Με ερώτηση του προς τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών, Υποδομών & Μεταφορών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αντίστοιχα, ο Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά την ολιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων στις σεισμόπληκτες περιοχές και παραθέτει 31 προβλήματα που ζητούν λύση.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:
Ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου αποδείχθηκε καταστροφικός για την ευρύτερη περιοχή των Δήμων Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών-Αστερουσίων αλλά και για πολλούς οικισμούς άλλων Δήμων.
Η μέχρι τώρα αποτίμηση των μέτρων και των πρωτοβουλιών για την ανασυγκρότηση της περιοχής δείχνει ότι οι μεμονωμένες ενέργειες Υπουργείων και φορέων δεν θα αποδώσουν χωρίς ένα ολιστικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Ανασυγκρότησης.
Η Κυβέρνηση οφείλει εδώ και τώρα να συνεργαστεί με την Αυτοδιοίκηση και την κοινωνία των πολιτών και να δώσει προτεραιότητα στη συγκρότηση του σχεδίου αυτού για την οικιστική, οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση εξασφαλίζοντας τους πόρους και ορίζοντας τον φορέα υλοποίησης της κάθε δράσης.
Μετά από συνάντηση και ενημέρωση που είχα ως Γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής με το σύλλογο «Ελπίδα», που ιδρύθηκε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των σεισμόπληκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, προέκυψαν οι παρακάτω ανάγκες:
- Άμεση ανάθεση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου με προσαρμογή των προδιαγραφών και προτεραιοτήτων στις νέες συνθήκες και ανάγκες για τοπική πολεοδόμηση στους οικισμούς που καταστράφηκαν σε μεγάλο ποσοστό αλλά και νέων πρότυπων οικισμών σε συνδυασμό με την προοπτική οικιστικής ανάπτυξης λόγω του νέου διεθνούς Αεροδρομίου.
- Άμεση έγκριση και δημοσίευση του Πολεοδομικού Σχεδίου Αρκαλοχωρίου και προώθηση του Πολεοδομικού Σχεδίου Καστελίου.
- Συσχετισμός της Ανοικοδόμησης των κτιρίων με προδιαγραφές ενεργειακής αναβάθμισης και ένταξη κατά προτεραιότητα όλων των κτιρίων που θα επισκευαστούν ή θα ανακατασκευαστούν στο Πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».
- Να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση των Δήμων, αφού η αρχική των 800.000 ευρώ για το Δήμο Μινώα Πεδιάδας και 200.000 ευρώ για το Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων εξανεμίστηκε για τις πρώτες κιόλας ανάγκες και την αξιοπρεπή διαβίωση των σεισμόπληκτων.
- Άμεση στελέχωση της Πολεοδομίας του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και των Τεχνικών Υπηρεσιών με Μηχανικούς των αναγκαίων ειδικοτήτων με ευέλικτες διαδικασίες και για διάστημα τουλάχιστον 3-4 ετών.
- Να παραταθούν όλες οι προθεσμίες για ΑΤΑΚ, Κτηματολόγιο και Δασικούς Χάρτες που αφορούν τις πληγείσες περιοχές.
- Χρηματοδότηση των Δήμων για την καθαίρεση ετοιμόρροπων και επικίνδυνων κτηρίων.
- Τροποποίηση της απόφασης για το πλαφόν των 150τ.μ. προκειμένου να χορηγηθεί δωρεάν κρατική συνδρομή με διαχωρισμό σε 100-150τ.μ. για σπίτια, 150-200τ.μ. για επαγγελματική στέγη, 200-250τ.μ. αποθήκες και αγροτικές εγκαταστάσεις.
- Να χαρακτηρισθεί ως επιλέξιμη η δαπάνη κατεδάφισης – καθαίρεσης.
- Αναπροσαρμογή τιμολογίου του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών για: α) τις επισκευές – ανακατασκευές- κατασκευές και β) Αμοιβές Μηχανικών.
- Απλοποίηση της διαδικασίας για τα πράσινα κτίρια ώστε οι μικροεπισκευές να μην χρειάζονται φάκελο αλλά μια Τεχνική Έκθεση και υπεύθυνη δήλωση υλοποίησης.
- Να δοθεί η δυνατότητα για καταβολή του ποσού της οικοσκευής ανεξάρτητα από την επισκευή ή ανοικοδόμηση του κτιρίου (πολλοί έχουν προχωρήσει σε ενοικίαση σπιτιού).
- Να δοθεί η δυνατότητα εγκατάστασης οικίσκου, που θα αγοραστεί με έξοδα σεισμόπληκτου, σε οικόπεδο του ή ακάλυπτο χώρο με απλή έγκριση πολεοδομίας και δυνατότητα σύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος.
- Να ανοίξει άμεσα η πλατφόρμα arogi.gov.gr.
- Να δοθεί η δυνατότητα τροποποίησης στοιχείων Ε9 που έχουν λανθασμένο χαρακτηρισμό π.χ. σε εξ αδιαιρέτου ακίνητα το 1/3 έχει δηλωθεί σπίτι, το 1/3 σπίτι και το άλλο 1/3 κατάστημα.
- Να λυθεί το θέμα του Ε9 με ακίνητα και από κληρονομιές ή αγορές.
- Απαλλαγή των σεισμόπληκτων από την «επιστρεπτέα προκαταβολή» που δόθηκε λόγω πανδημίας όπως έγινε με τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις.
- Να καταβληθεί «ειδική επιστρεπτέα προκαταβολή» για τις σεισμόπληκτες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αγροτικές δραστηριότητες.
- Να μεταφερθούν στην Αναπτυξιακή Ηρακλείου τα απαραίτητα κονδύλια για την αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το Leader προκειμένου να χρηματοδοτηθεί «Ειδικό Πρόγραμμα για την ανάκαμψη της τοπικής επιχειρηματικότητας» στις σεισμόπληκτες περιοχές.
- Να ενεργοποιηθεί η αναστολή εργασίας και η καταβολή των 534 ευρώ σε εργαζόμενους για διάστημα έως 6 μήνες.
- Να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές σε σεισμόπληκτους επαγγελματίες, επιχειρήσεις καθώς και το μισθολογικό κόστος.
- Επιδότηση ενοικίου σε σπίτια και επιχειρήσεις.
- Οι τράπεζες δεν έχουν προβεί σε καμία ενημέρωση για πάγωμα ή άλλες τραπεζικές διευθετήσεις σε σεισμόπληκτους.
- Να επιδοτηθούν οι τόκοι και να επιμηκυνθούν υφιστάμενα τραπεζικά δάνεια σεισμοπλήκτων.
- Τα δάνεια της στεγαστικής συνδρομής να είναι εγγυημένα από το Δημόσιο.
- Για δάνεια έως 30.000 ευρώ να μην απαιτείται υποθήκη (τώρα προβλέπεται απαλλαγή έως 10.000 ευρώ).
- Τα σχολικά κτίρια που επλήγησαν κι έχουν κατασκευαστεί πριν το 1982 κι έχουν υποστεί ζημιά στον φέροντα οργανισμό θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά να κατεδαφιστούν και να μην επισκευαστούν.
- Το Δημοτικό Σχολείο Θραψανού που κατασκευάστηκε το διάστημα 1927-1930 και είναι χαρακτηρισμένο διατηρητέο θα πρέπει να ξεκαθαριστεί με ποιες διαδικασίες, ποια Υπουργεία και φορείς και με ποια χρηματοδότηση θα υλοποιήσουν την αποκατάστασή του.
- Οι ναοί που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα του Υπουργείου Πολιτισμού δεν έχει ξεκαθαριστεί με ποια ακριβώς διαδικασία και χρηματοδότηση θα αποκατασταθούν.
- Να υπάρξει πραγματική αναστολή όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για 9 μήνες (αντί 6 μηνών).
- Συγκρότηση φακέλου για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για υλοποίηση δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών υποδομών από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού για φυσικές καταστροφές.
Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:
- Προτίθεστε να προχωρήσετε και πότε στη συγκρότηση Ολιστικού Επιχειρησιακού Σχεδίου οικιστικής, οικονομικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης των σεισμόπληκτων περιοχών;
- Τι προτίθεστε να πράξετε με τα 31 προβλήματα που τίθενται παραπάνω και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης;