.Ε. το μέτρο του αφορολόγητου αποθεματικού του 35% που αποτελούσε ένα σημαντικό φορολογικό κίνητρο για επενδύσεις.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η περίφημη απλοποίηση των διαδικασιών για την ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεων δημιούργησε περισσότερη γραφειοκρατία στην πράξη. Αντί να ενισχυθούν τα πιλοτικά κέντρα υποδοχής επενδυτών που είχε προγραμματίσει και υλοποιήσει σε πρώτη φάση το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αυτά αποδυναμώθηκαν στην πράξη. Δεν αποδέχτηκε η Κυβέρνηση το σύνολο των επεξεργασμένων προτάσεών μας για πραγματική απλούστευση των διαδικασιών.
Όμως, δεν φθάνουν όλα αυτά παρά τις μεμονωμένες προσπάθειες του Υπουργείου Ανάπτυξης, έρχεται το Υπουργείο Οικονομικών και με μια υπουργική απόφαση ζητάει δηλώσεις και δικαιολογητικά πριν την έναρξη επαγγέλματος που φθάνουν τον αριθμό τριάντα δύο, μεταφέροντας έτσι το σύνολο των γραφειοκρατιών που υπήρχαν για το Υπουργείο Ανάπτυξης, στο Υπουργείο Οικονομικών. Δεν τα ζητάει το ένα Υπουργείο, τα ζητάει το άλλο. Στην ίδια Κυβέρνηση είναι και τα δύο Υπουργεία.
Ο επενδυτής και ο επιχειρηματίας δεν τον νοιάζει ποιο Υπουργείο τα ζητάει, τον ενδιαφέρει ότι του τα ζητάνε, χωρίς να χρειάζονται πολλές φορές.
Δεν αποδεχτήκατε τις προτάσεις μας για τη θεσμοθέτηση γενικού επιχειρηματικού -και όχι απλού γενικού- εμπορικού μητρώου, όπως έχει ανάγκη η σύγχρονη εποχή ως μία αξιόπιστη και πιστοποιημένη τράπεζα πληροφοριών, όπως επίσης και τη σημαντική πρότασή μας για τη δημιουργία ενιαίου κέντρου διατυπώσεων και εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων σε κάθε επιμελητήριο, με την κατάργηση των συναρμοδιοτήτων των διαφόρων υπηρεσιών.
Όλες οι πρωτοβουλίες και τα μέτρα που λαμβάνονται από την Κυβέρνηση, άσχετα από την αποτελεσματικότητά τους, δείχνουν και σηματοδοτούν ότι η Κυβέρνηση τάσσεται ξεκάθαρα πια όχι με τα πραγματικά μόνο «οικονομικά ρετιρέ», αλλά με συγκεκριμένες κατηγορίες απ’ αυτά, με συγκεκριμένες κατηγορίες από το μεγάλο εισαγωγικό κεφάλαιο, τους μεγαλοβιομηχάνους και τις τράπεζες που ανακοινώνουν καθημερινά τα υπερκέρδη τους.
Η απελευθέρωση του ωραρίου, η απελευθέρωση της ίδρυσης μεγάλων πολυκαταστημάτων, η επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα είναι μέτρα που ουσιαστικά απομειώνουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και των ελληνικών επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων. Έχουν ως αποτέλεσμα την ανακατανομή του μεριδίου αγοράς υπέρ των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και τη μείωση της πραγματικής απασχόλησης.
Έτσι, όμως, δεν προωθείται ο υγιής ανταγωνισμός, ευνοούνται ολιγοπωλιακές καταστάσεις που σε συνδυασμό με τον αθέμιτο ανταγωνισμό, οδηγούν στο σταδιακό κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η Κυβέρνηση σε όλα αυτά υπόσχεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις την υποτιθέμενη ενίσχυσή τους με μερίδιο της αγοράς που θα αποσπάσουν -άκουσον, άκουσον- από το υπαίθριο εμπόριο.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρά τις συνεχείς προσπάθειες του επικοινωνιακού επιτελείου της Κυβέρνησης, η πραγματικότητα, η καθημερινότητα, αποδεικνύει ότι απέτυχε παταγωδώς να δημιουργήσει ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με έρευνα των ευρωεπιμελητηρίων, το 50% των ελληνικών επιχειρήσεων υποστηρίζει ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας κατά το 2005 επέδρασε αρνητικά στη δραστηριότητά τους. Μόνο το 20% απάντησε ότι η εξέλιξη της οικονομίας φέτος είχε θετικό αντίκτυπο στην επιχειρηματική δράση. Για το 2006 πάνω από 40% των μικρομεσαίων δηλώνουν ότι η κατάσταση που περιμένουν θα είναι η ίδια.
Ακόμη, σύμφωνα με στοιχεία του ΙΟΒΕ, που δημοσιεύτηκαν στις 14 Φεβρουαρίου, δηλαδή πριν από μερικές ημέρες, η εξέλιξη και τον Ιανουάριο είναι αρνητική σε σχέση με τους βασικούς δείκτες. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος διαμορφώθηκε στις 93 μονάδες από 104,9 που ήταν ο μέσος όρος των ετών 1998-2004, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 99 μονάδες από 104,4 που ήταν ο μέσος όρος το αντίστοιχο διάστημα, ενώ ο δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών διαμορφώθηκε στις -31 μονάδες, δηλαδή πέντε μονάδες ακόμα χαμηλότερα απ’ ό,τι το 2004.
Με την εισοδηματική πολιτική, την οποία ανακοινώσατε με fax, την αθέτηση των υποσχέσεων για τις συντάξεις και το ΕΚΑΣ, τα φαινόμενα ακρίβειας που παρατηρούμε καθημερινά, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται καθημερινά, οδηγώντας σε μία πρωτοφανή ασφυξία την αγορά. Η Κυβέρνηση υπόσχεται στους καταναλωτές απεριόριστες ώρες για να ψωνίζουν, για να βλέπουν όμως τις βιτρίνες απέξω, γιατί με τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης δεν έχουν τη δυνατότητα, δεν τολμούν να μπουν μέσα για να ψωνίσουν.
Το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών ανακοίνωσε προχθές ότι το κόστος ζωής για μία τετραμελή οικογένεια ανήλθε το 2005 στα 2.515 ευρώ έναντι 2.105 ευρώ το 2004, μία αύξηση δηλαδή 410 ευρώ. Αν υπολογίσουμε ότι σε μία τετραμελή οικογένεια έχουμε δύο εργαζόμενους, με την εισοδηματική πολιτική που ανακοινώθηκε η αύξηση είναι 60 ευρώ, το ουσιαστικό έλλειμμα κάθε μήνα για μία τετραμελή οικογένεια είναι 350 ευρώ.
Τα περσινά φοροεισπρακτικά και κοινωνικά άδικα μέτρα που πήρατε, η αύξηση των έμμεσων φόρων, η αύξηση του Φ.Π.Α. και η άρνηση καταβολής του επιδόματος θέρμανσης επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα χαμηλά εισοδήματα και τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Οι επιπτώσεις από αυτές τις πολιτικές δεν σταματούν εκεί. Η αγορά πληρώνει αδρά αυτήν την πολιτική σας. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τειρεσία, η ασφυξία στην αγορά διογκώνεται. Το 2005 οι ακάλυπτες επιταγές έφθασαν τα 126.000 τεμάχια συνολικού ποσού 1.464.420.000 ευρώ. Έτσι, το 2005 έχουμε μία εκρηκτική αύξηση ακάλυπτων επιταγών κατά 42% σε σχέση με το 2004 και κατά 90% -παρακαλώ!- σε σχέση με το 2003. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ανυπαρξίας σχεδίου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, της ανυπαρξίας ενός σχεδίου συνολικά για την οικονομία και την κοινωνία. Γι’ αυτήν την πολιτική δεν μπορεί να καμαρώνει κανένας.
Ακούστε μερικά ακόμα νούμερα για την κρίση, στην οποία έχει οδηγηθεί η αγορά. Σύμφωνα με μελέτη της ICAP, που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο, οι πτωχεύσεις το 2005 σε σχέση με το 2004 αυξήθηκαν κατά 54,55%. Είναι ένα ζήτημα που βάζει επί τάπητος το θέμα της απλοποίησης των διαδικασιών του πτωχευτικού δικαίου. Δεν χρειάζεται πλέον -όπως φαίνεται- απλούστευση των διαδικασιών για ίδρυση επιχειρήσεων, γιατί δεν ιδρύονται, αλλά για την πτώχευση. Τα λουκέτα, ιδιαίτερα στις εμπορικές επιχειρήσεις, έχουν αυξηθεί κατά 350%. Οι νέες επιχειρήσεις, όπως είπα, μειώνονται κατακόρυφα.
Κατηγορούσατε τις προηγούμενες κυβερνήσεις και κυρίως τις τελευταίες με Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ότι τα νούμερα -τα οποία δεν μπορούσατε να αμφισβητήσετε- ευημερούσαν, αλλά ότι οι άνθρωποι δυστυχούσαν. Έτσι λέγατε.
Εγώ αναγνωρίζω ότι σήμερα έχετε αλλάξει τα πράγματα, αλλά τα έχετε αλλάξει δυστυχώς προς το χειρότερο. Τώρα δυστυχούν και οι αριθμοί. Και οι άνθρωποι πραγματικά δυστυχούν πολύ περισσότερο και από την υποτιθέμενη δυστυχία για την οποία εσείς κατηγορούσατε τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνηση επερωτάται για την έλλειψη συγκεκριμένου σχεδίου για τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για την ανυπαρξία ελληνικού χάρτη για τις μικρές επιχειρήσεις στα πλαίσια υλοποίησης του ευρωπαϊκού χάρτη που έχουμε συνυπογράψει. Για την αδιαφορία της στα πλαίσια των επιχειρήσεων για τις επιχειρήσεις της νησιωτικής Ελλάδας.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, θα χρησιμοποιήσω, αν μου επιτρέπετε, λίγο χρόνο από τη δευτερολογία μου.
Για τη μεγάλη καθυστέρηση έκδοσης των εκτελεστικών αποφάσεων, υπουργικών αποφάσεων, κοινών υπουργικών αποφάσεων, προεδρικών διαταγμάτων, για την εφαρμογή των νόμων, ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων, αναπτυξιακός νόμος κ.λπ. Για τη μονομερή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων. Για τον αποκλεισμό μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων από τα προγράμματα και το ΕΠ.ΑΝ. Για την αδυναμία εξασφάλισης των απαραίτητων πόρων για την έρευνα και την τεχνολογία.
Κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν τα έχει κάνει θάλασσα, μόνο στα θέματα εμπορικής ναυτιλίας. Φαίνεται ότι τα έχει μπερδέψει σε όλα τα ζητήματα της οικονομίας, της κοινωνίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. παράλληλα με τον έλεγχο και την κριτική που ασκεί, προβάλλει και τη δική του πρόταση, το δικό του σχέδιο για την ανταγωνιστικότητα, την κοινωνικά υπεύθυνη ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα. Ένα σχέδιο που ωθεί μπροστά, προς όφελος των επιχειρήσεων, προς όφελος των εργαζομένων και όλου του κοινωνικού συνόλου. Ένα σχέδιο που φαίνεται να κερδίζει καθημερινά την εμπιστοσύνη των μικρομεσαίων και όλων των πολιτών.
Όλα τα στοιχεία που προανέφερα, είναι στη διάθεσή σας. Είναι μελέτες δημοσιευμένες, νούμερα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Και είναι στη διάθεσή σας, κύριε Υπουργέ. Και σας δίνω κλείνοντας και ένα πρόσφατο στοιχείο που αφορά την αυθεντική γνώμη των επιχειρήσεων. Χθες το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι εκλογικές διαδικασίες του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου όπου για πολλά χρόνια είχε μεγάλη πλειοψηφία η παράταξή σας.
Δυστυχώς για σας, το 60% των εμπόρων που συμμετείχαν στις εκλογές -που αποτελούν το 60% των εγγεγραμμένων, οι υπόλοιποι έχουν βάλει λουκέτο- καταδίκασε την πολιτική σας, παρά το γεγονός ότι έχετε άξιους συνδικαλιστές που υπεράσπισαν με νύχια και με δόντια αυτήν την πολιτική. Είναι ένα μήνυμα το οποίο πρέπει να το δείτε, να αλλάξετε πολιτική και να δώσετε σημασία στα καθημερινά προβλήματα όχι μόνο των πολιτών, αλλά και των επιχειρήσεων. Αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να αξιοποιηθεί από σας, για να δείξετε, ότι έστω ενδιαφέρεστε, γι’ αυτήν την κακή πραγματικότητα που έχετε δημιουργήσει. Ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Το λόγο έχει ο συνάδελφος κ. Κεγκέρογλου, για να δευτερολογήσει.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΓΛΟΥ: Κύριοι Υπουργοί, οφείλω συμπερασματικά από τη μέχρι τώρα συζήτηση να επισημάνω ότι επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η Κυβέρνησή σας κατάφερε μέσα σε πολύ λίγο χρόνο να συσσωρεύσει πολλά και ποικίλα προβλήματα στον τόπο και στους πολίτες.
Η σημερινή συζήτηση καταδεικνύει ότι αυτό συμβαίνει και στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σας ξαναθυμίζω, μήπως έστω και τώρα προχωρήσετε στη στοιχειώδη αυτοκριτική που αφορά τις κορυφαίες επιλογές σας από την πρώτη μέρα με κυρίαρχη αυτής της αδιαφανούς απογραφής που αποδείχθηκε όχι μόνο καταστροφική για τη χώρα και το διεθνές κύρος της, για την οικονομία, αλλά καταστροφική για τον κάθε πολίτη, για την κάθε επιχείρηση, για το κάθε νοικοκυριό.
Τα προβλήματα τα βιώνουμε καθημερινά. Οι πολιτικές σας επιλογές σε σχέση με τα φοροεισπρακτικά μέτρα, η αύξηση των έμμεσων φόρων, η αύξηση του Φ.Π.Α., βρίσκουν έδαφος να υλοποιηθούν κατ’ εσάς, μόνο στους εργαζόμενους, στις μικρές επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες. Εκεί φορτώνετε τα βάρη της αδιέξοδης πολιτικής που επιλέξατε.
Πρέπει να επισημάνω ότι έχετε δημιουργήσει όλο αυτό το διάστημα ένα φανταστικό κόσμο μέσα στον οποίο ζείτε. Επαναλαμβάνετε συνεχώς, και εσείς και ο Πρωθυπουργός, τα ίδια και τα ίδια που έχουν γίνει, πρέπει να σας πω, για τους πολίτες, βαρετά.
Έχετε πιστέψει ότι αυτά τα οποία λέτε στα λόγια τα προωθείτε. Και επειδή πραγματικά πιστεύω ότι το έχετε πιστέψει, γι’ αυτό αλληλοσυγχαίρεστε. Δεν είναι αυτό υποκριτικό. Το έχετε πιστέψει. Έχετε πέσει θύματα της ίδιας της προπαγάνδας σας, μιας προπαγάνδας που έχει στόχο να ξεγελάσει τους πολίτες. Τελικά, όμως, πέσατε οι ίδιοι θύματα αυτής της πολιτικής σας.
Μας συγχωρείτε για τις επερωτήσεις τις οποίες κάνουμε και τις ερωτήσεις τις οποίες καταθέτουμε, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι, ξέρετε. Είμαστε υποχρεωμένοι να σας επαναφέρουμε στην πραγματικότητα, να σας ξεξυπνήσουμε. Δεν γίνεται. Αλλιώς πρέπει εμείς να απολογηθούμε στους πολίτες, που ρωτούν: «Μα, τι γίνεται με αυτήν την Κυβέρνηση;» Έχει πιστέψει ότι όλα τα προχωρεί. Έχει πιστέψει ότι βαδίζει σωστά, ενώ τα μηνύματα είναι διαφορετικά; Και σας ανέφερα τα μηνύματα που προέρχονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις και ιδιαίτερα από το χώρο των μικρομεσαίων. Οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι βιώνουν αυτήν την πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που είναι δυστυχώς πικρή γι’ αυτούς και που πρέπει επιτέλους να τη δείτε κατάματα. Πρέπει να δείτε ότι όλα αυτά τα οποία υποσχεθήκατε προεκλογικά, για να πάρετε την ψήφο των πολιτών, σήμερα δεν φαίνεται να σας αγγίζουν.
Τι αποδείχθηκε για τη σημερινή συζήτηση. Είχατε πραγματικά την ευκαιρία -γιατί σας δώσαμε όλα τα στοιχεία από χθες να είναι στη διάθεσή σας- να αποδείξετε ότι υπάρχει σχέδιο. Η βασική κριτική την οποία κάνουμε είναι ότι δεν υπάρχει σχέδιο, όχι σχέδιο μόνο για τη χώρα και την οικονομία συνολικά, αλλά και σχέδιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την ανταγωνιστικότητα, για όλα αυτά τα οποία συζητήσαμε σήμερα. Αντί να μας παρουσιάσετε αυτό το σχέδιο -πράγμα που πιστεύω ότι δεν οφείλεται σε έλλειψη ικανότητας, αλλά στο ότι δεν υπάρχει και δεν το πράξατε- προσπαθήσατε με λόγια να αντιπαλέψετε την κριτική μας.
Αναφερθήκατε στον ΙΟΒΕ. Στις 30 Νοεμβρίου δόθηκαν τα στοιχεία στη δημοσιότητα για τον Οκτώβριο και στις 12 Δεκεμβρίου καταθέσαμε την επερώτηση και έχουμε τα τελευταία στοιχεία. Σήμερα σας παρουσιάσαμε τα τελευταία στοιχεία της 14ης Φεβρουαρίου. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν συμφωνούν βέβαια τα νούμερα, δυστυχώς, με τις δικές σας προβλέψεις. Ε, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να τα διαστρεβλώσουμε, προκειμένου να σας αρέσουν. Σας είπα εξάλλου ότι σύμφωνα με εσάς οι αριθμοί ευημερούσαν επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. Εσείς καταφέρατε να δυστυχούν επί Νέας Δημοκρατίας και οι αριθμοί.
Επενδυτικό κλίμα. Αυτό το οποίο βλέπει ο επενδυτής, δηλαδή ότι χρειάζεται σπόνσορα για την επένδυση, δημιουργεί αρνητικό κλίμα. Δεν το καταλαβαίνετε;
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, λίγο χρόνο θέλω, για να ολοκληρώσω.
Αναπτυξιακός νόμος. Ξαναείπατε για τις εγκρίσεις. Το καταλάβαμε. Έχουν υποβληθεί χίλια σχέδια και έχουν δοθεί πεντακόσιες εγκρίσεις. Πόσες εκταμιεύσεις έχουν γίνει; Πόσα ευρώ έχουν εκταμιευθεί; Μπορείτε να μας πείτε; Δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ. Όλα τα χρήματα που εκταμιεύονται μέσα στο 2005 είναι από επενδύσεις που έγιναν επί ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το 2004 ψηφίστηκε ο αναπτυξιακός νόμος. Σας είπαμε τότε ότι θα αφήσετε τη χώρα χωρίς αναπτυξιακό νόμο για δύο χρόνια. Δεν μας ακούσατε. Συνεχίσατε.
Οι πτωχεύσεις. Το ότι είναι το 55% αυξημένες το 2005 σε σχέση με το 2004 είναι ένα νούμερο, το οποίο δεν μπορείτε να το διαψεύσετε. Κάτι πρέπει να κάνετε γι’ αυτό. Ακάλυπτες επιταγές: 90% αύξηση με το 2003. Νούμερα που έχουν δυστυχώς μία πικρή αντιστοίχηση στην πραγματικότητα.
Αν δεν έχει η οικογένεια εισόδημα που να μπορεί να κινηθεί η αγορά, αυτό έχει αλυσιδωτές αρνητικές αντιδράσεις. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται ούτε οικονομολόγος να είσαι ούτε τίποτα άλλο. Αν είσαι οικογενειάρχης, ξέρεις ότι, όταν δεν έχεις λεφτά, δεν θα πας να ψωνίσεις. Απλά πράγματα είναι αυτά.
Μειώσατε, λοιπόν, το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων. Είπατε στις επιχειρήσεις: «Θα σας μειώσω το συντελεστή φορολόγησης.». Σημαίνει ότι είναι κίνητρο για επενδύσεις; Ίσα-ίσα που είναι στα διανεμόμενα κέρδη. Και δεν είναι κίνητρο για επενδύσεις. Για κατανάλωση, ναι, μπορεί να είναι.
Εν πάση περιπτώσει, αφού είχατε την πρόνοια να μειώσετε το συντελεστή στα διανεμόμενα κέρδη, τι σας οδήγησε στο να αυξήσετε τις προκαταβολές για τις επιχειρήσεις; Είναι ή δεν είναι πιστοποίηση της αλλοπρόσαλλης πολιτικής που ακολουθείτε; Εμείς σας είπαμε ότι έχετε ταυτιστεί με συμφέροντα, που έχουν σχέση με τις κοινωνικές τάξεις. Φαίνεται, όμως, ότι σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Υπάρχει με συγκεκριμένες οικονομικές μονάδες και κατηγορίες ταύτιση της πολιτικής της Κυβέρνησης. Οφείλετε να αλλάξετε στάση, γιατί θα σας αλλάξουν οι πολίτες.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα