Skip links

Πρακτικά βουλής για ερώτηση που αφορά τη στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΘ΄
Τρίτη 15 Μαΐου 2007

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εισερχόμεθα στη συζήτηση των
Πρώτη είναι η με αριθμό 3564/25-1-2007 ερώτηση του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων με το απαραίτητο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.
«Τα περισσότερα Περιφερειακά Ιατρεία του Νομού Ηρακλείου λειτουργούν χωρίς το απαραίτητο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό, αφού σε ορισμένα μόνο απ’ αυτά έχει διατεθεί περιορισμένος αριθμός.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΥΠΕ Κρήτης έχει ζητήσει από το Υπουργείο την τροποποίηση του οργανισμού ώστε να προβλέπονται οι αντίστοιχες θέσεις και την άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού ώστε να λειτουργούν επαρκώς τα Περιφερειακά Ιατρεία του νομού Ηρακλείου.
Επειδή τα περιφερειακά ιατρεία του Νομού Ηρακλείου παίζουν σημαντικό ρόλο στην παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης
Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, προκειμένου να στελεχωθούν τα Περιφερειακά Ιατρεία με το απαραίτητο, για τη σωστή λειτουργία τους, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό;».

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κυρία Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, είναι γεγονός δεν προβλέπεται πουθενά ότι τα Περιφερειακά Ιατρεία θα έχουν νοσηλευτικό προσωπικό, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Αυτό που θα ήθελα να σχολιάσω είναι ότι τα Περιφερειακά Ιατρεία ανήκουν στα Κέντρα Υγείας ή σε νοσοκομειακούς σχηματισμούς και βεβαίως νοσηλευτικό προσωπικό, είτε νοσηλεύτρια είτε μαία, υπάρχει μόνο στα ιατρεία που χαρακτηρίζονται ως πολυδύναμα ιατρεία.
Όπως θα γνωρίζετε, στο Περιφερειακό Ιατρείο Πεζών που ανήκει στο Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου, στο Περιφερειακό Ιατρείο Θραψανού που ανήκει στο κέντρο Υγείας Καστελίου Πεδιάδος και στο περιφερειακό ιατρείο Βουβών στο Κέντρο Υγείας Καστελίου Πεδιάδος, σε αυτά ακριβώς τα Περιφερειακά Ιατρεία τα Καποδιστριακά και σε όλα τα ιατρεία που χαρακτηρίζονται πολυδύναμα υπάρχει και δεύτερος γιατρός και βεβαίως, όπως είπα, στα Πολυδύναμα Ιατρεία υπάρχει η δυνατότητα της στελέχωσης με νοσηλεύτρια ή μαία, ανάλογα με τις ανάγκες οι οποίες παρουσιάζονται.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (ΑΝΝΑ ΜΠΕΝΑΚΗ-ΨΑΡΟΥΔΑ): Ο κ. Κεγκέρογλου έχει το λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Υπουργέ, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. από την πρώτη τετραετία θεσμοθέτησε το εθνικό σύστημα υγείας και στα πλαίσιά του ίδρυσε και κατασκεύασε διακόσια δέκα κέντρα υγείας, αρκετά νομαρχιακά νοσοκομεία, όπως επίσης και τα σύγχρονα πανεπιστημιακά περιφερειακά νοσοκομεία. Η Κυβέρνησή σας ασφαλώς όφειλε να αξιοποιήσει αυτή την κληρονομιά και να προχωρήσει περαιτέρω στον εκσυγχρονισμό και στη στελέχωσή της.

Σήμερα έχει διαπιστωθεί ότι στην ύπαιθρο χρειάζεται η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας μέσα από τα περιφερειακά ιατρεία, είτε τα απλά είτε τα πολυδύναμα. Τα περισσότερα περιφερειακά ιατρεία του Νομού Ηρακλείου υπολειτουργούν γιατί όπως αναφέρατε και εσείς δεν έχουν την απαραίτητη στελέχωση σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό και κυρίως σε ιατρικό εξοπλισμό. Υπάρχουν έδρες δεκαεννιά καποδιστριακών δήμων από τους είκοσι έξι που έχει ο Νομός που έχουν μεγάλο πληθυσμό, ακόμη και δέκα χιλιάδες κατοίκους, όπως είναι το Τυμπάκι που δεν έχει το απαραίτητα στελεχωμένο πολυδύναμο ιατρείο. Θα πρέπει σε αυτές τις δεκαεννέα έδρες που δεν διαθέτουν κέντρο υγείας –οι υπόλοιπες έξι διαθέτουν- να ιδρυθούν και να στελεχωθούν πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία με τον απαραίτητο εξοπλισμό και με το απαραίτητο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.
Επίσης, υπάρχουν και οι τουριστικές περιοχές όπως είναι των Γουβών, της Χερσονήσου και των Μαλλίων – οι περισσότεροι από το Ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει να τις έχουν επισκεφθεί- όπου δεν υπάρχει κέντρο υγείας. Είναι αδιανόητο με τις εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες να μη διαθέτει η περιοχή αυτή κέντρο υγείας. Το ίδιο και για την περιοχή του Γαζίου που είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικιστικά από όλες τις περιοχές της Κρήτης. Είχε 64% αύξηση πληθυσμού στην τελευταία απογραφή.
Θα πρέπει να δούμε ακόμη και το θέμα των αστικών κέντρων υγείας. Εξαγγέλθηκε από τον προηγούμενο Υπουργό η ίδρυσή τους. Δεν βλέπω να προχωρά το θέμα. Είμαστε ήδη στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησης σας και σε λίγο καιρό θα κληθείτε, στην ώρα όπως λέει ο Πρωθυπουργός, να κάνετε τον απολογισμό σας. Και θα πρέπει κάτι να έχετε να πείτε και γι’ αυτά τα θέματα.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε συνάδελφε, δεν αμφισβητεί κανείς ότι τα χρόνια που πέρασαν έγιναν και τα νοσοκομεία που είπατε και ότι επί Γεννηματά έγινε η χωροθέτηση διακοσίων τριάντα κέντρων υγείας. Εμείς δεν κάνουμε σχόλιο πάνω σ’ αυτό. Εμείς κοιτάμε ακριβώς πώς αντιμετωπίζεται το θέμα και με τα επιστημονικά μας δεδομένα και με την τεκμηρίωση την οποία έχουμε ώστε αυτοί οι σχηματισμοί να είναι αποδοτικοί.
Σε κάποια σημεία που μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, οι ανάγκες της δυναμικής αυτής ανάπτυξης που υπάρχουν στο νησί αποτελούν προτεραιότητα για τη δημιουργία πολυδύναμων ιατρείων, όπου εκεί πραγματικά ο πολίτης βρίσκει τις υπηρεσίες που θέλει για να διακομιστεί μετά εκεί που χρειάζεται, δηλαδή σε νοσοκομειακούς σχηματισμούς. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν κάποιες σκέψεις για μερικές περιοχές, όπως τα Μάλια.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα