Skip links

Ο Μεγάλος Εμπαιγμός

Από το 2004 που ελήφθησαν οι τελικές αποφάσεις στην Ε.Ε. για τη νέα ΚΑΠ το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε επισημάνει την ανάγκη για συγκεκριμένο σχεδιασμό, προκειμένου η χώρα μας να είναι έτοιμη να καταβάλλει στους δικαιούχους παραγωγούς ολόκληρη την ενιαία ενίσχυση χωρίς καθυστερήσεις.
Η Κυβέρνηση “σπατάλησε” δύο και πλέον χρόνια, χωρίς να ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες. Θυμίζω ότι μόνο μέχρι να αποφασίσει για το ποσοστό αποδέσμευσης χάθηκαν είκοσι μήνες.
Στη συνέχεια, διαπιστώθηκε η αδυναμία του Υπουργείου λόγω της πλήρους έλλειψης προετοιμασίας, για τον υπολογισμό των δικαιωμάτων. Αναπόφευκτο αποτέλεσμα υπήρξε η σωρεία λαθών που έφεραν τους παραγωγούς σε απόγνωση, η ταλαιπωρία με την διαδικασία υποβολής ενστάσεων και η σημαντική  οικονομική τους επιβάρυνση για λάθη για τα οποία δεν έφεραν ευθύνη και που θα έπρεπε να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός.
Δεν προβλέφθηκε αποτελεσματική αδιάβλητη διαδικασία για πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο έλεγχο των ενστάσεων, γεγονός που εκτός από την νομική του διάσταση γεννά και αμφιβολίες σχετικά με την διαφάνεια των τελικών αποφάσεων, αφού εκκρεμεί ακόμα η εξέταση 30.000 και πλέον ενστάσεων.
Η Κυβέρνηση επέλεξε να φορτώσει στις συνεταιριστικές οργανώσεις τις διαδικασίες και την ευθύνη και στους παραγωγούς το κόστος υλοποίησης της νέας ΚΑΠ. Δεν κατάφερε να συντονίσει τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τους άλλους συναρμόδιους φορείς με αποτέλεσμα σήμερα να επικαλείται ότι δεν είναι δυνατή η καταβολή σε όλους και ολόκληρης της ενιαίας ενίσχυσης. Όπως είχα καταγγείλει, κατά τη συζήτηση στη Βουλή στις 24 Οκτωβρίου 2006 του ν/σ “Ρυθμίσεις θεμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων”, για κομματικούς λόγους αποστέρησε τον ΟΠΕΚΕΠΕ και ιδιαίτερα το παράρτημα Κρήτης από τους έμπειρους υπαλλήλους που είχαν αποσπαστεί εκεί, με αποτέλεσμα να μείνουν πίσω όλες οι διαδικασίες.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ενώ είχε δεσμευτεί ότι θα τηρήσει την κανονική διαδικασία πληρωμής, που προβλέπουν οι κανονισμοί για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, αξιοποίησε την εξαίρεση προκειμένου να δώσει το 50% της ενιαίας ενίσχυσης χωρίς να διευκρινίζει πότε θα δοθεί το υπόλοιπο, αφήνοντας μάλιστα χωρίς καθόλου πληρωμή σημαντικό αριθμό παραγωγών, που για το νομό Ηρακλείου ξεπερνούν τις 20.000.
Οι αιτιάσεις του Υπουργείου για λάθη στο μητρώο δεν βαρύνουν τις συνεταιριστικές οργανώσεις, ούτε την προηγούμενη Κυβέρνηση και πολύ περισσότερο ούτε τους αγρότες, αλλά την ίδια την Κυβέρνηση της Ν.Δ. που 2,5 χρόνια τώρα δεν εξέτασε τις ενστάσεις που είχαν υποβληθεί στο μητρώο, ώστε να επιλύσει τα όποια προβλήματα υπήρχαν και δε σχεδίασε την αποτελεσματική εφαρμογή της ΚΑΠ.
Η Κυβέρνηση, με τις αποσπασματικές ενέργειές της είναι αποκλειστικά υπεύθυνη γι’ αυτή την κατάσταση και οφείλει να καταβάλει σ’ όλους τους παραγωγούς το σύνολο της ενιαίας ενίσχυσης που δικαιούνται (τα χρήματα έχουν δοθεί από την Ε.Ε.) και εφ’ όσον από τους ελέγχους προκύψει οτιδήποτε για τον οποιοδήποτε, να ζητήσει την επιστροφή τους με τη διαδικασία των "αχρεωστίτως καταβληθέντα", η οποία έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν.  

Η παρακράτηση των χρημάτων των αγροτών και πιθανή χρησιμοποίησή τους για άλλους σκοπούς βρίσκει αντίθετο όλο τον αγροτικό κόσμο της χώρας, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση, που καταδικάζει αυτή την κυβερνητική επιλογή.

                                                                                       Βασίλης Κεγκέρογλου
Βουλευτής  ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ηρακλείου

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα