Skip links

Ομιλία για νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορά την ίδρυση Εφετείου στο Ηράκλειο

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΒ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄
ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΒΟΥΛΗΣ
ΘΕΡΟΥΣ 2008
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Θ΄
Τρίτη 22 Ιουλίου 2008

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Σούρλας): Κύριοι συνάδελφοι, επανερχόμαστε τώρα στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου: «Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και άλλες διατάξεις».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Κύριε Υπουργέ, ευχαριστώ για τη διευκρίνιση ότι πρόκειται για τροποποίηση-προσθήκη και όχι για τροπολογία.
Το λόγο έχει ο κύριος Κεγκέρογλου.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο θεσμός του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων αναμφισβήτητα αποτελεί μία κατάκτηση και κανείς δεν έχει αντίρρηση γι’ αυτό. Συνέβαλε αποφασιστικά στην ανεξαρτησία, στη δημοκρατική λειτουργία της δικαιοσύνης αλλά και στην ορθή απονομή της.
Ποια είναι όμως πραγματικά η κυβερνητική πρόθεση και ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία με την εισαγωγή αυτής της τροπολογίας; Ασφαλώς και δεν ενδιαφέρεται για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης όταν κάθε άλλη προσπάθειά της έχει σαν στόχο τη χειραγώγησή της. Η κυβερνητική προσπάθεια εξυπηρετεί τον κεντρικό στόχο, την επιλογή της Κυβέρνησης να συγκαλύψει όσα σκάνδαλα την αφορούν ή τουλάχιστον να μεταθέσει την αποκάλυψή τους.
Η δικαιοσύνη σήμερα βάλλεται πραγματικά. Τραυματίζεται. Αλλά αυτό αφορά την κυβερνητική πρακτική και τις κυβερνητικές επιλογές. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν κατήγγειλε την δικαιοσύνη ούτε την υποσκάπτει. Κατήγγειλε όμως ευθέως την κυβερνητική προσπάθεια για την χειραγώγησή της δικαιοσύνης και όποιους ελάχιστους από το χώρο της δικαιοσύνης αποδεχτούν να παίξουν το ρόλο που τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση.
Η τροπολογία σας και ο τρόπος νομοθέτησης είναι τουλάχιστον ύποπτος, κύριε Υπουργέ. Δεν φέρατε την τροπολογία από την αρχή στην Επιτροπή για να μην ακουστεί η καθολική αντίδραση των εκπροσώπων όλων των ενώσεων των δικαστικών λειτουργών. Την ώρα που πήρατε το λόγο όμως απόψε, περίπου στις 8:15 -γιατί έβλεπα στην τηλεόραση- σας κατήγγειλαν όλοι οι πρόεδροι των ενώσεων από όλα τα κανάλια της χώρας. Και αυτό είναι η πιο μεγάλη απόδειξη για την ποιότητα που έχει η συγκεκριμένη παρέμβασή σας. Ποιες είναι οι πραγματικές σκοπιμότητες;
Επιλέξατε να φέρετε αυτή την τροπολογία δυο μόλις μήνες πριν την διαδικασία εκλογής για να καταργήσετε ένα επιτυχημένο θεσμό. Κύριε Πρόεδρε, την επιτυχία του θεσμού την είχε ομολογήσει και ο προκάτοχός σας. Αλλά έμμεσα την ομολογείτε και εσείς ο ίδιος.
Αν ίσχυαν όλα αυτά που λέτε στην εισηγητική έκθεση, αν πραγματικά πιστεύατε αυτά που λέτε εδώ γιατί δεν προχωρήσατε στην κατάργηση της εκλογής και των άλλων δυο μελών του τριμελούς συμβουλίου διεύθυνσης του δικαστηρίου; Εγώ προσωπικά την ευθεία τοποθέτηση θα την δεχόμουνα. Δεν θα συμφωνούσα αλλά θα την εκτιμούσα. Το ερμαφρόδιτο όμως της παρέμβασης δηλώνει από την μια μεριά την επιλογή σας να χειραγωγήσετε την δικαιοσύνη μέσω των προέδρων και ταυτόχρονα υποδηλώνει την ενοχή σας για την κατάργηση του αυτοδιοίκητου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ας σημειώσουμε ότι η παρέμβαση της κατάργησης του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων έρχεται παράλληλα με την απόφαση για την κατάργηση της επιτροπής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος. Έρχεται παράλληλα με την εκπαραθύρωση του κυρίου Ζορμπά. Πότε έγινε αυτό; Πότε κατατέθηκε η τροπολογία στο άλλο νομοσχέδιο; Μόλις ο κ. Ζορμπάς είχε ζητήσει το άνοιγμα λογαριασμών που θα οδηγούσαν ενδεχομένως στην αποκάλυψη εμπλοκής συγκεκριμένων προσώπων σε σχέση με το σκάνδαλο της Siemens.
Όλα αυτά δεν είναι τυχαία ασφαλώς. Ούτε εμείς αλλά πολύ περισσότερο ο λαός δεν τρώει κουτόχορτο. Πέστε ευθέως ότι θέλετε να έχετε ένα ελεγχόμενο σύστημα για να μην σας ξεφύγει τίποτα σε σχέση με τον σχεδιασμό σας. Αυτό θα ήταν πραγματικά πιο τίμιο απέναντι στους πολίτες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έρχομαι τώρα στο θέμα της ίδρυσης εφετείου με έδρα το Ηράκλειο. Τα στοιχεία που συνηγορούν στην ίδρυση του είναι συντριπτικά και έγιναν αποδεκτά από όλες τις επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί διαχρονικά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης ανεξάρτητα από Κυβέρνηση και ανεξάρτητα από Υπουργό που την συγκρότησε. Και ιδιαίτερα από την τελευταία επιτροπή για την χωροθέτηση δικαστηρίων παντός βαθμού σε όλη τη χώρα.
Ταυτόχρονα εκφράζονται απόλυτα με το ερώτημα που υπέβαλλε ο κ. Υπουργός στον Άρειο Πάγο προκειμένου να γνωμοδοτήσει, αλλά κυρίως μ’ αυτή καθ’ αυτή την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και ιδιαίτερα όταν είναι με το συντριπτικό νούμερο 49 θετικές γνώμες έναντι 7 αρνητικών.
Κύριε Υπουργέ, το ζήτημα της ίδρυσης του Εφετείου στο Ηράκλειο δεν είναι συντεχνιακό αλλά ούτε και τοπικιστικό ζήτημα. Αφορά την απρόσκοπτη απονομή της δικαιοσύνης στο νησί, αφορά την εξυπηρέτηση του πολίτη, αφορά τα ατομικά δικαιώματα. Πλέον έχει γίνει συνείδηση σε όλους στην Κρήτη ανεξάρτητα από νομούς ότι δεν πρόκειται ούτε για μεταφορά της έδρας του εφετείου που λειτουργεί στα Χανιά αλλά ούτε για μεταβατική έδρα στο Ηράκλειο που θα υπονοούσε ή θα μπορούσε να υπονοεί κατάργηση της κύριας έδρας.
Κύριε Υπουργέ, δεν υφίσταται εμφύλιος πόλεμος στην Κρήτη, όπως κάποιοι παρουσιάζουν. Διαφορετικές απόψεις, ναι, υπάρχουν. Προσπάθεια κάποιων να οξύνουν τις δευτερεύουσες αντιθέσεις, προκειμένου να παίξουν το παιχνίδι αυτών που δεν επιθυμούν την πρόοδο της Κρήτης, ναι, υπάρχει και τέτοια προσπάθεια. Όμως, δεν υπάρχει εμφύλιος.
Γι’ αυτό καταγγείλαμε τις εμπρηστικές πράξεις, αλλά ταυτόχρονα και τις εμπρηστικές και υβριστικές δηλώσεις συναδέλφου εδώ στο Κοινοβούλιο. Ήταν απαράδεκτες οι δηλώσεις, γιατί αντί να απευθυνθεί η ερώτηση προς τον Υπουργό και να ζητήσει από τον Υπουργό την ίδρυση του Εφετείου, δυστυχώς έκανε ερώτηση προς τους συναδέλφους Βουλευτές. Νομίζω ότι αυτό…
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Ποιος είναι αυτός; Όνομα δεν έχει; Έτσι, μας παίρνει όλους η μπάλα.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Έχετε δίκιο, κύριε Νικηφοράκη. Αφορά τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α…
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Έτσι μπράβο.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: … ο οποίος μίλησε για γελοίους Κρητικούς, για γελοίους Βουλευτές.
Αυτά τα απαράδεκτα ας τελειώσουν εδώ, γιατί έτσι συνηγόρησε στην άποψη του Υπουργού ότι υφίσταται εμφύλιος. Δεν υφίσταται κανένας εμφύλιος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Κρήτη έχει πολλές δυνατότητες για να μπει σε μια νέα τροχιά αειφόρου ανάπτυξης, που θα την απογειώσει οικονομικά και κοινωνικά. Τις ίδιες, όμως, πιθανότητες έχει να εγκλωβιστεί σε μια διαδικασία υπανάπτυξης εάν δεν πρυτανεύσει ο συγκρητισμός και ο στόχος της παγκρήτιας ανάπτυξης.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή).

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Παρακαλώ ολοκληρώστε.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Ολοκληρώνω, κυρία Πρόεδρε.
Εμείς στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. πιστεύουμε και υποστηρίζουμε –το λέω επίσημα από το Βήμα αυτό- την ίδρυση στην Κρήτη σε κάθε νομό της όποιας υπηρεσίας, του όποιου θεσμού, του όποιου οργανισμού αποφασιστεί από τα αρμόδια όργανα, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον πολίτη και τον στόχο της παγκρήτιας ανάπτυξης. Απαιτούμε, όμως, και έχουμε τη θέση ότι η ίδρυση της δεύτερης εφετειακής έδρας εξυπηρετεί το στόχο της ενότητας και της απρόσκοπτης απονομής της Δικαιοσύνης και δεν έχει το ηθικό δικαίωμα κανένας αυτό να το αρνείται.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα