Skip links

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ., η δημοσιονομική απογραφή και οι μετεκλογικές απο…δεσμεύσεις

Είναι γεγονός ότι στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος της 7ης Μαρτίου συνέβαλε αποφασιστικά η ακατάσχετη παραχολογία της Ν.Δ. η οποία στηρίχτηκε σε υπαρκτά προβλήματα των πολιτών και της κοινωνίας μας, υποσχέθηκε τα πάντα, χωρίς ποτέ να μας μιλήσει για τον απαιτούμενο προϋπολογισμό. Στα επίμονα ερωτήματα των στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που δεν ηχούσαν και τόσο φιλολαϊκά, η απάντηση ήταν στερεότυπη: περιστολή των δαπανών.
    Ορισμένα απ’ αυτά που υποσχέθηκε η Ν.Δ. είναι προγράμματα και πολιτικές που ήδη έχουν αρχίσει να  εφαρμόζονται με αποφάσεις και νόμους  των Κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γι’ αυτά η Ν.Δ. θα προσπαθήσει να τα  παρουσιάσει ως δικές της επιτυχίες ,όπως για παράδειγμα το θέμα με την δυνατότητα συνταξιοδότησης γι’ αυτούς που υπολείπονται 500 ένσημα, που είναι νόμος που ψηφίστηκε προεκλογικά. Τι θα κάνει όμως με όλα τα άλλα, τα πολλά που υποσχέθηκε στα οποία δεν πίστευε , ούτε προεκλογικά που τα εξήγγειλε, ούτε  τώρα που έχει την κυβερνητική ευθύνη;
    Πρέπει να θυμίσουμε και να αναγνωρίσουμε ότι η Ν.Δ. μας είχε προειδοποιήσει, όχι δια του προέδρου της αλλά δια των δύο πρώην προέδρων της, του Μιλτιάδη Έβερτ  και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη .Ο Μιλτιάδης Έβερτ ήταν αυτός που μίλησε για την δημοσιονομική απογραφή  μετά τις εκλογές προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνατότητα για την υλοποίηση του προγράμματος της Ν.Δ. και ο πρώην πρωθυπουργός κος Μητσοτάκης ήταν αυτός που μίλησε για πρόγραμμα λιτότητας μετά τις εκλογές, όποιο κόμμα και αν κερδίσει .
    Ο πρωθυπουργός αντίθετα επιδόθηκε στον γνωστό μαραθώνιο των υποσχέσεων και των δεσμεύσεων,διαβεβαιώνοντας μάλιστα στην προεκλογική συζήτηση των πολιτικών αρχηγών ότι η οικονομία έχει τις ανάλογες δυνατότητες για να ανταποκριθεί χωρίς να πει τίποτα για απογραφή .
    Σήμερα η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στις δεσμεύσεις της , ψάχνοντας οδό ή τουλάχιστον ατραπό διαφυγής, οδηγεί τη χώρα μέσω τις δημοσιονομικής απογραφής που προκάλεσε η ίδια, σε περιπέτειες .
    Μιλά όμως, η Ν.Δ. για «άδεια ταμεία»προκειμένου  να αποκτήσει «άλλοθι» και να δικαιολογήσει την ανακολουθία των δελεαστικών στους πολίτες προεκλογικών δεσμεύσεων ,και  μετεκλογικών πολιτικών ή προσπαθεί να πετύχει κάτι παραπάνω;                  
     Όλα δείχνουν ότι επιδιώκει την δικαιολόγηση μιας μη αναγγελθείσας (πλην   Μητσοτάκη) πολιτικής λιτότητας, που έχει στα σκαριά, μετά την επισημοποίηση των   οικονομικών στοιχείων της απογραφής.
    Η αναμενόμενη απόφαση ακύρωσης των προγραμμάτων πρόνοιας που θα υλοποιούνταν από τους Δήμους και τις Νομαρχίες με την πρόσληψη των ανέργων είναι το πρώτο μέτρο λιτότητας και περιστολής δαπανών και ίσως η μόνη συνεπής στάση της Ν.Δ. σε σχέση με την προεκλογική εξαγγελία της περιστολής των δαπανών.
    Η κίνηση όμως της απογραφής, γίνεται «μπούμερανγκ» και για τη χώρα μας, που θα κληθεί γρήγορα να πληρώσει το λογαριασμό που θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.Η πιθανολογούμενη επιβολή καθεστώτος επιτήρησης από την Ε.Ε. και η εφαρμογή περιοριστικού προγράμματος θα δώσει στην κυβέρνηση την αναζητούμενη δικαιολογία, με την σφραγίδα της EUROSTAT .
    Όμως τους πολίτες αυτού του τόπου δεν τους ενδιαφέρουν οι όποιες δικαιολογίες, οι υπεκφυγές , τα άλλοθι και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα της Ν.Δ.
•    Τους ενδιαφέρει να συνεχιστεί ομαλά η οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας χωρίς την καταρράκωση της εικόνας της στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.
•    Τους ενδιαφέρει να μην υπάρξουν επιπτώσεις στην αγορά εργασίας με αύξηση της ανεργίας.
•    Τους ενδιαφέρει να μην πληρώσουν αυτοί, τις όποιες πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης.
•    Τους ενδιαφέρει να δουν να υλοποιούνται αυτά που τους υποσχέθηκε η Ν.Δ. προεκλογικά.       

Βασίλης Κεγκέρογλου
Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. 

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα