Ομιλία του Βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου στις 30/04/2009 στη συζήτηση επί των άρθρων 27-35 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Απασχόλησης «Αναδιοργάνωση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), ρύθμιση θεμάτων Οργανισμών εποπτευομένων από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και άλλες διατάξεις».
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Το λόγο έχει ο κ. Κεγκέρογλου για οκτώ λεπτά.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Μέχρι το τελευταίο καλά τα έχει πάει ο κ. Υπουργός. Δέχθηκε μια τροπολογία. Δέχθηκε κάποιες παρατηρήσεις. Στο τελευταίο, όμως, φτήνισε. Και φτήνισε, γιατί αναφέρθηκε σε ένα θέμα που πραγματικά είναι ένας μύθος που τον καλλιέργησε η δεξιά παράταξη σε αυτόν τον τόπο.
Οφείλω, όμως, να πω πιο μπροστά γι’ αυτά που είπε ο κ. Γεωργιάδης, ότι χαρακτηρισμοί και αρνητικά σχόλια για το ΠΑ.ΣΟ.Κ., όπως αυτά που εκστόμισε, είναι έπαινοι για εμάς, όταν προέρχονται από τη δεξιά και ιδιαίτερα από το δεξιότερο τμήμα της.
Η αδιαφανής διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων, η καταλήστευση του δημόσιου πλούτου, τα σκάνδαλα έχουν τη μήτρα της δεξιάς. Η πολιτική φιλοσοφία της δεξιάς και το μοντέλο με το οποίο κυβερνήσατε πάντα τον τόπο, που είναι ίδιο, είναι το εκκολαπτήριο και το θερμοκήπιο των σκανδάλων της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Και όποτε στην ιστορία επί δημοκρατικών κυβερνήσεων συνέβησαν μεμονωμένα γεγονότα που είχαν να κάνουν με διαφορά και διαπλοκή, ήταν αντιγραφή αυτών των δεξιών πρακτικών, ήταν γιατί αυτοί αλληθώρισαν δεξιόστροφα, αντέγραψαν εσάς.
Γι’ αυτό, λοιπόν, σε αυτόν τον τόπο δεν μπορεί να υπάρξει ούτε συμψηφισμός, ούτε «όλοι ίδιοι είναι», ούτε επικοινωνιακές πολιτικές που θέλετε με την ανάδειξη δήθεν της σκανδαλολογίας να αποκρύψετε τα σκάνδαλα. Όταν βλέπεις τον όφη, δεν χρειάζεται να γυρεύεις το συρμό. Όταν υπάρχει η κλοπή, τότε δεν μπορείτε να πείτε ότι αυτά είναι φήμες που προέρχονται από οτιδήποτε άλλο.
Πέντε χρόνια τώρα οι κυβερνητικές επιλογές και σε σχέση με την οικονομική πολιτική και ιδιαίτερα με τη φορολογική, οδήγησαν σε μία πρωτοφανή συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια των λίγων. Αυτό είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της πεντάχρονης διακυβέρνησής σας. Όλα τα άλλα είναι για να στηρίξουν αυτή την πολιτική, παράλληλα με τη διευκόλυνση των ημετέρων να επωφεληθούν από την έφοδο την οποία κάνατε στο κράτος.
Δώσατε 28.000.000.000 στις τράπεζες και κανένα ευρώ στην πραγματική οικονομία. Νέοι φόροι μόνο για τους πολίτες. Οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, οι εργαζόμενοι απολύονται.
Το ΠΑΣΟΚ πέρα από την κριτική του έχει καταθέσει και προτάσεις και απόψεις. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την έξοδο από την κρίση. Έχουμε ένα ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα που με την έγκριση του λαού θα εφαρμόσουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσατε εάν θέλατε να υιοθετήσετε κάποια από τα μέτρα και τις προτάσεις και τα προγράμματα τα οποία σας έχουμε προτείνει.
Είπαμε πρώτον, ότι χρειάζονται άμεσα μέτρα προστασίας των ασθενέστερων και στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.
Δεύτερον, νέα αναπτυξιακή πορεία του τόπου με στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Τρίτον, αναδιανομή του πλούτου, να ενισχυθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.
Τέταρτον, ευνομούμενο και αποτελεσματικό κράτος.
Τίποτα από όλα αυτά δεν ακολουθείτε, δεν ακούτε, δεν έχετε διάθεση να υλοποιήσετε. Και είναι λογική μια και ο κύκλος σας κλείνει. Δεν μπορεί στο τέλος μιας πορείας να υιοθετήσετε αλλαγές, θέσεις και απόψεις που έχουν να κάνουν με μία καινούργια που πρέπει να ακολουθήσετε στον τόπο και που μόνο με αλλαγή πολιτικής μπορούμε να μπούμε σε αυτήν.
Ναι, να ενισχύσουμε το Σ.ΕΠ.Ε. -γιατί όχι;- και όλες τις δομές δημόσιου ελέγχου. Αλλά αυτό που προέχει, είναι να αντιμετωπίσουμε το κρίσιμο θέμα του κλεισίματος των επιχειρήσεων και της απώλειας των θέσεων. Όταν οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, τι θα κάνει άραγε το Σ.ΕΠ.Ε. γι’ αυτές τις επιχειρήσεις; Θα τις κρατάει ανοιχτές; Δεν μας είπατε. Έχει νόημα όταν στηρίζεις τις επιχειρήσεις και όταν πραγματικά υπάρχει μία πορεία όπου η παραγωγή πλούτου δεν πρέπει να είναι προς όφελος των λίγων, αλλά να έχει και το μερίδιό του ο εργαζόμενος, ο παραγωγός του πλούτου.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, ο καλός συνάδελφος κ. Μιχάλης Κατρίνης, ανέλυσε και τοποθετήθηκε με μεγάλη τεκμηρίωση για τις θέσεις μας, ποια άρθρα και ποιες τροπολογίες ψηφίζουμε.
Εγώ θα αναφερθώ σε δύο-τρία ζητήματα που αναδεικνύουν την αντιφατικότητα στις επιλογές σας και την αναλγησία που δείχνετε για όλους όσους δεν ανήκουν στην παράταξή σας. Πριν όμως οφείλω να κάνω δύο σχόλια στον κ. Αδρακτά, πρώτον γι’ αυτό που είπε για τον ΟΑΕΔ, για τα stags και για όλα τα άλλα, για τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ, για την αδιαφάνεια στη λειτουργία και τη διαχείριση του ΟΑΕΔ.
Έχει κανείς αντίρρηση ότι ο ΟΑΕΔ επί διακυβέρνησής σας έχει μετατραπεί σε προκεχωρημένο κομματικό φυλάκιο της Ρηγίλλης; Υπάρχει καμία τέτοια αντίρρηση; Και αυτός είναι ο αυτοέπαινος, εάν θέλετε, της διοίκησης, που λέει κοιτάξτε τι σας έχω κάνει για να πάρετε τα κομματικά εύσημα. Έχετε καμία αντίρρηση; Ρωτήστε τον ίδιο το διοικητή να δείτε τι θα σας πει.
Δεύτερον, αναφέρθηκε σε μία τοποθέτηση του κ. Μπαντουβά, ότι επί ΠΑΣΟΚ λέει, το 1984, το 1985, ο κ. Μπαντουβάς είπε ότι, ναι, εγώ τότε πράγματι έκανα λεφτά. Και το κατηγόρησε αυτό. Για μας είναι έπαινος αυτό, γιατί, ναι κύριε Αδρακτά, ναι, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, επί ΠΑΣΟΚ κάθε τίμιος επιχειρηματίας μπορούσε να κάνει τίμια λεφτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Εις βάρος των εργαζομένων, όμως.
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Έχετε καμία αντίρρηση ότι είναι τίμιος επιχειρηματίας ο κ. Μπαντουβάς ή ότι έκανε τίμια λεφτά; Έχετε καμία αντίρρηση; Εάν έχετε πείτε το. Συνάδελφός σας είναι.
Εδώ, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με μία πολιτική και με μία τοποθέτηση που λέει ότι κόβω και ράβω όπως θέλω. Και σας το αποδεικνύω αμέσως.
Στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, πρόγραμμα επιδότησης, γιατί λόγω ευρωπαϊκού κανονισμού υπάρχει πρόβλημα και απώλεια θέσεων εργαζομένων. Πολύ σωστά, να συμφωνήσομε να το στηρίξουμε. Όμως, όπως σας είπα από την πρώτη ημέρα για τη σουλτανίνα, λόγω ευρωπαϊκού κανονισμού, δεν υπάρχει απώλεια θέσεων εργαζομένων; Ζητούμε και έχει γίνει σύσκεψη στο Υπουργείο και το ξαναθέτω, να γίνει πρόγραμμα για τους εργαζόμενους στα εργοστάσια επεξεργασίας σουλτανίνας, προκειμένου να υπάρχει ίση αντιμετώπιση. Όχι μόνο σε αυτό, αλλά σε κάθε τομέα όπου υπάρχει πρόβλημα. Και δυστυχώς οι τομείς που έχετε προκαλέσει πρόβλημα είναι πάρα πολλοί.
Δεύτερον, για τον ΟΑΕΔ, για τη μονιμοποίηση. Όποιους θέλετε βάζετε και όποιους θέλετε αφήνετε. Έχει κάνει μία τροπολογία ο Συνασπισμός, έχω κάνει και εγώ την ίδια. Έχετε αφήσει έναν αριθμό έξω. Νομίζω ότι έχετε υποχρέωση να τους βάλετε. Δεν θέλετε να τους βάλετε; Εντάξει! Κρατήστε το χαρακτηρισμό που σας είπα προηγουμένως.
Τρίτον, υπάρχει μία αντινομία την οποία σας επεσήμανα. Στην τροπολογία που έχετε καταθέσει για τον ΟΑΕΔ λέτε ότι αποκαθιστάτε την κοινωνική αδικία γι’ αυτούς που στερήθηκαν τη δυνατότητα υπαγωγής τους σε αυτόν το νόμο, μόνο και μόνο επειδή έτυχε πριν από δεκατέσσερα χρόνια να μην έχουν υποβάλλει μία τυπική αίτηση, εν όψει της διαδικασίας, με όρους μάλιστα εντελώς διαφορετικούς. Μα, το ίδιο ακριβώς θέμα υπάρχει με τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ. Και εκεί λέτε το ακριβώς αντίθετο επιχείρημα ότι υπάγονται και εξετάζονται οι περιπτώσεις, μόνο γι’ αυτούς που είχαν υποβάλλει αίτηση και δεν την ανακάλεσαν.
Άρα, λοιπόν, εδώ έχουμε μία αντινομία στο ίδιο νομοσχέδιο και θα πρέπει να τοποθετηθείτε ευθέως, τι από τα δύο ισχύει τελικά, ποια είναι η αλήθεια, τι είναι αυτό το οποίο πρέπει να λάβουμε υπόψη μας. Διότι αποτελεί και η εισηγητική έκθεση της τροπολογίας και η εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, νομίζω υλικό για τα δικαστήρια. Θα πρέπει να τοποθετηθείτε ξεκάθαρα και ζητώ τη δήλωσή σας τι από τα δύο ισχύει για να ξέρουν ποιοι εργαζόμενοι θα απευθυνθούν στα δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους.
Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, και για την ανοχή σας.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.