Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει για τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια αλλά και αυτά τα οποία εξυπηρετούνται «δια της βίας» ή μέσω εξαναγκαστικής πληρωμής λόγω εκχώρησης μισθού, σύνταξης κλπ (λ.χ. όσα έχουν ληφθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων) αλλά προφανώς αυτό καταλήγει εις βάρος της διαβίωσης του δανειολήπτη και της οικογένειας του.
Επιπλέον, ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στη Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία καταδεικνύει το πρόβλημα, ζητώντας από το αρμόδιο Υπουργό τη βελτίωση του κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών προκειμένου να δίνονται βιώσιμες ρυθμίσεις από τις τράπεζες και να προστατευθεί η κατοικία των δανειοληπτών.
Ο Βουλευτής, αναφέρθηκε στην εύθραυστη, όπως τη χαρακτήρισε, ρύθμιση των δανείων με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, αφού μεγάλο ποσοστό από αυτά “κοκκινίζουν” αμέσως μόλις ρυθμιστούν. Σημείωσε επίσης πως, η μέχρι σήμερα πρακτική των τραπεζών, η οποία δεν είναι άλλη από την μείωση της δόσης και μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος, επανέρχεται σε αρκετά υψηλά επίπεδα, έχει ως αποτέλεσμα να μην υφίσταται ουσιαστική επιμήκυνση ή ακόμα και όταν αυτή γίνεται, κατ’ ουσία εισπράττονται οι υψηλοί τόκοι υπερημερίας, χωρίς να εκπίπτει το αρχικό κεφάλαιο του δανείου και τόνισε την ανάγκη να εξεταστεί και η πρόταση του κ. Σάλλα.
Ο Υπουργός από την πλευρά του, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ειδική γραμματεία διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, η οποία όπως είπε πρόκειται να αναπτύξει δομές πληροφόρησης σε όλη την επικράτεια ενώ όπως είπε το ισχύον πλαίσιο είναι πλήρες και δεν χρειάζεται βελτίωση.
Ο κ. Κεγκέρογλου, στη δευτερολογία του ξεκίνησε λέγοντας πως αν ήταν έτσι τα πράγματα δεν θα αυξανόταν τα κόκκινα δάνεια, πράγμα που δείχνει και η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας ενώ ζήτησε την υιοθέτηση των προτάσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για:Αντικειμενικό προσδιορισμό της μηνιαίας δόσης βάσει μαθηματικού τύπου
- Μακροχρόνιες βιώσιμες ρυθμίσεις
- Πάγωμα μέρους του δανείου, με κριτήριο την εμπορική αξία του ακινήτου
- Aφαίρεση τόκων υπερημερίας από την ημέρα που κατέστη μη εξυπηρετούμενο το δάνειο
- Επιβράβευση συνεπούς δανειολήπτη.
Ο Υπουργός στη δευτερολογία του είπε πως αυτές πρέπει να υιοθετηθούν από τις τράπεζες, υποστηρίζοντας πως τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, λύνουν το πρόβλημα.