Skip links

Ούτε η Παιδεία δεν εξαιρέθηκε από την κυβερνητική προχειρότητα.

Πρώτο μέλημα της πολιτείας, όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, θα πρέπει να είναι η προστασία της υγείας και της ζωής των πολιτών αλλά και η αντιμετώπιση  των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, για την επιβίωση τους. Για να καταστεί εφικτό αυτό χρειάζεται σχέδιο στήριξης και διατήρησης σε ένα ελάχιστο επίπεδο θεσμικής, οικονομικής και κοινωνικής λειτουργίας χωρίς να επιδεινωθούν δυσανάλογα οι υγειονομικοί  δείκτες, χωρίς δηλαδή να «γονατίσουν» τα συστήματα υγείας και θρηνήσουμε εκατόμβες θυμάτων.

Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά στα κυβερνητικά λάθη και τις αστοχίες, την μη αξιοποίηση της εμπειρίας από την α΄φάση, τον εφησυχασμό, το ασχεδίαστο άνοιγμα του τουρισμού, ιδιαίτερα από τα βόρεια σύνορα που οδήγησε στην έξαρση που βίωσε η βόρεια Ελλάδα, τις συγκοινωνίες με συνωστισμό. Ούτε στην ανάλωση των πόρων χωρίς να στηρίζονται όλες οι επαγγελματικές ομάδες, οι μικρές επιχειρήσεις, οι αγρότες και οι εργαζόμενοι και κυρίως οι πλέον αδύναμοι συμπολίτες μας. Δεν θα αναλύσω την εγκληματική αμέλεια πραγματικής στήριξης του ΕΣΥ και ιδιαίτερα του ανθρώπινου δυναμικού που έχει σηκώσει όλο το βάρος.
Στις γραμμές αυτές θα προσπαθήσω να αποτυπώσω κάποιες σκέψεις για την εκπαίδευση και το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, που μπορεί να μην είναι αναγκαία για την σημερινή επιβίωση των πολιτών αλλά αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωση της χώρας και για ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία. Είναι πασιφανές ότι η εκπαίδευση δεν εξαιρέθηκε από τις  λογικές επικοινωνιακής διαχείρισης, τις πολιτικές  «βλέποντας και κάνοντας» και τις πρακτικές«ράβε – ξήλωνε». 
Η έλλειψη προετοιμασίας, η ανευθυνότητα και η προχειρότητα χαρακτήρισαν την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας από την έναρξη του πρώτου κύματος έως και  σήμερα.
Ξεκινώντας από το «μπάχαλο» της εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευσης που προκάλεσε την αγανάκτηση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών, φτάσαμε στην βαρύγδουπη ανακοίνωση του πρώην Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Πέτσα, την Πρωτοχρονιά, ότι θα ανοίξουν οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων στις 11 του Γενάρη. Βέβαια στη συνέχεια αυτό άλλαξε και ανακοινώθηκε ότι θα ανοίξει μόνο η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση που όμως και αυτό τέθηκε, στις 7 Γενάρη, υπό αίρεση τόσο από τον κ. Κικίλια όσο και από την κ. Πελώνη. Την ίδια ώρα οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται δημόσια απολύτως διχασμένοι για το θέμα.
Τελικά η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θα ανοίξει στις 11 Γενάρη.
Θα ανοίξει για να ξανακλείσει,διότι δεν έχουν ληφθεί τα αναγκαία μέτρα που θα έπρεπε να ληφθούν από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια. Τα σχολεία για να μείνουν ανοικτά και ασφαλή θέλουν μέτρα και πολιτική ουσίας και όχι επικοινωνίας.Τα παγουρίνο και οι XXL μάσκες δεν  τα κρατούν ανοικτά ούτε φυσικά ασφαλή.
Η Υπουργός  Παιδείας έχασε την χρονική ευκαιρία της ενδιάμεσης καλοκαιρινής και εναρκτήριας περιόδου για την προετοιμασία του Εκπαιδευτικού Συστήματος και  το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων .
Δεν υλοποίησε τίποτε από όσα έγκαιρα της πρότεινε το Κίνημα Αλλαγής
Όχι μόνο δεν εξασφάλισε τμήματα των 15 παιδιά, ύστερα από συνεργασία με τους δήμους για εύρεση  περισσότερων  αιθουσών,αλλά αντίθετα νομοθέτησε την αύξηση  του  αριθμού  των μαθητών στις τάξεις
Δεν «μοίρασε» τους μαθητές σε περισσότερα τμήματα  ακόμη και σε σχολεία που υπήρχαν διαθέσιμες αίθουσες διότι δεν διόρισε και συνεπώς δε διέθετε  επιπλέον Εκπαιδευτικούς .
Δεν προετοίμασε εναλλακτικά ωρολόγια και αναλυτικά προγράμματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των  κρίσιμων διαστημάτων έξαρσης της πανδημίας.
Δεν αναδιάταξε και δε  μείωσε ουσιαστικά την  ύλη.
Δεν πρόκρινε την εφαρμογή της εκ περιτροπής διδασκαλίας με επικουρική χρήση  της εξ αποστάσεως διδασκαλίας για τα κρίσιμα διαστήματα  έξαρσης της πανδημίας
Δε σχεδίασε  προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, πριν την έναρξη των μαθημάτων, στη χρήση των Η/Υ για τη διεξαγωγή μαθημάτων εξ αποστάσεως και τη δημιουργία διδακτικών σεναρίων. «Τρέχοντας», μέσα στις γιορτές, ανακοίνωσε κάποια ταχύρρυθμα σεμινάρια αμφιβόλου ποιότητας με ασφυκτική προθεσμία υποβολής αιτήσεων. 
Δεν ενίσχυσε ουσιαστικά τις τεχνικές υποδομές των σχολείων .
Δεν εξασφάλισε όλες τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών.Δεν διασφάλισε έγκαιρα τον τακτικό έλεγχο με όλα τα αναγκαία και υποχρεωτικά τεστ εκπαιδευτικών και μαθητών. Μόλις στις 7 Γενάρη «τρέχει» να καλύψει τηνπαράλειψη καλώντας τους εκπαιδευτικούς να δηλώσουν, μέσω της ιστοσελίδας edu.testing.gov.gr, συμμετοχή ώστε να υποβληθούν σε τεστ.
Οι αντιφάσεις, οι καθυστερήσεις, η αδράνεια και η προχειρότητα της Κυβέρνησης  κλονίζουν την εμπιστοσύνη και αυξάνουν την ανασφάλεια των πολιτών.
Η Κυβέρνηση έχει έλλειψη στρατηγικής.Ειδικά στην Εκπαίδευση αυτό είναι οφθαλμοφανές.  Θα πρέπει να πάψει να παίζει με την αγωνία μαθητών και γονιών.
Η επαναλειτουργία  των σχολείων είναι σημαντικό.Οι μαθητές μας βρίσκονται εκτός του φυσικού, σχολικού τους χώρου εδώ και πολύ καιρό  και αυτό έχει επιπτώσεις στη ζωή τους αλλά και συνολικά στην κοινωνία. Επαναλειτουργία όμως χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων προϋποθέσεων και τη λήψη μέτρων θα οδηγήσει, με μαθηματική ακρίβεια,  σε νέα αναστολή λειτουργίας και ενδεχομένως να εγκυμονεί το κίνδυνο  έξαρσης της επιδημίας.
Με όσα αναφέρω παραπάνω φαίνεται ότι τα πράγματα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά και ιδιαίτερα αν η κυβέρνηση ακολουθούσε τη βασική λογική για ένα ασφαλές άνοιγμα δραστηριοτήτων ανά περιοχή με εκτίμηση του πραγματικού ιικού φορτίου ανά πόλη και Περιφερειακή Ενότητα μετά από μαζικά τεστ.
Παρόλα αυτά, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς θα πράξουν το καθήκον τους για ακόμη μία φορά και το Κίνημα Αλλαγής θα σταθεί αρωγός στον αγώνα τους ασκώντας υπεύθυνη και αξιόπιστη αντιπολίτευση.
*Δημοσιεύθηκε στις 09/01/2021 στην εφημερίδα ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ & στις 10/01/2021 στην ισοτσελίδα THESOCIALIST

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα