Skip links

Ομιλία Β. Κεγκέρογλου στη συζήτηση επί των άρθρων 1-26 του σχεδίου νόμου Αναδιοργάνωση Σ.ΕΠ.Ε

Ομιλία του Βουλευτή Βασίλη Κεγκέρογλου στις 29/04/2009 στη συζήτηση επί των άρθρων 1-26 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Απασχόλησης   «Αναδιοργάνωση Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), ρύθμιση θεμάτων Οργανισμών εποπτευομένων από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και άλλες διατάξεις».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Το λόγο έχει ο κ. Κεγκέρογλου.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κυρία Πρόεδρε, χθες, στην ομιλία μου επί της αρχής του νομοσχεδίου αναφέρθηκα στην αδιαφορία της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που η ίδια δημιούργησε με τις επιλογές της. Η αδιαφορία αυτή αποτυπώνεται και σε αυτό το νομοσχέδιο, που δεν αντιμετωπίζει τα ζητήματα στα οποία αναφέρεται στον τίτλο ή στις επικεφαλίδες των άρθρων.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, είτε γιατί δεν θέλει είτε γιατί δεν μπορεί, είναι επιζήμια για τον τόπο. Έχει οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτεια. Η εμφάνιση της Πλειοψηφίας κατά τη συζήτηση αυτού του σημαντικού νομοσχεδίου ως προς τον τίτλο και τα θέματα που θίγει, είναι αξιοθρήνητη. Στη χθεσινή συνεδρίαση επί της αρχής, άντε να γράφτηκε ένας ή δυο συνάδελφοι. Βέβαια και το κομπιούτερ δεν το πίστευε και κατά λάθος έγραψε δίπλα στο όνομα του συναδέλφου του Απόστολου Κατσιφάρα «Ν.Δ.».
Σήμερα έχει γραφτεί ένας συνάδελφος. Στηρίζει, τελικά, η Πλειοψηφία το νομοσχέδιο αυτό ή δεν το στηρίζει; Παρακολουθεί τις εξελίξεις στο νομοθετικό έργο ή δεν τις παρακολουθεί; Εάν λάβουμε υπόψη μας τη σημερινή εισήγηση του κυρίου Εισηγητού, του αγαπητού γιατρού της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος απουσιάζει και αυτήν την ώρα τυχαίνει να μην είναι κανείς Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Αίθουσα, εάν λάβουμε υπόψη την εισήγησή του, η οποία ήταν μια αξιοθρήνητη απολογία για ποιο λόγο η Κυβέρνηση, η κυβερνητική πλειοψηφία θα αποχωρήσει από τη συζήτηση για τη σύσταση Επιτροπής για την εξέταση του δεύτερου θέματος που έχει προκύψει και που στάλθηκε από τον Εισαγγελέα για τον κ. Παυλίδη, αν λάβουμε υπόψη μας αυτό, τότε πραγματικά θα πούμε: Σήμερα τι ήρθε η Κυβέρνηση εδώ να μας πει; Τι ήρθε η Πλειοψηφία να μας πει; Ούτε μια λέξη για το νομοσχέδιο. Ποιος, ο Εισηγητής; Αν είναι δυνατόν! Αυτό είναι πρωτοφανές! Όπως, βέβαια και πρωτοφανές είναι στα κοινοβουλευτικά χρονικά της χώρας μας, αλλά και οποιασδήποτε χώρας με κοινοβουλευτικό καθεστώς, να αποχωρεί η Πλειοψηφία.
Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ, δεν έχει γίνει σε καμία χώρα, μόνο στην Ελλάδα επί Νέας Δημοκρατίας. Όπως και μόνο στην Ελλάδα επί Νέας Δημοκρατίας έχουν γίνει πολλά πρωτόγνωρα πράγματα για τον τόπο.
Δυο, τρεις παρατηρήσεις και ένα θέμα για το νομοσχέδιο, εξάλλου στη συζήτηση επί των άρθρων είμαστε. Πιάνει δύο θέματα, εκτός από το Σ.Ε.Π.Ε., το ένα αφορά τον Ο.Τ.Ε. και την εθελουσία έξοδο. Με το άρθρο το οποίο έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο προβλέπεται η επανενεργοποίηση αυτής της απόφασης, η οποία είχε παρθεί πάλι από την Κυβέρνηση. Υπάρχει μία τροπολογία, η οποία αν ψηφισθεί θα ενταχθεί ως άρθρο, η οποία αναφέρεται στον Ο.Α.Ε.Δ. και στην ένταξη εργαζομένων στο δυναμικό του Ο.Α.Ε.Δ.
Στο μεν άρθρο που αφορά τον Ο.Τ.Ε. και την εθελουσία, είπα και χθες ότι θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση το να έχει κατατεθεί η αίτηση τότε, προκειμένου σήμερα να εξετασθεί το θέμα της εθελουσίας εξόδου. Στην άλλη διάταξη που αφορά τον Ο.Α.Ε.Δ. λέει ότι δεν πρέπει ένα τυπικό γεγονός, η κατάθεση της αίτησης, να αποτελέσει εμπόδιο για να μην υπαχθούν κάποιοι στις διατάξεις αυτού του άρθρου. Θα πρέπει να σοβαρευτούμε. Και όταν λέω να σοβαρευτούμε, εννοώ να σοβαρευτεί η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα το Υπουργείο που έχει φέρει αυτό το νομοσχέδιο. Ή ισχύει το ότι θα πρέπει να έχει κατατεθεί η αίτηση, ή ισχύει το ότι θα πρέπει να δώσουμε μία ευκαιρία, εφόσον υπήρχαν οι προϋποθέσεις τότε, να κριθούν με τους ίδιους όρους σήμερα.
Κατά την άποψή μου, θεωρώ ότι ή στο ένα ή στο άλλο υπάρχει σκοπιμότητα. Για να μην υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με σκοτεινές και γκρίζες ζώνες, θα πρέπει και σήμερα να δικαιούται να υποβάλει κάποιος αίτηση, για παράδειγμα για το άρθρο, στον Ο.Τ.Ε. και εφόσον τότε πληρούσε τις προϋποθέσεις, να ενταχθεί. Άλλως, είναι ένα θέμα το οποίο έχει σκοτεινή ζώνη.
Έρχομαι τώρα στο θέμα που αφορά την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Με το ν. 3660/2008 συγκροτήθηκε το πρόγραμμα ειδικής επιδότησης της ανεργίας για τους εργαζόμενους στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, το οποίο επιχειρείται με το παρόν νομοσχέδιο να βελτιωθεί. Το πρόγραμμα εκπονήθηκε για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα από τις λαθεμένες επιλογές της Κυβέρνησης που οδήγησαν στη μείωση του προσωπικού της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης λόγω της υπαγωγής στο ευρωπαϊκό καθεστώς ζάχαρης, χωρίς να υπάρξει η απαραίτητη διαπραγμάτευση και χωρίς να έχει σωστές επιλογές η Κυβέρνηση, ή να το πω καθαρότερα, με λαθεμένες κυβερνητικές επιλογές, για να είμαστε ξεκάθαροι.
Θα ήθελα, όμως, κυρία Υπουργέ, να σας θυμίσω ότι εκτός από τη ζάχαρη, στο ευρωπαϊκό καθεστώς υπήχθη και η σταφίδα, σε έναν ανάλογο κανονισμό και είχε τα ανάλογα αρνητικά αποτελέσματα. Δηλαδή, τεράστια μείωση της παραγωγής, τεράστια μείωση των ποσοτήτων που οδηγούνται σε μεταποίηση στα σταφιδεργοστάσια. Αυτή η τεράστια μείωση της παραγωγής που οδηγείται στα σταφιδεργοστάσια, οδήγησε πολλούς σταφιδεργάτες στην ανεργία, οδήγησε πολλά σταφιδεργοστάσια στο κλείσιμο.
Σήμερα, λοιπόν, που έχουν φτάσει στο 1% της παραγωγής που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, δεν δικαιολογείστε να αδιαφορείτε για ένα πρόβλημα το οποίο υπάρχει. Και δεν δικαιολογείστε, κυρία Καλαντζάκου προσωπικά, γιατί έγινε σύσκεψη στο γραφείο σας, στο Υπουργείο, όπου παραβρέθηκαν οι σταφιδεργάτες, εκπρόσωποι από τη ΓΣΕΕ, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, τέθηκε το θέμα, είπατε ότι θα το μελετήσετε και θα φέρετε πρόταση και νομοθετική ρύθμιση και δεν το πράξατε. Ούτε σε πρόγραμμα επιδότησης εντάχθηκαν, ούτε πρόβλεψη γι’ αυτούς που είναι κοντά στη σύνταξη υπάρχει, ούτε καν επίδομα δεν δώσατε για να τους βοηθήσετε. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι δεν μας έχετε δώσει μία απάντηση μέχρι τώρα για το τι προτίθεστε να κάνετε.
Θεωρώ, λοιπόν, ότι στο ίδιο άρθρο για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης θα βάλετε δίπλα και τη σταφίδα. Αλλιώς, είναι ανέντιμο απέναντι στους σταφιδεργάτες, απέναντι στους σταφιδοπαραγωγούς η προκλητική αυτή συμπεριφορά σας και η αδιαφορία σας για προβλήματα που δημιουργήθηκαν είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε από τις επιλογές της Κυβέρνησης, είτε, αν θέλετε, και από τις συγκυρίες. Αυτό που δεν δικαιολογείται είναι η αδιαφορία.
Ο κ. Κοντός που ήρθε στην Αίθουσα φρόντισε και για την Σ.Ε.Β.Α.Θ και για άλλες και μετέταξε τους εργαζόμενους στις περιφέρειες. Αυτά τα γνωρίζουμε.
Θα πρέπει, λοιπόν, να ασχοληθείτε και με τους σταφιδεργάτες. Τέρμα πια οι διαχωρισμοί εδώ, οι οποίοι μονίμως είναι εναντίον είτε των φτωχών ανθρώπων είτε αυτών που κατάγονται από την Κρήτη. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά βλέπουμε με την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Έλσα Παπαδημητρίου): Ευχαριστούμε, κύριε Κεγκέρογλου.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα