Skip links

Να αποζημιώσετε τους ελαιοπαραγωγούς

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΑ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Γ΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΖ΄
Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2006

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Εισερχόμαστε στην ημερήσια διάταξη των
ΑΝΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ.
Θα συζητηθεί η με αριθμό 680/31.10.2006 ερώτηση του δευτέρου κύκλου του Βουλευτή του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος κυρίου Βασιλείου Κεγκέρογλου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την καταβολή των αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς του Νομού Ηρακλείου για τις ζημιές που υπέστη το φυτικό τους κεφάλαιο από την κακοκαιρία το Φεβρουάριο του 2004.
Συγκεκριμένα η ερώτηση του κυρίου συναδέλφου έχει ως εξής:
«Το Φεβρουάριο του 2004 έγινε μια πρωτοφανής για τα δεδομένα της Κρήτης κακοκαιρία. Ο χιονιάς, η ανεμοθύελλα και ο παγετός προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες.
Ιδιαίτερα, επλήγησαν πάνω από 650.000 ελαιόδεντρα του Νομού Ηρακλείου των Δήμων Καστελίου, Θραψανού, Αρκαλοχωρίου και πολλών διαμερισμάτων των Δήμων Μαλίων, Επισκοπής, Ν. Καζαντζάκη, Βιάννου, Τυλίσου, Τεμένους κ.λπ.
Οι οικονομικές επιπτώσεις από τις ζημιές αυτές ήταν:
– Απώλεια εισοδήματος για τη συγκεκριμένη ελαιοκομική περίοδο 2003-2004, από τα ελαιόδεντρα και τις περιοχές που δεν είχε πραγματοποιηθεί η συγκομιδή.
– Σοβαρή απώλεια εισοδήματος για τις επόμενες ελαιοκομικές περιόδους, ανάλογα με την περίπτωση ανασύστασης.
– Οικονομική επιβάρυνση των αγροτών για την ανασύσταση των ελαιόδεντρων και την αποκατάσταση των ζημιών στο πάγιο κεφάλαιο.
Επειδή πέρασαν δυόμισι χρόνια χωρίς να καταβληθούν αποζημιώσεις και επειδή για πρώτη φορά οι όποιες δυσλειτουργίες του Κανονισμού αξιοποιούνται αρνητικά για τον παραγωγό, ενώ είναι γνωστό ότι με πολιτικές αποφάσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης ανάλογα εμπόδια έχουν ξεπεραστεί σε άλλους συγκεκριμένους νομούς και για συγκεκριμένα προϊόντα
Ερωτάστε, κύριε Υπουργέ:
1. Αν έχετε την πρόθεση να ασχοληθείτε πραγματικά με το πρόβλημα, προκειμένου να αποζημιωθούν οι αδικηθέντες παραγωγοί.
2. Αν προτίθεστε να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες που έχετε προκειμένου να αποζημιωθούν οι παραγωγοί αυτοί, όπως έχετε πράξει για άλλους νομούς και άλλες καλλιέργειες».

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κοντός έχει το λόγο, για τρία λεπτά.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, οι ζημιές που προξενήθηκαν από τους παγετούς του Φεβρουαρίου του 2004, τόσο στο φυτικό κεφάλαιο, όσο και στη φυτική παραγωγή του Νομού Ηρακλείου, περιελήφθησαν στο πρόγραμμα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων FROST. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έγινε η εξατομίκευση των ζημιών και όσοι παραγωγοί ήταν σε ελαιοκομικές ζώνες που πληρούσαν τις προϋποθέσεις των ΠΣΕΑ, δηλαδή παρουσίασαν ζημιά, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, 30% στη φυτική παραγωγή ή 10% στο φυτικό κεφάλαιο, εισέπραξαν τις ενισχύσεις.
Πρέπει να πούμε ότι το θέμα αυτό με το νομό Ηρακλείου μας έχει απασχολήσει σε συσκέψεις που είχαμε, τόσο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο και εδώ στη Βουλή. Το έχουμε συζητήσει πολλές φορές.
Το πρόβλημα βρίσκεται στο εξής: Οι αποδόσεις που έχουμε στις ελαιοκομικές ζώνες, με βάση τις οποίες θα έπρεπε να υπολογιστεί η διαφορά στην παραγωγή των προηγουμένων ετών και του έτους της ζημιάς δεν δικαιολογούν τέτοια ποσοστά που να μπορούν να καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Απεναντίας, ο Νομός Ηρακλείου τη χρονιά εκείνη 2004-2005 εισέπραξε τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις από όλες τις προηγούμενες χρονιές.
Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, από τη μία πλευρά να παρουσιάζεται αύξηση της παραγωγής, μεγαλύτερες επιδοτήσεις και από την άλλη πλευρά να λέμε ότι πρέπει να πληρωθούν οι αποζημιώσεις των παραγωγών;
Έγιναν προσπάθειες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε συνεργασία με τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και ιδιαίτερα με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στο Ηράκλειο να αλλάξουμε τις ελαιοκομικές ζώνες. Το Ηράκλειο πρότεινε άλλες ελαιοκομικές ζώνες από αυτές που είχε προτείνει για την καταβολή των επιδοτήσεων, πήγαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δυστυχώς δεν μπορέσαμε να πάρουμε έγκριση για την αλλαγή αυτή, διότι ήδη με βάση τις αρχικές ελαιοκομικές ζώνες είχαν καταβληθεί οι επιδοτήσεις. Δεν μπορούσαμε να εμφανίσουμε άλλα χωριά στις ελαιοκομικές ζώνες για επιδοτήσεις και άλλα για τις αποζημιώσεις. Καταβάλλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια, πήραμε το μέσο όρο -και πήραμε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση γι’ αυτό -όχι των προηγουμένων δύο ετών, αλλά των προηγουμένων τριών ετών για να βγάλουμε τις αποδόσεις. Και πάλι οι ζώνες που είχαμε τις ζημιές στο Νομό Ηρακλείου δεν κάλυπταν τις διαφορές που έπρεπε να καλυφθούν.
Θέλω να σας πω ότι έγινε μία σημαντική προσπάθεια και είχαμε συνεργαστεί ως προς αυτό και με τον ερωτώντα Βουλευτή για το Νομό Ηρακλείου, έτσι ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Δυστυχώς, όμως, με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, με τις αποδόσεις της συγκεκριμένης χρονιάς, σε σχέση με τις αποδόσεις των προηγουμένων ετών, δεν δημιουργείται η διαφορά στις ζημιές, η διαφορά στις αποδόσεις, η διαφορά στην παραγωγή, έτσι ώστε να μπορέσουμε να καταβάλλουμε τις αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς του Νομού Ηρακλείου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υφυπουργέ.
Ο συνάδελφος κ. Κεγκέρογλου έχει το λόγο για δύο λεπτά.

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, κύριε Υπουργέ, για πολλοστή πράγματι φορά συζητάμε αυτό το θέμα στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Ελπίζω σήμερα να καταφέρουμε να βρούμε έναν κοινό παρονομαστή, προκειμένου να επιλυθεί αυτό το σοβαρό πρόβλημα. Δυόμισι χιλιάδες παραγωγοί είναι χωρίς αποζημιώσεις και είναι πραγματικές οι ζημιές. Αυτό θέλω να το καταλάβετε.
Στηρίζεστε σε δύο στοιχεία, προκειμένου να πείτε ότι αποκλείονται από το πρόγραμμα που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση τον Οκτώβρη του 2005. Το ένα αφορά τις αποδόσεις ανά ζώνη και το δεύτερο την παραγωγή του νομού.
Σας λέω, λοιπόν, όπως σας έχω πει και άλλη φορά, ότι η απόδοση ανά ζώνη είναι εντελώς θεωρητική και χρησιμοποιείται με βάση την υπουργική απόφαση και με βάση τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο για τον υπολογισμό των προς ενίσχυση αποδεκτών ποσοτήτων. Αυτό εξάλλου αναφέρεται και σε έγγραφο του ΟΠΕΚΕΠΕ, το οποίο μου έχει κοινοποιηθεί. Θεωρητικά προκύπτει η αποδεκτή προς ενίσχυση ποσότητα. Θεωρητικά.
Το δεύτερο στοιχείο αφορά αυτό που λέτε, ότι ο Νομός Ηρακλείου παρήγαγε περισσότερες ποσότητες. Πράγματι ο Νομός Ηρακλείου μπορεί να είχε μια μικρή αύξηση, οι συγκεκριμένες, όμως, περιοχές είχαν μείωση, κύριε Υπουργέ.
Ζητώ, λοιπόν, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να μας πει, ποιες είναι οι πραγματικές ποσότητες που επιδοτήθηκαν ανά ομοιογενή ελαιοκομική ζώνη. Και ξέρετε τι μου απάντησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ; Μου απάντησε ότι δεν έχει αυτά τα στοιχεία, γιατί πληρώνει συνολικά το νομό και δεν γνωρίζει, ποια είναι η παραγωγή σε κάθε ζώνη.
Επειδή, λοιπόν, δεν υπάρχουν τα στοιχεία σε κάθε ζώνη για το πόση είναι η παραγωγή, θα καταδικάσουμε αυτούς τους ανθρώπους με το μέσο όρο της λεγόμενης «ζώνης» που είναι εντελώς θεωρητική; Θα πρέπει να υπολογίσετε με βάση την πραγματική παραγωγή, η οποία είναι μειωμένη.
(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)
Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα λίγο χρόνο για να ολοκληρώσω.
Θα σας καταθέσω έναν πίνακα, τον οποίο τον έχω καταθέσει ξανά και αφορά συγκεκριμένα χωριά της περιοχής που φαίνεται ότι η μείωση είναι και εκείνη τη χρονιά που έγινε η ζημιά στη μέση της βεντέμας. Έχουμε μειώσει και τη συγκεκριμένη χρονιά κατά 47% και την επόμενη επιπλέον κατά 20%.
Αυτά είναι τα αδιάψευστα στοιχεία. Το τι λένε οι ζώνες είναι εντελώς θεωρητικό. Μπορεί να έλεγαν πολύ λιγότερα ή πολύ περισσότερα, αλλά αυτό δεν αφορά τους συγκεκριμένους παραγωγούς, οι οποίοι πήραν μειωμένες επιδοτήσεις και για εκείνες τις χρονιές. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό.
Εν πάση περιπτώσει, όπως σας λέω και στην ερώτηση, οι κανονισμοί μπορεί να έχουν κάποια δυσλειτουργία. Οφείλουμε όμως –και νομίζω ότι έχει γίνει σε άλλες περιπτώσεις- να ξεπερνούμε αυτές τις δυσκολίες με αποφάσεις προς όφελος του δημοσίου και των παραγωγών.
Σας αναφέρω εδώ –και καταθέτω στη Βουλή- αποφάσεις για κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις για τα σπαράγγια που αφορούν παρόμοιες περιπτώσεις, αποφάσεις για τα ροδάκινα, αποφάσεις για τα νεκταρίνια, όπως επίσης αποφάσεις και για συνολική εκτίμηση ζημιάς στα μαστιχόδεντρα που έγινε στη Χίο. Καλώς αποζημιώθηκαν αυτοί οι άνθρωποι –γιατί υπάρχουν και αποφάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, κύριε Πρόεδρε, δεν είναι μόνο της σημερινής Κυβέρνησης- αλλά να αποζημιωθούν και οι δυόμισι χιλιάδες παραγωγοί του Νομού Ηρακλείου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, επανειλημμένως σας έχουμε γνωρίσει τα πραγματικά στοιχεία των αποδόσεων των συγκεκριμένων περιοχών. Δεν μιλούμε για θεωρητικά στοιχεία, αλλά για πραγματικά στοιχεία, στοιχεία που υπολογίστηκαν από επιτροπές που ορίστηκαν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου, στοιχεία με βάση τα οποία έχουν καταβληθεί οι επιδοτήσεις στους παραγωγούς.
Δεν μπορούμε, λοιπόν, από τη μία πλευρά να λέμε ότι οι αποδόσεις που είχαμε και οι επιδοτήσεις που πληρώθηκαν στο Ηράκλειο ήταν αυξημένες τη συγκεκριμένη χρονιά και από την άλλη πλευρά να λέμε ότι πάθαμε μεγάλες ζημιές και πρέπει να καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Πρέπει επιτέλους να ξεκαθαρίσουμε ότι ή το ένα θα συμβαίνει ή το άλλο.
Οι συγκεκριμένες, λοιπόν, ελαιοκομικές ζώνες, με βάση τα πραγματικά στοιχεία, δεν είχαν διαφορές που να δικαιολογούν αποζημιώσεις από τα ΠΣΕΑ. Όσο για τα στοιχεία που καταθέσατε …
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ: Έλεος! Υπουργός είστε, δεν γνωρίζετε τις αποζημιώσεις;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Κύριε Κεγκέρογλου, ο κύριος Υπουργός διαφωνούσε με τα μισά από όσα είπατε, αλλά δεν σας διέκοψε. Σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.
Ορίστε, κύριε Υπουργέ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Όσον αφορά τα στοιχεία που καταθέτετε για άλλα προϊόντα, μιλούμε για αποζημιώσεις ΕΛΓΑ και όχι για αποζημιώσεις ΠΣΕΑ.
Θέλω δε να σας πω –υπάρχουν στοιχεία εδώ- ότι ο Νομός Ηρακλείου την ελαιοκομική περίοδο 2004-2005, έλαβε επιδοτήσεις για το ελαιόλαδο 104.700.000 ευρώ. Υπήρξε, λοιπόν, ύψος ρεκόρ επιδοτήσεων.
Είχαμε πολλές συζητήσεις και καταλήξαμε στο γεγονός ότι ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση έγκριση, για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τις ελαιοκομικές ζώνες. Τέτοια έγκριση, δυστυχώς, δεν πήραμε. Εάν είχαμε πάρει αυτήν την έγκριση θα είχαμε πληρώσει.
Θέλω επίσης να σας πω το εξής: Επιτέλους, δεν μπορούμε να διακυβεύουμε τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάζοντας κατά το δοκούν τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι καταλογισμοί της περιόδου 1998-2002 για τα αγροτικά προϊόντα έφθασαν στο ύψος ρεκόρ των 640.000.000 ευρώ. Θα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος 640.000.000 ευρώ για λάθη που έγιναν αυτήν την περίοδο, για τέτοιες πολιτικές αποφάσεις που είναι έξω από τους κοινοτικούς κανονισμούς.
Θα εφαρμοσθούν, λοιπόν, οι κανονισμοί, θα εφαρμοσθεί ο νόμος προς όλες τις κατευθύνσεις. Λυπούμαι πολύ που το λέω –πραγματικά λυπούμαι- αλλά με βάση τους κανονισμούς και το νόμο, δεν δικαιούνται αποζημίωσης οι συγκεκριμένοι παραγωγοί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Τραγάκης): Ευχαριστούμε, κύριε Υφυπουργέ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ολοκληρώθηκε η συζήτηση των αναφορών και ερωτήσεων.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα