Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Κεγκέρογλου, προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την οποία επισημαίνει τον κίνδυνο τον οποίο διατρέχει η λειτουργία των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας.
Στην ερώτηση του ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρει ότι παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε λάβει τόσο από τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Σταθάκη, όσο και από την Αν. Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Φωτίου, για την απρόσκοπτη λειτουργία των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας, αυτό όχι μόνο δεν συμβαίνει αλλά κινδυνεύει η λειτουργία τους και η απασχόληση 1.112 νέων επιστημόνων-εργαζομένων, καθώς καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί.
Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:
Κύριε Υπουργέ,
Κατά τη συζήτηση δύο Ερωτήσεων στη Βουλή, με τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Σταθάκη και την Αν. Υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Φωτίου, έλαβα τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία των Κοινωνικών Δομών Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας.
Όπως φαίνεται όμως και παρά τις συνεχόμενες προσπάθειες, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η λειτουργία των Δομών και η απασχόληση 1.112 νέων επιστημόνων-εργαζομένων.
Όπως είναι γνωστό σε 66 δήμους της χώρας, έχουν ιδρυθεί μέχρι σήμερα 256 κοινωνικές δομές. Στην εθνική αυτή προσπάθεια συμμετέχουν 47 Εταιρικά Κοινωνικά Σχήματα, 66 Δήμοι, 51 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, 10 νομικά πρόσωπα ΟΤΑ, 16 φορείς του Δημοσίου Τομέα και 23 φορείς του ιδιωτικού τομέα.
Από το Νοέμβριο του 2012 ως το Μάιο του 2014 (18 πρώτοι μήνες του έργου) πέρασαν από τα Γραφεία Διαμεσολάβησης 45.000 άτομα τα οποία είχαν άμεση πληροφόρηση και παραπέμφθηκαν σε κάποια άλλη Δομή (μοναδικές εγγραφές). Οι ωφελούμενοι αυτοί μαζί με τα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους και όσους ενημερώθηκαν για τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι Κοινωνικές Δομές κατά της φτώχειας ξεπερνούν στο διάστημα αυτό τα 118.000 άτομα, ενώ 1.112 νέοι επιστήμονες-εργαζόμενοι στελεχώνουν τις δομές σε όλη την Ελλάδα.
Η διάρκεια χρηματοδότησης των δομών αυτών, έληξε, ενώ κατόπιν της με αριθμ. πρωτ: 4.32683/οικ.6.5712/27-11-2014 Πρόσκλησης της ΓΓ Κοινοτικών και Άλλων πόρων, για την υποβολή προτάσεων, η πλειοψηφία των φορέων αιτήθηκαν και εγκρίθηκε η παράταση της χρηματοδότησης έως 30.06.2015, ενώ για κάποιες άλλες η ημερομηνία λήξης της εκλεξιμότητας των δαπανών παρατάθηκε έως 31-12-2015.
Με την λήξη χρηματοδότησης των δομών αυτών, την 30.06.2015, οι δομές θα είναι οικονομικά μη βιώσιμες, με αποτέλεσμα το κλείσιμό τους, τη διακοπή των παρεχόμενων υπηρεσιών και την μη συνέχιση της εργασίας εκατοντάδων νέων επιστημόνων.
Επίσης με δεδομένο το γεγονός των αδειών που πρέπει να δοθούν στο προσωπικό στις περισσότερες δομές, όπως αυτές πχ του Δήμου μας, αυτές θα αναγκαστούν να σταματήσουν τη λειτουργία τους τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Επειδή το θέμα της παράτασης της λειτουργία του δικτύου κοινωνικών δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο καμπής καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και
επειδή αυτό έχει ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει η λειτουργία των Δομών και η απασχόληση 1.112 νέων επιστημόνων-εργαζομένων.
Ερωτάστε κ. Υπουργέ
1. Θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη έγκαιρη λήψη μέτρων για τη συνέχιση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας;
2. Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η ανάληψη της ευθύνης λειτουργίας των κοινωνικών δομών άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας από τις Δημοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις που έχουν σχετικό καταστατικό σκοπό;