ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ Α) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΙΟΥΦΑ, Β) ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ κ. ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ, Γ) ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ κ. ΠΑΝΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ
Η κυβέρνηση, έχει ολοκληρώσει ένα κύκλο διαβουλεύσεων με τους άμεσα ενδιαφερόμενους φορείς (βιομηχάνους – εισαγωγείς – εξαγωγείς) για το νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, που θέλει να προωθήσει, χωρίς να παρουσιάσει γραπτώς τις θέσεις της.
Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και σύμφωνα πάντα με αυτά που έχουν προφορικά εκφραστεί, η μεσοσταθμική αύξηση των τιμών των φαρμάκων, αναμένεται να κυμανθεί από 5,5% στην καλύτερη περίπτωση, αν βρεθεί ένα σενάριο που θα συνθέτει όσα έχουν συζητηθεί, έως και περισσότερο από 11% σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί.
Παράλληλα και με το επιχείρημα ότι πρέπει να στηριχθεί η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία, η οποία παράγει φθηνά φάρμακα, ώστε να συνεχίσει την παραγωγή τους και να μην υποκατασταθούν από ακριβότερα εισαγόμενα, σχεδιάζονται δραστικές αυξήσεις των εγχώριων φαρμάκων, που θα κυμαίνονται από 70% έως 100%.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ο μεγάλος χαμένος θα είναι ο καταναλωτής, ο μισθωτός, ο συνταξιούχος, που θα κληθεί να καταβάλει υπέρογκες αυξήσεις στα φάρμακα σε μια περίοδο που οι αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις είναι πενιχρές και σε καμία περίπτωση δεν υπερβαίνουν το ύψος του πληθωρισμού. Επιπρόσθετα, μεγάλο μέρος από τις ενδεχόμενες αυξήσεις των τιμών των φαρμάκων θα επιβαρύνει τον ήδη βεβαρημένο οικονομικό προϋπολογισμό των ασφαλιστικών ταμείων.
Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
• Ποια είναι πολιτική της κυβέρνησης για τις τιμές των φαρμάκων, ώστε να προστατευθεί ο ασθενής καταναλωτής, να στηριχθεί η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία και να μην κινδυνεύσει η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων;
ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΠΕΡΓΙΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΕΛΑΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ