Skip links

Να αξιοποιηθούν οι θέσεις του 5ου Παγκρήτιου Διεπιστημονικού Συνεδρίου Νόσου Alzheimer

Με  ερώτηση του προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Υγείας, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και Οικονομίας & Ανάπτυξης αντίστοιχα, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά την αξιοποίηση των θέσεων του 5ου Παγκρήτιου Διεπιστημονικού Συνεδρίου Νόσου Alzheimer.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Η εταιρεία Ν. Alzheimer Νομού Ηρακλείου «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» κατά τη διάρκεια του 5ου Παγκρήτιου Διεπιστημονικού Συνεδρίου Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών και του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου στην Ενεργό και Υγιή Γήρανση, που έλαβε χώρα μεταξύ 22 και 25 Σεπτεμβρίου του 2016 στο Ηράκλειο Κρήτης, κατόπιν πρόσκλησης και ανταπόκρισης των φορέων της Περιφέρειας Κρήτης, της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας, του Δήμου, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, καθώς και πολιτών που συμμετείχαν στο Συνέδριο, συνέταξε το παρακάτω κείμενο θέσεων.

1. Λειτουργία Ενιαίου Κέντρου Ημέρας σε καθημερινή βάση για Άτομα με Διαταραχές Μνήμης, από την Εταιρεία Ν. Alzheimer Ηρακλείου «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» και με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης, της 7ης ΥΠΕ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλειου (Κλινικές Ψυχιατρικής, Νευρολογίας, Παθολογίας, Κοινωνικής Ιατρικής) στο κτίριο του πρώην ΠΙΚΠΑ Ηρακλείου μετά από ανακαίνιση του.

Η «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» -ήδη από το 2005- στην προσπάθεια της να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών με άνοια, των οικογενειών τους και των περιθαλπόντων, έχει επιτύχει να λειτουργεί συστηματικά και να προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες από εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας, σε κάθε διαφορετική περιοχή της πόλης όπου ευγενώς έχει παραχωρηθεί ένας χώρος για το σκοπό αυτό, από μια μόνο φορά την εβδομάδα / περιοχή.

Αυτό το Κέντρο ημέρας, το οποίο λειτουργεί καθημερινά σε ένα ενιαίο χώρο με τη μορφή εξωνοσοκομειακής-κοινοτικής δομής υγείας, φιλοδοξεί να αποτελέσει πόλο Καινοτομίας και Αριστείας, τόσο σε επίπεδο διάγνωσης και φροντίδας ατόμων με διαταραχές μνήμης, όσο και υποστήριξης των οικογενειών τους, καθώς και εκπαίδευσης προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών και ειδικευομένων ιατρών στην πολύ-επαγγελματική διαχείριση των ατόμων αυτών. Επίσης θα προάγει την έρευνα, την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα πρόσληψης της ευπάθειας και την προαγωγή υγιούς και ενεργού γήρανσης.

2. Εξέταση ανάδειξης επιλεγμένων Κέντρων Υγείας ως Κέντρων Αναφοράς για την πρόληψη και διάγνωση της φυσικής ευπάθειας και άνοιας. Σχεδιασμός προγραμμάτων εκπαίδευσης επαγγελματιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δημιουργία ηλεκτρονικών φακέλων ασθενών, ηλεκτρονική σύνδεση με Τριτοβάθμιο Νοσοκομείο, δυνατότητα επικοινωνίας μέσω skype και άλλες τεχνολογίες υγείας με τις ειδικότητες του νοσοκομείου.

3. Αλλαγή του Νόμου Πλαισίου αναφορικά με τις προϋποθέσεις λειτουργίας ων Ιδιωτικών Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων. Εξέταση της δυνατότητας δημιουργίας πτερύγων για βαρέα περιστατικά με αυστηρές προϋποθέσεις λειτουργίας και πτερύγων περιπατητικών ασθενών, ή ελαφρότερων περιστατικών με ελαστικότερες προϋποθέσεις λειτουργίας πυροπροστασίας, υπηρεσιών ΑΜΕΑ, εξόδων διαφυγής κλπ.

4. Μείωση του ΦΠΑ στα τροφεία των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων.

5. Ένταξη των ασθενών με προχωρημένη άνοια που είναι άμεσα ασφαλισμένοι και λαμβάνουν σύνταξη γήρατος στη νομοθεσία περί χορήγησης επιδόματος παραπληγίας-τετραπληγίας. Τα άτομα αυτά που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο νόσου χρήζουν 24ωρης φροντίδας από τρίτο πρόσωπο και μέχρι τώρα δεν δικαιούνται κανενός επιδόματος εφόσον είναι άμεσα ασφαλισμένοι και λαμβάνουν σύνταξη γήρατος. Επίσης προτείνεται αλλαγή του τρόπου πιστοποίησης της αναπηρίας στο ΚΕΠΑ για τα άτομα με άνοια που βρίσκονται σε διάφορα στάδια της νόσου.

6. Σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων εκπαίδευσης με δυνατότητα πιστοποίησης για άτομα που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη φροντίδα ατόμων με άνοια.

7. Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού στην ενεργό και υγιή γήρανση μέσα από δραστηριότητες που προάγουν την υιοθέτηση υγιών συνηθειών ζωής, τον εθελοντισμό, την εξοικείωση με τις νέες τεχνολογίες, τη χρήση Η.Υ., skype κλπ. Ενδεικτικά προτείνονται: δημιουργία ομάδων βιβλίου, χορού και εκμάθησης υπολογιστών, φεστιβάλ μεσογειακής διατροφής, «υιοθεσία» ηλικιωμένων ατόμων στην κοινότητα κλπ. Οι δραστηριότητες αυτές μπορούν να μεθοδευτούν μέσα από τα ΚΕ.ΚΟΙ.Φ. και τα πνευματικά κέντρα των εκκλησιών στην κοινότητα.

8. Κοινά προπτυχιακά μαθήματα στη γηριατρική, άνοια, πρωτοβάθμια φροντίδα, σε φοιτητές από διάφορα Τμήματα του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ με σκοπό την προώθηση της διεπιστημονικότητας και της πολύ-επαγγελματικής συνεργασίας.

9.Δημιουργία αντίστοιχα, διεπιστημονικών προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών (Msc) με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης (Τμήματα Ιατρικής, Ψυχολογίας), του ΤΕΙ (Τμήματα Νοσηλευτικής, Κοινωνικής Εργασίας, Φυσικοθεραπείας) και του ΙΤΕ στο αντικείμενο της Γεροντολογίας (Ιατρική, Βιολογία, Κοινωνιολογία, Δημογραφία, Ψυχολογία, Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας, Τεχνολογία κλπ.)

Για όλα τα παραπάνω

Ερωτάστε κ.κ. Υπουργοί

1. Προτίθεστε να αξιοποιήσετε τις θέσεις του 5ου Παγκρήτιου Διεπιστημονικού Συνεδρίου για τη νόσο Alzheimer;
2. Τι συγκεκριμένο θα πράξετε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων κάθε Υπουργείου, για τις συγκεκριμένες προτάσεις;

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα