Skip links

Νέα Σχέση Πολίτη -Πολιτικής

Οι προεκλογικές υποσχέσεις και κυρίως τα λόγια και οι προσωπικές δεσμεύσεις του κ. Καραμανλή αθετήθηκαν. Οι μάσκες με το κοινωνικό προσωπείο έπεσαν και φάνηκε το γνώριμο πρόσωπο της δεξιάς.
Με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική και τη λαφυραγώγηση του κράτους τέσσερα χρόνια τώρα, ωφελούνται μόνο οι λίγοι και οι ημέτεροι.
Το αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης, της εργασίας, της παραγωγής και της δημιουργικότητας των πολιτών, αντί να διανέμεται ως κοινωνικό μέρισμα, αντί να επανεπενδύεται για την ανατροφοδότηση της ανάπτυξης συγκεντρώνεται ως πλούτος και δύναμη στα χέρια όλο και λιγότερων.
Αυτό μεθοδεύτηκε μέσω της οικονομικής πολιτικής, του φορολογικού συστήματος και μιας σειράς πολιτικών και νομοθετημάτων, που νομιμοποιούν ή ανέχονται την κλοπή του εργαζόμενου, του συνταξιούχου του αγρότη, και γενικά των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων.
Ταυτόχρονα, ο πολίτης τίθεται στο περιθώριο και γίνεται μάρτυρας της συστηματικής αποδόμησης του κοινωνικού κράτους και της απαξίωσης των θεσμών και των δημόσιων αγαθών, ιδιαίτερα της Παιδείας και της Υγείας. Κάθε τι κοινωνικό θεωρείται εχθρικό. Κάθε τι δημόσιο ξεπουλιέται.
Αυτή η αναξιοπιστία, αυτή η διπλοπροσωπία και η διγλωσσία, άλλα να λέγονται πριν τις εκλογές και άλλα να κάνουν μετά, οδηγούν στην απαξίωση της πολιτικής.
Πολύ περισσότερο όταν το επικοινωνιακό επιτελείο της Κυβέρνησης, πολύ μεθοδικά, για να μειώσει τις επιπτώσεις στο πρόσωπο του κ. Καραμανλή προσπαθεί να μεταφέρει τις ευθύνες του για τις πολιτικές που ακολουθεί, στο σύνολο του πολιτικού κόσμου και στο πολιτικό σύστημα. Διαμορφώνεται έτσι μια κατάσταση απέχθειας για την πολιτική, που απομακρύνει τον πολίτη και ιδιαίτερα τους νέους.
Το ΠΑΣΟΚ στέκεται υπεύθυνα. Επιδιώκουμε την αποκατάσταση της αλήθειας. Τη θέση της ανασφάλειας πρέπει να πάρει η σιγουριά για το αύριο και τη θέση της απέχθειας, η πίστη στη δημοκρατία.
Γι’ αυτό επιβάλλεται η ενεργοποίηση θεσμών λαϊκής συμμετοχής και άμεσης δημοκρατίας. Το δημοψήφισμα είναι ένας από τους θεσμούς που μπορούν να ενισχύσουν το δημοκρατικό μας σύστημα να του δώσουν οξυγόνο και να εκφράσουν την αυθεντική λαϊκή βούληση.
Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο είναι το κορυφαίο κοινωνικό ζήτημα, που επηρεάζει το σύνολο των πολιτών, πολύ περισσότερο όταν το νομοσχέδιο αποδομεί το δημόσιο χαρακτήρα, θίγει τα ασφαλιστικά δικαιώματα και υποθηκεύει τη νέα γενιά.
Η Κυβέρνηση χωρίς διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, με εξαίρεση τον ΣΕΒ, προχώρησε, παρά την καθολική αντίδραση της αντιπολίτευσης και του συνόλου της κοινωνίας, στην ψήφιση του.
Το ΠΑΣΟΚ από την αρχή ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και στη συνέχεια το δημοψήφισμα, προκειμένου να εκφραστεί η βούληση των πολιτών.
Μια βούληση που με την αναστολή του νομοσχεδίου θα δώσει την ευκαιρία για την οργάνωση μιας συστηματικής κοινωνικής διαβούλευσης, που θα οδηγήσει στην αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων του ασφαλιστικού.
Δεν τρέφουμε όμως αυταπάτες ότι μπορεί να βελτιωθεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.
Κεντρική μας στόχευση είναι η ανατροπή της πιο αντιλαϊκής και επιζήμιας Κυβέρνησης για τον τόπο γιατί μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη Δίκαιη Κοινωνία και μια αυθεντική σχέση Πολίτη και Πολιτικής.

Μοιραστείτε:
Σχετικά νέα
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας.
Explore
τράβα