Επιτείνει το οικονομικό αδιέξοδο που προκάλεσε στους αγρότες της Κρήτης και όλης της Ελλάδας η Κυβέρνηση με τις αποφάσεις της.
Σε μια περίοδο, όπου θα έπρεπε να εκπονηθεί σχέδιο και να τεθούν σε εφαρμογή μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, με την πλήρη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και τη διάθεση των απαραίτητων εθνικών, η κυβερνητική αδράνεια οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εγκατάλειψη των περιουσιών τους και στην αλλαγή επαγγέλματος.
Η αύξηση του κόστους παραγωγής και η συνεχιζόμενη απαξίωση των αγροτικών προϊόντων, σε συνδυασμό τον άνισο ανταγωνισμό στην παγκόσμια αγορά και την ανεξέλεγκτη δράση των καρτέλ και των μεσαζόντων, έχουν δημιουργήσει στην ύπαιθρο μια κατάσταση εκρηκτική.
Ήδη πολλοί αγρότες, μπροστά στο φάσμα της εξαθλίωσης, εγκαταλείπουν τις καλλιέργειες τους και πωλούν όσο – όσο τις περιουσίες τους, τα χωράφια και τα θερμοκήπιά τους, αφού τους «πνίγουν» τα χρέη.
Τα μηνύματα που έστειλαν οι αγρότες με τις δυναμικές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν τον περασμένο χειμώνα, με αποκορύφωμα την απόβαση στο λιμάνι του Πειραιά και την επίσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν ελήφθησαν καθόλου υπ’ όψιν από τον πρωθυπουργό, ο οποίος συνεχίζει το σχέδιο καταστροφής της υπαίθρου.
Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν αυτά, τα σκάνδαλα συνεχίζονται. Η Διοίκηση της Α.Τ.Ε., την περίοδο 2004-2005, αγόρασε με διαμεσολαβήσεις 31 δομημένα ομόλογα υψηλού κινδύνου, καταβάλλοντας 767 εκατομμύρια ευρώ (το 75% του μετοχικού της κεφαλαίου), τα οποία παραμένουν δεσμευμένα μέχρι το 2015!
Από τα προϊόντα αυτά, ήδη τα 5 έχουν καταστεί μηδενικής απόδοσης, προκαλώντας ζημίες 75 εκατομμυρίων ευρώ πριν την οικονομική κρίση, στη δε λήξη τους, θα ανέλθουν σε 188 εκατομμύρια ευρώ, βάσει αποτίμησης του Ιουνίου 2008.
Φυσικά σήμερα οι ζημίες αυτές, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, ξεπερνούν τα 336 εκατομμύρια ευρώ. Όπως προκύπτει από τον Ισολογισμό 2008 της Τράπεζας, η Α.Τ.Ε. υπέστη μείωση της καθαρής της θέσης κατά 594 εκατ. ευρώ (40%), με κύρια αιτία τις επενδύσεις σε δομημένα ομόλογα το 2005. Την ίδια καθίζηση υπέστησαν και τα κέρδη της προ φόρων, αφού το 2007 ήταν 316 εκατ. ευρώ, ενώ το 2008 μόνο 15. Κι όλα αυτά πριν από την οικονομική κρίση.
Για την αγορά αυτών των ζημιογόνων ομολόγων, η Α.Τ.Ε. πλήρωσε μίζες (προμήθειες) αγνώστου ύψους, τις οποίες καλείται να προσδιορίσει η ανάκριση. Η Α.Τ.Ε. και ο Διοικητής της, κ. Δημήτρης Μηλιάκος, κατέβαλαν προμήθειες ακόμα και για τα ομόλογα της Lehman Brothers (50 εκατομμυρίων ευρώ), τα οποία σήμερα είναι μηδενικά.
Προκειμένου λοιπόν να καλύψει τις ζημίες αυτές, ο κ. Μηλιάκος συγκάλεσε Έκτακτη Γενική Συνέλευση, στην οποία ο κύριος μέτοχος, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, συναίνεσε στη χορήγηση 700 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη από το 2005, η Α.Τ.Ε. έχει απωλέσει άνω του 1 δις ευρώ, ενώ η μετοχή της έχει μειωθεί σε τεράστιο βαθμό (1,4 ευρώ από 6 ευρώ το 2004).
Οι χειρισμοί του κ. Μηλιάκου, όχι μόνο υπήρξαν ζημιογόνοι και αδιαφανείς για την Τράπεζα, αλλά και για τους αγρότες, αφού, αντί να κατευθυνθούν τα χρήματα της Τράπεζας στην ανάπτυξη της γεωργίας, κατευθύνθηκαν σε ξένες πολυεθνικές επενδυτικές εταιρείες.
Η αποχωρούσα κυβέρνηση για μια ακόμη φορά απέδειξε περίτρανα ότι δεν σέβεται τα χρήματα του ελληνικού λαού και δη των αγροτών. Το ΠΑΣΟΚ, καταδεικνύοντας το τεράστιο αυτό σκάνδαλο, ζητά την πλήρη διερεύνηση του από την Δικαιοσύνη και τον καταλογισμό ευθυνών, για την τεράστια ζημία που υπέστη η Α.Τ.Ε. και οι αγρότες, αποδεικνύοντας ότι είτε σήμερα ως αντιπολίτευση, είτε αύριο ως κυβέρνηση έχει ως στόχο τη διαφάνεια και την προστασία των δικαιωμάτων και του εισοδήματος του πολίτη.
Συνάντηση Βασίλη Κεγκέρογλου με τον σύλλογο σεισμόπληκτων η ΕΛΠΙΔΑ
Η συνάντηση του Βασίλη Κεγκέρογλου με τον σύλλογο σεισμόπληκτων η ΕΛΠΙΔΑ είναι η πρώτη συνάντηση με συλλογικό φορέα που πραγματοποίησε