Skip links

Ο τουρισμός είναι κρίσιμος τομέας για την ανάπτυξη

Η περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα μπορεί να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ύφεσης και τη δημιουργία νέων βιώσιμων θέσεων εργασίας.

Με ερώτηση του προς τον αρμόδιους Υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Υγείας, Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Εξωτερικών, ο γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου επισημαίνει τα πολλαπλά οφέλη του Τουρισμού για την Ελλάδα και προτάσσει τις εναλλακτικές μορφές του, θρησκευτικός και ιατρικός τουρισμός.

Ο κ. Κεγκέρογλου τονίζει ότι ελλείπει ένα  ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τον τουρισμό και μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την οργάνωση, βελτίωση και ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και την απλούστευση των διαδικασιών για την πραγματοποίηση επενδύσεων στον τουρισμό και ζητά απαντήσεις για τον γενικότερο κυβερνητικό σχεδιασμό (αναπτυξιακά κίνητρα και μέτρα).

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Ο τουρισμός αποτελεί την σημαντικότερη οικονομική δραστηριότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο τουρισμός για την ελληνική οικονομία αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης και εισροής εσόδων.

Με βάση τα στοιχεία, τα τελευταία τριάντα χρόνια ο παγκόσμιος τουρισμός αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από το παγκόσμιο ΑΕΠ, ενώ προβλέπεται ότι το 2020 οι αφίξεις παγκοσμίως θα ξεπεράσουν τα 1,7 δις, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης το 4,3%. Στην Ευρώπη, οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τα 717 εκατομμύρια. Οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν ότι ο τουρισμός εξακολουθεί  να αναπτύσσεται, παρά τις όποιες βραχυχρόνιες διακυμάνσεις που παρουσιάζει, πιο γρήγορα μάλιστα από την παγκόσμια οικονομία.

Αναπτύσσοντας τον τουρισμό, η Ελλάδα μπορεί να ‘χτυπήσει΄ την ύφεση, να ωθήσει την ανάπτυξη και κυρίως να δημιουργήσει νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας, που τόσο έχομε ανάγκη.

Απαραίτητη όμως προϋπόθεση, για να στηριχθεί και να ενισχυθεί η ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού, είναι η οριστική αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών που σχετίζονται με το πολυδαίδαλο ισχύον νομικό καθεστώς αδειοδότησης και λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, με την αναγκαία άρση των περιορισμών στην έκδοση visa από χώρες εκτός Ε.Ε (σχετική η υπ.αριθμ 1829/10-12-15 ερώτηση μου) και με την υποχρεωτική αναθεώρηση της υφιστάμενης τουριστικής νομοθεσίας στις σύγχρονες ανάγκες του τουριστικού προϊόντος.

Δυστυχώς, ελλείπει ένα  ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τον τουρισμό και μία ολοκληρωμένη στρατηγική για την οργάνωση, βελτίωση και ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος και την απλούστευση των διαδικασιών για την πραγματοποίηση επενδύσεων στον τουρισμό.

Επιπλέον, αδιαμφισβήτητα, τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται ραγδαία οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού και ιδιαίτερα ο θρησκευτικός και ο ιατρικός τουρισμός.

Στις περισσότερες χώρες του εξωτερικού υπάρχουν ταξιδιωτικά γραφεία, τα οποία ειδικεύονται σε κρουαζιέρες θρησκευτικών προορισμών με ικανοποιητική ζήτηση, η οποία αυξάνεται και χρόνο με το χρόνο. Η Ελλάδα διαθέτει πάρα πολλά αξιόλογα ιστορικά εκκλησιαστικά μνημεία, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες. Μάλιστα, υπάρχει οργάνωση της Ιεράς συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος που προωθεί αυτές τις προσπάθειες και συγκεκριμένα το Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού).  

Επίσης, ο αναδυόμενος ιατρικός τουρισμός θα αναπτυχθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια, σε χώρες όμως που έχουν τις κατάλληλες υποδομές. Σ’ αυτή τη κατεύθυνση και η ψήφιση του νόμου 4179/13 από την προηγούμενη Κυβέρνηση, που δημιουργεί το πλαίσιο για την ανάπτυξη του Ιατρικού τουρισμού.

Επειδή ο κλάδος κατέγραψε αξιοσημείωτη αντοχή ακόμα και μέσα στην κρίση και

επειδή είναι ασφαλές να πούμε ότι ο τουρισμός είναι και θα είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης μας

Ερωτάστε κ. κ. Υπουργοί,

1. Ποιος ο γενικότερος κυβερνητικός σχεδιασμός(αναπτυξιακά κίνητρα και μέτρα) για τον τουρισμό, ενόψει μάλιστα και της τουριστικής περιόδου;

2. Ποια τα συγκεκριμένα μέτρα συνεργασίας με το Συνοδευτικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων (Θρησκευτικού Τουρισμού) προκειμένου να προωθηθεί ο θρησκευτικός τουρισμός;

3. Υπάρχει συνεργασία με τα άλλα δόγματα της Εκκλησίας που υφίστανται στην Ελλάδα (π.χ Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία) για την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού σε όλο τον χριστιανικό κόσμο;

4. Γιατί δεν έχει εκδοθεί ακόμη η Κ.Υ.Α. που θα ρυθμίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις του ιατρικού τουρισμού κατ’ απαίτηση της παρ. 1 του άρθρου 26 του ν.4276/2014, που αντικατέστησε τον ν.4179/2013;Αντιλαμβάνεστε τις επιπτώσεις αυτής της καθυστέρησης;

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα