Με επίκαιρη ερώτηση του προς το Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου τονίζει την αναγκαιότητα μετατροπής του επιδόματος ανεργίας και του επιδόματος ΚΕΑ (για όσους δύνανται να εργαστούν) σε επίδομα εργασίας.
Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:
Το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα (ΕΚΕ) δημιουργήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2014 στο πλαίσιο της νομοθετικής ρύθμισης του ν.4093 προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φτώχειας και ιδιαίτερα της ακραίας φτώχειας που οξύνθηκε κατά την περίοδο της κρίσης και να διασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.
Με βάση την ΚΥΑ 3018/Β΄7.11.2014 το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα (ΕΚΕ) είναι ένας ολοκληρωμένος θεσμός που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:
α) οικονομική ενίσχυση
β) διασφάλιση πρόσβασης στα βασικά κοινωνικά αγαθά και τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας
γ) προώθηση στην εργασία (εργασιακή ένταξη και επανένταξη για όσους δύνανται να εργαστούν).
α) οικονομική ενίσχυση
β) διασφάλιση πρόσβασης στα βασικά κοινωνικά αγαθά και τις υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας
γ) προώθηση στην εργασία (εργασιακή ένταξη και επανένταξη για όσους δύνανται να εργαστούν).
Μετά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος σε 13 δήμους από το Νοέμβριο του 2014 έως τον Μάιο του 2015 και λόγω αλλαγής της Κυβέρνησης ουσιαστικά εφαρμόστηκε μόνο ο α΄ πυλώνας ενώ η καθολική εφαρμογή του προγράμματος σε όλη την Ελλάδα καθυστέρησε δύο χρόνια.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ουσιαστικά εφάρμοσε μόνο τον α΄ πυλώνα δηλαδή την οικονομική ενίσχυση με το όνομα ΚΕΑ και αυστηρά κριτήρια, γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία μιας παγίδας φτώχειας, αφού κυριάρχησαν τα αντικίνητρα για την εργασιακή επανένταξη ακόμη και την περιστασιακή, περιορίζοντας τον εντασσόμενο στο πρόγραμμα σε μια παθητική ζωή χαμηλών προσδοκιών.
Παρά τις επίμονες προσπάθειές μας, τις προτάσεις μας και τις τροπολογίες που καταθέσαμε, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν άλλαξε τακτική και μετέτρεψε το θεσμό του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος (ΕΚΕ) σε παγίδα φτώχειας που οδηγεί σε κοινωνική και εργασιακή περιθωριοποίηση.
Επειδή μεγάλο ποσοστό από τους λαμβάνοντες επίδομα ανεργίας αλλά και τους δικαιούχους του επιδόματος ΚΕΑ είναι συμπολίτες μας που θέλουν να εργαστούν (όσοι δύναται)
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ
1. Προτίθεστε να ενεργοποιήσετε τον γ΄ πυλώνα του θεσμού του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος (ΕΚΕ) για εργασιακή ένταξη και επανένταξη και με ποιο τρόπο;
2. Τι προτίθεστε να πράξετε με την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής να αυξάνεται και να μετατρέπεται το ΚΕΑ αλλά και το επίδομα ανεργίας σε επίδομα εργασίας στον ιδιωτικό τομέα ή σε ΝΠΙΔ του δημοσίου και της αυτοδιοίκησης;