Skip links

Πρακτικά βουλής για εκπόνηση μελέτης για την αναδιάρθρωση των αμπελώνων του Νομού Ηρακλείου

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ’ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΞΘ΄
Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2006

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Εισερχόμαστε στη συζήτηση των αναφορών και ερωτήσεων δευτέρου κύκλου.
Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμόν 3909/25-10-2005 ερώτηση του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Βασιλείου Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την χρηματοδότηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, για την εκπόνηση μελέτης για την αναδιάρθρωση των αμπελώνων του Νομού.
Το περιεχόμενο της ερώτησης του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Με απόφασή του ο Νομάρχης Ηρακλείου συγκρότησε Επιστημονική Επιτροπή,
για την εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης για την αναδιάρθρωση των Αμπελώνων του νομού Ηρακλείου.
Με προηγούμενες ερωτήσεις, σας έχω θίξει το θέμα για την αναγκαιότητα της αναδιάρθρωσης της αμπελουργίας στο νομό Ηρακλείου και την ανάγκη εφαρμογής προγράμματος παραγωγής υγιούς και πιστοποιημένου υλικού, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες των αμπελοκαλλιεργητών του νομού Ηρακλείου.
Επειδή η συγκρότηση της ανωτέρω Επιστημονικής Επιτροπής και τα συμπεράσματα αυτής, θα συμβάλλουν στην σωστά δομημένη αναδιάρθρωση της αμπελουργίας.
Ερωτάστε κ. Υπουργέ:
Αν προτίθεστε να χρηματοδοτήσετε την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου με τις απαραίτητες πιστώσεις προκειμένου η ανωτέρω Επιτροπή να ολοκληρώσει το έργο της;».
Ο Υφυπουργός κ. Κοντός έχει το λόγο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, ο κ. Κεγκέρογλου ρωτά αν εμείς θα χρηματοδοτήσουμε σαν Υπουργείο μία Επιτροπή η οποία έχει συσταθεί για να μελετήσει τις δυνατότητες αναδιάρθρωσης αμπελώνων στο νομό Ηρακλείου. Κατ’ αρχάς πρέπει να πούμε ότι όσον αφορά το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης με βάση τον κανονισμό 1493, ο οποίος αφορά οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου έχουν αναδιαρθρωθεί στο νομό Ηρακλείου 9.626 στρέμματα. Επίσης πρέπει να πούμε ότι υπάρχει και δεύτερο πρόγραμμα που αφορά την εκρίζωση και επαναφύτευση αμπελώνων σουλτανίνας και κορινθιακής για την καταπολέμηση της φυλλοξήρας. Στο πρόγραμμα αυτό παρατηρείται μία απροθυμία συμμετοχής των παραγωγών στο νομό Ηρακλείου τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν αναδιαρθρωθεί μόνο 140 στρέμματα.
Όσον αφορά νέες φυτεύσεις πρέπει να πούμε ότι από την κατανομή 10.980 στρεμμάτων νέων φυτεύσεων οινοποιήσιμων ποικιλιών προς τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς όλης της χώρας στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου κατανεμήθηκαν βάσει σχετικής υπουργικής απόφασης συνολικά 850 στρέμματα. Εξ αυτών φυτεύτηκαν 520 και επεστράφησαν στο αποθεματικό 331 στρέμματα.
Όσον αφορά την τακτοποίηση των φυτεμένων αμπελουργικών εκτάσεων σύμφωνα με σχετική διυπουργική απόφαση περί τακτοποίησης των φυτεμένων αμπελουργικών εκτάσεων οινοποιήσιμων ποικιλιών, ολοκληρώθηκε η τακτοποίηση των 2.493 στρεμμάτων στο νομό Ηρακλείου.
Όσον αφορά την χορήγηση δικαιωμάτων φύτευσης από το αποθεματικό πρέπει να πούμε ότι έχουν υποβληθεί από 65 παραγωγούς αιτήσεις για χορήγηση δικαιωμάτων φύτευσης αμπελώνων για συνολική έκταση 1.170 στρεμμάτων και έχουν κατανεμηθεί 500 στρέμματα.
Πρέπει να πούμε, επίσης, ότι εκτός όλων αυτών, έχουμε προκηρύξει δεκατρείς μελέτες για αναδιάρθρωση καλλιεργειών, μία για κάθε περιφέρεια της χώρας.
Σ’ αυτά τα πλαίσια, λοιπόν, στην Περιφέρεια Κρήτης, η μελέτη η οποία θα εκπονηθεί, θα αφορά και αναδιαρθρώσεις αμπελώνων. Θα πρέπει, λοιπόν, εφόσον το επιθυμεί η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, να υποβάλει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να δούμε στα πλαίσια αυτής της μελέτης μήπως υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης της προσπάθειας που γίνεται από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση για την αναδιάρθρωση των αμπελώνων του Νομού Ηρακλείου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Ορίστε, κύριε Κεγκέρογλου, έχετε το λόγο.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.
Κύριε Υπουργέ, γνωρίζω πολύ καλά το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των αμπελώνων, μια και είχα την τιμή να είμαι υπεύθυνος για τη σύνταξή του ως Αντινομάρχης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου. Είναι ένα πρόγραμμα που θα έλεγα ότι πήγε καλά και μπορεί να πάει ακόμα καλύτερα.
Όμως, στην ερώτησή μου αναφέρομαι κυρίως στο θέμα της σουλτανίνας. Γνωρίζετε πολύ καλά το πρόβλημα που έχουμε με την αμπελουργία στο νομό, το πρόβλημα που έχουμε κυρίως με τη σουλτανίνα και τις αλυσιδωτές αντιδράσεις στα οινικά προϊόντα, επειδή δεν αντιμετωπίζουμε καίρια ορισμένα προβλήματα που παρουσιάζονται.
Σημαντικό θέμα έχει τεθεί τα τελευταία χρόνια για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών. Με βάση το πρόγραμμα το οποίο είπατε για την αντιμετώπιση της φυλλοξήρας, δεν μπορεί να γίνει αυτή η αναδιάρθρωση και γι’ αυτό νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να μελετηθεί το θέμα από την αρχή.
Ο κύριος Νομάρχης έχει συστήσει μία επιτροπή, όπως πολύ σωστά είπατε, η οποία θα μελετήσει αυτό το θέμα της αναδιάρθρωσης και θα διασφαλίσει τη διαδικασία που έχει να κάνει με το πολλαπλασιαστικό υλικό, το οποίο πρέπει να είναι υγιές και πιστοποιημένο. Όμως, το Υπουργείο, στα πλαίσια εφαρμογής της ΚΑΠ, έχει την ευθύνη για τις δεκατρείς μελέτες.
Θα ήθελα, λοιπόν, να υπάρξει κατ’ αρχήν ένας συντονισμός των δύο φορέων, του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης, ούτως ώστε αυτό το οποίο θα βγει ως αποτέλεσμα της μελέτης από τη μια μεριά να ενισχυθεί οικονομικά από το Υπουργείο -μια και δεν υπάρχει η δυνατότητα από τη μεριά της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης- και από την άλλη τα αποτελέσματα να είναι συμβατά με αυτά τα οποία προωθούνται σήμερα σε σχέση με την ανάπτυξη του αμπελοοινικού τομέα.
Αυτό είναι το σημαντικότερο θέμα και πιστεύω ότι θα πρέπει πραγματικά ή να ενταχθεί στα πλαίσια της μελέτης της περιφέρειας η χρηματοδότηση αυτής της μελέτης -σαφώς σε μία συνεννόηση με τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση- ή να υπάρξει μία χωριστή χρηματοδότηση και συνάντηση όμως, ούτως ώστε το αντικείμενο να είναι συμβατό με αυτά τα οποία θέλουμε να προωθήσουμε, για να ξεφύγουμε από το πρόβλημα το οποίο υπάρχει.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Εάν θέλετε, κύριε Υπουργέ -ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε- για να ενημερωθούν οι αμπελουργοί, να μας πείτε εάν έχουμε κάποια εξέλιξη για την πορεία αναθεώρησης του κανονισμού οπωροκηπευτικών, γιατί πραγματικά οι αγρότες που βρίσκονται σε ανασφάλεια και σε απόγνωση λόγω των προβλημάτων του τομέα αμπελουργίας, αναμένουν αυτήν την αναθεώρηση του κανονισμού, ούτως ώστε να διασφαλιστεί το εισόδημα από τη στρεμματική ενίσχυση για τα επόμενα χρόνια, όπως έγινε και μέσω της ΚΑΠ για τα υπόλοιπα προϊόντα.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστώ, κύριε Κεγκέρογλου.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, όπως σας είπα, θα εξετάσουμε εάν μπορούμε -και σε αυτό συμφωνούμε- στα πλαίσια των μελετών αναδιάρθρωσης των ποικιλιών που γίνονται σε κάθε μία από τις περιφέρειες της χώρας, να εντάξουμε και την προσπάθεια που γίνεται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, έτσι ώστε να έχουμε πλέον μία σαφή κατεύθυνση για την αναδιάρθρωση του αμπελοοινικού τομέα στο συγκεκριμένο νομό.
Βάλατε, όμως, ένα πολύ σημαντικό γενικότερο θέμα της αναδιάρθρωσης της ΚΟΑ του αμπελοοινικού τομέα και των οπωροκηπευτικών. Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι με πολύ μεγάλη προσοχή αντιμετωπίζουμε αυτό το θέμα. Γνωρίζετε -διότι το έχουμε συζητήσει ξανά- ότι έχουν γίνει επανειλημμένως συσκέψεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να καταλήξουμε στην εθνική στρατηγική για ένα μείζον θέμα, τον ελληνικό αμπελοοινικό τομέα.
Πρέπει να κάνω γνωστό και πρέπει να πληροφορηθούν οι Έλληνες αμπελουργοί ότι όσον αφορά την αποσύνδεση, υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικές θέσεις από πλευράς Ελλήνων αμπελουργών. Κάτω στην Κρήτη μιλούν για ολική αποσύνδεση και πιέζουν έτσι ώστε η δική μας θέση να κατευθυνθεί προς την ολική αποσύνδεση, στην Πελοπόννησο όμως αντίθετα μιλούν για σύνδεση, διότι έτσι πιστεύουν ότι θα διασφαλιστεί η παραγωγή.
Μελετούμε, λοιπόν και τις δύο θέσεις και τις δύο απόψεις -η κάθε μία έχει τα συν και τα πλην- έτσι ώστε να καταλήξουμε στην πλέον προσφορότερη για τη χώρα λύση. Πάντως πολύ έγκαιρα θα κάνουμε γνωστή την απόφασή μας, η διαβούλευση, όπως σας είπα, συνεχίζεται και θέλω να κάνω γνωστό ότι με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα αντιμετωπίζουμε αυτό το μείζον θέμα για την ελληνική αμπελουργία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Σωτήρης Χατζηγάκης): Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα