Skip links

Ομιλία του Β. Κεγκέρογλου στην επίκαιρη ερώτηση για το κλείσιμο των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών

Ομιλία του Βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου στις 16/03/2009 στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης 628/10.3.2009 προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας και Οικονομικών, σχετικά με τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, την καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους σε όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα κ.λπ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Η επίκαιρη ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Οι εργαζόμενοι στα Κοινωνικά Προγράμματα στους δήμους της Κρήτης αποφάσισαν ομόφωνα να προχωρήσουν σε τριήμερο κινητοποιήσεων που έχει προαναγγελθεί για τα μέσα Μαρτίου σε κοινή δράση με τους συναδέλφους τους πανελλαδικά, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζουν τον αποκλεισμό δημόσιων κτιρίων.
Οι εργαζόμενοι σ’ όλα τα Κοινωνικά Προγράμματα, πέρα από την αβεβαιότητα των εργασιακών τους σχέσεων, έχουν να αντιμετωπίζουν συνεχώς την πολύμηνη καθυστέρηση στις πληρωμές των δεδουλευμένων τους, ενώ 35 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) έχουν ήδη κλείσει οριστικά για παιδιά και εργαζόμενους από τον περασμένο Νοέμβριο.
Επειδή η υποχρηματοδότηση των Κοινωτικών Προγραμμάτων οδηγεί σε ανασφάλεια τους εργαζόμενους σ’ αυτά, αλλά και τους ωφελούμενους πολίτες που απαιτούν τη συνέχισή τους με καλύτερες προϋποθέσεις
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
– Αν προτίθενται να δημιουργήσουν μόνιμες δομές κοινωνικών υπηρεσιών στην αυτοδιοίκηση, με σταθερή δημόσια χρηματοδότηση;
– Αν προτίθενται να καταβάλουν άμεσα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους σ’ όλα τα Κοινοτικά Προγράμματα;»
Ο Υφυπουργός κ. Αθανάσιος Νάκος έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Θέλω αρχικά να κάνω την παρατήρηση ότι αυτά είναι προγράμματα τα οποία χειρίζεται το Υπουργείο Απασχόλησης και καλό θα ήταν η ερώτηση να απευθύνεται στο Υπουργείο Απασχόλησης. Παρόλα αυτά είναι γνωστό, κύριοι συνάδελφοι, ότι τα επιχειρησιακά αυτά προγράμματα στο πλαίσιο του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης βγήκαν τον Ιούλιο του 2005. Η προηγούμενη κυβέρνηση, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τα είχε αφήσει στην τύχη τους, μια που ουδεμία πρόνοια είχε ληφθεί για τη συνέχισή τους. Αντίθετα, είχαν υποχρεωθεί οι δήμοι, οι δήμαρχοι, να υπογράψουν και να αναλάβουν την υποχρέωση να συνεχίσουν με δικά τους χρήματα τις δομές αυτές μετά το πέρας των προγραμμάτων και τη χρηματοδότηση από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Ήταν φυσικό οι δήμαρχοι να μην μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν και να επιμείνουν στη χρηματοδότηση αυτών των προγραμμάτων, μία που το κόστος σε σημερινά χρήματα, το ετήσιο αυτών των προγραμμάτων είναι περίπου 90 εκατομμύρια ευρώ.
Η Κυβέρνησή μας αμέσως επιμήκυνε τη ζωή των προγραμμάτων από το 2005 ως το 2007, τον Ιούλιο και μάλιστα με μία δεύτερη παράταση και μετά από πολύ κόπο κατάφερε να επιμηκύνει τη ζωή τους μέχρι τον Ιούνιο του 2008.
Από 1η Αυγούστου 2009 ενεργοποιήθηκε η ένταξη των προγραμμάτων αυτών υπό διαφορετική όμως μορφή στο ΕΣΠΑ, στο Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και από τότε πλέον είναι ενταγμένα κατά ποσοστό τους –και θα πω τι σημαίνει αυτό- στο Τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ή στο ΕΣΠΑ.
Προκειμένου να ενταχθούν βεβαίως αυτά τα προγράμματα, υπήρξε η διαδικασία που επεβλήθη από τη λογική του ΕΣΠΑ. Έγιναν για με τις φροντίδες των παιδιών οι προσκλήσεις ενδιαφέροντος μια που το βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι δεν χρηματοδοτούνται πλέον οι δομές αλλά οι ωφελούμενοι και στην προκειμένη περίπτωση είναι οι εργαζόμενες μητέρες, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα αυτές οι δομές και αναμένεται η πληρωμή τους, η οποία πράγματι καθυστερεί, διότι ως συμβάσεις έπρεπε να περάσουν τη διαδικασία ακόμα και του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την έγκριση των συμβάσεων. Αυτό όσον αφορά τις φροντίδες για τα παιδιά.
Έγκαιρα από ό,τι μας έχει γνωρίσει το Υπουργείο Απασχόλησης είναι έτοιμες οι προκηρύξεις για τη χρονιά 2009-2010 και πρόκειται εντός των ημερών να επαναπροκηρυχθούν αυτές οι δομές.
Όσον αφορά τις φροντίδες των ηλικιωμένων αυτές βρίσκονται στο στάδιο της πρόσκλησης ενδιαφέροντος από τις διευθύνσεις τις αντίστοιχες των περιφερειών, προκειμένου να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον και να ενταχθούν οι δομές που υπάρχουν από τους ενδιαφερόμενους για να τις χρησιμοποιήσουν. Μέχρι την ένταξή τους πληρώνεται από εθνικούς πόρους, από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι και τα έξοδα των δομών μέχρι το τέλος της χρονιάς που μας πέρασε και εντός του Απριλίου, πριν από το Πάσχα, υπάρχει διαβεβαίωση από το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα πληρωθεί το επόμενο τρίμηνο καθώς και το δώρο του Πάσχα.
Βεβαίως, υπάρχουν αυτή η αρρυθμία, όπως θα μπορούσε κανείς να πει, και η καθυστέρηση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, πολλοί δήμοι, παίρνοντας αυτά που θα σας πω τώρα, έχουν προκαταβάλει, ανοίγοντας με αυτόν τον τρόπο μία πίστωση υπέρ των εργαζομένων, μια που τα χρήματα είναι διασφαλισμένα και καταβάλλονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφορά του κόστους των κοινωνικών δομών από τα χρήματα τα οποία εισρέουν σε αυτές από το ΕΣΠΑ, η Κυβέρνηση αποφάσισε την ενίσχυση των δήμων με το ποσό των 140.000.000 ευρώ για τη διετία 2009-2010. Η πρώτη δόση, μάλιστα, των 65.000.000 ευρώ καταβάλλεται στα ενισχυμένα δωδεκατημόρια, τα οποία θα υπάρξουν, λόγω της αύξησης κατ’ αυτό το ποσό των κεντρικών αυτοτελών πόρων.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υπουργού)
Τελειώνω αμέσως.
Σύμφωνα, λοιπόν, με διάταξη η οποία ολοκληρώνεται μεθαύριο, την Τετάρτη, εδώ στη Βουλή, το 10% των κεντρικών αυτοτελών πόρων, ύψους 265.000.000 ευρώ, κατανέμεται στους δήμους. Από τα 265.000.000 ευρώ τα 65.000.000 ευρώ αφορούν ενίσχυση των δήμων, για να καλύψουν τη διαφορά του πραγματικού κόστους από τις εισροές που υπάρχουν από το ΕΣΠΑ.
Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαΐτσης Αποστολάτος): Σας ευχαριστούμε.
Το λόγο έχει ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στο Νομό Ηρακλείου κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου για δύο λεπτά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, η Τοπική Αυτοδιοίκηση υλοποίησε πράγματι με επιτυχία τα προγράμματα που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Εσείς, όμως, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντί να δημιουργήσετε μόνιμες δομές, αντί να διασφαλίσετε σταθερή χρηματοδότηση, αποφασίσατε ουσιαστικά τη συρρίκνωση των προγραμμάτων. Το σύστημα που επιλέξατε από φέτος απέτυχε ή μάλλον πέτυχε. Όμως, τι πέτυχε; Να αποδομήσει τις δομές κοινωνικής φροντίδας.
Πρώτα απ’ όλα, τα προγράμματα που λειτουργούν φέτος είναι λιγότερα.
Δεύτερον, οι ωφελούμενοι που συμμετέχουν στα προγράμματα είναι πολύ λιγότεροι απ’ ό,τι ήταν με το προηγούμενο σύστημα. Θα αναφέρω ενδεικτικά για το Ηράκλειο, για τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ, ενώ με το προηγούμενο πρόγραμμα είχαμε επτακόσιες οκτώ ωφελούμενες οικογένεις, με το καινούργιο πρόγραμμα, όπως εσείς το δομήσατε, έχουμε μόνο τετρακόσιες δέκα οκτώ. Θα το καταθέσω.
Τρίτο και σημαντικότερο. Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να είναι απλήρωτοι για επτά μήνες, παρά τα όσα μας είπατε περί των προθέσεων, των αποφάσεων και των νομοθετικών ρυθμίσεων που θα γίνουν. Τα προγράμματα έχουν αρχίσει από το Σεπτέμβρη, είναι Μάρτης και οι δήμοι δεν έχουν πάρει ούτε 1 ευρώ. Και ξέρετε γιατί; Ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας ακόμη δεν έχει υπογράψει τις συμβάσεις με τους αντίστοιχους δήμους και τις αντίστοιχες δομές. Πώς, λοιπόν, να λειτουργήσει το πρόγραμμα;
Αναγκάζονται οι δήμοι να πάρουν δάνεια, για να καλύψουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Όμως, το ίδιο συμβαίνει και με το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», στο οποίο αναφερθήκατε, τα ΚΗΦΗ και την κοινωνική μέριμνα. Οι περιφερειακές υπηρεσίες, που είναι οι τελικοί δικαιούχοι, ακόμα δεν έχουν πιστοποιηθεί. Πώς θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα; Η προκήρυξη έχει βγει από το Σεπτέμβριο και όχι τώρα, όπως μας είπατε. Επομένως, υπάρχει το πρόβλημα ολιγωρίας, έλλειψης ενδιαφέροντος.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε.
Πέραν αυτών, το Υπουργείο Οικονομικών πράγματι υποσχέθηκε τον ενδέκατο μήνα -εξέδωσε και σχετική απόφαση- ότι θα πληρώσει όλα τα δεδουλευμένα από το Σεπτέμβριο μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να καλύψει αυτό το διάστημα. Μέχρι σήμερα, κύριε Υπουργέ –και απευθύνεται η ερώτηση και προς το Υπουργείο Οικονομικών- δεν έχει έρθει ούτε 1 ευρώ στους δήμους και στα κοινωνικά προγράμματα. Οι εργαζόμενοι με το δίκιο τους είναι στο δρόμο, κατεβαίνουν ξανά στους δρόμους, για να αντιμετωπίσουν αυτήν την κατάσταση. Επειδή και εσείς συνυπογράφετε τις κοινές υπουργικές αποφάσεις ως Υπουργείο -οπωσδήποτε όμως το Υπουργείο Οικονομικών είναι το πιο αρμόδιο, καθώς διαχειρίζεται και το ΕΣΠΑ- οφείλετε άμεσα ως Κυβέρνηση να δώσετε λύση. Δεν είναι δυνατόν εργαζόμενοι, υποτίθεται, σε πρόσωπα δημοσίου δικαίου να είναι απλήρωτοι επτά μήνες. Εάν είχαν πάει στην Επιθεώρηση Εργασίας, τι θα έπρεπε να έχει γίνει; Είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά;
(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή).
Μας είπατε για τους ΚΑΠ, για τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Πράγματι η ρύθμιση ψηφίζεται αύριο, όμως αυτά μας έχετε πει ότι είναι για το τέλος παρεπιδημούντων.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ολοκληρώστε, κύριε συνάδελφε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Τελικά γιατί είναι; Για τα κοινωνικά προγράμματα ή για να αντικαταστήσετε το τέλος παρεπιδημούντων; Δεν μπορεί τα ίδια χρήματα να είναι για να καλύψουν δύο μεγάλες απώλειες χρηματοδοτήσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής).

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε, κύριε Κεγκέρογλου.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο για δύο λεπτά.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΑΚΟΣ (Υφυπουργός Εσωτερικών): Εγώ δεν θέλησα να δώσω το πολιτικό στίγμα το οποίο έδωσε ο κύριος συνάδελφος, θεωρώντας ότι είναι μια υπόθεση στην οποία δεν έχει κανένα δικαίωμα να ομιλεί τουλάχιστον η πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ., γιατί αυτή δημιούργησε αυτή τη σύγχυση η οποία υπάρχει.
Όσον αφορά τον Κανονισμό για την ένταξη αυτών των προγραμμάτων στο ΕΣΠΑ, όπως γνωρίζουν όλοι, είναι Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης -δεν είναι Κανονισμός ο οποίος δομήθηκε από την ελληνική Κυβέρνηση- και προσπαθούμε να εφαρμόσουμε αυτόν τον Κανονισμό.
Εάν θέλετε, κύριε συνάδελφε, να χωρίσετε ποια είναι για τη μείωση του τέλους των παρεπιδημούντων, ποια είναι για τις κοινωνικές δομές, αυτό μπορείτε να το κάνετε και μόνος σας. Εκείνο το οποίο σας λέω μόνο είναι ότι από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους φέτος οι δήμοι θα πάρουν 265.000.000 ευρώ περισσότερα, από δε τα τέλη κυκλοφορίας που μεταβιβάστηκαν προκειμένου να καλύψουν μεταφερθείσες αρμοδιότητες από την κεντρική εξουσία στους δήμους και τις οποίες το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ουδέποτε είχε αναγνωρίσει ως μεταφερθείσες αρμοδιότητες ύψους 473.000.000 ευρώ μεταβιβάστηκε, όπως είπα προηγουμένως, το επιπλέον 40% των τελών κυκλοφορίας.
Άρα μέσα στα 473.000.000 ευρώ και στα 265.000.000 ευρώ χωράει και το ένα και το άλλο και άλλες αρμοδιότητες, όπως της Δημοτικής Αστυνομίας, όπως τα αθλητικά κέντρα και όλα αυτά τα οποία θεώρησε η δική μας Κυβέρνηση ως μεταφερθείσες αρμοδιότητες.
Τέλος, όπως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, υπάρχει η αυτοδιοίκηση και το αυτοδιοικούμενο της αυτοδιοίκησης. Να το πω πιο απλά. Οι δικές μας παραινέσεις, οι δικές μας προτάσεις, οι δικές μας πιέσεις είναι προς την κατεύθυνση να δημιουργηθούν μόνιμες κοινωνικές δομές στους δήμους, μιας που αυτή η Κυβέρνηση πιστεύει ότι οι κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχουν οι δήμοι, είναι πιθανόν οι σημαντικότερες, πέρα από τις παραδοσιακές υπηρεσίες που παρέχουν οι δήμοι προς τους πολίτες, γι’ αυτό και ενισχύουμε με τον τρόπο που είδατε.
Εμείς δεν αφήνουμε στην τύχη τα προγράμματα και δεν λέμε «δεν πειράζει. Τι να κάνουμε;». Αντίθετα βασανιζόμαστε να προχωρήσουν τα προγράμματα, να εξασφαλίσουμε τη συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και καταθέτονται σε μια οικονομικά δύσκολη περίοδο Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι και ενισχύσεις από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου αυτές οι δομές να συνεχίσουν απρόσκοπτα.
Και τελειώνω με τούτο: Εμείς θα επιμείνουμε τώρα που μεταβιβάστηκε και το 40% των τελών κυκλοφορίας, ώστε μετά τη λήξη των προγραμμάτων αυτών και την ενίσχυσή τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι δήμοι να αποκτήσουν μόνιμες δομές κοινωνικών υπηρεσιών, γιατί έτσι πιστεύουμε ότι εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βαϊτσης Αποστολάτος): Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Υπουργό.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα