Ο αγώνας πυροσβεστών, αστυνομικών, εθελοντών και όλων των εργαζομένων των εμπλεκομένων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, στην Αχαΐα, τη Βαρυμπόμπη, την Εύβοια, τη Μεσσηνία και τη Ρόδο συνεχίζεται και τους ευγνωμονούμε για το έργο τους και κυρίως για την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Ταυτόχρονα όμως συνεχίζεται και εντείνεται η αγωνία των πολιτών που βρίσκονται για άλλη μια χρονιά στο ίδιο έργο θεατές, να κινδυνεύουν άνθρωποι, να χάνονται περιουσίες και κόποι μιας ζωής και τα πολυδιαφημισμένα σχέδια του Επιτελικού κράτους και όσα προβλέπει ο νόμος 4662 του 2020, παραμένουν ανεφάρμοστα και αναποτελεσματικά.
Η κυβερνητική διαχείριση είναι κατώτερη των περιστάσεων και η επικοινωνιακή εικόνα Πρωθυπουργού και Υπουργών που αλληλοσυγχαίρονται, δεν μπορεί να κρύψει τα σοβαρά λάθη και τις ευθύνες τους.
Στον κύκλο διαχείρισης των πυρκαγιών, πρόληψη, προετοιμασία, αντιμετώπιση, αποκατάσταση, δυστυχώς και η κυβέρνηση της ΝΔ, μετά απ΄ αυτή του ΣΥΡΙΖΑ ασχολείται και μάλιστα πλημμελώς με την αντιμετώπιση, αδιαφορώντας για τον κρίσιμο ρόλο της πρόληψης και της προετοιμασίας.
Ως υπεύθυνο κόμμα της αντιπολίτευσης είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει και καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και προστασίας αλλά το αγνόησαν. Επιμένουμε όμως σ΄ αυτό γιατί τα προβλήματα που θα συνεχισθούν και θα οξύνονται με την κλιματική κρίση, δεν αντιμετωπίζονται με συγκεντρωτισμό και ανεπαρκή διαχείριση και πολύ περισσότερο με τον επικοινωνιακό ακτιβισμό στον οποίο επιδίδεται τόσο ο αρμόδιος υφυπουργός όσο αλλά και άλλοι κυβερνητικοί παράγοντες.
Η έλλειψη δικτύωσης των δυνάμεων της κοινωνίας που θέλουν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών με τις αρμόδιες υπηρεσίες,είναι σοβαρό και κρίσιμο θέμα και δεν μπορεί να παραγνωρίζεται.
Δυστυχώς η κυβέρνηση κωφεύει στις επανειλημμένες υποδείξεις μας για τις οργανωτικές και λειτουργικές αλλαγές που επείγουν και αποφάσισε να εξαντλήσει την πολιτική της στην μίσθωση κάποιων εναερίων μέσων τα οποία, όπως διαπιστώσαμε και στην μεγάλη πυρκαγιά της Κορινθίας, δεν αρκούν για να αποτρέψουν ούτε την τεράστια οικολογική καταστροφή ούτε τις επαχθείς οικονομικές συνέπειες για όσους καταστρέφονται οι περιουσίες τους.
Σημαντικό όμως είναι και το έλλειμμα των πολιτικών της αποκατάστασης αφού πρόσφατα δόθηκε άλλη μια παράταση για τα έργα στο Μάτι, τρία χρόνια μετά την καταστροφή αλλά και για άλλες περιπτώσεις διαχείρισης καταστροφής όπως στις περυσινές πλημύρες της Κρήτη που δεν έχουν ακόμη εξατομικευθεί οι ζημιές.
Τελειώνοντας θέλω να σημειώσω ότι η κυβέρνηση προέβη τάχιστα στην επιλογή και τοποθέτηση των 13 περιφερειακών συντονιστών πολιτικής προστασίας αλλά δεν προχώρησε στην οργάνωση και λειτουργία των δομών που θα συντονίζουν.
*Δημοσιεύθηκε στις 04/08/2021 στην ιστοσελίδα www.iefimerida.gr