Skip links

Περιφερειακή αυτοτέλεια

Το θεσμικό πλαίσιο όπως ισχύει μέχρι σήμερα για τον 1ο και 2ο βαθμό Αυτοδιοίκησης, που είναι στην ολότητά του επεξεργασία και έργο ΠΑ.ΣΟ.Κ., έχει συμβάλλει τα μέγιστα
 
– στην πορεία ανάπτυξης της χώρας μας,
– στην ενίσχυση της αποκέντρωσης,
– στην αναβάθμιση του ρόλου των τοπικών κοινωνιών.

Σήμερα, που ζούμε σ’ ένα νέο περιβάλλον και μια εποχή με μεγάλες και ταχύτατες αλλαγές σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο, απαιτείται μια βαθιά τομή στο διοικητικό και αναπτυξιακό σύστημα της χώρας.
Απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με ολική αποκέντρωση και σαφώς προσδιορισμένους ρόλους, αρμοδιότητες και πόρους για
– το κράτος και την κεντρική Κυβέρνηση,
– τον 1ο βαθμό Αυτοδιοίκησης, τους Δήμους και
– τον 2ο βαθμό, την Περιφέρεια.

Η κεντρική Κυβέρνηση και το κράτος για να γίνει επιτελικό, εξωστρεφές και αποτελεσματικό πρέπει να γίνει λιγότερο ….. (λιγότεροι οργανισμοί, Υπουργείου, Βουλευτές)
Να περιοριστεί στην ευθύνη για την παραγωγή των κεντρικών πολιτικών για τη χώρα και ταυτόχρονα στη διασφάλιση των προϋποθέσεων για την παραγωγή και ανακατανομή του πλούτου, για ανάπτυξη παντού και ευημερία για όλους.
Να αναπτύξει εξωστρέφεια,
Να μετέχει,
Να παρεμβαίνει και
Να διασφαλίζει το ρόλο που πρέπει να έχουμε στα κέντρα λήψης των αποφάσεων στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Οι τοπικές κοινωνίες μέσα από την αποφασιστική ενίσχυση των Δήμων, πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη του συνόλου των τοπικών υποθέσεων.
Η αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση, που αποτελεί πλέον αναγκαιότητα.

Η περιφερειακή ανάπτυξη προϋποθέτει:
– περιφερειακή αυτοτέλεια πόρων
– περιφερειακούς προϋπολογισμούς και
– ενιαίο συλλογικό σχεδιασμό

Η τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση μέσα από την ολική μεταφορά εξουσιών πρέπει να αναλάβει τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες για τη βιώσιμη τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη και τις βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια.
Θεμέλιος λίθος αυτού του εγχειρήματος η ανακατανομή των πόρων κεντρικής διοίκησης και αυτοδιοίκησης, μέσα από ένα νέο φορολογικό σύστημα.
Ο ομφάλιος λώρος, φορολογούμενου δημότη- Υπουργείου Οικονομικών – και έξω από τα Υπουργικά Γραφεία Δήμαρχοι και Νομάρχες που επαιτούν, πρέπει να κοπεί.
Τα Υπουργεία πρέπει να πάψουν να παίζουν το ρόλο του μεσίτη, ανάμεσα στον φορολογούμενο δημότη και το Δήμο, ανάμεσα στον φορολογούμενο πολίτη και την Περιφέρεια.
Οι αναγκαίοι πόροι πρέπει να πηγαίνουν απευθείας στην Αυτοδιοίκηση.
Μόνο έτσι το κάθε ευρώ που δίνει ο φορολογούμενος πολίτης πρέπει να αξιοποιείται αποτελεσματικά και να επιστρέφει σ’ αυτόν και τον τόπο του.
Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να βελτιώσει θεαματικά την αποτελεσματικότητα του δημόσιου και της αυτοδιοίκησης, με αξιοποίηση όλων των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων του τόπου.
Το αποφασιστικά λιγότερο κράτος, η ενίσχυση των δήμων και η συγκρότηση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με τον πολίτη στο επίκεντρο, συμμέτοχο και πρωταγωνιστή, μέσα από μια νέα συλλογικότητα και θεσμούς συμμετοχικής δημοκρατίας, θα ωθήσει στην κατάργηση των κλειστών και συγκεντρωτικών συστημάτων διακυβέρνησης, στην κατοχύρωση της δημόσιας λογοδοσίας του ελέγχου και της διαφάνειας.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα