Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο Γραμματέας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου παρουσίασε μια ολοκληρωμένη πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών για την θεσμοθέτηση ειδικού ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού.
Ο κ. Κεγκέρογλου, αφού αναφέρθηκε στην ανάγκη θεσμοθέτησης του ειδικού ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα τόνισε ότι είναι απαίτηση των επιχειρηματιών αλλά κυρίως της ίδιας της πραγματικής οικονομίας προκειμένου να διενεργούνται πληρωμές εργαζομένων, φόρων, εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, προμηθευτών κλπ.
Στα χρόνια της κρίσης το βάρος των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων οδήγησε πολλές επιχειρήσεις στο κλείσιμο και όσες έχουν απομείνει παλεύουν να κρατηθούν «ζωντανές». Στην κατεύθυνση αυτή η πολιτεία οφείλει, πέρα από τις κατασχέσεις, οι οποίες έχουν αυξηθεί δραματικά (500.000 το πρώτο τετράμηνο του 2016) και οδηγούν τις επιχειρήσεις σε ασφυξία, να θεσμοθετήσει άμεσα έναν ειδικό Ακατάσχετο Επιχειρηματικό Λογαριασμό προκειμένου να συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία τους.
Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να αγωνιστούν για να κρατήσουν ζωντανές τις επιχειρήσεις τους και ταυτόχρονα να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.
Έχομε θέσει το θέμα παλαιότερα και το επαναφέρουμε. Άλλωστε μετ’ επιτάσεως το θέτουν και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητάς, η ΓΣΕΒΕΕ και άλλοι κοινωνικοί φορείς του επιχειρηματικού κόσμου».
Ο κ. Κεγκέρογλου, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εξαίρεση για κανένα και το ύψος του ακατάσχετου λογαριασμού και ο προσδιορισμός του κεφαλαίου κίνησης να είναι συνάρτηση: α)κύκλου εργασιών της επιχείρησης, β)του αριθμού των εργαζομένων και γ)τους ύψους της φορολογίας για τους εργαζομένους, δ) οι εύλογες δαπάνες για την οικογενειακή επιβίωση και ε) το ποσό που θα δηλωθεί από την επιχείρηση ως αποθεματικό και που θα επενδυθεί υποχρεωτικά εντός του επόμενου έτους..
Αναλυτικά το κείμενο της νομοθετικής διάταξης που προτείνει ο Βουλευτής έχει ως εξής:
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ
«Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, στον πρωτογενή, δευτερογενή ή τριτογενή τομέα, δύναται να διατηρεί Ειδικό Ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό έναντι κάθε είδους απαίτησης και από οποιονδήποτε, σ΄ ένα από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας.
Μέσω του Ειδικού Ακατάσχετου Επιχειρηματικού Λογαριασμού, θα πραγματοποιείται η διαχείριση:
α) εσόδων από συναλλαγές μέσω POS ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών
β) καταβολής αμοιβών των εργαζομένων
γ) κατάθεσης των ασφαλιστικών εισφορών και πληρωμής των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο (Φόροι, τέλη, ρυθμίσεις δημοσίου, ασφαλιστικών ταμείων, ΟΤΑ, ΦΠΑ κλπ)
δ) πληρωμή λειτουργικών, ενοικίων, ΔΕΚΟ κλπ.
ε) προμηθευτών – συνεργατών κλπ.
Στ) οικογενειακές δαπάνες και επενδυτικό αποθεματικό.
Το ύψος του ποσού του Ακατάσχετου Λογαριασμού προσδιορίζεται ανάλογα με τη δυναμικότητα της επιχείρησης, τον κύκλο εργασιών των προηγούμενων ετών τον αριθμό των εργαζομένων καθώς και άλλα κριτήρια και προϋποθέσεις που καθορίζονται με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Με την ίδια Απόφαση ρυθμίζεται και κάθε θέμα σχετικό με την εφαρμογή του άρθρου αυτού».
Υπενθυμίζουμε ότι η πρόταση αυτή έχει κατατεθεί στον αναπληρωτή Υπουργό, κ. Αλεξιάδη ο οποίος απάντησε θετικά στο αίτημα του Βουλευτή και δεσμεύτηκε πως στο επικείμενο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές θα υπάρχει σχετική πρόβλεψη με διάταξη.
Η συζήτηση στη Βουλή έγινε 02/09/2016 πριν την εξαγγελία του Π/θ στη ΔΕΘ.
Βίντεο από την παρέμβαση του κ. Κεγκέρογλου με τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής: