Skip links

Να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί για τη μείωση της ελαιοπαραγωγής λόγω καιρικών συνθηκών

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:  Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Α. Κοντό

Επανέρχομαι στο θέμα της μείωσης της ελαιοπαραγωγής που παρατηρήθηκε φέτος σε πολλές περιοχές του νομού και στις οποίες  αναμενόταν φέτος μεγάλη σοδειά. Οι κακές κλιματολογικές συνθήκες την άνοιξη (μεγάλη αυξομείωση θερμοκρασίας μέρας-νύχτας, παγετός) ουσιαστικά κατέστρεψαν την ανθοφορία των ελαιόδεντρων.
Απαντώντας σε προηγούμενη ερώτηση μου, δηλώσατε ότι η μείωση της ελαιοπαραγωγής κάθε δυο χρόνια οφείλεται στο φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας και δεν μπορεί να αποζημιωθεί.
Η απάντηση αυτή δεν ευσταθεί αφού οι συγκεκριμένες περιοχές δεν είχαν σοδειά κατά την περυσινή περίοδο. Η άρνηση επομένως για αποζημίωση πριν να υπάρξει επιστημονική έρευνα για τα αίτια της μειωμένης παραγωγής αποτελεί πράξη αδικίας για τους ζημιωμένους παραγωγούς.
Σύμφωνα δε με δημοσιεύματα του Τύπου και σχετική ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ, σε άλλες περιοχές της χώρας οι ελαιοπαραγωγοί έχουν αποζημιωθεί για το ίδιο πρόβλημα.
Επίσης δημοσίευμα της εφημερίδας “ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΊΑ” αναφέρει ότι ο ΕΛΓΑ δέχεται αιτήσεις από μεμονωμένους ελαιοπαραγωγούς, οι οποίοι “έχουν ειδική ενημέρωση”, για αποζημίωση εξαιτίας ακαρπίας, μειωμένης ή υποβαθμισμένης παραγωγής.
Η Κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι των ελαιοπαραγωγών του νομού Ηρακλείου οι οποίοι τα τελευταία χρόνια βιώνουν μια άνιση συμπεριφορά σε σχέση με παραγωγούς της υπόλοιπης χώρας.
Επειδή οι ελαιοπαραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση καθώς ούτε πέρυσι αλλά ούτε και φέτος θα έχουν συγκομιδή
επειδή όταν σας έθεσα το θέμα στη Βουλή ουσιαστικά αποφύγατε να απαντήσετε για την άνιση μεταχείριση του νομού Ηρακλείου την ίδια ώρα που δεχόσαστε με χαρά τις ευχαριστίες των συναδέλφων Βουλευτών κ.κ. Φωτιάδη και Τζαμτζή για αποζημιώσεις για ακαρπία στις περιοχές τους
επειδή η Ν. Α. Ηρακλείου σας έχει ενημερώσει με το έγγραφο 7918/27-06-2008 για το πρόβλημα και όλοι οι Δήμοι έχουν προχωρήσει σε αίτηση προς τον ΕΛΓΑ για αναγγελία ζημιών και
επειδή δεν απαντήθηκε η 4425/08 σχετική ερώτηση μου

Ερωτάστε κ. Υπουργέ

  • Αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα, γιατί ο ΕΛΓΑ εφαρμόζει επιμέρους διαδικασίες για τους ημετέρους;
  • Γιατί δεν έχει ζητηθεί ακόμα πόρισμα από το Ινστιτούτο Ελιάς και από τις αρμόδιες διευθύνσεις της Ν.Α.Η. για τα αίτια της φετινής μείωσης της παραγωγής των ελαιόδεντρων στο νομό Ηρακλείου όπως έγινε στη Μυτιλήνη από το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας;
  • Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να καταγραφεί η μείωση της ελαιοπαραγωγής λόγω των καιρικών συνθηκών και να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί;

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα