Skip links

Να χρηματοδοτηθούν με τους ίδιους όρους όλοι οι Δήμοι για έργα αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
α) Οικονομίας & Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη
β) ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Γ. Σουφλιά
γ) Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλο
 
Με εγκύκλιο της η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη γνωστοποιεί τους όρους για την χρηματοδότηση έργων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων από το Ταμείο Συνοχής μέσω του ΕΣΠΑ-ΕΠΤΕΡΑΑ 2007-2013.
Μέσω του προγράμματος θα χρηματοδοτηθούν έργα σε όλη της Ελλάδα κατά προτεραιότητα, σε οικισμούς με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων τόσο για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου, όσο και για την κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας υγρών αποβλήτων.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σε όποιο Δήμο άνω των 10.000 κατοίκων λειτουργεί Δ.Ε.Υ.Α. υποχρεούται να συμμετέχει στο κόστος του έργου με ιδίους πόρους σε ποσοστό 65% της εθνικής συμμετοχής (δηλ. αν αυτή είναι 35% τότε η ίδια η συμμετοχή για τις Δ.Ε.Υ.Α. προβλέπεται στο 22,75% του συνολικού προϋπολογισμού) και ο Φ.Π.Α. δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη. Όταν δεν υπάρχει Δ.Ε.Υ.Α. τότε ο Δήμος με τον ίδιο πληθυσμό δεν έχει ιδία συμμετοχή και ο Φ.Π.Α. είναι επιλέξιμη δαπάνη.
Επειδή το παραπάνω μέτρο ουσιαστικά αποκλείει τους μικρούς Καπποδιστριακούς Δήμους των 10.000 – 15.000 που διαθέτουν Δ.Ε.Υ.Α., αφού δεν μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα εξαιτίας της αδυναμίας να καλύψουν την αυξημένη ιδία συμμετοχή και τον Φ.Π.Α. που συνολικά ανέρχονται πάνω από το 40% του προϋπολογισμού του έργου και τους οδηγεί να κλείσουν τις ΔΕΥΑ, προκειμένου να έχουν ίδια αντιμετώπιση

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

  • Αν προτίθενται να αλλάξουν την εγκύκλιο ώστε να δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα όλοι οι Δήμοι με τους ίδιους όρους χωρίς να τιμωρούνται οι Δήμοι των 10.000 -15.000 που ίδρυσαν Δ.Ε.Υ.Α. για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών;

 

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα